Káposztás ételek

 

Babos káposzta csülökkel. 1

erdélyi töltött káposzta. 1

Csülkös-káposztás bableves. 2

Húsos káposzta. 2

Káposztás csülök.. 2

Káposztás bableves. 3

Káposztaleves csülökkel. 3

Káposztás babos korhelyleves. 4

Káposztás paszuly. 4

Káposztaleves. 5

Kemencében főtt töltött káposzta füstölt csülökkel. 5

Korhelyleves. 5

Rakott káposzta. 6

Székely káposzta. 6

Székelykáposzta csülkös. 6

Töltött káposzta másképp. 7

Toros káposzta. 8

 

Babos káposzta csülökkel

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta,

20 dkg nagy szemű bab,

1 füstölt csülök,

1 doboz paradicsompüré,

bors,  pirospaprika, só.

A beáztatott babot puhára főzzük. Ugyancsak puhára főzzük - de külön! - a csülköt is. A káposztát eközben fedő alatt szintén puhára főzzük, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, s az előzőleg leszűrt babot. Kevés rántást készítünk a pirospaprikával, amivel besűrítjük az ételt. Tetszés szerint fűszerezzük, s még főni hagyjuk. Tálaláskor a csülköt a babos káposzta mellé tesszük.

 

Erdélyi töltött káposzta

 

Hozzávalók: 

50dkg lapocka, 

50dkg kocsonyahús (nyers sertésfül, farok, fejhús),

50dkg nyers füstölt oldalas, 

50dkg dagadó, 

3dkg liszt, 

2 evőkanál olaj, 

2kg savanyú, aprókáposzta, 

10db savanyú káposzta levél, 

10dkg rizs, 

1 kisfej vöröshagyma,

1 teáskanál pirospaprika, 

2dl tejföl, 

Izlés szerint őrölt fekete bors, só.

 

Előkészítése: 
nagy vasfazekat (vagy beáztatott cserépedényt) az olajjal kikenek és a lisztel meghintem. A töltelékhez a dagadót megdarálom, összekeverem a nyers, megmosott és kissé lecsurgatott rizzsel, pirospaprikával, a megtisztított és lereszelt hagymával, sóval, borssal, majd szorosan becsomagolom a vastag ereitől megtisztított savanyú káposztalevélbe.

Elkészítése:
az apró káposzta egyharmad részét elterítem a fazék alján, erre ráteszem a megmosott és feldarabolt kocsonyahúst, valamint az előzőleg 1 éjszakán át vízben vagy tejben áztatott, darabokra vágott füstült oldalast. Erre a következő réteg savanyú káposztát terítem. Megsózom, meghintem borssal, majd beborítom a megtöltött savanyú káposzta levelekkel. Erre nyers, felszeletelt lapockát helyezek, végül beborítom a maradék aprókáposztával. Megsózom, meghintem borssal, és 5 dl tejföllel nyakon öntöm. Az edényt lefedem, és forró sütőbe teszem. Legalább 3 órán keresztül sütöm közepes lángon. Tálaláskor a tányérján ki-ki megtejfölözi.

Csülkös-káposztás bableves

 

       Hozzávalók:

 

30 dkg füstölt csülökhús,

10 dkg sárgarépa,

10 dkg petrezselyemgyökér,

5 dkg zöldpaprika,

5 dkg paradicsom,

12 dkg szárazbab,

12 dkg savanyú káposzta,

1 fej vöröshagyma,

1 gerezd fokhagyma,

1 babérlevél,

2 evőkanál olaj,

2 dl tejföl,

3 dkg liszt, só, köménymag, fűszer-paprika.

 

  A babot előző este beáztatjuk, a zöldséget megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A savanyú káposztát ízlés szerint átmossuk, a vöröshagymát finomra, a csülköt kockákra, a zöldpaprikát, paradicsomot kisebb darabokra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk.  A babot, csülökhúst fűszerezett vízben feltesszük főni, később belerakjuk a zöldségeket, savanyú káposztát, fél fövésben a paradicsomot, zöldpaprikát. Amikor megfőtt, hagymás, fokhagymás, fűszerpaprikával színezett, világos rántást készítünk, tejföllel elkeverjük, beleöntjük a levesbe, amelyet jól kiforralunk.

 Húsos káposzta

 

Hozzávalók:

10-15 dkg zsír,

3 fej hagyma,

30 dkg füstölt tarja vagy csülök,

1 kg lapocka, 1kg savanyú káposzta

6-8 babérlevél,

2 evőkanál őrölt paprika,

10-12 dkg rizs

 

A hagymát kockára vágjuk és megfonnyasztjuk a zsírban, majd beletesszük a felkockázott füstölt tarját vagy csülköt és a lapockát. Amikor elfőtte a levét, levesszük a tűzről és beleöntjük a cserépedénybe, akkor tesszük bele a savanyú káposztát, a babérlevelet, meghintjük a pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Amikor félig puha a hús, a megmosott rizst a tetejére hintjük és még egy pohár vizet öntünk rá. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel meglocsoljuk.

Káposztás csülök

Hozzávalók:

1 húsos hátsó csülök (kb. 1,8 kg),

só,

1 kiskanál egész fekete bors,

2 babérlevél,

1 fej fokhagyma,

2 közepes vöröshagyma,

80 dkg savanyú káposzta,

10 dkg húsos füstölt szalonna,

1 kiskanál szárított majoránna,

6-7 szem borókabogyó,

1 kiskanál paradicsompüré,

1 evőkanál finomliszt

 

A csülköt megmossuk, az esetleg rajta- maradt szőrszálakat és a pecsétet levágjuk róla. Fazékba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. 2 kiskanál sóval, az egész borssal és a babérlevéllel fűszerezzük. A megtisztított fokhagymagerezdeket az egyik megmosott, héjastól négybe vágott vöröshagymát szintén beledobjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2,5 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kissé kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A másik hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. Utóbbit lábasban kiolvasztjuk, majd a hagymát megpirítjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megsózzuk (vigyázva, mert eleve sós), a majoránnával és a borókabogyóval fűszerezzük. A csülök főzőlevéből 2-3 decinyit rámerünk. Kis lángon, lefödve, többször megkeverve kb. 40 perc alatt puhára pároljuk, ha leve időközben elfőne, egy kevés főzőlével mindig pótoljuk. Ha már puha, fedő nélkül kissé lepirítjuk. Amikor a csülök kész, levéből kiemeljük, tepsire tesszük és közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt szép pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Ezután zsírját kis lábasba töltjük, a paradicsompürét megfuttatjuk rajta, majd a liszttel megszórva még fél percig kevergetve pirítjuk. A csülök főzőlevéből kb. 2,5 decit rámerünk, és továbbra is kevergetve 3-4 percig főzzük, ez alatt kissé besűrűsödik. Ha szükséges, ezt a pecsenyelevet utánasózzuk. Tálaláskor a csülköt kicsontozzuk úgy a legegyszerűbb, ha a csontot egy csavarással csak kihúzzuk belőle, majd a húst fölszeleteljük. Pecsenyelevével meglocsolva, a párolt savanyú káposztával körítve kínáljuk.

Káposztás bableves

 

Hozzávalók:

50 dkg savanyú aprókáposzta,

25 dkg szemes bab,

1 kg sertéscsülök,

5, 8 dkg liszt,

5 dkg zsír vagy olaj,

2, 3 dl paradicsomlé,

1 fej vöröshagyma,

ízlés szerint pirospaprika

 

A kiválogatott babot előző este beáztatjuk, majd másnap puhára főzzük. A csülköt alaposan megtisztítjuk, késsel megkaparjuk, kicsontozzuk, feldaraboljuk, és annyi, enyhén sós vízben tesszük fel főni, hogy az jól ellepje. Ha a hús félig megfőtt hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát, és puhára főzzük. végül hozzáöntjük a megfőtt babot, és az egészet összeforraljuk. A zsíron vagy olajon a lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát, és rövid ideig még tovább pirítjuk. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, felengedjük a paradicsomlével, a leveshez adjuk, és felforraljuk, azaz készre főzzük.

Káposztaleves csülökkel

Hozzávalók:

400 g füstölt csülök,

400 g savanyú káposzta,

200 g vöröshagyma,

10 g fokhagyma,

2 db babérlevél,

1 db cseresznyepaprika,

50 g zsír,

2 dl tejföl,

100 g füstölt kolbász,

40 g liszt,

20 g só,

1 g köménymag,

10 g fűszerpaprika

 

Az előkészített füstölt csülköt a kissé kimosott káposztával és a fűszerekkel együtt hideg vízben feltesszük főni. Lassú forralással addig főzzük, amíg a csülök könnyen kicsontozható lesz. Kicsontozzuk, majd apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, az olvasztott zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a karikára vágott füstölt kolbászt és a feldarabolt csülökhúst, majd együtt tovább pirítjuk. Liszttel megszórva átforgatjuk, és hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát. A tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát, majd hozzáadjuk a káposztás főzőlevet. Kiforraljuk, forrón tálaljuk. Tetejét tejföllel díszítjük.

Káposztás babos korhelyleves

Hozzávalók:

800 g füstölt sertéshús (oldalas, tarja és csülök),

400 g tarkabab,

500 g savanyú káposzta,

2 db babérlevél,

200 g paprikás kolbász,

100 g vöröshagyma,

20 g fokhagyma,

10 g borsikafű,

60 g liszt,

6 dl tejföl,

1 kis csokor kapor

 

A füstölt húst és a babot külön-külön tálban, egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. Másnap leöblítjük a füstölt húst, 2 liter vízben puhára főzzük, levéből kiemeljük. A füstölt léhez adjuk a leszűrt babot, a leöblített és felaprózott savanyú káposztát, a kolbászt és a hagymákat egészben, 2 db babérlevelet, a borsikafüvet, és az egészet puhára főzzük. A hagymákat és a babérlevelet eltávolítjuk, a levesből kiemelt kolbászt karikákra, a füstölt húst kisebb kockákra vágjuk. A lisztet simára keverjük 4 dl tejföllel, behabarjuk vele a levest, 5 percig szelíden forraljuk, ízlés szerint utána sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, citromlével vagy káposzta lével savanyítjuk. Visszatesszük a levesbe a kolbászt és a füstölt húst, éppen csak összeforraljuk. Néhány kaporszállal díszítjük, és a maradék tejföllel tálaljuk.

 

Káposztás paszuly.

25 dkg száraz paszuly,

só,

50 dkg savanyú káposzta,

1 közepes fej vöröshagyma,

1 púpozott evőkanál zsír,

2 evőkanál liszt,

pirospaprika,

2 dl tejföl.

 

  A száraz paszulyt egy éjszakán át vízbe áztatjuk, majd másnap annyi enyhén sós vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük.

  A savanyú káposztát, ha kell, kiöblítjük, kifacsarjuk és külön vízben ugyancsak megfőzzük. Ha mindkettő megpuhult, összekeverjük. A kis kockákra vágott vöröshagymát a zsíron megfuttatjuk, egy evőkanál lisztet megpirítunk rajta, pirospaprikával megszórjuk. Egy kevés hideg vízzel simára keverjük, és káposztás paszulyt berántjuk vele. A maradék lisztet a tejfölben simára keverjük, az ételbe habarjuk. Még egyszer felforraljuk, majd tálaljuk.

  A káposztás paszulyt, aki csak teheti, füstölt hússal vagy kolbásszal készíti. Először a füstölt húst főzzük meg, majd a főzővizében puhítjuk meg a babot.

Káposztaleves

 

Hozzávalók:

50 dkg savanyú aprókáposzta,

25 dkg füstölt csülök,

1 fej vöröshagyma,

2-3 gerezd fokhagyma

Ízlés szerint pirospaprika

Ízlés szerint tejföl

 

A csülköt alaposan megtisztítjuk, késsel megkaparjuk és annyi, enyhén sós vízben tesszük fel főni, hogy az jól ellepje.

A hús majdnem megfőtt, kicsontozzuk, feldaraboljuk, hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát, és puhára főzzük.

Esetleg húsgombóc levesbetéttel tálaljuk. Aki szereti, tehet rá tejfölt.

Kemencében főtt töltött káposzta füstölt csülökkel

Hozzávalók:

1 kg sertéslapocka,

30 dkg hasaalja szalonna,

40 dkg fényezett rizs,

40 dkg vöröshagyma,

5 dkg fokhagyma,

5 dkg só,

8 dkg fűszerpaprika,

0,8 dkg őrölt bors,

5 dl tejföl,

3 kg savanyú káposzta,

1 db füstölt csülök.

 

A sertéslapockát és a hasaalja-szalonnát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket. Egy nagy edényben összekeverjük és ledaráljuk, majd hozzáadjuk az előfőzött rizst. Ezzel is összedolgozzuk. A savanyú hordós fejes káposztát levelekre szedjük, az előkészített töltelékanyagból egy maroknyit a levelekbe helyezünk, és henger alakúra tekerjük. A lábas aljára füstölt szalonnabőrt helyezünk, az edény közepébe egy füstölt csülköt teszünk, majd köré rakjuk a töltelékeket. Tetejébe aprókáposztát és egy félkilónyi házikenyeret rakunk. Az előfűtött kemencében fedő alatt készre főzzük. Tálaláskor a füstölt csülköt felszeleteljük, és a káposztára helyezzük, ízlés szerint tejfölt is adhatunk hozzá.

Korhelyleves

 

Hozzávalók: 

30dkg savanyú káposzta, 

20dkg füstölt kolbász, vagy csülök

10dkg húsos füstölt szalonna, 

2dl tejföl, 1 babérlevél, 

1 evőkanál pirospaprika, 

1 evőkanál liszt, 

1 fej vöröshagyma, 

1 gerezd fokhagyma, 

késhegynyi törött fekete bors.

 

Elkészítés:
A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a megtisztított kockára vágott vöröshagymát, majd üvegesre pirítjuk. A tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát. A leöblített savanyú káposztát hozzáadjuk, néhány percig pároljuk, majd beleszórjuk a töröttborsot, a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a babérlevelet, felöntjük vízzel vagy csontlével. Közben a kolbász borét lehúzzuk, és felkarikázzuk. A főzés félidejében beletesszük a levesbe. Addig főzzük, míg a kolbász puha nem lesz. Végül tejfölös habarást készítünk, belekeverjük majd jól kiforraljuk.

Rakott káposzta

 

Hozzávalók: 

3/4kg savanyú káposzta 

40dkg darált sertéshús 

10dkg rizs 

2dl tejföl 

olaj 

pirospaprika

bors

Elkészítés: 
A savanyú káposztát kevés olajon megpároljuk. A darált húst is megpároljuk, majd pirospaprikával bőven megszórjuk. Sózzuk, borsozzuk. A rizst puhára főzzük.
A tepsi aljára lerakjuk a savanyú káposztát, rá a főtt rizst. Meglocsoljuk a tejföl felével, a tetejére rétegezzük a darált húst, savanyú káposztaréteggel fedjük le, amit ismét tejföllel locsolunk meg. Forró sütőben kb 30 percig sütjük.

 

Székely káposzta

 

Hozzávalók: 

1kg kicsontozott csülök, 

30dkg sertés lapocka, 

2kg savanyú káposzta, 

1 nagyobb hagyma, 

1 zöldpaprika, 

1 paradicsom, 

1 doboz pritamin,

2dl tejföl, 

10dkg császárhús, 

15dkg rizs, 

só, őrölt pirospaprika, 3 babérlevél, bors, szurokfű, majoránna, kömény, 
1 marhahúsleves kocka.

 

Elkészítése:
A csíkokra vágott császárhúst megpirítjuk, a zsírján megfuttatjuk a felszeletelt hagymát és zöldpaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott , kicsontozott csülköt és a lapockát a paradicsommal. Víz hozzáadásával 25 percig pároljuk Beletesszük a káposztát a forró vízben megmosott rizst a pritamint, a leveskockát. Fűszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1-1 evőkanál édes és erős paprikával, 3 babérlevéllel, 1-1 késhegynyivel a többi fűszerekből. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje az ételt. Felforraljuk. Letakarva 15 percig takarékon főzzük. Levesszük a tűzről, és 30 percig állni hagyjuk. Fogyasztás előtt a sütőben, egy vajjal kikent tűzálló tálban átforrósítjuk. Tálalás: a tűzálló tálban rakjuk az asztalra. Kis tálkában tejfölt és friss, fehérkenyeret kínálunk hozzá.

Székelykáposzta csülkös.

Hozzávalók:

1 kg kicsontozott csülök,

30 dkg sertés lapocka,

2 kg savanyú káposzta,

1 nagyobb hagyma,

1 zöldpaprika,

1 paradicsom,

1 doboz pritamin,

2 dl tejföl,

10 dkg császárhús

15 dkg rizs,

só, őrölt pirospaprika,

3 babérlevél,

bors,

majoránna, kömény, 1 marhahúsleves kocka

A csíkokra vágott császárhúst megpirítjuk, a zsírján megfuttatjuk a felszeletelt hagymát és zöldpaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott, kicsontozott csülköt és a lapockát a paradicsommal. Víz hozzáadásával 25 percig pároljuk. Beletesszük a káposztát a forró vízben megmosott rizst a pritamint, a leveskockát. Fűszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1-1 evőkanál édes és erős paprikával, 3 babérlevéllel, 1-1 késhegynyivel a többi fűszerekből. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje az ételt. Felforraljuk. Letakarva 15 percig takarékon főzzük. Levesszük a tűzről, és 30 percig állni hagyjuk. Fogyasztás előtt a sütőben, egy vajjal kikent tűzálló tálban átforrósítjuk. Tálalás: a tűzálló tálban rakjuk az asztalra. Kis tálkában tejfölt és friss, fehérkenyeret kínálunk hozzá.

 

Töltött káposzta

Hozzávalók:

- 1 kg darált sertéshús
- 20-25 dkg füstölt Kolozsvári szalonna
- 2.5 dl ( egy bögre ) Rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- kb. 1.5 kg édes vagy savanyú káposzta
- só, bors, pirospaprika
- víz, hogy a töltelékeket ellepje
- 2 dl tejföl

Apró kockára vágjuk a Kolozsvári szalonnát, majd a darált húshoz hozzákeverjük.
Fűszerezzük ízlés szerint, gazdagon. Ha édes a káposzta forró sós vízben megpuhítjuk, majd levelekre szedjük. A torzsáját kivágjuk. A darált húshoz hozzá adjuk a rizst és ezt a tölteléket a levelekre szedett káposztába töltjük. Az edény aljára apró káposztát helyezünk, majd rárakjuk a megtöltött káposztákat. Közzé rakhatunk füstölt kolbász karikákat, vagy füstölt tarját, ettől még ízesebb lesz. Majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a töltelékeket. Ha édes a káposzta a főzőlébe sót és 2 evőkanál ecetet teszünk, kaporral ízesíthetjük. Kb. 1-1óra 20 percig főzzük 250 C-os a sütőbe.

 

Töltött káposzta másképp

 

Hozzávalók:

50 dkg darált hús

2 fej vöröshagyma

1 Kg. fehér káposzta

6 db tölteni való fehér paprika

2 bögre rizs

½ liter tejföl

2 cikk fokhagyma

1 tojás

Só, bors, piros paprika ízlés szerint

 

Elkészítése:

A fehér káposztát megfőzzük, majd 6 levelet félreteszünk a bundához. A többit felszeleteljük.

A rizst megfőzzük.

Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, rátesszük a darált húst, fehéredésig pároljuk, ezután sózzuk, borsozzuk, rátesszük a piros paprikát és a fokhagymát.

Összekeverjük a rizzsel és rövid ideig együtt még dinszteljük, majd félretesszük hűlni.

A káposztaleveleket és a paprikákat megtöltjük. Egy vékonyan kizsírozott tepsibe a vágott káposzta felét elterítjük, majd ráhelyezzük a paprikát – káposztát – paprikát stb.

Ha sok lett a töltelék, a tetejére rászórhatjuk, majd beterítjük a maradék vágott káposztával. Vékonyra szeletelt vöröshagymát is tehetünk a tetejére, majd az egészet leöntjük a tojással összekevert tejföllel. Díszítésül paradicsomkarikákat teszünk a tetejére.

 Közepes hőmérsékleten egy órát sütjük.

Toros káposzta

Egy nagy lábast tegyünk lángtűzre, rakjunk bele egy kilónyi kövér és falatokba vágott disznóhúst, mikor sülni kezd, sózzuk meg és egy kávéskanál tört borsot hintsünk rá. A húst hagyjuk kissé pirulni, aztán öntsünk rá egy pohár vizet, és ugyanakkor tegyünk a hús közé egy nagy tányér savanyú káposztát. A káposztát keverjük jól össze a hússal, aztán fedjük be és fél óráig pároljuk, eközben többször meg kell kavarni. Arra ügyeljünk, nehogy a hús és a káposzta elszáradjon. Ha sok idő van a tálalásig, közben kell egy pár kanál vizet a káposzta közé tölteni, nehogy elszáradjon. Minél több a hús az efféle káposztában, annál jobb.