Sajttal töltött gombafejek
rántva.
Tejfölben sült töltött
paprika.
25
dkg tarhonya,
2
evőkanál zsír,
3
zöldpaprika,
3
paradicsom,
6
tojás,
só,
fűszerpaprika.
A tojást megfőzzük, a tisztított zöldpaprikát, paradicsomot szeletekre vágjuk,
a tarhonyát kevés zsíron megpirítjuk, sózzuk.
Forró
zsírban a zöldpaprikát, paradicsomot, sóval, fűszerpaprikával ízesítve puhára
pároljuk és tejföllel elkeverjük. a tarhonyát kevés vízzel felengedve puhára
pároljuk. Egy tűzálló tá alján a tarhonya 1/3 részét elterítjük, rá a paprika
felét, majd a tojáskarikákat, ismét tarhonya, zöldpaprika, tojás és tarhonyával
befedjük. A maradék tejfölös lével megöntözzük, sütőben átsütjük.
Megj.:
Én még rakok a szeletelt tojás alá, lecsókolbászt, és a tejfölös „lecsóba”
majoránnát.
50 dkg sertéslapocka
1 nagy fej hagyma
30 dkg zöldpaprika
15 dkg paradicsom
4+2 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
25 dkg közepes szemű rizs
4-5 szál petrezselyem
A
húst leöblítjük, apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk.
A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felkarikázzuk. A paradicsomot
leforrázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk. Elkészítés: Felforrósítunk 4 evőkanál
olajat, és megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön
fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, ízlés szerint sóval, és
saját levében, fedő alatt 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a
paradicsomot, és az egészet további 20-25 percig pároljuk, azaz pörköltet
készítünk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) a rizst
megmossuk, lecsepegtetjük. A maradék 2 evőkanál olajat felforrósítjuk, rádobjuk
a rizst, 2-3 percig pirítjuk. A rizst a húshoz adjuk, felöntjük
Hozzávalók:
40 dkg sertés lapocka
60 dkg burgonya
3-4 gerezd fokhagyma
1 tk majoranna
1 erőleves kocka
1 tk pirospaprika
olaj, só, törött bors,
Elkészítés:
A húst kisebb kockára vágom, majd kevés olajon barnára pirítom. sózom,
borsozom, hozzáadom az apróra zúzott fokhagymát és rászórom a majorannát. Kevés
vízben feloldom a leveskockát, a húsra öntöm és fedő alatt puhára párolom.
Közben a kockára vágott burgonyát bő, forró olajban megsütöm.
A húst zsírjára sütöm és hozzáadom az alaposan lecsepegtetett sült burgonyát.
Összeforgatom és néhány percig együtt párolom.
Végül meghintem egy kávéskanál pirospaprikával, alaposan összekeverem, majd
finom házi jellegű savanyúsággal tálalom.
Hozzávalók:
80 dkg marhahús /lehet sertés is/
2 fej vöröshagyma
25 dkg füstölt szalonna
1-2 db paradicsom
1-2 gerezd fokhagyma
só
bors
pirospaprika
olaj vagy zsír
tejföl, ízlés szerint
Elkészítés:
A felkockázott szalonnát kissé megsütjük, majd kiszedjük a zsiradékból. Ebben megpirítjuk a vöröshagymát, majd azon a felcsíkozott húst. Pirospaprikát szórunk rá, kevés vízzel felöntjük, zúzott fokhagymát, sót, borsot, paradicsomot teszünk bele. Mindig kevés vízzel öntjük fel, hogy sűrű szaftja legyen. Amikor a hús megpuhult, ízlés szerinti mennyiségű tejföllel összeforraljuk. Mi legjobban galuskával szeretjük, de tésztával, rizzsel is finom
Hozzávalók
1 hagyma
1 EK. margarin vagy vaj
1 csirkemell
1 piros, 1 zöldpaprika
1,
1 tk. Paprika
1 tk. Curry
1 ek. Paradicsompüré
1 ek. szárított rozmaring
kb. 300 ml húsleves
só, fehérbors
A hagymát vagdaljuk apróra, pároljuk üvegesre a zsiradékon. A csirkemellet vágjuk kockákra, jól süssük meg. A paprikát vágjuk kockákra, pároljuk rövid ideig a hagymás csirkével, öntsük rá a rizst, és kicsit pirítsuk meg. Keverjük el a vörösbort paprikával, curryvel és paradicsompürével, és öntsük a rizsre. Fűszerezzük a rozmaringgal. Öntsük a rizsre a húsleves felét, tegyük bele a borsót, főzzük fedő nélkül közepes hőfokon. Többször keverjük, meg és lassan öntsük hozzá a maradék húslevest is. Kb. 18-20 perc múlva kész a rizottó. Fűszerezzük sóval, borssal.
Hozzávalók
1 nagy hátsó vagy 2 kisebb mellső csülök
(kb.
1 evőkanál só
1 kiskanál egész fekete bors
1 vöröshagyma, 2 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
a körethez:
1,
30 dkg vöröshagyma (még jobb, ha friss, apró gyöngyhagyma)
1 csapott evőkanál só
mokkáskanál őrölt bors és pirospaprika
1 csapott evőkanál majoránna
1 csokor petrezselyem
4 evőkanál olaj
A csülköt jól megmossuk, az esetleg
rajtamaradt szőrszálakat leperzseljük és lekaparjuk. Fazékba tesszük, és annyi
vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Megsózzuk, az egész borssal, a
megtisztított, elfelezett hagymával, a babérlevéllel és a fokhagymával
fűszerezzük. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon 1, 5-2 óra
alatt szinte teljesen puhára főzzük. Ezután levéből kivesszük, és nagy tepsibe
fektetjük. A körethez a burgonyát és a hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk
(a gyöngyhagymát egészben hagyjuk). Megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával,
a majoránnával meg fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, az olajat ráöntjük,
és jól összekeverjük. A csülkök köré halmozzuk, és sütőben, közepes lánggal (
Erdélyi fatányéros
Hozzávalók:
25 dkg sertéskaraj
25 dkg borjúcomb
25 dkg bélszín
15 dkg füstölt szalonna
10 dkg zsír
80 dkg főtt burgonya
Só
Mindegyik húsból négy szeletet vágunk, enyhén kiveregetjük, megsózzuk, és
lisztbe mártjuk. Serpenyőben kevés zsírt hevítünk és a hússzeleteket beletéve
szép pirosra, sütjük. Ez után a visszamaradt zsírban megsütjük a bevagdosott szalonnaszeleteket
úgy, hogy ropogósra süljenek. Utoljára az ízes szalonnazsírba tesszük a
karikákra szelt főtt burgonyát, és erős tűzön megpirítjuk. A tál szegélyét
idénysalátákkal körberakjuk, közepébe helyezzük el a pirított burgonyát,
amelyre ráhelyezzük a frissen sütött hússzeleteket, tetejére téve a szalonna
kakastaréjokat.
Hozzávalók
Húshoz:
60 dkg színhús (bármilyen)
görög fűszerkeverék
2-3 evőkanál olaj a sütéshez
Só
Piához:
40 dkg liszt
1 teáskanál cukor (
1 teáskanál só (
Saláta:
1 nagy paradicsom
1 kígyóuborka
1 fej lilahagyma
szóba jöhet még retek
Mártás:
2 dl joghurt
görög saláta fűszerkeverék
chilikeverék
Hús: A húst szeletekre, majd kb. 1 x 1
centis csíkokra, vágom, sózom, és megszórom a görög fűszerkeverékkel. Kb.
negyedórai érést követően egy nagy serpenyőben 2-3 evőkanálnyi olajat,
forrósítok és megpirítom rajta a húscsíkokat. Pita: Az élesztőt feloldjuk
Hozzávalók:
15 dkg vöröshagyma
25 dkg marhahús
2 gerezd fokhagyma
25 dkg sertéshús
8 dkg füstölt szalonna
10 dkg sertésvese
5 dkg liszt
Só
Az apróra vágott vöröshagymát zsírban aranysárgára pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a ceruzavastag csíkokra vágott marhahúst. Sóval, zúzott fokhagymával, törött borssal, majoránnával fuserezzük, és kevés vizet aláöntve a húst félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a hasonlóan csíkokra vágott sertéshúst is. Ameddig a húsok párolódnak, a kockákra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában megpirítjuk a kockákra darabolt gombát és a sertésvesét, majd a már majdnem megpuhult húsokhoz adjuk. Végül tejfölös habarással sűrítjük úgy, hogy szaftja rövid, tartalmas legyen. Tört burgonyával vagy párolt rizzsel tálaljuk
Hétvezér
tokány
Hozzávalók:
12 dkg füstölt szalonna
15 dkg vöröshagyma
25 dkg marhahús
25 dkg sertéshús
25 dkg borjúhús
15 dkg zöldpaprika
10 dkg paradicsom
4 dkg liszt
só
A kockákra vágott füstölt szalonna zsírján megpirítjuk a finomra vágott
vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a csíkokra vágott
marhahúst, megsózzuk és kevés vizet aláöntve, fedővel letakarva addig pároljuk,
ameddig a hús félpuha lesz. Ekkor hozzáadjuk a csíkokra vágott sertéshúst, majd
amire a hús puhulni kezd, a hasonlóan darabolt borjúhúst, a zöldpaprikát és a
paradicsomot. Amikor a húsok puhára párolódtak, tejfölös habarással sűrítjük,
és a tejszínt is hozzáöntve még 2-3 percig forraljuk. Tarhonyát, galuskát vagy
párolt rizst adunk hozzá.
2
gerezd fokhagyma,
1
db tojás,
1/2
csomó zöldpetrezselyem,
só,
köménymag,
édes-nemes
paprika.
A rostélyos szeleteket húsverő kalapáccsal kissé kiveregetjük, megsózzuk.
Serpenyőben kevés olajat hevítünk, ebben a szeleteket mindkét oldalról fél-fél
percig sütjük. Az elősütött húst lábasba tesszük. A sütésből visszamaradt
olajban az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, az apróra vágott
fokhagymát, az őrölt köménymagot hozzáadjuk.
A
tűzről levéve pirospaprikával meghintjük, elkeverjük és kevés vízzel azonnal
felöntjük. Felforraljuk, majd a lábasba áttett hússzeletekre öntjük. sóval
ízesítjük és fedővel letakarva pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult,
karikákra szelt zöldpaprikát, majd néhány perc múlva karikákra vágott
paradicsomot adunk hozzá. Ha a párolólevét elfőtte, mindig csak kevés
folyadékkal pótoljuk, hogy a leve rövid, tartalmas és tűzpiros legyen. Közben a
hideg zsírt a tojással habosra keverjük. A búzadarát hozzáadjuk, sóval
ízesítjük és az apróra vágott zöldpetrezselyemmel együtt jól eldolgozzuk.
Kb. fél órára a hűtőbe tesszük,
hogy
megfelelően megduzzadjon. Enyhén sós vizet felforralunk. A forrásban lévő vízbe
evőkanállal egyforma, nagyobb galuskákat szaggatunk. Amikor a rostélyos
megpuhult, tálra helyezzük, lecsós pörkölt levével gazdagon leöntjük és
mindegyik hússzelet tetejére egy-egy daragaluskát teszünk.
8 db egyszerű sós palacsinta,
40 dkg borjúlapocka,
6 dkg zsír,
1 ek liszt,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 ek pirospaprika,
só.
A borjúhúsból - a már ismert módon -
pörköltet készítünk. Mikor a hús megpuhult, kiszedjük levéből és apróra
összevágjuk. Hozzáadjuk a pörköltlé felét és egy-két kanál tejföllel még addig
pároljuk, míg a vagdalék pépszerű lesz. A külön kisütött palacsintákat ezzel
megtöltjük. A palacsinták széleit felhajtva feltekerjük, egy tűzálló tálba
egymás mellé helyezzük, és sütőben átforrósítjuk. Közben a pörköltlé felét
liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, átforraljuk, és tálaláskor ezzel a
forró paprikás mártással bevonjuk a palacsintákat. Tetejét egy-egy kanál
tejföllel meglocsoljuk.
só,
10 dkg füstölt szalonna,
25 dkg juhtúró.
Megfőzzük a puliszkát. A szalonnát
kis kockákra vágjuk, zsírjára kisütjük. Egy tűzálló tálat kizsírozunk,
evőkanállal beleszaggatunk egy réteg puliszkát, meglocsoljuk langyos zsírral,
megszórjuk a pörccel, és juhtúrót morzsolunk rá. Ugyanígy folytatjuk egy
következő, esetleg harmadik réteggel. Közép meleg sütőben jól átforrósítjuk.
Hozzávalók:
30 dkg juhtúró,
10 dkg, füstölt szalonna
20 dkg liszt
25 dkg burgonya
fokhagyma ízlés szerint
1 dl olaj,
bors
1 dl tejfel, kevés só
A lereszelt burgonyához hozzákeverjük a lisztet, a juhtúró, a fokhagymát, a sót és a borsot, majd galuska sűrűségűre állítjuk be tésztánk állagot. Lobogó vízben szaggatón a tésztát kiszaggatjuk. tepsibe szedjük a főzővízből, és lemosás nélkül, hűlés közben kevergetjük. Hogy ne ragadjon össze, kevés olajjal meglocsolhatjuk.
25
dkg tarhonya,
20
dkg lángolt kolbász,
10
dkg füstölt szalonna,
2
paradicsom,
2
nagyobb zöldpaprika,
1
kávéskanál fűszerpaprika,
1
nagy fej vöröshagyma,
1
gerezd fokhagyma,
só,
őrölt
bors,
őrölt
köménymag,
2
csípőszöldpaprika,
1
evőkanál zsír vagy olaj.
A burgonyát, a zöldpaprikát, paradicsomot, vöröshagymát, fokhagymát tisztítjuk,
a zöldpaprikát kicsumázzuk, a fokhagymát zúzzuk, a többi zöldfélét kockákra
vágjuk. A szalonnát zsíron vagy olajon megpirítjuk, fűszerpaprikával
elkeverjük, kevés vízzel feleresztjük. A hagymás-paprikás lébe belerakjuk a
burgonyát, a paradicsomot, karikákra vágott kolbászt, zöldpaprikát,
szalonnakockákat, fűszerezzük és vízzel felengedve félpuhára főzzük. Ezután
belerakjuk a megpirított tarhonyát, ha kell, még utána ízesítjük és puhára
főzzük. Általában sűrűre főzik, da lehet hosszabb lével is tálalni.
1 nagyobb csomag libaaprólék,
20 dkg rizs,
2 sárgarépa,
1 fehérrépa,
3 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 ek liszt,
1 tk pirosarany,
1 csík kelkáposzta,
1 ek delikát fűszerkeverék,
1 mk pirosparika,
5-6 szem bors,
1 babérlevél.
A libaaprólékról levágjuk a zsíros
részeket. A csontos húst feldaraboluk, és a kis darabokra vágott zúzával, a
megtisztított, karikákra vágott répával, a kelkáposztával, 1 fej vöröshagymával
meg a fokhagymával egy fazékba tesszük. Babérlevéllel, pirosarannyal,
delikáttal fűszerezzük, felöntjük
Hozzávalók
50 dkg tarkabab
30 dkg marhahús
15 dkg füstölt hús
kevés liszt
20 dkg gersli
2 fej vöröshagyma
1 kanál libazsír
A babot előző nap beáztatjuk. A hagymát felaprítjuk, a zsíron üvegesre pároljuk. Meghintjük egy kanál liszttel, majd hozzáadjuk a húst és a füstölt húst, a lecsepegtetett babot. Rövid ideig pároljuk, majd hozzáadjuk a gerslit. Felengedjük vízzel, úgy, hogy ellepje. Óvatosan sózzuk, mert a füstölt hús is sós. Három órán át főzzük lassú tűzön, majd tegyük sütőbe, és öt órán át kis lángon főzzük tovább. Tehetünk bele főtt tojást is.
Hozzávalók:
2 db nagyobb vöröshagyma,
2 db Fehér vagy kápea paprika
2 ek. őrölt paprika
ízlés szerint só, bors, majoranna
Az apróra vágott szalonnát kisütjük, zsírjában a finomra kockázott vöröshagymát, üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt oldalast, az összevágott paprikát, esetleg 1 db paradicsomot és lassú tűzön fehéredésig pároljuk a húst. Beletesszük az őrölt paprikát, sót, a borsot, majd összekeverjük. Ezután felengedjük annyi vízzel, hogy a hozzávalókat ellepje. Ízesítjük majoránnával, s ha már majdnem kész, belefőzzük a hasábra vágott burgonyát. tűzforrón tálaljuk. Asztali örömeinket savanyúsággal és frissen szeletelt kenyérrel tehetjük teljesebbé!
2 gerezd fokhagyma,
3 db csemege húsos
paprika,
3 db csemege
paradicsom,
1/2 cs
metélőhagyma,
só,
cseresznyepaprika,
rózsapaprika,
köménymag.
A megmosott marhalábszárat nagyobb kockákra
vágjuk. Megfelelő nagyságú lábasban a finomra vágott vöröshagymát zsíron
megfonnyasztjuk (nem pirítjuk), majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és
köménymagot. Megszórjuk kalocsai csípős rózsapaprikával, kevés csontlével
felengedjük, majd zsírjára visszapirítjuk. Beletesszük a pörköltnek összevágott
marhalábszárat; sózzuk, időnként megkeverjük, addig pirítjuk, amíg levét
elfőtte, kevés csontlével felengedve, fedő alatt, nyílt lángon tovább
pörköljük. Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a cikkekre vágott csemege
zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát és a megmosott, hasábokra vágott
rózsaburgonyát. Kb. 15-20 percig dinszteljük, ezután kevés csontlével
felengedjük, és fedő alatt készre főzzük.
A pusztapörköltet
készíthetjük bográcsban, nyílt láng felett is. Ízesítése igen fontos, kissé
csípős ízűnek kell lennie.
Előmelegített tűzálló tálon tálaljuk, tetejét szeletekre vágott csemege
zöldpaprikával díszítjük.
40 dkg zsenge, zöld
hüvelyű zöldbab,
20 dkg paradicsom,
15 dkg póréhagyma,
1 csokor
petrezselyem,
4 gerezd fokhagyma,
5dkg vaj,
só
őrölt bors.
A zöldbab
végeit levágjuk, ha az oldalán fás ereket találunk, lehúzzuk, majd 2-
A póréhagymát
szintén vékonyan felkarikázzuk. Vajjal kikent tepsi vagy tűzálló tál alján
szétterítjük a hagymát, majd több rétegben rátesszük a zöldbabot és a
paradicsomot.
A rétegek közzé
sót, borsot, finomra vágott petrezselymet, apróra zúzott fokhagymát hintünk, és
tejfölt locsolunk, a tetejére vajdarabokat szórunk. Forró sütőben (180-
só,
12 dkg liszt,
3 tojás,
25 dkg
zsemlemorzsa, kb.
olaj a kisütéshez.
A karfiolt nagyobb (tyúktojásnyi) rózsákra
szedjük, sós vízben félpuhára főzzük, és szitán hagyjuk megszáradni. A
megszáradt darabokat vékonyan belisztezzük (szokták szűrőn keresztül szórni a
lisztet, az enyhén sózott felvert tojásba, majd a morzsába forgatjuk, és
szűrőlapáttal forró olajba tesszük. Először egyik, majd a másik felüket sütjük
aranysárgára. Rácson lecsöpögtetjük vagy zsírszívó papírra szedjük, majd forrón
tálaljuk. Párolt rizst és paradicsom- vagy tartármártást adunk hozzá.
Hasonlóan
rántjuk többek között a gombafejeket, a szeletekre vágott zsenge főzőtököt,
zellert és padlizsánt.
1 db zsemle,
4 db tojás,
1 csomó
zöldpetrezselyem,
liszt, só, őrölt
bors.
A
gombafejeket megtisztítjuk, megmossuk. Szárát kiszedjük és apróra vágjuk. A
zsemlét vízben áztatjuk, jól kinyomjuk, szitán áttörjük. Az apróra vágott
gombát kevés olajon lepirítjuk, sóval, vágott zöld-petrezselyemmel, őrölt
borssal fűszerezzük, a zsemléhez adjuk, 2 tojással és a reszelt sajttal jól
összekeverjük. A gombafejek belsejét sóval, kevés őrölt borssal fűszerezzük, a
sajtos gombás töltelékkel megtöltjük. Zsemlemorzsába forgatjuk és bő, forró
olajban kisütjük. Párolt rizzsel és tartármártással tálaljuk.
50 dkg felesborsó,
1 kis vöröshagyma,
só,
2 gerezd fokhagyma,
5 dkg zsír,
5 dkg liszt,
1mokkáskanál őrölt
bors.
A borsót a megtisztított, egészben hagyott hagymával együtt hideg vízben feltesszük főni. (Nagy lábast használunk, mert a borsó fővés közben pöfög.) Lefedve, gyakran kevergetve, lassan főzzük, mikor már majdnem puha, sózzuk, majd tovább főzzük, míg pépszerű lesz. A hagymát kidobjuk belőle, majd a főzeléket zúzott fokhagymával ízesített rántással sűrítjük, végül őrölt borssal ízesítjük. Tálaláskor zsiradékban pirított vöröshagyma-karikákat szórhatunk a tetejére
Hozzávalók 8 személyre:
60 dkg csiperkegomba,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 evőkanál étolaj,
1 csokor petrezselyem,
só,
1 kiskanál reszelt citromhéj
A gombát megtisztítjuk, a hagymát fölaprítjuk, majd mindkettőt az olajon megpároljuk: A tűzről levéve megsózzuk, hozzáadjuk a ketchupot, a reszelt citromhéját és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Jól behűtjük: Aki szereti, citromszeletekkel is díszítheti.
só, 20 dkg liszt,
12 dkg zsír vagy
10 dkg vöröshagyma,
A
megtisztított burgonyát kockákra vágjuk, sóval ízesítjük, és kevés vízben
puhára főzzük. Ha megfőtt, összetörjük, liszttel jól kikeverjük, forró zsírba
vagy olajba mártott kanállal kiszaggatjuk. Felhevített olajban megfonnyasztjuk
a vöröshagymát, a tűzről levéve megszórjuk fűszerpaprikával. Tálaláskor a
kiszaggatott burgonyára tesszük, majd meglocsoljuk tejföllel.
12 tojás,
1 ek zsír,
2 nagy fej
vöröshagyma,
2 kk
csemegepaprika,
3 db zöldpaprika,
4 db paradicsom,
só.
Az apróra
vágott vöröshagymát zsírban megpároljuk, beletesszük a pirospaprikát, a
felszeletelt zöldpaprikát és a paradicsomot, amelynek a héját előzőleg forró
vízbe dobás után lehúztuk. Az egészet 1-2 percig pároljuk, majd beletesszük a
keményre főtt tojásokat. A serpenyőt jól megrázogatjuk, vigyázva, hogy a tojás
össze ne törjön, majd tejföllel meglocsoljuk. Felforrósítjuk és azonnal
tálaljuk.
só.
A
megtisztított burgonyát nyersen megreszeljük, jól kikeverjük a liszttel, ízlés
szerint sóval és egy nem túl nagy (kb. 20x30 cm-es) jól kiolajozott tepsibe
simítjuk. a tetejét bőségesen megöntözzük olajjal és előmelegített, forró
sütőben pirosra sütjük (kb. 1 óra).
Felaprózott fokhagymát,
pirított hagymát, fokhagymával ízesített tejfölt vagy akár savanykás lekvárt
kínálhatunk mellé. Köretnek is kitűnő.
8 zsenge karalábé
(leveleivel együtt),
1 tojás,
1 nagy csokor
petrezselyem,
só,
bors,
1/2 l húsleves
kockából.
Igazán csak
tavasszal jó, amikor még zsenge a karalábé. A karalábét meghámozzuk,
kivájjuk - a gyökér
felőli részén. A nagyobb levelekből néhányat félreteszünk - ui. a maradék
tölteléket majd ebbe göngyöljük bele -, a zsenge, belső leveleket megmossuk,
vékony csíkokra vágjuk. A húst összedolgozzuk a tojással, a finomra vágott
petrezselyemmel, ízlés szerint sóval, erőteljesen borsozzuk, végül
hozzáadjuk a rizst. A kivájt karalábékat és a leveleket lazán megtöltjük. A
karalábévájadékot egy nagyobb lábas aljára szórjuk, a tetejére leültetjük,
közéjük szórjuk a csíkokra vágott zsenge leveleket, aláöntjük a húslevest,
forrásig hevítjük, majd fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük.
A megpuhult
karalábékat (a levélgöngyölegekkel óvatosan bánjunk, könnyen szétesnek!)
szitakanállal kiemeljük a léből, azt a vajon világosra pirított liszttel
berántjuk, hozzáadunk
8 vastaghúsú
paprika,
50 dkg darált
sertéshús,
5 dkg füstölt
szalonna,
7 tojás, 1 áztatott
zsemle,
1 ek reszelt
vöröshagyma,
7 gerezd tört
fokhagyma,
2 paradicsom,
só,
7 kk ételízesítő
por.
A megmosott paprikát hosszában kettévágjuk,
magházát kivesszük, és belülről kissé megsózzuk. A húst, a zsemlét, a tojást,az
ételízesítő port, a hagymákat összedolgozzuk. A fél paprikákba tömködjük úgy,
hogy a töltelék kidomborodjék. A füstölt szalonnával Egy tűzálló tálat
kikenünk, majd annyi vékony szeletre vágjuk, ahány paprika paprikahalmunk van,
és a szeleteket hosszában a húsra fektetjük. A paprikákat a tálba egymás mellé
rakjuk, a szalonnák tetejére egy-egy paradicsomkarikát fektetünk. Végül az
egészre ráöntjük a három deci tejfölt úgy, hogy elsősorban a paprikákat borítsa
be. Langyos sütőben kezdj sütni, öt perc múlva a lángot közepes fokozatra
állítjuk, és a paprikákat kb. 35 percig sütjük. Burgonyapürét adunk mellé
Hozzávalók:
50 dkg darált hús
2 fej vöröshagyma
6 db tölteni való fehér paprika
2 bögre rizs
½ liter tejföl
2 cikk fokhagyma
1 tojás
Só, bors, piros paprika ízlés szerint
Elkészítése:
A fehér káposztát megfőzzük, majd 6 levelet félreteszünk a bundához. A többit felszeleteljük.
A rizst megfőzzük.
Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, rátesszük a darált húst, fehéredésig pároljuk, ezután sózzuk, borsozzuk, rátesszük a piros paprikát és a fokhagymát.
Összekeverjük a rizzsel és rövid ideig együtt még dinszteljük, majd félretesszük hűlni.
A káposztaleveleket és a paprikákat megtöltjük. Egy vékonyan kizsírozott tepsibe a vágott káposzta felét elterítjük, majd ráhelyezzük a paprikát – káposztát – paprikát stb.
Ha sok lett a töltelék, a tetejére rászórhatjuk, majd beterítjük a maradék vágott káposztával. Vékonyra szeletelt vöröshagymát is tehetünk a tetejére, majd az egészet leöntjük a tojással összekevert tejföllel. Díszítésül paradicsomkarikákat teszünk a tetejére.
Közepes hőmérsékleten egy órát sütjük.
Hozzávalók
1 darabolt csirke
2,
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
½ citrom leve
1 teáskanál pirospaprika
só, feketebors ízlés szerint
A tejfölt meglangyosítjuk, majd belereszeljük a vöröshagymát, fokhagymát, illetve hozzáadjuk a pirospaprikát, borsot és a citromlevet. A darabolt, besózott csirkét a fenti keverékbe forgatjuk, és kizsírozott tepsiben megsütjük.
8 húsos
zöldpaprika,
50 dkg sovány
sertéscomb vagy lapocka,
7 ek főtt rizs,
só,
őrölt bors,
1 ek reszelt
vöröshagyma.
A mártáshoz:
2 ek cukor,
1 csapott ek só,
1 ág zellelrzöld,
2 ek Graham-liszt
vagy ek étkezési kukoricakeményítő.
A paprikát
kicsumázzuk, vastag ereit kivágjuk, és a csöveket megmosva félrerakjuk. A gombról
a zsiradékot lefejtjük, a húst megmossuk, feldaraboljuk, majd kis lyukú tárcsán
ledaráljuk. A főtt rizst hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és a hagymával
jól összedolgozzuk. Ha a töltelékből gombócokat is készítünk, akkor 1
tojást adjunk hozzá, nehogy szétessenek. A masszát a paprikába töltjük, és
villával vagy hústűvel megszurkáljuk, nehogy szétrepedjenek. A paradicsomot
megmossuk, szárát kimetsszük,
majd a szemeket
turmixoljuk, és lábasba szűrjük (így sem magja, sem héja nem kerül bele). A
cukorral ízesítjük, megsózzuk, a zeller zölddel fűszerezzük. 1-
Puha
kenyérrel magában is tálalható, de igazából sós vagy petrezselymes burgonya
illik hozzá.
80
dkg sovány malachús,
60
dkg apró szemű újburgonya,
30
dkg kifejtett zöldborsó,
1
fej vöröshagyma,
2
gerezd fokhagyma,
só,
őrölt
bors,
pirospaprika,
1
csokor petrezselyem.
A
kockákra vágott malachúsról a zsíros részeket lefejtjük, kiolvasztjuk és
finomra vágott vöröshagymát a zsírján megpároljuk. Paprikával, áttört borssal
meghintjük, a húst beleforgatjuk, az összetört fokhagymával, a sóval ízesítjük.
Mindig csak egy kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.
Az apró
szemű, megtisztított újburgonyát egy kevés sós vízben félpuhára főzzük,
leszűrjük, és a hús közzé keverjük. Végül a zsenge zöldborsót is beleöntjük.
Ezzel csak rövid ideig párolva azon forrón tálaljuk.
Tálalás
előtt egy csokor apróra vágott petrezselyemmel meghintjük
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg majonéz,
1 kiskanál mustár,
1 kiskanál cukor, só
A majonézt a tejföllel meg a borral simára keverjük, majd mustárral; kevés cukorral és sóval ízesítjük. A felhasználástól függően tovább fűszerezhetjük őrölt borssal, curryvel, ketchuppel, zöldfűszerekkel, stb.
Hozzávalók 8 személyre:
60 dkg marhabélszín,
4 tojássárgája,
1 közepes fej reszelt vöröshagyma,
só,
őrölt pirospaprika
bors,
mustár;
ketchup,
10 dkg vaj
A bélszínt finomra daráljuk, a tojások sárgájával meg a puha vajjal összedolgozzuk. Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát meg a fűszereket, és alaposan elkeverjük. Pirítós kenyérre kenve vagy savanyúkáposztalevelekbe göngyölve kínáljuk. Adhatjuk úgy is, hogy a darált húst adagonként lapos pogácsává formázzuk, a közepébe mélyedést készítünk, és a tojássárgáját beleütjük. Köré szépen elrendezzük a hozzávalókat és a tányérján mindenki magának, kikeveri.
40 dkg sertésvese,
30 dkg sertésvelő,
1 vöröshagyma,
6 ek olaj,
1 csapott kk só,
fél mkbors,
1 csapott mk
majoránna,
csipetnyi
pirospaprika.
A vesét lapjában félbevágjuk, megtisztítjuk
majd leforrázzuk. Jól lecsepegtetjük, és csinos kis hasábokra vágjuk. A
megtisztított velőt apróra vágjuk. A héjától megfosztott vöröshagymát
lereszeljük, az olajon kevergetve megfuttatjuk. A vesét hozzáadjuk, kis lángon
addig pirítjuk míg körös-körül kifehéredik, és meg is puhul. Ez úgy 5-6-perc.
Ekkor hozzáadjuk a velőt, megfűszerezzük, nagy lángon még 2 percig pirítjuk.
Hagymás tört burgonya illik hozzá. A vesevelőt úgy is szokás készíteni, hogy a
pirítás végén felvert tojást öntünk rá, és kevergetve kocsonyásodásig sütjük.
Ehhez a mennyiséghez 5-6 kell belőle.