VEGYES

 

Alföldi rakott tarhonya. 1

Bácskai rizses hús. 1

Brassói aprópecsenye. 2

Csikós tokány.. 2

Csirkés rizottó.. 2

Csülök pékné módra.. 3

Erdélyi fatányéros. 3

Gyros. 4

Herány tokány.. 4

Ludaskása. 8

Sólet. 8

Pincepörkölt. 9

Pusztapörköt. 9

Rakott zöldbab. 10

Rántott karfiol. 10

Sajttal töltött gombafejek rántva. 10

Sárgaborsó-főzelék. 11

Svéd gombasaláta.. 11

Tejfeles dödöle. 11

Tojáspörkölt. 12

Tócsni. 12

Tavaszi töltött karalábé. 12

Tejfölben sült töltött paprika. 13

Töltött káposzta másképp. 13

Tejfölös csirke. 14

Töltött paprika. 14

Zöldborsós marhatokány. 14

Tartármártás. 15

Tatár bifsztek.. 15

Vesevelő. 15

 

Alföldi rakott tarhonya.

 

25 dkg tarhonya,

2 evőkanál zsír,

3 zöldpaprika,

3 paradicsom,

6 tojás,

1 dl tejföl,

só,

fűszerpaprika.

 

  A tojást megfőzzük, a tisztított zöldpaprikát, paradicsomot szeletekre vágjuk, a tarhonyát kevés zsíron megpirítjuk, sózzuk.

Forró zsírban a zöldpaprikát, paradicsomot, sóval, fűszerpaprikával ízesítve puhára pároljuk és tejföllel elkeverjük. a tarhonyát kevés vízzel felengedve puhára pároljuk. Egy tűzálló tá alján a tarhonya 1/3 részét elterítjük, rá a paprika felét, majd a tojáskarikákat, ismét tarhonya, zöldpaprika, tojás és tarhonyával befedjük. A maradék tejfölös lével megöntözzük, sütőben átsütjük.

Megj.: Én még rakok a szeletelt tojás alá, lecsókolbászt, és a tejfölös „lecsóba” majoránnát.

 

Bácskai rizses hús

Hozzávalók

50 dkg sertéslapocka

1 nagy fej hagyma

30 dkg zöldpaprika

15 dkg paradicsom

4+2 evőkanál olaj

1 kávéskanál pirospaprika

25 dkg közepes szemű rizs

4-5 szál petrezselyem

A húst leöblítjük, apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felkarikázzuk. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk. Elkészítés: Felforrósítunk 4 evőkanál olajat, és megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, ízlés szerint sóval, és saját levében, fedő alatt 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, és az egészet további 20-25 percig pároljuk, azaz pörköltet készítünk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) a rizst megmossuk, lecsepegtetjük. A maradék 2 evőkanál olajat felforrósítjuk, rádobjuk a rizst, 2-3 percig pirítjuk. A rizst a húshoz adjuk, felöntjük 5 dl forró vízzel, egy kevés sót adunk hozzá, összekeverjük, felforraljuk, és áttesszük egy csinos tűzálló tálba (ebben fogjuk tálalni). Lefedjük, és a forró sütőben az egészet puhára pároljuk (20 perc), félidőben egyszer megkeverjük, és többet nem! Néhány paprika- és paradicsomszelettel, vágott petrezselyemmel díszíthetjük, azonnal tálaljuk.

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:

40 dkg sertés lapocka

60 dkg burgonya

3-4 gerezd fokhagyma

1 tk majoranna

1 erőleves kocka

1 tk pirospaprika

olaj, só, törött bors,

 

Elkészítés:
A húst kisebb kockára vágom, majd kevés olajon barnára pirítom. sózom, borsozom, hozzáadom az apróra zúzott fokhagymát és rászórom a majorannát. Kevés vízben feloldom a leveskockát, a húsra öntöm és fedő alatt puhára párolom. Közben a kockára vágott burgonyát bő, forró olajban megsütöm.
A húst zsírjára sütöm és hozzáadom az alaposan lecsepegtetett sült burgonyát. Összeforgatom és néhány percig együtt párolom.
Végül meghintem egy kávéskanál pirospaprikával, alaposan összekeverem, majd finom házi jellegű savanyúsággal tálalom.

 

Csikós tokány

Hozzávalók:

80 dkg marhahús /lehet sertés is/

2 fej vöröshagyma

25 dkg füstölt szalonna

1-2 db paradicsom

1-2 gerezd fokhagyma

bors

pirospaprika

olaj vagy zsír

tejföl, ízlés szerint

 

Elkészítés:

A felkockázott szalonnát kissé megsütjük, majd kiszedjük a zsiradékból. Ebben megpirítjuk a vöröshagymát, majd azon a felcsíkozott húst. Pirospaprikát szórunk rá, kevés vízzel felöntjük, zúzott fokhagymát, sót, borsot, paradicsomot teszünk bele. Mindig kevés vízzel öntjük fel, hogy sűrű szaftja legyen. Amikor a hús megpuhult, ízlés szerinti mennyiségű tejföllel összeforraljuk. Mi legjobban galuskával szeretjük, de tésztával, rizzsel is finom

Csirkés rizottó

Hozzávalók

1 hagyma

1 EK. margarin vagy vaj

1 csirkemell

1 piros, 1 zöldpaprika

150 g gömbölyű szemű rizs

1, 5 dl vörösbor

1 tk. Paprika

1 tk. Curry

1 ek. Paradicsompüré

1 ek. szárított rozmaring

kb. 300 ml húsleves

100 g zöldborsó

só, fehérbors

A hagymát vagdaljuk apróra, pároljuk üvegesre a zsiradékon. A csirkemellet vágjuk kockákra, jól süssük meg. A paprikát vágjuk kockákra, pároljuk rövid ideig a hagymás csirkével, öntsük rá a rizst, és kicsit pirítsuk meg. Keverjük el a vörösbort paprikával, curryvel és paradicsompürével, és öntsük a rizsre. Fűszerezzük a rozmaringgal. Öntsük a rizsre a húsleves felét, tegyük bele a borsót, főzzük fedő nélkül közepes hőfokon. Többször keverjük, meg és lassan öntsük hozzá a maradék húslevest is. Kb. 18-20 perc múlva kész a rizottó. Fűszerezzük sóval, borssal.

Csülök pékné módra

Hozzávalók

1 nagy hátsó vagy 2 kisebb mellső csülök (kb. 2 kg)

1 evőkanál só

1 kiskanál egész fekete bors

1 vöröshagyma, 2 babérlevél

4 gerezd fokhagyma

a körethez:

1, 5 kg burgonya

30 dkg vöröshagyma (még jobb, ha friss, apró gyöngyhagyma)

1 csapott evőkanál só

mokkáskanál őrölt bors és pirospaprika

1 csapott evőkanál majoránna

1 csokor petrezselyem

4 evőkanál olaj

A csülköt jól megmossuk, az esetleg rajtamaradt szőrszálakat leperzseljük és lekaparjuk. Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Megsózzuk, az egész borssal, a megtisztított, elfelezett hagymával, a babérlevéllel és a fokhagymával fűszerezzük. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon 1, 5-2 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Ezután levéből kivesszük, és nagy tepsibe fektetjük. A körethez a burgonyát és a hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk (a gyöngyhagymát egészben hagyjuk). Megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával, a majoránnával meg fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, az olajat ráöntjük, és jól összekeverjük. A csülkök köré halmozzuk, és sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 1 órán át, sütjük. Közben a húst többször megforgatjuk, a köretet megkevergetjük. Akkor jó, ha a hús megpirul, és teljesen egyszerre puhul meg a burgonyával meg a hagymával. Tálaláskor a csontról a húst lefejtjük, fölszeleteljük, majd a csülök eredeti formájához hasonlóan visszarakosgatjuk a csontra. A vele sült hagymás burgonyával és savanyúsággal körítve tálaljuk

 

Erdélyi fatányéros

Hozzávalók:


25 dkg sertéskaraj

25 dkg borjúcomb

25 dkg bélszín

15 dkg füstölt szalonna

10 dkg zsír

80 dkg főtt burgonya


Mindegyik húsból négy szeletet vágunk, enyhén kiveregetjük, megsózzuk, és lisztbe mártjuk. Serpenyőben kevés zsírt hevítünk és a hússzeleteket beletéve szép pirosra, sütjük. Ez után a visszamaradt zsírban megsütjük a bevagdosott szalonnaszeleteket úgy, hogy ropogósra süljenek. Utoljára az ízes szalonnazsírba tesszük a karikákra szelt főtt burgonyát, és erős tűzön megpirítjuk. A tál szegélyét idénysalátákkal körberakjuk, közepébe helyezzük el a pirított burgonyát, amelyre ráhelyezzük a frissen sütött hússzeleteket, tetejére téve a szalonna kakastaréjokat.

Gyros

Hozzávalók

Húshoz:

60 dkg színhús (bármilyen)

görög fűszerkeverék

2-3 evőkanál olaj a sütéshez

Piához:

40 dkg liszt

20 g élesztő

1 teáskanál cukor (2 g)

1 teáskanál só (3 g)

2 dl langyos víz

 

Saláta:

1 nagy paradicsom

1 kígyóuborka

1 fej lilahagyma

szóba jöhet még retek

Mártás:


2 dl joghurt

görög saláta fűszerkeverék

chilikeverék

Hús: A húst szeletekre, majd kb. 1 x 1 centis csíkokra, vágom, sózom, és megszórom a görög fűszerkeverékkel. Kb. negyedórai érést követően egy nagy serpenyőben 2-3 evőkanálnyi olajat, forrósítok és megpirítom rajta a húscsíkokat. Pita: Az élesztőt feloldjuk 2 dl meleg vízben, majd összegyúrjuk a liszttel, a cukorral és sóval. 20-30 percen át kelni hagyjuk. A tésztát átgyúrjuk, majd négy kis pita formát (kb. 20 cm-es) nyújtunk belőle. A lepényeket lisztezett tepsibe tesszük. A tésztát még kb. 20 percig kelni, hagyjuk, majd előmelegített sütőben (220 fok/ 4. fokozaton) 20-25 percig sütjük. Saláta: A hozzávalókat megmossuk, megpucoljuk, majd kockákra, a hagymát szeletekre vágjuk. Mártás: A joghurthoz ízlés szerint kb. 1 teáskanál görög saláta fűszerkeveréket adunk, chilikeveréket kb. ugyanennyit, és elkavarjuk. A mártást tálaláskor a saláta tetejére öntjük ízlés szerinti mennyiségben.

Herány tokány

Hozzávalók:
15 dkg vöröshagyma

5 g pirospaprika

25 dkg marhahús

2 gerezd fokhagyma

3 g törött bors

2 g majoránna

25 dkg sertéshús

8 dkg füstölt szalonna

10 dkg sertésvese

3 dl tejföl

5 dkg liszt

 

Az apróra vágott vöröshagymát zsírban aranysárgára pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a ceruzavastag csíkokra vágott marhahúst. Sóval, zúzott fokhagymával, törött borssal, majoránnával fuserezzük, és kevés vizet aláöntve a húst félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a hasonlóan csíkokra vágott sertéshúst is. Ameddig a húsok párolódnak, a kockákra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában megpirítjuk a kockákra darabolt gombát és a sertésvesét, majd a már majdnem megpuhult húsokhoz adjuk. Végül tejfölös habarással sűrítjük úgy, hogy szaftja rövid, tartalmas legyen. Tört burgonyával vagy párolt rizzsel tálaljuk

 


Hétvezér tokány

Hozzávalók:

 

12 dkg füstölt szalonna

15 dkg vöröshagyma

5 g pirospaprika

25 dkg marhahús

25 dkg sertéshús

25 dkg borjúhús

15 dkg zöldpaprika

10 dkg paradicsom

3 dl tejföl

4 dkg liszt



A kockákra vágott füstölt szalonna zsírján megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a csíkokra vágott marhahúst, megsózzuk és kevés vizet aláöntve, fedővel letakarva addig pároljuk, ameddig a hús félpuha lesz. Ekkor hozzáadjuk a csíkokra vágott sertéshúst, majd amire a hús puhulni kezd, a hasonlóan darabolt borjúhúst, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Amikor a húsok puhára párolódtak, tejfölös habarással sűrítjük, és a tejszínt is hozzáöntve még 2-3 percig forraljuk. Tarhonyát, galuskát vagy párolt rizst adunk hozzá.

Hortobágyi rostélyos.

 

600 g rostélyos, 

1 dl olaj,

200 g vöröshagyma,

2 gerezd fokhagyma,

200 g zöldpaprika,

150 g paradicsom,

50 g sertészsír,

1 db tojás,

100 g búzadara,

1/2 csomó zöldpetrezselyem,

só, köménymag,

édes-nemes paprika.

 

  A rostélyos szeleteket húsverő kalapáccsal kissé kiveregetjük, megsózzuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, ebben a szeleteket mindkét oldalról fél-fél percig sütjük. Az elősütött húst lábasba tesszük. A sütésből visszamaradt olajban az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, az apróra vágott fokhagymát, az őrölt köménymagot hozzáadjuk.

A tűzről levéve pirospaprikával meghintjük, elkeverjük és kevés vízzel azonnal felöntjük. Felforraljuk, majd a lábasba áttett hússzeletekre öntjük. sóval ízesítjük és fedővel letakarva pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, karikákra szelt zöldpaprikát, majd néhány perc múlva karikákra vágott paradicsomot adunk hozzá. Ha a párolólevét elfőtte, mindig csak kevés folyadékkal pótoljuk, hogy a leve rövid, tartalmas és tűzpiros legyen. Közben a hideg zsírt a tojással habosra keverjük. A búzadarát hozzáadjuk, sóval ízesítjük és az apróra vágott zöldpetrezselyemmel együtt  jól eldolgozzuk. Kb. fél órára a hűtőbe tesszük,

hogy megfelelően megduzzadjon. Enyhén sós vizet felforralunk. A forrásban lévő vízbe evőkanállal egyforma, nagyobb galuskákat szaggatunk. Amikor a rostélyos megpuhult, tálra helyezzük, lecsós pörkölt levével gazdagon leöntjük és mindegyik hússzelet tetejére egy-egy daragaluskát teszünk.

 


Hortobágyi palacsinta.

 

8 db egyszerű sós palacsinta,

40 dkg borjúlapocka,

6 dkg zsír,

2 dl tejföl,

1 ek liszt,

1 nagy fej vöröshagyma,

1 ek pirospaprika,

só.

 

  A borjúhúsból - a már ismert módon - pörköltet készítünk. Mikor a hús megpuhult, kiszedjük levéből és apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a pörköltlé felét és egy-két kanál tejföllel még addig pároljuk, míg a vagdalék pépszerű lesz. A külön kisütött palacsintákat ezzel megtöltjük. A palacsinták széleit felhajtva feltekerjük, egy tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, és sütőben átforrósítjuk. Közben a pörköltlé felét liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, átforraljuk, és tálaláskor ezzel a forró paprikás mártással bevonjuk a palacsintákat. Tetejét egy-egy kanál tejföllel meglocsoljuk.

 

Juhtúrós puliszka.

 

4 dl kukoricaliszt,

só,

10 dkg füstölt szalonna,

25 dkg juhtúró.

 

  Megfőzzük a puliszkát. A szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírjára kisütjük. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, evőkanállal beleszaggatunk egy réteg puliszkát, meglocsoljuk langyos zsírral, megszórjuk a pörccel, és juhtúrót morzsolunk rá. Ugyanígy folytatjuk egy következő, esetleg harmadik réteggel. Közép meleg sütőben jól átforrósítjuk.

 

Juhtúrós sztrapacska

 

Hozzávalók:

30 dkg juhtúró,

10 dkg, füstölt szalonna

20 dkg liszt

25 dkg burgonya

fokhagyma ízlés szerint 

1 dl olaj,

bors

1 dl tejfel, kevés só

A lereszelt burgonyához hozzá­keverjük a lisztet, a juhtúró, a fokhagymát, a sót és a borsot, majd galuska sűrű­ségűre állítjuk be tésztánk állagot. Lobogó vízben szaggatón a tésztát kiszaggatjuk. tepsibe szedjük a főzővízből, és lemosás nélkül, hű­lés közben kevergetjük. Hogy ne ragadjon össze, kevés olajjal meg­locsolhatjuk.

 

Krumplis tarhonya.

 

1 kg burgonya,

25 dkg tarhonya,

20 dkg lángolt kolbász,

10 dkg füstölt szalonna,

2 paradicsom,

2 nagyobb zöldpaprika,

1 kávéskanál fűszerpaprika,

1 nagy fej vöröshagyma,

1 gerezd fokhagyma,

só,

őrölt bors,

őrölt köménymag,

2 csípőszöldpaprika,

1 evőkanál zsír vagy olaj.

 

  A burgonyát, a zöldpaprikát, paradicsomot, vöröshagymát, fokhagymát tisztítjuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, a fokhagymát zúzzuk, a többi zöldfélét kockákra vágjuk. A szalonnát zsíron vagy olajon megpirítjuk, fűszerpaprikával elkeverjük, kevés vízzel feleresztjük. A hagymás-paprikás lébe belerakjuk a burgonyát, a paradicsomot, karikákra vágott kolbászt, zöldpaprikát, szalonnakockákat, fűszerezzük és vízzel felengedve félpuhára főzzük. Ezután belerakjuk a megpirított tarhonyát, ha kell, még utána ízesítjük és puhára főzzük. Általában sűrűre főzik, da lehet hosszabb lével is tálalni.

Ludaskása.

 

1 nagyobb csomag libaaprólék,

20 dkg rizs,

2 sárgarépa,

1 fehérrépa,

3 fej vöröshagyma,

1 gerezd fokhagyma,

1 ek liszt,

1 tk pirosarany,

1 csík kelkáposzta,

1 ek delikát fűszerkeverék,

1 mk pirosparika,

5-6 szem bors,

1 babérlevél.

 

  A libaaprólékról levágjuk a zsíros részeket. A csontos húst feldaraboluk, és a kis darabokra vágott zúzával, a megtisztított, karikákra vágott répával, a kelkáposztával, 1 fej vöröshagymával meg a fokhagymával egy fazékba tesszük. Babérlevéllel, pirosarannyal, delikáttal fűszerezzük, felöntjük 1 liter vízzel, és kis lángon puhára főzzük. (Sózni nem kell, mert a pirosarany és a delikát sós!) A megfőtt hús levét leszűrjük, csak annyi levet hagyunk alatta, hogy melegen tarthassuk benne. A félretett hájdarabokat kiolvasztjuk, megpirítjuk, beleöntjük a rizst, és1-2 percig együtt pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, ráöntjük a hús levét. A rizst kis lángra téve, fedő alatt puhára pároljuk, majd hozzákeverjük a zöldséget, tálra borítjuk, a tetejére tesszük a megforrósított húsdarabokat, és karikákra vágott, lisztben megforgatott, olajban ropogósra sütött 2 fej vöröshagymát.

Sólet

 

Hozzávalók

50 dkg tarkabab

30 dkg marhahús

15 dkg füstölt hús

kevés liszt

20 dkg gersli

2 fej vöröshagyma

1 kanál libazsír

A babot előző nap beáztatjuk. A hagymát felaprítjuk, a zsíron üvegesre pároljuk. Meghintjük egy kanál liszttel, majd hozzáadjuk a húst és a füstölt húst, a lecsepegtetett babot. Rövid ideig pároljuk, majd hozzáadjuk a gerslit. Felengedjük vízzel, úgy, hogy ellepje. Óvatosan sózzuk, mert a füstölt hús is sós. Három órán át főzzük lassú tűzön, majd tegyük sütőbe, és öt órán át kis lángon főzzük tovább. Tehetünk bele főtt tojást is.

Pincepörkölt

Hozzávalók:

0,20 kg. Füstölt szalonna

1,5 kg  sertés vagy marha oldalas

2 db nagyobb vöröshagyma,

2 db Fehér vagy kápea paprika

2 ek. őrölt paprika

2 kg burgonya,

ízlés szerint só, bors, majoranna

 

Az apróra vágott szalonnát kisütjük, zsírjában a finomra kockázott vöröshagymát, üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt oldalast, az összevágott paprikát, esetleg 1 db paradicsomot és lassú tűzön fehéredésig pároljuk a húst. Beletesszük az őrölt paprikát, sót, a borsot, majd összekeverjük. Ezután felengedjük annyi vízzel, hogy a hozzávalókat ellepje. Ízesítjük majoránnával, s ha már majdnem kész, belefőzzük a hasábra vágott burgonyát. tűzforrón tálaljuk. Asztali örömeinket savanyúsággal és frissen szeletelt kenyérrel tehetjük teljesebbé!

 

Pusztapörköt.

1,60 kg marhalábszár,

250 g zsír,

400 g tisztított vöröshagyma,

2 kg tisztított rózsaburgonya,

2 gerezd fokhagyma,

3 db csemege húsos paprika,

3 db csemege paradicsom,

1/2 cs metélőhagyma,

1 l csontlé,

só,

cseresznyepaprika,

rózsapaprika,

köménymag.

 

  A megmosott marhalábszárat nagyobb kockákra vágjuk. Megfelelő nagyságú lábasban a finomra vágott vöröshagymát zsíron megfonnyasztjuk (nem pirítjuk), majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és köménymagot.  Megszórjuk kalocsai csípős rózsapaprikával, kevés csontlével felengedjük, majd zsírjára visszapirítjuk. Beletesszük a pörköltnek összevágott marhalábszárat; sózzuk, időnként megkeverjük, addig pirítjuk, amíg levét elfőtte, kevés csontlével felengedve, fedő alatt, nyílt lángon tovább pörköljük. Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a cikkekre vágott csemege zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát és a megmosott, hasábokra vágott rózsaburgonyát. Kb. 15-20 percig dinszteljük, ezután kevés csontlével felengedjük, és fedő alatt készre főzzük.

A pusztapörköltet készíthetjük bográcsban, nyílt láng felett is. Ízesítése igen fontos, kissé csípős ízűnek kell lennie.

  Előmelegített tűzálló tálon tálaljuk, tetejét szeletekre vágott csemege zöldpaprikával díszítjük.

 

Rakott zöldbab.

 

40 dkg zsenge, zöld hüvelyű zöldbab,

20 dkg paradicsom,

15 dkg póréhagyma,

1 csokor petrezselyem,

4 gerezd fokhagyma,

5dkg vaj,

4 dl tejföl,

őrölt bors.

 

  A zöldbab végeit levágjuk, ha az oldalán fás ereket találunk, lehúzzuk, majd 2-3 cm hosszú darabkákra vágjuk, sós vízben félig megfőzzük, lecsepegtetjük. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, hideg vízben lehűtjük, héját lehúzzuk, karikákra szeljük.

A póréhagymát szintén vékonyan felkarikázzuk. Vajjal kikent tepsi vagy tűzálló tál alján szétterítjük a hagymát, majd több rétegben rátesszük a zöldbabot és a paradicsomot.

A rétegek közzé sót, borsot, finomra vágott petrezselymet, apróra zúzott fokhagymát hintünk, és tejfölt locsolunk, a tetejére vajdarabokat szórunk. Forró sütőben (180-200 °C) 25-30 percig sütjük.

Rántott karfiol.

1,20 kg karfiol,

só,

12 dkg liszt,

3 tojás,

25 dkg zsemlemorzsa, kb.

6 dl

olaj a kisütéshez.

 

  A karfiolt nagyobb (tyúktojásnyi) rózsákra szedjük, sós vízben félpuhára főzzük, és szitán hagyjuk megszáradni. A megszáradt darabokat vékonyan belisztezzük (szokták szűrőn keresztül szórni a lisztet, az enyhén sózott felvert tojásba, majd a morzsába forgatjuk, és szűrőlapáttal forró olajba tesszük. Először egyik, majd a másik felüket sütjük aranysárgára. Rácson lecsöpögtetjük vagy zsírszívó papírra szedjük, majd forrón tálaljuk. Párolt rizst és paradicsom- vagy tartármártást adunk hozzá.

  Hasonlóan rántjuk többek között a gombafejeket, a szeletekre vágott zsenge főzőtököt, zellert és padlizsánt.

Sajttal töltött gombafejek rántva.

600 g sampinyongomba,

2 dl olaj,

120 g zsemlemorzsa,

1 db zsemle,

200 g trappista sajt,

4 db tojás,

1 csomó zöldpetrezselyem,

liszt, só, őrölt bors.

 

  A gombafejeket megtisztítjuk, megmossuk. Szárát kiszedjük és apróra vágjuk. A zsemlét vízben áztatjuk, jól kinyomjuk, szitán áttörjük. Az apróra vágott gombát kevés olajon lepirítjuk, sóval, vágott zöld-petrezselyemmel, őrölt borssal fűszerezzük, a zsemléhez adjuk, 2 tojással és a reszelt sajttal jól összekeverjük. A gombafejek belsejét sóval, kevés őrölt borssal fűszerezzük, a sajtos gombás töltelékkel megtöltjük. Zsemlemorzsába forgatjuk és bő, forró olajban kisütjük. Párolt rizzsel és tartármártással tálaljuk.

Sárgaborsó-főzelék.

50 dkg felesborsó,

1 kis vöröshagyma,

só,

2 gerezd fokhagyma,

5 dkg zsír,

5 dkg liszt,

1mokkáskanál őrölt bors.

 

  A borsót a megtisztított, egészben hagyott hagymával együtt hideg vízben feltesszük főni. (Nagy lábast használunk, mert a borsó fővés közben pöfög.) Lefedve, gyakran kevergetve, lassan főzzük, mikor már majdnem puha, sózzuk, majd tovább főzzük, míg pépszerű lesz. A hagymát kidobjuk belőle, majd a főzeléket zúzott fokhagymával ízesített rántással sűrítjük, végül őrölt borssal ízesítjük. Tálaláskor zsiradékban pirított vöröshagyma-karikákat szórhatunk a tetejére

 

Svéd gombasaláta

Hozzávalók 8 személyre:

60 dkg csiperkegomba,

1 nagy fej vöröshagyma,

2 evőkanál étolaj,

3 dl ketchup,

1 csokor petrezselyem,

só,

1 kiskanál reszelt citromhéj

 

 A gombát megtisztítjuk, a hagymát fölaprítjuk, majd mind­kettőt az olajon megpároljuk: A tűzről levéve megsózzuk, hozzáadjuk a ketchupot, a reszelt citromhéját és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Jól behűtjük: Aki szereti, citromszeletekkel is díszítheti.

Tejfeles dödöle.

1,20 kg burgonya,

só, 20 dkg liszt,

12 dkg zsír vagy

2,5 dl olaj,

2 dl tejföl,

10 dkg vöröshagyma,

2 g fűszerpaprika.

 

  A megtisztított burgonyát kockákra vágjuk, sóval ízesítjük, és kevés vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, összetörjük, liszttel jól kikeverjük, forró zsírba vagy olajba mártott kanállal kiszaggatjuk. Felhevített olajban megfonnyasztjuk a vöröshagymát, a tűzről levéve megszórjuk fűszerpaprikával. Tálaláskor a kiszaggatott burgonyára tesszük, majd meglocsoljuk tejföllel.

Tojáspörkölt.

12 tojás,

1 ek zsír,

2 nagy fej vöröshagyma,

2 kk csemegepaprika,

3 db zöldpaprika,

4 db paradicsom,

4 dl tejföl,

só.

 

  Az apróra vágott vöröshagymát zsírban megpároljuk, beletesszük a pirospaprikát, a felszeletelt zöldpaprikát és a paradicsomot, amelynek a héját előzőleg forró vízbe dobás után lehúztuk. Az egészet 1-2 percig pároljuk, majd beletesszük a keményre főtt tojásokat. A serpenyőt jól megrázogatjuk, vigyázva, hogy a tojás össze ne törjön, majd tejföllel meglocsoljuk. Felforrósítjuk és azonnal tálaljuk.

Tócsni.

1 kg burgonya,

300 g liszt,

1 dl olaj vagy zsír,

só.

 

  A megtisztított burgonyát nyersen megreszeljük, jól kikeverjük a liszttel, ízlés szerint sóval és egy nem túl nagy (kb. 20x30 cm-es) jól kiolajozott tepsibe simítjuk. a tetejét bőségesen megöntözzük olajjal és előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük (kb. 1 óra).

Felaprózott fokhagymát, pirított hagymát, fokhagymával ízesített tejfölt vagy akár savanykás lekvárt kínálhatunk mellé. Köretnek is kitűnő.

Tavaszi töltött karalábé.

8 zsenge karalábé (leveleivel együtt),

400 g darált sertéshús,

80 g főtt rizs,

1 tojás,

1 nagy csokor petrezselyem,

só,

bors,

30 g vaj,

40 g liszt,

2 dl tejszín vagy tejföl,

1/2 l húsleves kockából.

 

  Igazán csak tavasszal jó, amikor még zsenge a karalábé. A karalábét meghámozzuk,

kivájjuk - a gyökér felőli részén. A nagyobb levelekből néhányat félreteszünk - ui. a maradék tölteléket majd ebbe göngyöljük bele -, a zsenge, belső leveleket megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. A húst összedolgozzuk a tojással, a finomra vágott petrezselyemmel, ízlés szerint sóval, erőteljesen borsozzuk,  végül hozzáadjuk a rizst. A kivájt karalábékat és a leveleket lazán megtöltjük. A karalábévájadékot egy nagyobb lábas aljára szórjuk, a tetejére leültetjük, közéjük szórjuk a csíkokra vágott zsenge leveleket, aláöntjük a húslevest, forrásig hevítjük, majd fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük.

A megpuhult karalábékat (a levélgöngyölegekkel óvatosan bánjunk, könnyen szétesnek!) szitakanállal kiemeljük a léből, azt a vajon világosra pirított liszttel berántjuk, hozzáadunk 1,5 dl vizet és a tejszínt vagy tejfölt, jó kiforraljuk. Visszatesszük a főzelékbe a karalábékat, és még egyszer felforraljuk. Vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Tejfölben sült töltött paprika.

8 vastaghúsú paprika,

50 dkg darált sertéshús,

5 dkg füstölt szalonna,

7 tojás, 1 áztatott zsemle,

1 ek reszelt vöröshagyma,

7 gerezd tört fokhagyma,

3 dl tejföl,

2 paradicsom,

só,

7 kk ételízesítő por.

 

  A megmosott paprikát hosszában kettévágjuk, magházát kivesszük, és belülről kissé megsózzuk. A húst, a zsemlét, a tojást,az ételízesítő port, a hagymákat összedolgozzuk. A fél paprikákba tömködjük úgy, hogy a töltelék kidomborodjék. A füstölt szalonnával Egy tűzálló tálat kikenünk, majd annyi vékony szeletre vágjuk, ahány paprika paprikahalmunk van, és a szeleteket hosszában a húsra fektetjük. A paprikákat a tálba egymás mellé rakjuk, a szalonnák tetejére egy-egy paradicsomkarikát fektetünk. Végül az egészre ráöntjük a három deci tejfölt úgy, hogy elsősorban a paprikákat borítsa be. Langyos sütőben kezdj sütni, öt perc múlva a lángot közepes fokozatra állítjuk, és a paprikákat kb. 35 percig sütjük. Burgonyapürét adunk mellé

Töltött káposzta másképp

Hozzávalók:

50 dkg darált hús

2 fej vöröshagyma

1 Kg. fehér káposzta

6 db tölteni való fehér paprika

2 bögre rizs

½ liter tejföl

2 cikk fokhagyma

1 tojás

Só, bors, piros paprika ízlés szerint

 

Elkészítése:

A fehér káposztát megfőzzük, majd 6 levelet félreteszünk a bundához. A többit felszeleteljük.

A rizst megfőzzük.

Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, rátesszük a darált húst, fehéredésig pároljuk, ezután sózzuk, borsozzuk, rátesszük a piros paprikát és a fokhagymát.

Összekeverjük a rizzsel és rövid ideig együtt még dinszteljük, majd félretesszük hűlni.

A káposztaleveleket és a paprikákat megtöltjük. Egy vékonyan kizsírozott tepsibe a vágott káposzta felét elterítjük, majd ráhelyezzük a paprikát – káposztát – paprikát stb.

Ha sok lett a töltelék, a tetejére rászórhatjuk, majd beterítjük a maradék vágott káposztával. Vékonyra szeletelt vöröshagymát is tehetünk a tetejére, majd az egészet leöntjük a tojással összekevert tejföllel. Díszítésül paradicsomkarikákat teszünk a tetejére.

 

Közepes hőmérsékleten egy órát sütjük.

 

      Tejfölös csirke

Hozzávalók

1 darabolt csirke

2, 5 dl tejföl

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

½ citrom leve

1 teáskanál pirospaprika

só, feketebors ízlés szerint

A tejfölt meglangyosítjuk, majd belereszeljük a vöröshagymát, fokhagymát, illetve hozzáadjuk a pirospaprikát, borsot és a citromlevet. A darabolt, besózott csirkét a fenti keverékbe forgatjuk, és kizsírozott tepsiben megsütjük.

Töltött paprika.

8 húsos zöldpaprika,

50 dkg sovány sertéscomb vagy lapocka,

7 ek főtt rizs,

só,

őrölt bors,

1 ek reszelt vöröshagyma.

A mártáshoz:

1,25 kg érett paradicsom,

2 ek cukor,

1 csapott ek só,

1 ág zellelrzöld,

2 ek Graham-liszt vagy ek étkezési kukoricakeményítő.

 

  A paprikát kicsumázzuk, vastag ereit kivágjuk, és a csöveket megmosva félrerakjuk. A gombról a zsiradékot lefejtjük, a húst megmossuk, feldaraboljuk, majd kis lyukú tárcsán ledaráljuk. A főtt rizst hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és a hagymával jól összedolgozzuk. Ha a töltelékből gombócokat is készítünk, akkor 1 tojást adjunk hozzá, nehogy szétessenek. A masszát a paprikába töltjük, és villával vagy hústűvel megszurkáljuk, nehogy szétrepedjenek. A paradicsomot megmossuk, szárát kimetsszük,

majd a szemeket turmixoljuk, és lábasba szűrjük (így sem magja, sem héja nem kerül bele). A cukorral ízesítjük, megsózzuk, a zeller zölddel fűszerezzük. 1-2 deci vizet hozzáöntünk, a paprikákat befektetjük (akkor jó, ha a paradicsomlé a töltött paprikákat ellepi) és nagy lángon 30 percig főzzük. Amikor kész, a töltött paprikákat a lábasból kiemeljük. az egy deci vízzel simára kevert lisztet a levébe öntjük, és 2-3 percig forralva besűrítjük. Tálalás előtt a mártásba visszarakjuk, és megforrósítjuk.

  Puha kenyérrel magában is tálalható, de igazából sós vagy petrezselymes burgonya illik hozzá.

 

Zöldborsós marhatokány.

*                  80 dkg sovány malachús,

*                  60 dkg apró szemű újburgonya,

*                  30 dkg kifejtett zöldborsó,

*                  1 fej vöröshagyma,

*                  2 gerezd fokhagyma,

*                  só, őrölt

*                  bors,

*                  pirospaprika,

*                  1 csokor petrezselyem.

 

  A kockákra vágott malachúsról a zsíros részeket lefejtjük, kiolvasztjuk és finomra vágott vöröshagymát a zsírján megpároljuk. Paprikával, áttört borssal meghintjük, a húst beleforgatjuk, az összetört fokhagymával, a sóval ízesítjük. Mindig csak egy kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.

  Az apró szemű, megtisztított újburgonyát egy kevés sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük, és a hús közzé keverjük. Végül a zsenge zöldborsót is beleöntjük. Ezzel csak rövid ideig párolva azon forrón tálaljuk.

  Tálalás előtt egy csokor apróra vágott petrezselyemmel meghintjük

 

Tartármártás

Hozzávalók 4 személyre:

10 dkg majonéz,

0,5 dl száraz fehérbor,

1 dl tejföl,

1 kiskanál mustár,

1 kiskanál cukor, só

 A majonézt a tejföllel meg a borral simára keverjük, majd mustárral; kevés cukorral és sóval ízesítjük. A felhasználás­tól függően tovább fűszerezhetjük őrölt borssal, curryvel, ketchuppel, zöldfűszerekkel, stb.

Tatár bifsztek

Hozzávalók 8 személyre:

60 dkg marhabélszín,

4 tojás­sárgája,

1 közepes fej reszelt vöröshagyma,

só,

őrölt piros­paprika 

bors,

mustár;

ketchup,

10 dkg vaj

 

 A bélszínt finomra daráljuk, a tojások sárgájával meg a puha vajjal összedolgozzuk. Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát meg a fűszereket, és alaposan elkeverjük. Pirítós kenyérre kenve vagy savanyúkáposztalevelekbe göngyölve kínáljuk. Adhatjuk úgy is, hogy a darált húst adagonként lapos pogácsává formázzuk, a közepébe mélyedést készítünk, és a tojássárgáját beleütjük. Köré szépen elrendezzük a hozzá­valókat és a tányérján mindenki magának, kikeveri.

Vesevelő.

 

40 dkg sertésvese,

30 dkg sertésvelő,

1 vöröshagyma,

6 ek olaj,

1 csapott kk só,

fél mkbors,

1 csapott mk majoránna,

csipetnyi pirospaprika.

 

  A vesét lapjában félbevágjuk, megtisztítjuk majd leforrázzuk. Jól lecsepegtetjük, és csinos kis hasábokra vágjuk. A megtisztított velőt apróra vágjuk. A héjától megfosztott vöröshagymát lereszeljük, az olajon kevergetve megfuttatjuk. A vesét hozzáadjuk, kis lángon addig pirítjuk míg körös-körül kifehéredik, és meg is puhul. Ez úgy 5-6-perc. Ekkor hozzáadjuk a velőt, megfűszerezzük, nagy lángon még 2 percig pirítjuk. Hagymás tört burgonya illik hozzá. A vesevelőt úgy is szokás készíteni, hogy a pirítás végén felvert tojást öntünk rá, és kevergetve kocsonyásodásig sütjük. Ehhez a mennyiséghez 5-6 kell belőle.