TÉSZTÁK

 

Burgonyás kocka (grenatirmars) 2

Firenzei csavart 5

Káposztás kocka. 2

Káposzta sztrapacska. 7

Lekváros derelye. 3

Mákos guba. 3

Máglyarakás. 4

Rakott metélt 6

Spagettis süti 1

Palermói húsoskáposztás tészta. 4

Pármai spagetti 5

Pozsonyi kocka. 5

Stíriai metélt 6

Szilvás gombóc. 2

Túrós csusza. 1

Vargabéles. 6

 

Spagettisüti

Hozzávalók 46 személyre: 30 dkg spagetti egy kevés só, 25 dkg mazsola, (lehet a fele világos színű is) egy nagy stampedli Cointreau (vagy egyéb narancslikőr) ˝ narancs leve 25 dkg dió, 2,5 dl tejszín 2,5 dl tej, ˝ csomag vam7ia pudingpor 10 dkg méz, 4 tojás, vaj és zsemlemorzsa a sütőtálhoz, porcukor a meghintetéshez.

Előkészítés: A spagettit kb. 10 cm hosszú darabokra tördeljük, a diót nem túl finomra vágjuk; a mazsolát megmossuk, jól lecsöpögtetjük, ráöntjük a narancs levét és a Cointreaut, majd állni hagyjuk; a tojásokat a tejszínnel, a tejjel, a pudingporral és a mézzel együtt felverjük.

Elkészítés: A spagettit bő sós vízben puhára főzzük; szitában leszűrve hideg vízzel leöblítjük és jól lecsöpögtetjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük; egy sütőtálat kivajazunk és beszórunk zsemle­morzsával; a spagettit összekeverjük a marinált mazsolával és a dióval, elrendezzük a tálban, majd leöntjük a tojásostejes keverékkel; sütőben 1 órán át sütjük; kivéve meghintjük porcukorral, a tálban vágjuk adagokra, majd gyümölcsszósszal tálaljuk. Legjobban a narancsmártás illik hozzá.

Túrós csusza

Hozzávalók:• 50 dkg liszt, 4 tojás, 15 dkg szalonna (ízlés szerint sós vagy füstölt), 40 dkg túró, 2 dl tej­föl, ízlés szerint só

A lisztből és a tojásból ha szükséges, kevés víz hozzáadásá­val  tésztát gyúrunk. Kb. 30 percig pihentetjük, majd vé­konyra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát szikkadni hagyjuk. A szikkadt tésztát közel azonos méretű darabokra tépjük (nem vágjuk, mert az eredeti csusza tépett tésztából készül). A szalonnát apró kockára vágjuk és kisütjük. A megpirított töpörtyűt a zsírból kiszedjük, és melegen tartjuk. A tésztát sós vízben kifőzzük, lecsöpögtetjük, majd a meleg szalonnazsírra tesszük, és alaposan összekavarjuk. A túrót villával összetörjük, és mindenki ízlés szerinti mennyiséget tesz a kiszedett tésztára, amit gazdagíthat tejfüllel és töpörtyűvel. Tálalhatjuk úgy is, hogy az összetört túrát a tésztához kever­jük, meglocsoljuk tejföllel és rászórjuk a töpörtyűt. Megjegyzés: Ha nincs időnk tésztát gyúrni, akkor ízlésünk­nek megfelelő, készen vásárolt tésztát főzzünk ki. A további­akban az elkészítése megegyezik az előzőekben leírtakkal.

Káposztás kocka

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 tojás, 11,2 dkg káposzta, 1015 dkg zsír vagy olaj, ízlés szerint só, őrölt bors

A lisztből és a tojásból  ha szükséges, kevés víz hozzáadásá­val  tésztát gyúrunk. 1íb. 30 percig pihentetjük és kinyújt­juk. A kinyújtott tésztát szikkadni hagyjuk, majd ízlésünk­nek megfelelő méretű kockára vágjuk. A káposztát lereszeljük, megsózzuk, kb. 30 percig állni hagy­juk, majd kinyomkodjuk, és a zsíron vagy olajon állandóan kevergetve aranysárgára pirítjuk, miközben megszórjuk őrölt borssal. A tésztát sós vízben kifőzzük (a fövő vízbe 1 kanálnyi olajt vagy diónyi zsírt tegyünk, hogy a tészta ne ragadjon össze). A tésztát leszűrjük, lecsöpögtetjük, és összekeverjük a megpirí­tott káposztával. Forrón tálaljuk.

Burgonyás kocka (grenatirmars)

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 tojás, 30 dkg burgonya, 10 dkg zsír vagy olaj, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint só

A lisztből és a tojásból  ha szükséges, kevés víz hozzáadásá­val  tésztát gyúrunk. Kb. 30 percig pihentetjük, majd vé­konyra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát szikkadni hagyjuk. A szikkadt tésztát ízlésünknek megfelelő méretű kockára vág­juk. A megtisztított, apró kockára vágott hagymát a zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk, majd a tűzről levéve megszórjuk pi­rospaprikával. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára, főzzük. A megfőtt burgonyát leszűrjük, burgonyanyomón vagy villa segítségével puhára törjük, és összekeverjük az elkészített hagymás zsírral vagy olajjal. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és az ízesített burgonyával alaposan összekeverjük. Forrón tálal­juk.

Szilvás gombóc

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 kg magvaváló szilva, 30 dkg finomliszt, 15 dkg mokkacukor, 15 dkg zsír vagy margarin, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, ízlés szerint porcukor, őrölt fahéj, só

A burgonyát alaposan megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. A főzővizet leöntjük róla, majd hideg vizet öntünk rá, és még melegen meghámozzuk. Burgonyanyomón áttörjük. A burgonyát a liszttel, csipetnyi sóval, a felvert tojással és 1­2 dkgnyi zsírral vagy margarinnal összegyúrjuk, és liszte­zett nyújtótáblán fél centiméternél vékonyabbra nyújtjuk. A tésztát a szilva nagyságának megfelelő, egyforma négyzetek­re vágjuk. A szilvát megmossuk, lecsöpögtetjük, és kimagozzuk. A mag helyére 11 szem mokkacukrot, valamint késhegynyi őrölt fa­héjat teszünk. Az ízesített szilvát a négyzetek közepére helyezzük, a tészta négy sarkát összenyomjuk, és tenyerünkkel gombócot formá­lunk belőle. Közben a vizet feltesszük főni. Ha már forr, eny­hén megsózzuk, és a gombócokat kifőzzük. Főzés közben óva­tosan kavarjuk meg, mert a gombócok kiszakadhatnak. A maradék zsíron vagy margarinon a zsemlemorzsát világos­ra pirítjuk, és a kifőtt gombócokat beleforgatjuk. Ha a szil­vánk nem elég a tésztához, akkor a megmaradt tésztából nudlit készíthetünk. Tálaláskor a gombócokat ízlés szerint porcukorral szórjuk meg.

Lekváros derelye

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg Liszt, 1 tojás, 15 dkg zsír vagy margarin, 15 dkg zsemlemorzsa, íz­lés szerint só, porcukor, szükség szerint szil­valekvár

A burgonyát alaposan megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. A főzővizet leöntjük róla, majd hideg vizet öntünk rá, és még melegen meghámozzuk. Burgonyanyomón áttörjük. A burgonyát a liszttel, csipetnyi sóval, a felvert tojással és 1­2 dkgnyi zsírral vagy margarinnal összegyúrjuk. Lisztezett nyújtótáblán fél centiméternél vékonyabbra nyújtjuk, majd derelyevágóval tetszőleges nagyságú négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére 11 kanálnyi szilvalekvárt teszünk, majd a tészta széleit egymásra hajtjuk, és jól lenyomkodjuk. Újabban a kereskedelemben nagyon jól használható derelye­kiszúrót, formázót lehet vásárolni, ami meggyorsítja, meg­könnyíti munkánkat. A zsemlemorzsát a megmaradt zsírban vagy margarinban aranysárgára pirítjuk. A derelyét enyhén sós vízben kifőzzük, és a zsemlemorzsába forgatjuk tálaláskor ízlés szerint porcukorral szórjuk meg. Hegjegyzés: A derelyét készíthetjük frissen gyúrt, nyújtott tésztából is, de akkor a négyzetekre vágott tészta szélét ken­jük meg felvert tojással vagy tojásfehérjével, mert különben a tészta széle nem ragad össze.

Mákos guba

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg mák, ' 5 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 3 ek. méz, 1 tojás, 1 ek. cukor, 1 cso­mag vaníliás cukor, kb. 1 liter tej, csipetnyi só

Az élesztőt a cukorral, kb. 1 dl tejjel és kevés liszttel megfut­tatjuk, majd a felvert tojással együtt a liszthez adjuk, ízesít­jük csipetnyi sóval, és még annyi tejet adunk hozzá, hogy ka­lácstészta keménységű tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd letakarva, langyos helyen a dup­lájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett táblára borítjuk, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, és gömbölyűre sodorjuk. Tepsi hosszúságúra vágjuk, a tepsibe nem túl szorosan egymás mellé helyezzük, és világos színűre sütjük. A kisült tésztát 1,52 centiméteres darabokra vágjuk, és jól kiszárítjuk. A maradék tejet felforrósítjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és a megszárított tésztára öntjük. Csak annyi ideig tartsuk rajta, ameddig a tészta megpuhul, eláztatni nem szabad. Szű­rőkanál segítségével lecsöpögtetjük, majd a vajat felolvaszt­juk és a tésztára csorgatjuk. Végül a tésztát a darált mákkal és a mézzel együtt alaposan elkeverjük. Forrón tálaljuk. Megjegyzés: Készíthetjük felkarikázott kifliből is, így sokkal egyszerűbb és gyorsabb is.

Máglyarakás

Hozzávalók: 68 kifli, 8 dl tej, 15 dkg darált dió, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 tojás, 1 ek. sárgabaracklek­vár, 50 dkg savanykás alma, 5 dkg mazsola, 1 üveg meggybefőtt, 2 csomag vaníliás cukor, íz­lés szerint cukor, porcukor, csipetnyi só vagy néhány csepp citromlé

A tojásokat egyenként felütjük és szétválasztjuk. A sárgájá­hoz hozzáadjuk a vaj vagy margarin felét, ízlés szerinti cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, és jól elkever­jük. Hozzáadjuk a tejet és langyosra melegítjük. Közben a kifliket vékony karikára vágjuk, majd a langyos te­jet ráöntjük, és a kiflikarikákat beleforgatjuk. A meggybefőttet kimagozzuk. A mazsolát átválogatjuk, és tejbe beáztatjuk. A darált dióbelet ízlés szerinti cukorral és a va­níliás cukorral elkeverjük. Egy lapos jénai tálat a maradék vajjal vagy margarinnal ki­kenünk, és a kiflik egyharmadát a tál aljára terítjük. Egyen­letesen megszórjuk cukrozott dióval, majd a meggy és a ma­zsola felét is rászórjuk, befedjük újabb egyharmad kiflivel, majd ismét diót szórunk rá, és a maradék mazsolát és meggybefőttet is rátesszük. Végül betakarjuk a megmaradt kiflivel. Az almát megmossuk, megpucoljuk, magházát eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk, és a kiflik tetejét egyenlete­sen befedjük vele. Sütőbe tesszük, és enyhén átsütjük. A tojásfehérjéből csipetnyi só vagy néhány csepp citromlé hozzáadásával kemény habot verünk, majd óvatosan beleke­verjük a sárgabaracklekvárt, ízlés szerint porcukrot, és az egészet a máglyarakás tetejére simítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és a habot rászárítjuk. Melegen és hidegen is tálalhatjuk.

Palermói húsoskáposztás tészta

Hozzávalók 1 vöröshagyma (lilahagyma is lehet), 78 dkg vékony szelet húsos szalonna 3 evőkanál olívaolaj, 1 szép libacomb 1 sárgarépa, 1 dl száraz fehérbor, 23 dl húsleves (kockából is jój só, őrölt bors, fél fej (kb. 30 dkg) kelkáposzta 35 dkg rövidcső tészta, fél csokor zellerzöld, 1 csokor petrezselyem

A megtisztított hagymát finomra, a szalonnát kis kockákra vágjuk. Együtt az olajra dobjuk, kis lángon 810 percig pároljukpirítjuk. Ak­kor jó, ha a szalonna zsírja kiolvadt, a hagyma pedig szép aranysárga színt kapott. Közben a libacombot kicsontozzuk, bőrével együtt félkis­ujjnyi csíkokra vágjuk. A hagymás szalonnára dobjuk és kevergetve fe­héredésig sütjük, majd a kis koc­kákra aprított répát is hozzáadjuk. A borral és egy kevés levessel föl­öntjük, megsózzuk, megborsozzuk és lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk, közben elfövő le­vét időnként pótoljuk. A kelkáposz­tát  miután megtisztítottuk  kis­ujjnyi csíkokra metéljük. A tésztát előírás szerint kifőzzük, de 3 perc­cel azelőtt, hogy elkészülne, a kelt is beleszórjuk. Ha megfőtt, leszűr­jük, jól lecsöpögtetjük, majd az ízes libaraguval összekeverjük. Végül fölaprított zellerzölddel és petrezse­lyemmel tesszük zamatosabbá.

Firenzei csavart

Hozzávalók: 35 dkg orsó tészta só, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma 3 evőkanál olívaolaj 25 dkg konzerv tonhal 56 dkg capribogyó, 1 mokkáskanál őrölt bors fél c; Bokor petrezselyem, 45 konzerv szardíniahalacska

A tésztát bő 2 liternyi enyhén sós vízben kb. 15 perc alatt meg­főzzük, leszűrjük, de levéből 34 evőkanálnyit félreteszünk. A hagymát és a fokhagymát meg­tisztítjuk, finomra aprítjuk és az olajon megfonnyasztjuk. A ton­halkonzerv kétharmadát rádobjuk, kevergetve megforrósítjuk, majd a capribogyót beleszórjuk, meg­borsozzuk, a fölaprított petrezse­lyemmel fűszerezzük. A maradék tonhalat a szardíniával meg a fél­retett főzőlével turmixolyuk vagy merülőmixerrel simára keverjük, és az előzőekre öntjük. Tálaláskor óvatosan a jól lecsöpögtetett tész­tába forgatjuk.

Pármai spagetti

Hozzávalók: 2 burgonya 1015 dkg fagyasztott zöldhab, só 40 dkg spagetti tészta az öntethez: 11 maréknyi, fenyőmag és friss bazsalikomlevél 45 gerezd Tökhagyma, 1 mokkáskanál só, 44 dk,~ reszelt parmezán és valamilyen más kemény sajt 89 evőkanál olívaolaj

Először az öntetet készítjük el. Ehhez a fenyőmagot a bazsalikomlevelekkel és a meghámozott fokhagymagerezdekkel mozsárban péppé törjük, de az is jó, ha merülőmixerrel pürésítjük. Utána meg sózzuk, a kétféle reszelt sajtot meg olívaolajt beledolgozzuk, félretesszük. A burgonyát megtisztítjuk, egy centis kockákra vágjuk és kb. 4 liter vízbe szórjuk. 5 percig főzzük, majd a zöld­babot is beledobjuk. Megsózzuk, 23 percnyi főzés után a spagettit is hozzá adjuk. Kb. 10 percig főzzük, azután leszűrjük. Főzőlevéből 23 evőkanálnyit a bazsalikomos öntetbe keverünk. A jól lecsöpögtetett tésztát ezzel a fűszeres öntettel összekeverve tálaljuk.

Elkészítési idő: 1 óra 25 perc Egy adag: 3227 kJ1772 kcal Italajánlatunk: száraz vörösbor (Szekszárdi kékfrankos ' 98)

Pozsonyi kocka

Hozzávalók: 10 dkg margarin, 2 db tojós 2 dkg liszt 2 dl tejföl, 4 dkg mazsola 10 dkg cukor, 40 dkg nagykocka tészta 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg mák, 15 dkg baracklekvár ½ db citromhéj

A 8 dkg margarint a tojássárgá­jával, a fele mennyiségű cukorral, a liszttel elkeverjük. Ezután hoz­záadjuk a tejfölt és a mazsolát. A tojásfehérjéből 2 dkg cukorral ke­mény habot verünk és lazán az édes masszába, keverjük. A nagykocka tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és bele­forgatjuk az elkészített tésztaalap­ba. Margarinnal kikent, morzsával kihintett tepsibe egy sor tésztát le­rakunk, megszórjuk a megmaradt cukorral összekevert darált mákkal. Erre ismét egy sor tésztát rakunk, amelyre egyenletesen elosztjuk a simára kevert baracklekvárt. Vé­gül a megmaradt tésztával lefed­jük. Reszelt citromhéjjal leszórjuk, és szép pirosra sütjük.

Elkészítési idő: 50 perc Egy adag: 2470 kJ/590 kcal

Stíriai metélt

Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 15 dkg liszt, 3 dl tejföl, 1O dkg porcukor, 5 db tojás 7 dkg vaj, 4 dkg mazsola, 1/2 db citromhéj, 5 dk, zsemlemorzsa 8 dkg vaníliás cukor­ só

A tehéntúrót áttörjük és hozzá­adjuk a lisztet, 1/2 dl tejfölt, 3 dkg porcukrot és a 2 db tojást. Enyhén megsózzuk és jól össze­dolgozzuk. Az 5 dkg vajat a 3 tojássárgájá­val, a megmaradt cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a beáztatott mazsolát, a tejfölt, reszelt citrom­héjjal ízesítjük. A túróból elkészített tésztát kb. 1 cmes vastagságúra kinyújtjuk és ceruzavastag metéltre vágjuk. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük és kifőzzük. Leszűrjük, hi­deg vízzel jól átöblítjük és lecse­pegtetjük. Az így elkészített tésztát a tej­felestojásos édes masszába kever­jük, majd a felvert tojásfehérjét könnyedén belekeverjük. Kivaja­zott és morzsával kihintett tűzálló edénybe tesszük. Középmeleg sütőben megsütjük. Vaníliás cu­korral meghintve, frissen, forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Egy adag: 2900 kJ/690 kcal

Vargabéles

Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró 4 dl tejföl, 4 db tojás, 20 dkg porcukor­, 1l2 db citrom reszelt héja 4 dkg mazsola, 15 dkg finommetélt 6 dkg vaj, 4 db réteslap só

A túrót szitán áttörjük, tejföllel elkeverjük és hozzáadjuk a tojás­sárgát. Porcukorral, reszelt citrom­héjjal ízesítjük, végül az előzőleg beáztatott mazsolát belekeverjük. A finommetéltet bő, enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, átöb­lítjük és jól lecsepegtetjük. Az előbbiben elkészített túró­masszát a kifőzött finommetélttel, elkeverjük, a keményre felvert to­jáshabot belekeverjük. Magas falú tepsit vajjal kikenünk, a tepsi alját és oldalát a réteslappal duplán ki­béleljük, a tárótölteléket beleöntjük, és egyenletesen elsimítjuk. Két réteg réteslappal lefedjük, és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Középmeleg sütőbe téve 3540 percig sütjük. A sütőből kivéve néhány percig pihentetjük, majd kockákra vágjuk. Porcukorral megszórva, forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 80 perc Egy adag: 3180 kJ/760 kcal

 

Rakott metélt

Hozzávalók: 40 dkg széles metélt 8 dkg vaj, 3 db tojás, 12 dkg porcukor 2 dl tejföl, 1 /2 db citrom héja 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg dióhét dkg mazsola, 10 dkg barackíz, só

A metélt tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd 2 dkg olvasztott vajjal összekever­jük és a további felhasználásig le­takarva félretesszük. A lágy vajat a tojássárgájával és a fele mennyiségű cukorral simára keverjük, hozzáadjuk a tejfölt és a lereszelt citromhéjat, majd ebbe a tejfeles masszába belekeverjük a kifőzött tésztát. A tojásfehérjét kemény habbá verünk és lazán a tésztához kever­jük. Vajjal kikent és morzsával ki­hintett tűzálló edénybe egy réteg tésztát rakunk, darált dióval, porcu­korral és a mazsolával meghintjük. Erre egy réteg metéltet teszünk, tésztával beborítjuk. Sütőben szép aranysárgára sütjük. Tálaláskor vaníliás porcukorral megszórjuk. A nagykocka tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és na­gyon jól lecsepegtetjük. A főtt tésztát a sonkástojásos masszába keverjük. Margarinnal kikent, morzsával kihintett tepsibe tesszük és mérsékelt hőfokú sütőben készre, sütjük. Tetejének sültnek, szép pirosnak kell lenni. Kockákra felvágva tesszük tányér­ra és kínáljuk.

Elkészítési idő: 1 óra Egy adag: 2310 kJ/550 kcal

 

Káposzta sztrapacska

Hozzávalók: 30 dkg savanyú káposzta, 10 dkg, füstölt szalonna 20 dkg liszt 25 dkg burgonya fokhagyma ízlés szerint 1 dl olaj, bors, köménymag ízlés .szerint 1 dl tejfel, kevés só

A lereszelt burgonyához hozzá­keverjük a lisztet, a tokhagymát, a sót és a borsot, majd galuska sűrű­ségűre állítjuk be tésztánk állagot. Lobogó vízben szaggatón a tésztát kiszaggatjuk. tepsibe szedjük a főzővízből, és lemosás nélkül, hű­lés közben kevergetjük. Hogy ne ragadjon össze, kevés olajjal meg­locsolhatjuk. A káposzta elkészí­tése: tepsire rakjuk a lekockázott szalonnál, majd 180200 fokos sü­tőbe téve ropogósra pirítjuk. Ami­kor a szalonnánk megpirult, rárak­juk a többször átmosott savanyú káposztát, borsozzuk, köményma­got szórunk rá, és többszöri kever­getés mellett pirosra sütjük. Ha a káposzta elkészült, ráöntjük a má­sik tepsiben lévő galuskára és együttcsen még egy pár percet a sütőben pirítjuk. Tálaláskor a káposztás sztra­pacskát tejfellel meglocsoljuk, és petrezselyemlevéllel, faragott zöldséggel, gyümölccsel díszítjük. Jó tanács: a sót csak nagyon mérsékletesen használjuk, részben mert egészségtelen, másrészt pedig a savanyú káposzta a sütéskor sóssá válhat.

Elkészítési idő: 50 perc Egy adag: 31 10 kJ/740 kcal