Burgonyás kocka (grenatirmars)
Palermói húsoskáposztás tészta.
Hozzávalók
46 személyre: 30 dkg spagetti egy kevés só, 25 dkg mazsola, (lehet a fele
világos színű is) egy nagy stampedli Cointreau (vagy egyéb narancslikőr) ˝
narancs leve 25 dkg dió,
Előkészítés:
A spagettit kb.
Elkészítés:
A spagettit bő sós vízben puhára főzzük; szitában leszűrve hideg vízzel
leöblítjük és jól lecsöpögtetjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük; egy
sütőtálat kivajazunk és beszórunk zsemlemorzsával; a spagettit összekeverjük a
marinált mazsolával és a dióval, elrendezzük a tálban, majd leöntjük a
tojásostejes keverékkel; sütőben 1 órán át sütjük; kivéve meghintjük
porcukorral, a tálban vágjuk adagokra, majd gyümölcsszósszal tálaljuk. Legjobban
a narancsmártás illik hozzá.
Hozzávalók:•
50 dkg liszt, 4 tojás, 15 dkg szalonna (ízlés szerint sós vagy füstölt), 40 dkg
túró,
A
lisztből és a tojásból ha szükséges, kevés víz hozzáadásával tésztát gyúrunk. Kb. 30 percig pihentetjük,
majd vékonyra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát szikkadni hagyjuk. A szikkadt
tésztát közel azonos méretű darabokra tépjük (nem vágjuk, mert az eredeti
csusza tépett tésztából készül). A szalonnát apró kockára vágjuk és kisütjük. A
megpirított töpörtyűt a zsírból kiszedjük, és melegen tartjuk. A tésztát sós
vízben kifőzzük, lecsöpögtetjük, majd a meleg szalonnazsírra tesszük, és
alaposan összekavarjuk. A túrót villával összetörjük, és mindenki ízlés
szerinti mennyiséget tesz a kiszedett tésztára, amit gazdagíthat tejfüllel és
töpörtyűvel. Tálalhatjuk úgy is, hogy az összetört túrát a tésztához keverjük,
meglocsoljuk tejföllel és rászórjuk a töpörtyűt. Megjegyzés: Ha nincs időnk
tésztát gyúrni, akkor ízlésünknek megfelelő, készen vásárolt tésztát főzzünk
ki. A továbbiakban az elkészítése megegyezik az előzőekben leírtakkal.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 4 tojás, 11,2 dkg káposzta, 1015 dkg zsír vagy olaj, ízlés
szerint só, őrölt bors
A
lisztből és a tojásból ha szükséges,
kevés víz hozzáadásával tésztát
gyúrunk. 1íb. 30 percig pihentetjük és kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát
szikkadni hagyjuk, majd ízlésünknek megfelelő méretű kockára vágjuk. A
káposztát lereszeljük, megsózzuk, kb. 30 percig állni hagyjuk, majd
kinyomkodjuk, és a zsíron vagy olajon állandóan kevergetve aranysárgára
pirítjuk, miközben megszórjuk őrölt borssal. A tésztát sós vízben kifőzzük (a
fövő vízbe 1 kanálnyi olajt vagy diónyi zsírt tegyünk, hogy a tészta ne
ragadjon össze). A tésztát leszűrjük, lecsöpögtetjük, és összekeverjük a
megpirított káposztával. Forrón tálaljuk.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 4 tojás, 30 dkg burgonya, 10 dkg zsír vagy olaj, 1 fej
vöröshagyma, ízlés szerint só
A
lisztből és a tojásból ha szükséges,
kevés víz hozzáadásával tésztát
gyúrunk. Kb. 30 percig pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk. A kinyújtott
tésztát szikkadni hagyjuk. A szikkadt tésztát ízlésünknek megfelelő méretű
kockára vágjuk. A megtisztított, apró kockára vágott hagymát a zsíron vagy
olajon üvegesre pároljuk, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. A
burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára, főzzük.
A megfőtt burgonyát leszűrjük, burgonyanyomón vagy villa segítségével puhára
törjük, és összekeverjük az elkészített hagymás zsírral vagy olajjal. A tésztát
sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és az ízesített burgonyával
alaposan összekeverjük. Forrón tálaljuk.
Hozzávalók:
A
burgonyát alaposan megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. A
főzővizet leöntjük róla, majd hideg vizet öntünk rá, és még melegen
meghámozzuk. Burgonyanyomón áttörjük. A burgonyát a liszttel, csipetnyi sóval,
a felvert tojással és 12 dkgnyi zsírral vagy margarinnal összegyúrjuk, és
lisztezett nyújtótáblán fél centiméternél vékonyabbra nyújtjuk. A tésztát a
szilva nagyságának megfelelő, egyforma négyzetekre vágjuk. A szilvát
megmossuk, lecsöpögtetjük, és kimagozzuk. A mag helyére 11 szem mokkacukrot,
valamint késhegynyi őrölt fahéjat teszünk. Az ízesített szilvát a négyzetek
közepére helyezzük, a tészta négy sarkát összenyomjuk, és tenyerünkkel gombócot
formálunk belőle. Közben a vizet feltesszük főni. Ha már forr, enyhén
megsózzuk, és a gombócokat kifőzzük. Főzés közben óvatosan kavarjuk meg, mert
a gombócok kiszakadhatnak. A maradék zsíron vagy margarinon a zsemlemorzsát
világosra pirítjuk, és a kifőtt gombócokat beleforgatjuk. Ha a szilvánk nem
elég a tésztához, akkor a megmaradt tésztából nudlit készíthetünk. Tálaláskor a
gombócokat ízlés szerint porcukorral szórjuk meg.
Hozzávalók:
A
burgonyát alaposan megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. A
főzővizet leöntjük róla, majd hideg vizet öntünk rá, és még melegen
meghámozzuk. Burgonyanyomón áttörjük. A burgonyát a liszttel, csipetnyi sóval,
a felvert tojással és 12 dkgnyi zsírral vagy margarinnal összegyúrjuk.
Lisztezett nyújtótáblán fél centiméternél vékonyabbra nyújtjuk, majd derelyevágóval
tetszőleges nagyságú négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére 11 kanálnyi
szilvalekvárt teszünk, majd a tészta széleit egymásra hajtjuk, és jól
lenyomkodjuk. Újabban a kereskedelemben nagyon jól használható derelyekiszúrót,
formázót lehet vásárolni, ami meggyorsítja, megkönnyíti munkánkat. A
zsemlemorzsát a megmaradt zsírban vagy margarinban aranysárgára pirítjuk. A
derelyét enyhén sós vízben kifőzzük, és a zsemlemorzsába forgatjuk tálaláskor
ízlés szerint porcukorral szórjuk meg. Hegjegyzés: A derelyét készíthetjük
frissen gyúrt, nyújtott tésztából is, de akkor a négyzetekre vágott tészta
szélét kenjük meg felvert tojással vagy tojásfehérjével, mert különben a
tészta széle nem ragad össze.
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 20 dkg mák, ' 5 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 3 ek. méz, 1 tojás, 1 ek.
cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kb.
Az
élesztőt a cukorral, kb.
Hozzávalók:
68 kifli,
A
tojásokat egyenként felütjük és szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a vaj
vagy margarin felét, ízlés szerinti cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, és jól
elkeverjük. Hozzáadjuk a tejet és langyosra melegítjük. Közben a kifliket
vékony karikára vágjuk, majd a langyos tejet ráöntjük, és a kiflikarikákat
beleforgatjuk. A meggybefőttet kimagozzuk. A mazsolát átválogatjuk, és tejbe
beáztatjuk. A darált dióbelet ízlés szerinti cukorral és a vaníliás cukorral
elkeverjük. Egy lapos jénai tálat a maradék vajjal vagy margarinnal kikenünk,
és a kiflik egyharmadát a tál aljára terítjük. Egyenletesen megszórjuk
cukrozott dióval, majd a meggy és a mazsola felét is rászórjuk, befedjük újabb
egyharmad kiflivel, majd ismét diót szórunk rá, és a maradék mazsolát és
meggybefőttet is rátesszük. Végül betakarjuk a megmaradt kiflivel. Az almát
megmossuk, megpucoljuk, magházát eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk,
és a kiflik tetejét egyenletesen befedjük vele. Sütőbe tesszük, és enyhén
átsütjük. A tojásfehérjéből csipetnyi só vagy néhány csepp citromlé
hozzáadásával kemény habot verünk, majd óvatosan belekeverjük a
sárgabaracklekvárt, ízlés szerint porcukrot, és az egészet a máglyarakás
tetejére simítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és a habot rászárítjuk. Melegen és
hidegen is tálalhatjuk.
Hozzávalók
1 vöröshagyma (lilahagyma is lehet), 78 dkg vékony szelet húsos szalonna 3
evőkanál olívaolaj, 1 szép libacomb 1 sárgarépa,
A
megtisztított hagymát finomra, a szalonnát kis kockákra vágjuk. Együtt az
olajra dobjuk, kis lángon 810 percig pároljukpirítjuk. Akkor jó, ha a szalonna
zsírja kiolvadt, a hagyma pedig szép aranysárga színt kapott. Közben a
libacombot kicsontozzuk, bőrével együtt félkisujjnyi csíkokra vágjuk. A
hagymás szalonnára dobjuk és kevergetve fehéredésig sütjük, majd a kis kockákra
aprított répát is hozzáadjuk. A borral és egy kevés levessel fölöntjük,
megsózzuk, megborsozzuk és lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk,
közben elfövő levét időnként pótoljuk. A kelkáposztát miután megtisztítottuk kisujjnyi csíkokra metéljük. A tésztát
előírás szerint kifőzzük, de 3 perccel azelőtt, hogy elkészülne, a kelt is
beleszórjuk. Ha megfőtt, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, majd az ízes
libaraguval összekeverjük. Végül fölaprított zellerzölddel és petrezselyemmel
tesszük zamatosabbá.
Hozzávalók:
35 dkg orsó tészta só, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma 3 evőkanál olívaolaj
25 dkg konzerv tonhal 56 dkg capribogyó, 1 mokkáskanál őrölt bors fél c; Bokor
petrezselyem, 45 konzerv szardíniahalacska
A
tésztát bő 2 liternyi enyhén sós vízben kb. 15 perc alatt megfőzzük,
leszűrjük, de levéből 34 evőkanálnyit félreteszünk. A hagymát és a fokhagymát
megtisztítjuk, finomra aprítjuk és az olajon megfonnyasztjuk. A tonhalkonzerv
kétharmadát rádobjuk, kevergetve megforrósítjuk, majd a capribogyót
beleszórjuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A
maradék tonhalat a szardíniával meg a félretett főzőlével turmixolyuk vagy
merülőmixerrel simára keverjük, és az előzőekre öntjük. Tálaláskor óvatosan a
jól lecsöpögtetett tésztába forgatjuk.
Hozzávalók:
2 burgonya 1015 dkg fagyasztott zöldhab, só 40 dkg spagetti tészta az öntethez:
11 maréknyi, fenyőmag és friss bazsalikomlevél 45 gerezd Tökhagyma, 1
mokkáskanál só, 44 dk,~ reszelt parmezán és valamilyen más kemény sajt 89
evőkanál olívaolaj
Először
az öntetet készítjük el. Ehhez a fenyőmagot a bazsalikomlevelekkel és a
meghámozott fokhagymagerezdekkel mozsárban péppé törjük, de az is jó, ha
merülőmixerrel pürésítjük. Utána meg sózzuk, a kétféle reszelt sajtot meg
olívaolajt beledolgozzuk, félretesszük. A burgonyát megtisztítjuk, egy centis
kockákra vágjuk és kb.
Elkészítési
idő: 1 óra 25 perc Egy adag: 3227 kJ1772 kcal Italajánlatunk: száraz vörösbor
(Szekszárdi kékfrankos ' 98)
Hozzávalók:
10 dkg margarin, 2 db tojós 2 dkg liszt
A
8 dkg margarint a tojássárgájával, a fele mennyiségű cukorral, a liszttel
elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a mazsolát. A tojásfehérjéből 2 dkg
cukorral kemény habot verünk és lazán az édes masszába, keverjük. A nagykocka
tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és beleforgatjuk az elkészített
tésztaalapba. Margarinnal kikent, morzsával kihintett tepsibe egy sor tésztát
lerakunk, megszórjuk a megmaradt cukorral összekevert darált mákkal. Erre
ismét egy sor tésztát rakunk, amelyre egyenletesen elosztjuk a simára kevert
baracklekvárt. Végül a megmaradt tésztával lefedjük. Reszelt citromhéjjal
leszórjuk, és szép pirosra sütjük.
Elkészítési
idő: 50 perc Egy adag: 2470 kJ/590 kcal
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 15 dkg liszt,
A
tehéntúrót áttörjük és hozzáadjuk a lisztet, 1/2 dl tejfölt, 3 dkg porcukrot
és a 2 db tojást. Enyhén megsózzuk és jól összedolgozzuk. Az 5 dkg vajat a 3
tojássárgájával, a megmaradt cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a
beáztatott mazsolát, a tejfölt, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A túróból
elkészített tésztát kb. 1 cmes vastagságúra kinyújtjuk és ceruzavastag metéltre
vágjuk. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük és kifőzzük. Leszűrjük, hideg
vízzel jól átöblítjük és lecsepegtetjük. Az így elkészített tésztát a tejfelestojásos
édes masszába keverjük, majd a felvert tojásfehérjét könnyedén belekeverjük.
Kivajazott és morzsával kihintett tűzálló edénybe tesszük. Középmeleg sütőben
megsütjük. Vaníliás cukorral meghintve, frissen, forrón tálaljuk.
Elkészítési
idő: 1 óra 20 perc Egy adag: 2900 kJ/690 kcal
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
A
túrót szitán áttörjük, tejföllel elkeverjük és hozzáadjuk a tojássárgát.
Porcukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük, végül az előzőleg beáztatott
mazsolát belekeverjük. A finommetéltet bő, enyhén sós vízben kifőzzük,
leszűrjük, átöblítjük és jól lecsepegtetjük. Az előbbiben elkészített túrómasszát
a kifőzött finommetélttel, elkeverjük, a keményre felvert tojáshabot
belekeverjük. Magas falú tepsit vajjal kikenünk, a tepsi alját és oldalát a
réteslappal duplán kibéleljük, a tárótölteléket beleöntjük, és egyenletesen
elsimítjuk. Két réteg réteslappal lefedjük, és olvasztott vajjal meglocsoljuk.
Középmeleg sütőbe téve 3540 percig sütjük. A sütőből kivéve néhány percig
pihentetjük, majd kockákra vágjuk. Porcukorral megszórva, forrón tálaljuk.
Elkészítési
idő: 80 perc Egy adag: 3180 kJ/760 kcal
Hozzávalók:
40 dkg széles metélt 8 dkg vaj, 3 db tojás, 12 dkg porcukor
A
metélt tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd 2 dkg olvasztott
vajjal összekeverjük és a további felhasználásig letakarva félretesszük. A
lágy vajat a tojássárgájával és a fele mennyiségű cukorral simára keverjük,
hozzáadjuk a tejfölt és a lereszelt citromhéjat, majd ebbe a tejfeles masszába
belekeverjük a kifőzött tésztát. A tojásfehérjét kemény habbá verünk és lazán a
tésztához keverjük. Vajjal kikent és morzsával kihintett tűzálló edénybe egy
réteg tésztát rakunk, darált dióval, porcukorral és a mazsolával meghintjük.
Erre egy réteg metéltet teszünk, tésztával beborítjuk. Sütőben szép
aranysárgára sütjük. Tálaláskor vaníliás porcukorral megszórjuk. A nagykocka
tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és nagyon jól lecsepegtetjük. A
főtt tésztát a sonkástojásos masszába keverjük. Margarinnal kikent, morzsával
kihintett tepsibe tesszük és mérsékelt hőfokú sütőben készre, sütjük. Tetejének
sültnek, szép pirosnak kell lenni. Kockákra felvágva tesszük tányérra és
kínáljuk.
Elkészítési
idő: 1 óra Egy adag: 2310 kJ/550 kcal
Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta, 10 dkg, füstölt szalonna 20 dkg liszt 25 dkg burgonya
fokhagyma ízlés szerint
A
lereszelt burgonyához hozzákeverjük a lisztet, a tokhagymát, a sót és a
borsot, majd galuska sűrűségűre állítjuk be tésztánk állagot. Lobogó vízben
szaggatón a tésztát kiszaggatjuk. tepsibe szedjük a főzővízből, és lemosás
nélkül, hűlés közben kevergetjük. Hogy ne ragadjon össze, kevés olajjal meglocsolhatjuk.
A káposzta elkészítése: tepsire rakjuk a lekockázott szalonnál, majd 180200
fokos sütőbe téve ropogósra pirítjuk. Amikor a szalonnánk megpirult, rárakjuk
a többször átmosott savanyú káposztát, borsozzuk, köménymagot szórunk rá, és
többszöri kevergetés mellett pirosra sütjük. Ha a káposzta elkészült, ráöntjük
a másik tepsiben lévő galuskára és együttcsen még egy pár percet a sütőben
pirítjuk. Tálaláskor a káposztás sztrapacskát tejfellel meglocsoljuk, és
petrezselyemlevéllel, faragott zöldséggel, gyümölccsel díszítjük. Jó tanács: a
sót csak nagyon mérsékletesen használjuk, részben mert egészségtelen, másrészt
pedig a savanyú káposzta a sütéskor sóssá válhat.
Elkészítési
idő: 50 perc Egy adag: 31 10 kJ/740 kcal