Savanyúságok, saláták

 

Kovászos uborka

Káposztasaláta üvegben

Csemege uborka (csemi ubi)

Csemege zöldparadicsom

Lé savanyúsághoz általában.

Saját

Marika féle

Lé Uborkához

Hordós vegyes savanyúság

Csalamádé

Káposzta savanyítása kovászolással

Székely csalamádé.

 

Kovászos uborka

5 literes üvegbe

Hozzávalók:

3 KG. Uborka

2 l. víz

2 ek. Só

10 gerezd fokhagyma

1 – 2 cs. kapor

15 – 20 szem szemes bors,

 

Elkészítése:

1. Az uborkákat bő vízben áztatom fél órát, hogy minden föld lejöjjön róla, majd alaposan megsikálva folyó víz alatt megmosom.

2. Az uborka két végét levágom, majd a kést az egyik végétől számítva két-három centire beszúrom és végigvágom az uborkát. Ezután fél fordulatot fordítva az uborkán, megismétlem. Így négyfelé van vágva, de nem teljesen, mert az egyik vége összetartja (lásd a lenti képen).

3. Egy nagy üvegbe rendezgetem az uborkákat, aminek az aljára szórtam szeletelt fokhagymát, pár szem feketeborsot, a mustármagot, babérlevelet és koriandermagot.

4. Az uborkák közé egy csokor friss kaprot tuszkolok majd mikor az üveg megtelt, egy kétujjnyi vastag szelet kenyérrel zárom le az egészet.

5. Sós vízzel töltöm fel az uborkás üveget, hogy mindent teljesen ellepjen.

6. Egy kistányérral lefedem a tetejét, majd kiteszem egy napos párkányra.

7. Két-három nap múlva kész a kovászos uborka. Az uborkákat kiszedem az üvegből és egy jól zárható tálba/üvegbe teszem, az uborka leszűrt levével felöntöm és a hűtőben tartom felhasználásig. Két hétig eláll így...

Káposztasaláta üvegben

3 kg káposzta,

1,5 deciliter ecet (20 %),

30 dkg cukor,

10 dkg só,

1,5 l víz,

egész bors,
A káposztát legyalulom, besózom, majd egy óra hosszat állni hagyom. A vízből, cukorból és a fűszerekből felöntőlevet készítek. Kicsavarás után leforrázom a felöntőlével, majd üvegekbe teszem és lekötöm. 
Akár télen is készíthető, hiszen káposzta mindig van.

Csemege uborka (csemi ubi)

1 kg apró uborka,

2 dl 10 %-os ecet,

6 dl víz,

1 ek só,

10 ek cukor,

2 szál kapor. 

Az apró uborkákat alaposan megmosom, majd a megmosott kaporral üvegekbe teszem. A vízből, az ecetből és a többi hozzávalóból levet főzök, amelyet forrón ráöntöm az uborkákra, lezárom, majd 30 percen át sterilizálom és a vízben hagyom kihűlni. 

Csemege zöldparadicsom

1 kg zöldparadicsom,

1,5 dl 20 %-os ecet,

1 ek só,

10 dkg cukor,

1 ek mustármag,

1 ek koriander. 

A zöldparadicsomokat alaposan megmosom. 8 dl vízből, az ecetből és a fűszerekből levet főzök, amelyet azon nyomban ráöntöm az üvegekbe rakott zöldparadicsomra. Másnapig száraz dunsztba teszem. 

 

Lé savanyúsághoz általában.

 Saját

Hozzávalók:

5 lit. Víz

55 dkg cukor

2 dl 20 % ecet          

15 dkg.  evőkanál só 

1 Teáskanál borkén

1 Teáskanál szódabikarbóna.

         

 

Marika féle

Hozzávalók:

4 lit. Víz felforralva

1 li. 10 %-os ecet

60 dkg. Cukor

12 dkg. Só

1 kávéskanál borkén

Kapor, fokhagyma, bors,

Babérlevél, köménymag, torma

 

 

Lé Uborkához

Hozzávalók:

30 l víz,

1,8 l 20%-os ecet,

1,5 kg só,

3 kg cukor,

9 dkg citromsav,

3 dkg bor-kén,

9 dkg timsó,

10 dkg tartósítószer.

A hordóba öntsük és a megtisztított, és a fajtánként módon előkészített, feldarabolt, szeletelt, rózsáira szedett, vagy egyes zöldségfélék egészben való, egynemű, vagy vegyes savanyúság eltevéséhez (uborka, karfiol, paprika, hagyma, gyöngyhagyma, paradicsom, zöld-paradicsom, káposzta stb.) ajánljuk.

 

Ecetes gyöngyhagyma

1,5 kg fehér apró gyöngyhagyma,

15-20 gerezd fokhagyma,

25 dkg cukor,

2,5 dl vörösborecet,

1 üveg száraz vörösbor,

3 kis rozmaringág,

2 babérlevél. 

A hagymát és a fokhagymát megtisztítom (ez a nagy munka). A cukrot egy lábasba teszem, karamellizálom, a hagymákat megforgatom az aranysárga karamellben, majd eloltom a borral és az ecettel. beledobom a fokhagymát, a rozmaringot és a babérlevelet, majd lefedve kis lángon fél óráig főzöm. Lehűlés után üvegbe töltöm és 2-3 napig érlelem. 

 

Ecetes cseresznyepaprika

1 kg cseresznyepaprika,

1,5 dl 20 %-os ecet,

1 ek só,

1 ek mustármag,

1 ek koriander. 

A paprikákat megmosom, száraikat ollóval rövidre vágom. 8 dl vízből, az ecetből és a fűszerekből levet főzök, amelyet azon nyomban ráöntöm az üvegekbe rakott cseresznyepaprikákra. Másnapig száraz dunsztba teszem. 

 

Káposztával töltött cseresznyepaprika

 

1 kg cseresznyepaprika,

1 kg káposzta,

2 dl 20 %-os ecet,

8 dl víz,

1 tk só,

1 tk szemesbors,

2 ek cukor. 

A paprikákat megmosom, kicsumázom. A káposztát legyalulom és leforrázom a többi hozzávalóból főzött felöntőlével. Kihűlés után a paprikákat megtöltöm a káposztával és üvegekbe pakolom (nyílással felfelé). A felöntőlevet újra felforralom, az üvegeket feltöltöm vele és lezárom. Kihűlés után a hideg kamrába teszem őket. 

 

Hordós vegyes savanyúság

(30 literes)

Hozzávalók:

12 liter víz

1,5 liter 20százalékos ecet

36 dkg só

2 kg cukor

3/4 cs mustármag

1/4 cs babérlevél

3/4 cs egész bors

6 dkg borkénpor

1/2 cs szalicil

Elkészítés: A cukrot és a sót kevés langyos vízben feloldjuk, hozzáadjuk a többi vizet és minden belevalót hidegen keverünk bele. Végül beleszórjuk a savanyítani kívánt dolgokat, amelyeket folyamatosan pótolunk, amíg a hordó megtelik! Paprikát kettévágva, kimagozva, zöld-paradicsom, apró-hagyma, karfiol, zöldbab, sárgarépa:csíkokra vágva, fejes-káposzta: legalább 8 cikkre vágva.

 

Csalamádé

Hozzávalók:

1 kg paprika

3 kg káposzta

1 kg uborka

1 kg hagyma

1 kg karfiol

LÉ KÉSZÍTÉSE LÁSD „Saját”

Elkészítés: A hozzávalókat karikázzuk, daraboljuk, melyiket hogy kell. Egy nagyobb edényben egymásra rétegezzük a hozzávalókat (káposzta, paprika, hagyma, karfiol, uborka, majd újra ugyanígy, amíg el nem fogynak), minden egyes réteget megsózunk. A tetejére szórjuk a 4 kávéskanál szalicilt és ráöntjük az ecetet.

2 l vizet felfőzünk, beletesszük a cukrot és tovább főzzük, amikor elolvadt a cukor és már rottyant párat, levesszük a tűzről, belekeverjük a 2 teáskanál borként és lehűtjük. Az lehűtött levet ráöntjük a csalamádéra, és az egészet lefedve 2 napig állni hagyjuk. A két nap alatt gyakran megkeverjük. Ezután üvegekbe töltjük.

Tanácsok: A zöldség összetétel ízlés szerint változtatható.


Káposzta savanyítása kovászolással

Vegyél néhány fej lehetőleg téli káposztát( lapos)

A „V” gyaluval gyaluld vékony csíkokra.

Műanyagokat áruló boltokban lehet kapni tiszta 10-20 l. vödröt tetővel.

Ebbe rakd a káposztát.

Ahány kiló a káposzta, annyi liter víz, ahány 3liter víz, annyi púpozott evőkanál só.( a víz mindenképpen lepje el a káposztát.

Tegyél a tetejére lehetőleg kovásszal készült kenyeret gézbe tekerve, hogy kiszedéskor ne essen szét.

Minden nep vedd ki a kenyeret és jól forgasd át a káposztát majd tedd vissza a kenyeret.

Meleg helyen 2 – 2,1/2 hét alatt tejsavas erjedésnek köszönhetően a kovászos uborkához hasonló lé lesz rajta.

Tehetsz bele babérlevelet, hegyes erős paprikát, borsot,

 

Székely csalamádé. 

50 dkg savanyú káposzta,

10 dkg sárgarépa,

15 dkg csemege uborka,

20 dkg marinált paprika,

3 szem cseresznyepaprika,

15 dkg vöröshagyma,

1 csokor kapor,

1 evőkanál kristálycukor,

2 evőkanál, olaj,

3 evőkanál ételecet.

 

A megtisztított, hosszában kettévágott vöröshagymát vékonyan felszeleteljük, megsózzuk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, A káposzta levét kinyomkodjuk. A megtisztított sárgarépát és a csemegeuborkát vékony karikákra szeljük vagy gyaluljuk.

A marinált paprikából hosszúkás szeleteket vágunk, míg a kaprot finomra aprítjuk. A cseresznyepaprikákat egészben hagyjuk. Fél liter hideg vízben feloldjuk a cukrot, és elkeverjük az ecettel, az olajjal meg a vágott kaporral. Salátástálban összekeverjük a hozzávalókat, és rálocsoljuk az öntetet. Hűtőben hosszú ideig tárolható, ezért nagyobb mennyiséget is készíthetünk belőle.