Nem édességek

 

EGYSZERŰ OMLÓS KEKSZ

Káposztás prósza.

KÓKUSZOS APRÓSÜTEMÉNY

KÓKUSZOS KEKSZ

Lángos

Lángos krumplis.

Lapcsánka.

 pogácsa Káposztás.

Pogács  túrós

Pogácsa juhtúrós

pogácsa Krumplis

pogácsa tejfölös

pogácsa Tepertős

Sajtos rúd

Sós rudacskák

Stíriai metélt.

Szalagos fánk

Szalagos farsangi fánk.

TARKA KEKSZ (nagyon klasszul néz ki!)

Vargabéles.

 

Lángos

Kenyérsütő gépben keverve.

Hozzávalók:

40 dkg kenyér- vagy finom liszt,

3 dkg élesztő,

2 főtt burgo­nya,

1 evőkanál olaj,

1/2 dkg só,

langyos tej,

olaj vagy zsír a kisüléshez.

A hozzávalókar beletesszük a kenyérsütő gépbe, „tészta” fokozatba kapcsolva. Ha a gép leállt, deszkára tesszük. Az olajat  palacsintasütőben megforrósítjuk. A tésztát tenyérnyi darabokra vékonyra kihúzzuk, a forró olajba tesszük, és előbb fedő alatt, azután, ha megfordítottuk, fedő nélkül ropogósra sütjük. Többféle válto­zatban készíthetjük.

 

pogácsa Tepertős

Kenyérsütő gépben.

Hozzávalók:

1 dl tej,

3 dkg élesztő,

1 kávéskanál cukor,

50 dkg liszt,

40 dkg tepertő,

10 dkg  margarin,

1 dl tejföl,

fél dl fehérbor,

1 tojássárgája a kenéshez

                  

Az alapanyagokat beletesszük a kenyérsütő gépbe, a tészta programra állítva összegyúrjuk. Ha nem elég rugalmas a tészta, adjunk hozzá még kevés

tejet. Alaposan összedolgozzuk. Utána kivesszük, deszkára helyezzük, a tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált

tepertőt, ízlés szerint kissé megsózzuk és megborsozzuk. Alulról  felfelé felcsavarjuk a tésztát, téglalap alakúra kinyújtjuk, és két

oldalát egymásra behajtjuk. Fél órát pihentetjük, majd ezt a hajtogatást még háromszor megismételjük, és közöttük fél-fél órát

pihentetjük a tésztát. Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét sűrűn kockásra bevagdaljuk, és nem túl nagyméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

 

A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat). A pogácsák

tetejét megkenjük tojássárgájával, és a sütőben kb. 20 percig

sütjük.

 pogácsa Krumplis

 

Hozzávalók:

1/4 kg főtt, áttört burgonya,

¼ kg vaj vagy margarin,

1/4 kg liszt,

1 egész tojás,

só.

 

Ha a burgonya kihűlt, a vajjal, liszttel és tojással összegyúrjuk, megsóz­zuk és kétszer egymás után vékonyra kinyújtjuk, háromszorosan össze­hajtva. A tésztát hideg helyen 3-4 órát pihentetjük. Azután úgy járunk el vele, mint a többi pogácsával és forró sütőben sütjük. Melegen jó.

Pogács  túrós

Hozzávalók:

 

30 dkg liszt,

30 dkg száraz tehéntúró szitán áttörve,

30 dkg vaj,

1 egész tojás,

1/2 dkg só.

 

A hozzávalókat a tojás kivételével deszkára téve, széles késsel jól eldol­gozzuk, kétszer egymás után kinyújtjuk és hajtogatjuk, mint a vajastész­tát, utána 1 cm vastagra kinyújtva apró pogácsákat szaggatunk. Tetejét tojással megkenjük, vigyázva, nehogy az oldalára lecsurogjon, és élénk tűznél sütjük.

Pogácsa juhtúrós

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

3 dkg élesztő,

25 dkg margarin,

25 dkg juhtúró,

2 tojássárgája (el is maradhat),

2 dl tejföl,

1 dkg só,

1/2 dl tej;

egy tojás a ke­néshez.

 

Az élesztőt langyos tejjel, csipetnyi cukorral felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, s juhtúróval jól Összedolgozzuk. Közepébe fészket készítünk, beleadjuk az élesztőt, a tojássárgákat, a sót, a tejfölt, és rétes­tészta keménységűvé gyúrjuk. Egy óráig langyos helyen kelesztjük. Utá­na 2 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk, tetejét tojással meg­kenjük, a tepsiben legalább 15 percig kelesztjük és nem túl forró sütőben 10-15 percig sütjük. A pogácsa napokig puha marad. Juhtúró helyett használhatunk Hóvirág sajtot is, amit reszelve dolgozunk a pogácsába.

pogácsa tejfölös

Hozzávalók:

 

1/2 kg liszt,

15 dkg margarin vagy 10 dkg zsír,

2 dkg élesztő,

2 dl tejföl,

só,

1 tojássárgája,

langyos tej.


Az élesztőt langyos tejben 1 dkg cukorral felfuttatjuk, a lisztet a zsírral jól elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojás sárgát, élesztőt, tejfölt, sót és a szük­séges langyos tejet. Jól kidolgozzuk félkemény rétestésztának. Két órát pihentetjük. Úgy járunk el vele, mint a túrós pogácsával.

 

Sós rudacskák

 

Hozzávalók:

1 dl tej

50 dkg liszt,

20 dkg margarin vagy zsír,

2 dkg élesztő,

1 egész tojás,

1 tk cukor,

só és kevés tej.

 

Az élesztőt 1 dl langyos tejben cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, tojás sárgát, sót és ke­vés tejjel Összegyúrjuk. Nem szabad lágynak lennie. Ceruza vastagra kinyújtjuk, felvert egész tojással megkenjük és borssal 8-10 cm-es rudakra vágjuk. A sütőlemezen 2-3 crn távolságra rakjuk egymástól, és közép meleg sütőben világos rózsaszínűre sütjük.

 

Sajtos rúd

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

20 dkg margarin, vagy zaír

14 dkg parmezánízű vagy ementáli sajt,

só;

a tetejére egy tojás,

5 dkg reszelt sajt.

 

Az élesztőt 1 dl langyos tejben cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, tojás sárgát, sót és ke­vés tejjel Összegyúrjuk. Nem szabad lágynak lennie. Ceruza vastagra kinyújtjuk, felvert egész tojással megkenjük és tetejére szórjuk a dsajtot. 8-10 cm-es rudakra vágjuk. A sütőlemezen 2-3 crn távolságra rakjuk egymástól, és közép meleg sütőben világos rózsaszínűre sütjük

 

EGYSZERŰ OMLÓS KEKSZ

 

10 dkg cukor

30 dkg vaj

fél csomag sütőpor

5 dkg kakaópor

50 dkg liszt

1 vaníliás cukor

1 dl tejfölből gyúrt tésztát készítünk. Húsdarálóra szerelt formán átdaráljuk, zsírozott tepsibe rakva megsütjük.


Kókuszos keksz 
600 g liszt,

200 g cukor,

250 g vaj,

2 tojás,

250 g kókusz (vagy mogyoró, mandula),

1 cs. van. cukor,

1 ek. rum, só 
A hozzávalókat összegyúrva hűtőben pár órát pihentetjük, kekszdarálóval adagoljuk, 200 °C-on világosra sütjük. 
Ha nem tudod, hogy mivel csináld, akkor meg a húsdarálóra lehet kapni olyan előtétet, mit ha a lyukas tárcsa helyére csavarsz és a tésztát átdarálod, elöl az ismert recés tésztacsíkok jönnek ki. Ezek méretre vágva teszed a tepsire és utána sütöd.

 

Káposztás pogácsa.

*      25 dkg liszt,

*      50 dkg fejes káposzta,

*      5 dkg füstölt szalonna,

*      10 dkg margarin,

*      1 dl tejföl,

*      1 tojás, só és törött feketebors ízlés szerint.

 

   A fejes káposztát megtisztítjuk és nagyon vékony metéltre vágjuk (vagy lereszeljük).

A füstölt szalonnát apró kockákra vagdaljuk, zsírját kiolvasztjuk, és a káposztát rádobva a zsírra, jól megsózzuk. Fedő alatt, gyakori keverés mellett saját levében puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ezután törött borssal fűszerezzük.

Ha teljesen kihűlt, összekeverjük a liszttel, a tejföllel, a szétmorzsolt margarinnal, a tojássárgájával, kevés sóval, és alaposan összegyúrva sima tésztává dolgozzuk.

Legalább egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Lisztezett deszkán félujjnyira kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd alufóliával bélelt sütőlemezre téve pirosra sütjük. Ha tojásfehérjével kenjük meg a tetejét, jobban vigyázzunk a sütéssel, mert hamarabb megsül.

Káposztás prósza.

*      50 dkg kukoricaliszt,

*      1 l tej,

*      20dkg zsír vagy tökmagolaj,

*      1 dl tejföl,

*      20 dkg fejes káposzta,

*      2 dkg só.

 

   A fejes káposztát nyersen apróra vágjuk, (cserép-) tepsit zsírral vagy olajjal

kikenünk. A kukoricalisztet tejjel jól összekeverjük úgy, hogy belőle jól önthető tészta legyen, és a tepsibe beleöntjük. Tetejére kevés tejfölt és olajat öntünk, káposztával megszórjuk és sütőben megsütjük.

 

KÓKUSZOS APRÓSÜTEMÉNY

 

60 dkg liszt,

20 dkg porcukor

25 dkg kókuszreszelék

25 dkg vaj

2 egész tojás

kevés só

1 ek rum, vagy tej

1 cs van.cukor

1 cs sütőpor

 

Összegyúrjuk.

Húsdarálón különféle formákat nyomunk ki. előmelegített sütőben világosra sütjük.

 

KÓKUSZOS KEKSZ

A következő anyagokból kemény tésztát gyúrunk:

60 dkg liszt,

30 dkg porcukor,

25 dkg margarin,

2 egész tojás,

10 dkg kókuszreszelék,

fél dl víz.

Húsdarálóra szerelt formán keresztül ledaráljuk, és zsírozott, lisztezett sütőlemezen kisütjük.

 

Lángos.

*      15 dkg krumpli

*      3 dl tej,

*      3 dkg élesztő,

*      3 dkg cukor,

*      40 dkg finomliszt,

*      1/2 dl olaj a tésztához,

*      1 kávéskanál só, kb.

*      ½ l olaj a kisütéshez.

 

   A krumplit héjába megfőzzük, megtisztítjuk, és még langyosan áttörjük. Közben az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet mély tálba töltjük, közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztőt, hozzátesszük a krumplit, az olajat, és langyos, enyhén sós tejel lágy kelt tésztát dagasztunk, a tetejét liszttel finoman megszórjuk. Ruhával letakarva, langyos helyen kb. 1 óra hosszat kelesztjük. Ha kétszeresére nőtt, legalább palacsintasütő nagyságú serpenyőben 3-4 ujjnyi olajat forrósítunk, a tésztából leszakítunk egy darabot, kerekre húzzuk (kb. 2 cm vastag legyen), és a forró olajba tesszük. Letakarjuk, ha pirosra sült, lapáttal megfordítjuk, és a másik felét fedő nélkül sütjük ropogós pirosra. Rácson lecsöpögtetjük, vagy zsírszívó papírtörlőre tesszük. Frissen, forrón tálaljuk.

Lapcsánka.

*      60 dkg krumpli,

*      20 dk liszt,

*      só, őrölt

*      bors,

*      2 dl olaj.

 

   A burgonyát meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Annyi liszttel hintjük meg, amennyivel galuskasűrűségű lesz. Sózzuk, borsozzuk és olajba mártott evőkanállal a forró olajba szaggatjuk. ujjnyi vastagra ellapítjuk, szép pirosra kisütjük.

 

Stíriai metélt.

*      500 g tehéntúró,

*      4 db tojás,

*      20 g só,

*      dl tejföl,

*      200 g liszt,

*      80 g lágy vaj,

*      15 g cukor,

*      50 g vaníliás porcukor,

*      30 g mazsola,

*      ½ citrom reszelt héja,

*      20 g zsemlemorzsa,

*      10g vaníliás porcukor a szóráshoz.

 

   A tehéntúrót áttörjük, majd gyúródeszkára halmozzuk, közepében kis fészket alakítunk ki. 1 tojást beleütünk, gyengén megsózzuk, majd 5 cl tejfölt és a lisztet hozzáadva jó összedolgozzuk. Bő, enyhén sós vizet forralunk. A túrótésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vastagon kinyújtjuk, és 3-4 cm hosszú metéltre vágjuk. Ajánlatos próbaképpen először 2-3 db metéltet kifőzni. Ha metélt túl kemény lenne, még egy kevés tejfölt keverünk hozzá, ha nagyon lágy és főzés közben szétmegy, akkor egy kevés lisztet gyúrunk bele. Végül a túrómetéltet kifőzzük, leszűrjük, átöblítjük, jól lecsepegtetjük. Közben a lágy vajat, a cukrot és a tojások sárgáját megfelelő nagyságú keverőtálba tesszük, vaníliás porcukorral ízesítjük, és habverővel jól kikeverjük, hogy könnyű habszerű masszát kapjunk. Ebbe a kifőtt túrómetéltet, az előzőleg beáztatott mazsolát és a reszelt citromhéjat belekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a masszába beleforgatjuk. Magas falú sütőtepsit kivajazunk, zsemlemorzsával megszórjuk, az elkészített tésztát beleöntjük, egyenletesen elsimítjuk és középmeleg sütőbe téve kb. 30 percig sütjük. Amikor megsült, kockákra vágjuk és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Szalagos fánk

 

A fánk a legkényesebb kelt tészta. Összeállítása, kelesztése és sütése nagy gyakorlatot kíván*

Hozzávalók 28-30 darabhoz:

1/2 kg liszt,

2 dkg élesztő,

5 dkg porcukor,

5 dkg vaj,

2 tojás sárga,

1 pohárka rum,

késhegynyi só,

1/2 liter tej,

1 liter olaj vagy 1 kg zsír a sütéshez.

 

A lisztet langyosítsuk meg, a helyiség, ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A takaró kendő, a gyúródeszka szintén meleg le­gyen. 3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojás sárgát elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos? tejet, amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos he­lyen jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánk-szúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva, még kb. órán át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.

 

Szalagos farsangi fánk.

*      60 dkg finomliszt,

*      3,5 dkg élesztő, kb.

*      3,5 dl langyos tej,

*      4 csapott ek cukor

*      0,5 dl rum,

*      4 tojás sárgája,

*      1 mk só,

*      1 citrom (vagy narancs) reszelt héja,

*      7 dkg vaj, olaj a szaggatáshoz és a sütéshez,

*      2-3 evőkanál porcukor a tetejére.

A tálaláshoz:

*      30 dkg barackíz.

 

   A lisztet átszitáljuk, így nem csak levegőt juttatunk bele, de a kelt tésztáknál oly fontos szobahőmérsékletet is hamarabb átveszi. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, utána 4 ek lisztet meg egy kk. cukrot hozzáadva kovászt készítünk, és kb. 15 percig érleljük. Ezalatt a rumot kissé meglangyosítjuk, és maradék cukrot kiskanállal kevergetve föloldjuk benne. A többi lisztet egy tálba töltjük és a tojások sárgáját, a kovást, a sót, a reszelt citromhéjat meg a cukros rumot is hozzáadjuk. Egy fakanállal keverve először a maradék langyos tejet, majd apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. 6-8 percnyi dagasztás után hólyagos, lágy tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük, finoman átgyúrjuk, majd enyhén megolajozott deszkára borítjuk. Egyenletesen másfél ujjnyira lapítjuk, és 8 cm átmérőjű, olajba mártott pogácsa- illetve fánkszaggatóval kiszúrjuk. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, majd ismét kiszaggatjuk, de a leeső kis darabkák önállóan is kisüthetők (az olaj forróságának ellenőrzésére megfelelnek). A fánkokat belisztezett gyúródeszkára sorakoztatjuk, és langyos helyen 25-30 percig kelesztjük. Végül az egyik oldalukat középen kissé benyomjuk – ez a részük kerül alulra -, majd közepesen forró olajba rakjuk. Az edényt lefödjük, és tésztát közepes lángon kb. 1,5 percig sütjük. Utána a fedőt leemeljük, a fánkokat villával megfordítjuk, és kb. 1,5 percig tovább sütjük. Így a sütés elején keletkező gőz elillan, a fánkok följebb emelkednek, s az oldalukon közben világosabb csík marad, azaz „szalagosak” lesznek. A kész fánkokat szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Egyszerre csak 2-3 darabot rakunk az olajba, hogy legyen helyük kiterjeszkedni és az olaj se hűljön le. 

   Vaníliás porcukorral meghintve a pálinkával ízesített lekvár kíséretében tálaljuk.

 

TARKA KEKSZ (nagyon klasszul néz ki!)

 

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

2 citrom reszelt héja

1 tojássága habosra keverve. Hozzáadunk

30 dkg lisztet,

Összegyúrjuk és két részre osztjuk. Az egyikbe 2 vaníliás cukrot, a másikba 3 dkg kakaót gyúrunk. A barna tésztából rudakat formálunk, a sárgával pedig bevonjuk. Úgy tesszük be a húsdarálóba és ledaráljuk. Világosra sütjük.

 

Vargabéles.

*      1 kg tehéntúró,

*      20 dkg vaj,

*      7 tojás, rétestészta,

*      zsír vagy vaj,

*      30 dkg cukor,

*      3 dl tejföl,

*      10 dkg mazsola,

*      vanília, citromhéj.

 

   Rétestésztát készítünk, hűvös helyre félretesszük, pihentetjük, majd a lisztből egy tojással laskatésztát gyúrunk. Kinyújtjuk, tépő mozdulatokkal kisebb darabokra szaggatjuk, kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük.

   A vajat előbb a cukorral és tojás sárgákkal, majd a tejföllel simára keverjük. Hozzáadjuk az áttört túrót meg a mazsolát, vaníliás porcukorral és kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük. Végül elkeverjük benne bene a laskatésztát és a habbá vert tojásfehérjét.

   Egy mélyebb tepsit megvajazunk és a kinyújtott rétestésztával 3-4 sorosan kibéleljük, miközben rétegeket meglocsoljuk az olvasztott vajjal.

   Erre ráborítjuk és szétterítjük a túrótölteléket, s ezt ismét beborítjuk 3-4 lappal, miközben rétegenként meglocsoljuk az olvasztott vajjal.

   A tészta tetejét vékonyan bekenjük olvasztott vajjal és mérsékelt tűzön sütjük, lehetőleg úgy, hogy a teteje megpiruljon, és az egész tészta is jól átsüljön 20-30 perc alatt.