TARKA
KEKSZ (nagyon klasszul néz ki!)
Kenyérsütő gépben.
Hozzávalók:
1 dl tej,
3 dkg élesztő,
1 kávéskanál cukor,
50 dkg liszt,
40 dkg tepertő,
10 dkg margarin,
1 dl tejföl,
fél dl fehérbor,
1 tojássárgája a kenéshez
Az alapanyagokat beletesszük a kenyérsütő gépbe, a tészta programra állítva összegyúrjuk. Ha nem elég rugalmas a tészta, adjunk hozzá még kevés
tejet. Alaposan összedolgozzuk. Utána kivesszük, deszkára helyezzük, a tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált
tepertőt, ízlés szerint kissé megsózzuk és megborsozzuk. Alulról felfelé felcsavarjuk a tésztát, téglalap alakúra kinyújtjuk, és két
oldalát egymásra behajtjuk. Fél órát pihentetjük, majd ezt a hajtogatást még háromszor megismételjük, és közöttük fél-fél órát
pihentetjük a tésztát. Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét sűrűn kockásra bevagdaljuk, és nem túl nagyméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat). A pogácsák
tetejét megkenjük tojássárgájával, és a sütőben kb. 20 percig
sütjük.
Hozzávalók:
1/4 kg főtt, áttört burgonya,
¼ kg vaj vagy margarin,
1/4 kg liszt,
1 egész tojás,
só.
Ha a burgonya kihűlt, a vajjal, liszttel és tojással összegyúrjuk, megsózzuk és kétszer egymás után vékonyra kinyújtjuk, háromszorosan összehajtva. A tésztát hideg helyen 3-4 órát pihentetjük. Azután úgy járunk el vele, mint a többi pogácsával és forró sütőben sütjük. Melegen jó.
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
30 dkg száraz tehéntúró szitán áttörve,
30 dkg vaj,
1 egész tojás,
1/2 dkg só.
A hozzávalókat a tojás
kivételével deszkára téve, széles késsel jól eldolgozzuk, kétszer egymás után
kinyújtjuk és hajtogatjuk, mint a vajastésztát, utána
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
25 dkg margarin,
25 dkg juhtúró,
2 tojássárgája (el is maradhat),
1 dkg só,
1/2 dl tej;
egy tojás a kenéshez.
Az élesztőt langyos tejjel,
csipetnyi cukorral felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, s
juhtúróval jól Összedolgozzuk. Közepébe fészket készítünk, beleadjuk az
élesztőt, a tojássárgákat, a sót, a tejfölt, és rétestészta keménységűvé
gyúrjuk. Egy óráig langyos helyen kelesztjük. Utána
Hozzávalók:
1/2 kg liszt,
15 dkg margarin vagy 10 dkg zsír,
2 dkg élesztő,
só,
1 tojássárgája,
langyos tej.
Az élesztőt langyos tejben 1 dkg cukorral felfuttatjuk, a lisztet a zsírral jól
elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojás sárgát, élesztőt, tejfölt, sót és a szükséges
langyos tejet. Jól kidolgozzuk félkemény rétestésztának. Két órát pihentetjük.
Úgy járunk el vele, mint a túrós pogácsával.
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
22 dkg margarin vagy 16 dkg zsír,
2 dkg élesztő,
I egész tojás,
1/2 dkg cukor,
só és kevés tej.
Az élesztőt 1/2 dl langyos tejben 1/2 dkg cukorral
felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal
elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, tojás sárgát, sót és kevés tejjel Összegyúrjuk. Nem szabad lágynak
lennie. Ceruza vastagra kisodorjuk és 8-10 cm-es rudakra vágjuk. Felvert egész
tojással megkenjük és sóval, köménymaggal megszórjuk. A sütőlemezen 2-3 crn
távolságra rakjuk egymástól, és közép
meleg sütőben világos rózsaszínűre sütjük.
Hozzávalók:
14 dkg liszt,
14 dkg margarin,
14 dkg főtt, áttört burgonya,
14 dkg parmezánízű vagy ementáli sajt,
só;
a tetejére egy tojás,
5 dkg reszelt sajt.
Úgy dolgozzuk ki. mint a
burgonyapogácsát, csak egyórai pihentetés elegendő. Vékonyra nyújtjuk és
derelyemetszővel ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Tepsibe téve, tojással
megkenjük, és reszelt sajttal meghintjük. Pirosra sütjük.
Ugyanebből a tésztából készíthetünk sajtos lapocskákat is. Lisztezett deszkán a lehető legvékonyabbra nyújtsuk ki a tésztát, vágjunk belőle ferde négyszögeket, tetejét tojással kenjük meg és sajttal vagy sós köménymaggal szórjuk meg. Süssük világos rózsaszínűre.
Kenyérsütő gépben keverve.
Hozzávalók:
40 dkg kenyér- vagy finom liszt,
3 dkg élesztő,
2 főtt burgonya,
1 evőkanál olaj,
1/2 dkg só,
langyos tej,
olaj vagy zsír a kisüléshez.
A hozzávalókar beletesszük a kenyérsütő gépbe, „tészta” fokozatba kapcsolva. Ha a gép leállt, deszkára tesszük. Az olajat palacsintasütőben megforrósítjuk. A tésztát tenyérnyi darabokra vékonyra kihúzzuk, a forró olajba tesszük, és előbb fedő alatt, azután, ha megfordítottuk, fedő nélkül ropogósra sütjük. Többféle változatban készíthetjük.
.
A fánk a legkényesebb kelt tészta. Összeállítása, kelesztése és sütése nagy gyakorlatot kíván*
Hozzávalók 28-30 darabhoz:
1/2 kg liszt,
2 dkg élesztő,
5 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
2 tojás sárga,
1 pohárka rum,
késhegynyi só,
1/2 liter tej,
A lisztet langyosítsuk meg, a
helyiség, ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes
legyen. A takaró kendő, a gyúródeszka szintén meleg legyen.
30 dkg csuszatészta,
25 dkg túró,
tejföl,
20 dkg szalonna.
A szalonnát kockákra vágva kisütjük. A
szalonnadarabkákat kiszedjük.
A csuszatésztát megfőzzük és a jénai tálba
átöntött forró zsírba tesszük.
A tésztára ráöntjük a túrót, majd az ételt
bőségesen meglocsoljuk tejföllel
és rátesszük a szalonnadarabkákat is.
Az ételt 5-10 percre forró sütőbe rakjuk és úgy
tálaljuk.
25 dkg liszt,
50 dkg fejes káposzta,
5 dkg füstölt szalonna,
10 dkg margarin,
1 tojás, só és törött feketebors ízlés szerint.
A fejes
káposztát megtisztítjuk és nagyon vékony metéltre vágjuk (vagy lereszeljük).
A füstölt szalonnát apró kockákra vagdaljuk,
zsírját kiolvasztjuk, és a káposztát rádobva a zsírra, jól megsózzuk. Fedő
alatt, gyakori keverés mellett saját levében puhára pároljuk, majd zsírjára
sütjük. Ezután törött borssal fűszerezzük.
Ha teljesen kihűlt, összekeverjük a liszttel, a
tejföllel, a szétmorzsolt margarinnal, a tojássárgájával, kevés sóval, és
alaposan összegyúrva sima tésztává dolgozzuk.
Legalább egy éjszakán át a hűtőszekrényben
pihentetjük. Lisztezett deszkán félujjnyira kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk, majd alufóliával bélelt sütőlemezre téve pirosra sütjük. Ha
tojásfehérjével kenjük meg a tetejét, jobban vigyázzunk a sütéssel, mert
hamarabb megsül.
50 dkg kukoricaliszt,
20dkg zsír vagy tökmagolaj,
20 dkg fejes káposzta,
2 dkg só.
A fejes
káposztát nyersen apróra vágjuk, (cserép-) tepsit zsírral vagy olajjal
kikenünk. A kukoricalisztet tejjel jól
összekeverjük úgy, hogy belőle jól önthető tészta legyen, és a tepsibe
beleöntjük. Tetejére kevés tejfölt és olajat öntünk, káposztával megszórjuk és
sütőben megsütjük.
30 dkg nagykocka tészta,
6 dkg zsír,
10 dkg vöröshagyma,
30 dkg tisztított burgonya,
1 teáskanál pirospaprika,
só, őrölt bors.
A
hagymát finomra vágjuk, és 1 evőkanál zsíron megpirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről,
pirospaprikát keverünk hozzá, és félretesszük. A
meghámozott, megmosott burgonyát feldaraboljuk, sós vízben puhára főzzük,
leszűrjük, és megtörjük. A tésztát sós vízben megfőzzük, hideg vizet öntünk
hozzá, 1 percig állni hagyjuk, leszűrjük, végül összekeverjük a pirított
hagymával és tört burgonyával.
Sóval,
borssal ízesítve forrón tálaljuk.
6
darabhoz:
3 dkg élesztő,
2 evőkanál kristálycukor,
50 dkg finomliszt,
2 tojás,
2 tojássárgája,
csipetnyi só,
8 dkg vaj,
finomliszt a nyújtáshoz,
vaj vagy margarin a fólia és a kalács megkenéséhez
8 evőkanál cukor (lehet darált dióval elkevert is) a
szóráshoz, vaj a tepsi kikenéséhez.
Ennek a
finomságnak az elkészítéséhez csak akkor fogjunk, ha van olyan formánk
(dorongunk), amin a kalácsot megsüthetjük. Persze ez házilag is készülhet,
esztergálva,
vagy még egyszerűbben, a régi sodrófát
elfűrészelve.
Az
élesztőt
Akkor jó,
ha elválik az edény falától; az olvasztott vajat ekkor csorgatjuk bele. Langyos
helyen, letakarva50 percen át kelesztjük. Utána meglisztezett deszkán kisujjnyi
vastagságú téglalappá nyújtjuk, és kb. 3 centi széles szalagokra vágjuk.
A fadorongot alufóliába burkoljuk – a fémet nem
kell -, és vajjal megkenjük.
A tésztacsíkokat egyenként, csigavonalban, kis
takarással a formára tekerjük.
Ecsettel, vízzel vagy olvasztott vajjal
megkenjük, majd kristálycukorba hempergetjük.
Az sem baj, ha ezzel kicsit elnyomjuk a
vonalakat. Kivajazott tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben közepes lánggal
(
Még jobb, az eredetihez közelibb megoldás, ha
a tepsit alulra tesszük, a kürtős-
kalácsokat pedig többször megforgatva fölötte a
„levegőben” sütjük úgy, hogy a dorongok végei a sütő rácsin üljenek. A
kalácsokat állandóan forgatva, faszénparázs fölött is megsüthetjük,
tulajdonképpen ez az eredeti készítési módja. Amikor elkészült, a sütőfát
függőlegesen tartva, ütögetve, lecsúsztatjuk róla a tésztát.
15 dkg krumpli
3 dkg élesztő,
3 dkg cukor,
40 dkg finomliszt,
1/2 dl olaj a tésztához,
1 kávéskanál só, kb.
½ l olaj a kisütéshez.
A
krumplit héjába megfőzzük, megtisztítjuk, és még langyosan áttörjük. Közben az
élesztőt
60 dkg krumpli,
20 dk liszt,
só, őrölt
bors,
A
burgonyát meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Annyi liszttel
hintjük meg, amennyivel galuskasűrűségű lesz. Sózzuk, borsozzuk és olajba
mártott evőkanállal a forró olajba szaggatjuk. ujjnyi vastagra ellapítjuk, szép
pirosra kisütjük.
4 db tojás,
dl tejföl,
½ citrom reszelt héja,
10g vaníliás porcukor a szóráshoz.
A
tehéntúrót áttörjük, majd gyúródeszkára halmozzuk, közepében kis fészket
alakítunk ki. 1 tojást beleütünk, gyengén megsózzuk, majd 5 cl tejfölt és a
lisztet hozzáadva jó összedolgozzuk. Bő, enyhén sós vizet forralunk. A
túrótésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vastagon kinyújtjuk, és 3-
60 dkg finomliszt,
3,5 dkg élesztő, kb.
4 csapott ek cukor
4 tojás sárgája,
1 mk só,
1 citrom (vagy narancs) reszelt héja,
7 dkg vaj, olaj a szaggatáshoz és a sütéshez,
2-3 evőkanál porcukor a tetejére.
A
tálaláshoz:
30 dkg barackíz.
A lisztet átszitáljuk, így nem csak levegőt
juttatunk bele, de a kelt tésztáknál oly fontos szobahőmérsékletet is hamarabb
átveszi. Az élesztőt kb.
Vaníliás porcukorral meghintve a pálinkával ízesített lekvár kíséretében
tálaljuk.
3 ek zsír,
1 tojás,
25 dkg liszt,
50 dkg szilvabefőtt,
25 dkg borcukor,
1 tk őrölt fahéj,
25 dkg zsemlemorzsa,
5 dkg porcukor.
A
meghámozott, sós vízben megfőzött, leszűrt burgonyát áttörjük, hagyjuk kihűlni,
majd összegyúrjuk 1 ek zsírral, a tojással és a liszttel. Lisztezett felületen
ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és négyszögekre vágjuk. Minden egyes lapra 1-1
szem kimagozott, leszárított szilvát teszünk, amit megszórunk kevés fahéjjal.
Lisztezett kézzel gombócokat formálunk belőle, és enyhén sóz, forró vízben
addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a víz felszínére. A szemlemorzsát
megpirítjuk 2 ek zsírban, beleforgatjuk a kifőtt gombócokat, és porcukorral
meghintve tálaljuk.
20 dkg vaj,
7 tojás, rétestészta,
zsír vagy vaj,
30 dkg cukor,
10 dkg mazsola,
vanília, citromhéj.
Rétestésztát készítünk, hűvös helyre félretesszük, pihentetjük, majd a
lisztből egy tojással laskatésztát gyúrunk. Kinyújtjuk, tépő mozdulatokkal
kisebb darabokra szaggatjuk, kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük.
A vajat
előbb a cukorral és tojás sárgákkal, majd a tejföllel simára keverjük.
Hozzáadjuk az áttört túrót meg a mazsolát, vaníliás porcukorral és kevés
reszelt citromhéjjal ízesítjük. Végül elkeverjük benne bene a laskatésztát és a
habbá vert tojásfehérjét.
Egy
mélyebb tepsit megvajazunk és a kinyújtott rétestésztával 3-4 sorosan
kibéleljük, miközben rétegeket meglocsoljuk az olvasztott vajjal.
Erre
ráborítjuk és szétterítjük a túrótölteléket, s ezt ismét beborítjuk 3-4 lappal,
miközben rétegenként meglocsoljuk az olvasztott vajjal.
A
tészta tetejét vékonyan bekenjük olvasztott vajjal és mérsékelt tűzön sütjük,
lehetőleg úgy, hogy a teteje megpiruljon, és az egész tészta is jól átsüljön
20-30 perc alatt.
60 dkg liszt,
20 dkg porcukor
25 dkg kókuszreszelék
25 dkg vaj
2 egész tojás
kevés só
1 ek rum, vagy tej
1 cs van.cukor
1 cs sütőpor
Összegyúrjuk.
Húsdarálón különféle formákat
nyomunk ki. előmelegített sütőben világosra sütjük.
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 citrom reszelt héja
1 tojássága habosra keverve.
Hozzáadunk
30 dkg lisztet,
Összegyúrjuk és két részre
osztjuk. Az egyikbe 2 vaníliás cukrot, a másikba 3 dkg kakaót gyúrunk. A barna
tésztából rudakat formálunk, a sárgával pedig bevonjuk. Úgy tesszük be a
húsdarálóba és ledaráljuk. Világosra sütjük.
A következő anyagokból kemény
tésztát gyúrunk:
60 dkg liszt,
30 dkg porcukor,
25 dkg margarin,
2 egész tojás,
10 dkg kókuszreszelék,
fél dl víz.
Húsdarálóra szerelt formán
keresztül ledaráljuk, és zsírozott, lisztezett sütőlemezen kisütjük.
10 dkg cukor
30 dkg vaj
fél csomag sütőpor
5 dkg kakaópor
50 dkg liszt
1 vaníliás cukor
Kókuszos keksz
600 g liszt,
2 tojás,
1 cs. van. cukor,
1 ek. rum, só
A hozzávalókat összegyúrva hűtőben pár órát
pihentetjük, kekszdarálóval adagoljuk, 200 °C-on világosra sütjük.
Ha nem tudod, hogy mivel csináld, akkor meg a
húsdarálóra lehet kapni olyan előtétet, mit ha a lyukas tárcsa helyére csavarsz
és a tésztát átdarálod, elöl az ismert recés tésztacsíkok jönnek ki. Ezek
méretre vágva teszed a tepsire és utána sütöd.