Hozzávalók:
3
evőkanál olaj,
1
csomó leveszöldség
1
nagy fej hagyma,
6
dkg champignon gomba,
1
evőkanál sűrített paradicsom
só,
bor és babérlevél
2
marha velős csont,
egy
kevés étkezési keményítő
4
szelet, egyenként,
18
dkgos marhahátszín
15
dkg friss torma,
4
tojás,
3
evőkanál olaj
Előkészítés: A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A
vörösbormártáshoz megmossuk, és kis darabokra vágjuk a borjúcsontot, majd egy
nagy serpenyőben 3 evőkanál olajon átpirítjuk. Majd a forró sütőben tovább
sütjük, míg szép aranybarna lesz. A hagymát megtisztítjuk, és durvára vágjuk.
A leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk, és nagy kockákra vágjuk; a hagymát
és a zöldséget a csonthoz adjuk; a gombát megtisztítjuk, és apróra vágjuk; a
serpenyőt kivesszük a sütőből. Belekeverjük a gombát és a sűrített
paradicsomot, és rövid ideig pirítjuk vele. Ezután a serpenyő tartalmát
áttesszük egy fazékba, felöntjük vörösborral és
Elkészítés: A hátszínszeleteket lehártyázzuk és a
szélükön levő zsírt is eltávolítjuk; sóval és borssal ízesítjük. A tormát
meghámozzuk és lereszeljük; egy serpenyőben 2 evőkanál olajt forrósítunk és a
hússzeletek mindkét oldalát 2-2 percig, átsütjük benne, majd kivesszük, és
melegen tartjuk; a fölösleges zsírt leöntjük róla. A visszamaradt zsiradékot
felöntjük a vörösboros mártással, felforrósítjuk, majd leszűrjük. Egy másik
serpenyőben 1 evőkanál olajat forrósítunk, és 4 tükörtojást sütünk benne. A
tojásokat kiszedjük a serpenyőből és egy alkalmas méretű pogácsaszaggatóval a
tojások sárgáját, kivágjuk. A vörösbormártást előmelegített tányérokra öntjük,
minden tálra teszünk egy szelet hátszínt majd minden egyes hússzeletre ültetünk
egy-egy tojássárgáját és körberakjuk reszelt tormával. Köretként leginkább
almával sült rakott burgonya illik hozzá.
Hozzávalók:
4 adag ribizli.
Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát kisütöm,
megpirítom rajta az egyik fej hagymát és a fokhagymát ráteszem csíkokra vágott
zöldpaprikát, és a saját levében üvegesre, párolom. Ezután a megtisztított,
lehártyázott, apróra vágott velőt hozzátéve néhány percig pirítom, majd a
felvert tojást hozzátéve kocsonyásodásig keverem. Majd megsózom. Az egyforma
szeletekre vágott húst kiverem, rákenem a tölteléket, majd összegöngyölöm, és
zsineggel megkötöm. Forró zsírban megpirítom, két pohár vizet öntünk alá, és
megpároljuk. A forró zsíron üvegesre pirítom a maradék vöröshagymát, majd a
felszeletelt gombát megsózva fedő alatt puhára párolom. Borssal és
pirospaprikával megszórom, és a hús párolólevével felöntöm. Jól össze forralom,
majd ráöntöm a húsra. Még egyszer fel forralom, végül meghintem apróra vágott
petrezselyemzölddel. Ribizlivel tálalom.
Hozzávalók:
Elkészítése: A felszeletelt rostélyosokat kiverem,
bevagdosom, megsózom, kevés forró zsírban mindkét oldalukon elősütöm, majd
félre teszem. A sütőzsírban üvegesre pirítom a finomra vágott vöröshagymát.
Rászórom a fűszerpaprikát és a zúzott fokhagymával együtt apróra vágott
köménymagot. Kevés vízzel vagy csontlével felengedem, felforralom, és ebben
párolom az elősütött rostélyosokat. Közben a megtisztított kelkáposztát
cikkekre vágom sós vízben félig puhára főzöm és leszűröm. A zöldpaprikát és a
paradicsomot felszeletelem. Ha a hús majdnem puha, hozzáadom a kelkáposztát, a
zöldpaprikát és a paradicsomot. Annyi vizet (vagy csontlevet) öntök rá, hogy az
egészet ellepje. Készre főzöm. Az elkészült rostélyosokat utánízesítem.
Tálaláskor a hússzeletekre halmozom a kelkáposztát. Sós burgonyával kínálom.
Hozzávalók:
Elkészítése: Egy sárgarépát apró kockára vágunk majd
felszeleteljük a hagymát, petrezselymet és a sütőtepsibe felolvasztott
szalonnával pároljuk 3 evőkanál vízben, amit sóval ízesítünk és addig pároljuk
míg a sárgarépa puha nem lesz. Utána a fedőt levesszük és kipárologtatjuk a
vizet. Kihűlés után vagdalt hússal és tojással összekeverjük. Utána beletesszük
a kukoricát és a pisztáciát. Az így nyert keverékkel megtöltjük a szegyhúsba
előrevágott un. zsebet amit töltés után cérnával varrunk be. A másik sárgarépát
és póréhagymát felszeleteljük, majd az előmelegített sütőtepsibe étolajba a
töltött szegy mindkét oldalát alaposan megsütjük. Az előpirított hagymát a
zöldséggel röviden pároljuk majd citromlevet, fehérbort és erőlevesfőzetet
adagolunk hozzá. 220 fokon fedetlenül 30 percig sütjük majd ezután a
hőmérsékletet 150 fokra alítjuk és így két órát sütjük. Ezen idő alatt kb.
négyszer megforgatjuk és a levével locsolgatjuk. A megsült töltött szegyet
vágódeszkán kb. 5 percig állni hagyjuk majd a felszeletelt sültet a leszűrt lével
lelocsoljuk és tálaljuk.
Jó állott
bélszínt teljesen megtisztítunk hártyáitól, tálba tesszük, megkenjük mustárral,
törött borssal és olajat öntünk rá. Így hagyjuk pár órán át állni, majd
közvetlenül sütés előtt megsózzuk. Tepsibe zsírt vagy olajat forrósítunk és
beletesszük a bélszínt. Nagy tűzön minden oldalát 55 percig sütjük, Végül forró
sütőben még 20 percig sütjük tovább. Közben kétszer háromszor meglocsoljuk és
megforgatjuk. Ha nagyon vastag a bélszín, 30 percig is süthetjük, de tovább nem
szabad, mert teljesen átsül és nem lesz belül véres. Burgonyapürével, angolosan
készített zöldségfélékkel tálaljuk. Mustárt adunk hozzá.
Személyenként
3 dkg hagymát
apróra vágunk és forró zsírban megfonnyasztjuk. Marhafertőt vagy felsál szélét
egy darabban a hagymás zsíron addig sütjük, amíg nyers színét elveszti.
Megsózzuk, törött borssal meghintjük, a zsírba teszünk egy kanálka mustárt és
meleg vízzel felöntve puhára pároljuk. Ha már a hús megpuhult, kivesszük a
lábasból és felszeleteljük. Levéhez
Borsos tokány
Legjobb, ha
bélszín széléből, az úgynevezett pacsniból készítjük. Személyenként fél
vöröshagymát apróra vágunk, zsírban megpároljuk és hozzátesszük a metéltre
vágott húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meghintjük kevés apróra vágott
petrezselyemzöldjével, majd puhára pároljuk. Időnként kevés melegvizet töltsünk
utána, nehogy leégjen. Ha a hús megpuhult, 12 kanál bort adunk hozzá. Tálalás
előtt pici lisztet szórunk rá, és kevés vízzel felforraljuk. Tört burgonyát
vagy tarhonyát és savanyúságot adunk mellé.
A rostélyos szeleteket
hártyáitól megtisztítjuk, az izmokat és a széleit átvagdossuk és húsverővel
vékonyra kiverjük. Törött borssal meghintjük, leöntjük olajjal és félóráig,
állni hagyjuk. Serpenyőben forró zsíron vékony karikákra vágott hagymát
megpirítunk szép pirosra (szeméjenként 3 dkgot), majd szűrőlapáttal kiszedjük
és meleg helyre tesszük. Ugyanebben a zsírban erős tűznél hirtelen kisütjük a
rostélyos szeleteket mindkét oldalát
rozsdavörösre. Sütés után megsózzuk. Tálra téve megszórjuk a sült hagymával,
pirított burgonyát, mustárt és savanyúságot adunk mellé.
Legjobb hozzá a
vesepecsenye széle (pacsni) vagy lábszár. Személyenként fél db hagymát apróra
vágunk és forró zsírban megfonnyasztjuk. A húst kockákra vágjuk, megsózzuk és a
hagymához tesszük. Addig sütjük a hagymás zsírban, amíg nyers vörös színét el
nem vesztette. Ekkor egy mokkáskanálnyi pirospaprikát és egy kevés meleg vizet
teszünk rá, majd fedő alatt puhára pároljuk. Amíg puhul, a vizet többször
pótoljuk. Közben, ha van friss paradicsom és zöldpaprika, abból is teszünk
hozzá egy keveset kimagozva és karikára vágva. Télen egy kevés paradicsompürét
tehetünk bele. Tört burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk.
Hozzávalók
A hagymácskákat
meghámozzuk, félbevágjuk. A paradicsomok szártövét tölcsérszerűen kivágyjuk,
rövid időre forró vízbe tesszük, a héját lehúzzuk, és kockára vágjuk. A
hüvelyes paprikákat félbevágjuk. kicsumázzuk, rövid időre forró vízbe téve a
héját Lehúzzuk, és vékony szeletkékre vágjuk. A fokhagymái megtisztítjuk,
összezúzzuk. A disznózsírt egy nagyobb edényben fölolvasztjuk. A hagy mát
gyengén megfonnyasztjuk, a két paprikafűszerrel megszórjuk. P fokhagymát és a
2x2 cmes kockákra vágott húst hozzáadva, kevergetve rövid ideig pirítjuk, után,
befödve 15 percig pároljuk. Ezután a paradicsomot és a paprikaszelete ket is
hozzáadjuk, majd befödve további 35 percig pároljuk. Amikor a hús kész, a leve
megfelelően le főtt. Petrezselymes burgonyává vagy galuskával tálaljuk.
Hozzávalók:
reszelt sajt meghinteni
olvasztott vaj a tetejére locsolni vaj és zsemlemorzsa a tűzálló tálhoz vágott
petrezselyem megszórni
Előkészítés: A karfiolt és a brokkolit megtisztítjuk,
megmossuk, és rózsáikra szedjük; a hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk; a
fokhagymát megtisztítjuk és fokhagymaprésen átnyomjuk; a húst megtisztítjuk,
megmossuk, papírtörölközővel leitatjuk, majd egyszer átdaráljuk; sóval,
borssal, fokhagymával és köménymaggal fűszerezzük. Egy tűzálló tálat kikenünk
vajjal, majd megszórjuk zsemlemorzsával; a tejfölt, a tejszínt és a tojást
felverjük, megsózzuk, majd szitán átszűrjük és félretesszük.
Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük; egy nagy
serpenyőben olajat forrósítunk és kicsit megpároljuk benne a hagymát;
beletesszük a darált húst, majd együtt pirítjuk; hozzáadjuk a sűrített
paradicsomot és a cayenne borsot, s lehúzzuk a tűzről. A brokkolit és a
karfiolt forrásban lévő vízben rövid ideig blansírozzuk, utána szitán hagyjuk
lecsöpögni. A darált húst összekeverjük a zöldségekkel és az előkészített tálba
simítjuk; leöntjük a tejfölös keverékkel, meghintjük a reszelt sajttal; a
tetejére locsoljuk az olvasztott vajat és előmelegített sütőben kb. 1 órán át
sütjük. Tálalás előtt meghintjük vágott petrezselyemmel.
Italajánlat: Egy
jó illatú sauvignon blancban, pl. a Mátra Hill sorozatból jó társra lelhetünk
az étel mellé.
Hozzávalók:
A
mangoldleveleket megmossuk, középső, vastag erét kivágjuk, majd ½
percig lobogó, sós vízbe mártjuk. Szűrőkanállal kiszedjük, hideg vízzel
leöblítve, egy konyharuhára kiterítve megszárítjuk. A húst formázzuk: a két
végét egyenesre vádjuk, majd az alsó harmadánál balról bevágjuk, utána a felső
harmadánál jobbról vágjuk be. Kihajtjuk, kiigazítjuk, ahol vastagabb,
beborítjuk fóliával, és óvatosan kiveregetjük. A húst sózzuk, borsozzuk, és a
kakukkfűvel is ízesítjük. A sütőt 180 Celsiusfokra kapcsoljuk, előmelegítjük.
A kiveregetett húst először 3 mangoldlevéIlel, majd a sonkával beborítjuk,
végül a megmaradt mangoldlevelet ráterítjük, A húst szorosan összecsavarjuk,
cukorspárgával összekötözzük, és még egyszer ízesítjük. (A töltésnél
használhatunk esetleg más, friss leveleket is, természetesen a vastag ereket
kivágva.) A húst egy serpenyőben körbeforgatva hirtelen megpirítjuk, majd az
előmelegített sütőbe tesszük. 20 perc múlva a leves egyharmadával meglocsoljuk,
majd még egy óra hosszat sütjük, közben a levessel időnként locsolgatva. Ha
kész, kivesszük az edényből. A sült levét (ha keveselljük] levessel
felengedhetjük, majd beforraljuk, átszűrjük, A húst alufóliába tekerjük
tálalásig. majd felszeleteljük, a húslét külön tálaljuk. Köretnek tetszés
szerint párolt rizst vagy vajas szélesmetéltet ajánlunk, minthogy a töltelék
tartalmaz főzelékfélét, így csak vajban párolt karottát, brokkolit, vajbabot
tudunk hozzá