Ha már unod, több napig ugyanazt enni.
Nem szégyen, pocsékolást nem engedheted meg magadnak.
.Ez csak a
gazdagok és az újgazdagok kiváltsága.
Az
arány függ a mennyiségtől. Csináld ízlésed szerint, ahogy szereted és az a jó.
Mennyiséget
nem is írok, ami maradt.
Neve
még nincs,
megkülönböztetés összetevők alapján.
Az
összeállítás soha sincs kész, minden ötletet szívesen fogadok e-maiban.
Kelkáposzta
főzelékből korhely leves.
Tojás, panírból megmeredt III.
Pörköltből
Hortobágyi húsos palacsinta.
Pörköltből
brassói aprópecsenye.
Pörköltből:
lehet gulyásleves, vagy babgulyás
Pörköltből,
ha több: Húsos káposzta.
Hozzávalók:
Ø sült hús
Ø tojás
Elkészítés:
A bacont 2 cm- s darabokra vágom
és megpirítom, kiveszem egy tányérra.
A maradék zsiradékon megpirítom a karikára vágott hagymákat, hozzákeverem
a nagyobb kockára vágott burgonyát is.
Időnként megkevergetem, pirosra sütöm. Az apró kockára vágott sült hússal jól
összemelegítem.
Ha kell kicsit utána, sózok, borsozok.
Tányérra szedem az ételt és adagonként egy tükörtojással tálalom.
Ø Fogj egy tepsit,
Ø Héjába főzz burgonyát
Ø Süsd ki a májas és véres hurkát és bontsd ki a bőréből.
Elkészítés:
A tepsi alját vékonyan kend be zsiradékkal.
Karikázz bele egy sor burgonyát, mintha rakott krumplit csinálnál.
El ne felejtsd érzéssel megsózni a sorokat, vigyázva, mert a hurka már sózott.
Szórd rá a májas hurkát,
Utána még egy sor krumpli.
Sózás, majd a véres hurka következik.
A tetejére még egy sor krumpli.
200 fokos sütőben Kb. 1 óra alatt összesülnek az ízek.
Ø Vágd kis kockákra a sonka maradékot,
Ø Tedd egy teflon serpenyőbe,
Ø Kevés zsiradékon enyhén pirítsd meg
Ø Főzzél ki annyi tésztát, amennyit a sonkához szánsz
Ø Keverd össze és egy kicsit melegítsd át.
Ø Tedd a tűzhelyre a kelkáposzta főzeléket.
Ø Tegyél bele virslit.
Ø Engedd fel vízzel
Ø Ízesítsd sóval, fokhagymával, borssal,
Készen is van.
Krumplis-lángos-t Kimaradt főtt
krumpliból lehet gyúrni
Hozzávalók
Ø krumpli
Ø 0,5 kg liszt
Ø 3 dkg élesztő
Ø 1 tk cukor
Ø 1 tk só
Ø
Ø
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval.
A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A burgonyát összetörjük és összekeverjük a liszttel, hozzáöntjük az élesztős tejet és jól összedolgozzuk.
Langyos helyen kb. fél óra alatt kétszeresére kelesztjük.
Másfél cm vastagságúra kinyújtjuk és nagyobb korongokat vágunk belőle.
Még 20 percig pihentetjük.
Egy nagy, lehetőleg mély serpenyőben az olajat felforrósítjuk.
A tésztabucikat széthúzkodjuk és mindkét oldalát aranybarmára sütjük.
Érdemes papírtörlőre kiszedni, hogy a felesleges olajat felszívja.
Még melegen tálaljuk, megkenhetjük fokhagymával, tehetünk rá tejfölt, reszelt sajtot.
Pucold meg a főtt tojásokat és csinálj belőle Tojáspörköltöt.
Ø Tojások, amennyi maradt
Ø zsír,
Ø 2 nagy fej vöröshagyma,
Ø 2 kk
csemegepaprika,
Ø
Ø só.
Ø bors
Az apróra vágott vöröshagymát zsírban megpároljuk,
beletesszük a pirospaprikát, stb. 15-20
percig pároljuk, majd beletesszük a keményre főtt tojásokat. A serpenyőt jól
megrázogatjuk, vigyázva, hogy a tojás össze ne törjön, majd tejföllel
meglocsoljuk. Felforrósítjuk és azonnal tálaljuk.
A megmaradt tojáshoz zsemlemorzsát keverünk, sózzuk, fasírt formájúra
gyúrjuk, majd olajban kisütjük.
Esetleg pörkölttől megmaradt nokedlihez keverve és átsülve tojásos
nokedli.
Csurgatott tojásleves.
Ø Hozzávalók:
Ø 2-3 evőkanál olaj
Ø 2 púpozott evőkanál liszt
Ø babérlevél
Ø őrölt paprika
Ø örölt kömény
Ø só
Ø 3 db tojás
Ø kevés ecet
Elkészítés:
Alacsony lángon a lisztből és az olajból rántást készítek,
majd felöntöm
Ø Pörkölt maradék,
Ø
Ø 1 ek liszt,
A pörköltöt apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a pörköltlé
felét és egy-két kanál tejföllel még addig pároljuk, míg a vagdalék pépszerű
lesz. A külön kisütött palacsintákat ezzel megtöltjük. A palacsinták széleit
felhajtva feltekerjük, egy tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, és sütőben
átforrósítjuk. Közben a pörköltlé felét liszttel
elkevert tejföllel besűrítjük, átforraljuk, és tálaláskor ezzel a forró
paprikás mártással bevonjuk a palacsintákat. Tetejét egy-egy kanál tejföllel
meglocsoljuk.
Ø Pörkölt maradék,
Ø Kockára vágott burgonya
Ø 3-4 gerezd fokhagyma
Ø 1 tk majoranna
Ø 1 erőleves kocka
Ø 1 tk pirospaprika (az igazi brassóin nincs pirospaprika)
Ø olaj, só, törött bors,
a
pörköltöt borsozom, hozzáadom az apróra zúzott fokhagymát és rászórom a majorannát. Közben a
kockára vágott burgonyát bő, forró olajban megsütöm.
A húst zsírjára sütöm és hozzáadom az alaposan lecsepegtetett sült burgonyát.
Összeforgatom és néhány percig együtt párolom.
Végül meghintem egy kávéskanál pirospaprikával, alaposan összekeverem, majd
finom házi jellegű savanyúsággal tálalom.
A pörkölt szaftot hús nélkül felengeded vízzel,
beleteszed a megtisztított zöldséget és puhára főzöd. (ha babot is teszel bele, babgulyás lesz belőle.)
Visszateszed a húst, még egy kicsit forralod, amíg a csipetke megpuhul.
Kész a gulyásleves
Hozzávalók:
Ø Pörkölt,
Ø savanyú káposzta
Ø babérlevél,
Ø 10-12 dkg rizs
Beleöntjük a cserépedénybe, akkor tesszük bele a savanyú káposztát, a babérlevelet, meghintjük a pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Amikor félig puha a hús, a megmosott rizst a tetejére hintjük és még egy pohár vizet öntünk rá. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel meglocsoljuk.
A tarhonyát ízlés szerint megpirítjuk, hozzá adjuk a pörköltöt, és annyi vizet hogy a tarhonya megpuhuljon.
Vigyázzunk, hogy a sót és borsot pótoljuk.
Ugyan az mint a tarhonyás hús, csak értelem szerűen rizsből.
Pörkölt mellől kimaradt Nokedli ből tojásos nokedli
Ø Főzz ki kockatésztát,
Ø Törjük össze a paprikás krumplit,
Ø teflonos serpenyőben párologtasd el a felesleges levet,
Ø jól keverd össze és egy, kicsit még pirítsd a serpenyőben.
Hozzávalók:
Ø Törtburgonya amennyi maradt
Ø 1-2 nyers tojás
Ø liszt
Ø só
Ø bors
Ø olaj
Elkészítés:
A hozzávalókat jól keverd össze egy tálban, egy serpenyőben jól melegítsd fel az olajat,
Formáld meg kerek, vagy hengeres formára és ropogósra süsd ki.
Hozzávalók:
Ø Törtburgonya amennyi maradt
Ø 1-2 nyers tojás
Ø liszt
Ø só
Ø bors
Ø olaj
Ø élesztő
Elkészítés:
Egy kis tejjel, csipet cukorral futtasd fel az élesztőt, a hozzávalókat jól keverd össze, pihentesd ½ órát.
Egy tálban, egy serpenyőben jól melegítsd fel az olajat,
Újnyi vastagra nyújtsd ki egy deszkán, olyan formára szaggatod, vagy vágod amilyenre, tetszik.
Ropogósra süsd ki.