Ha már unod, több napig ugyanazt enni.

Nem szégyen, pocsékolást nem engedheted meg magadnak.

.Ez csak a gazdagok és az újgazdagok kiváltsága.

 

Az arány függ a mennyiségtől. Csináld ízlésed szerint, ahogy szereted és az a jó.

Mennyiséget nem is írok, ami maradt.

Neve még nincs,  megkülönböztetés összetevők alapján.

Az összeállítás soha sincs kész, minden ötletet szívesen fogadok e-maiban.

 

Ételek maradékból

 

Burgonyás sült hús. 1

Ha már unod a hurkát. 1

Húsvéti maradék sonka. 2

Kelkáposzta főzelékből korhely leves. 2

Tojás, Húsvéti maradék.. 2

Tojás, panírból megmeredt I. 3

Tojás, panírból megmeredt II. 3

Tojás, panírból megmeredt III. 3

Pörköltből Hortobágyi húsos palacsinta. 3

Pörköltből brassói aprópecsenye. 3

Pörköltből: lehet gulyásleves, vagy babgulyás. 4

Pörköltből, ha több: Húsos káposzta. 4

Pörköltből tarhonyás hús. 4

Pörköltből rizse hús. 4

Paprikás krumpli maradék: 4

Törtburgonya maradék: 4

Törtburgonya maradék II. 5

 

 

Burgonyás sült hús

Hozzávalók:

Ø      sült hús

Ø      közepes hagyma

Ø      szeletelt bacon

Ø      főtt burgonya

Ø      zsiradék.

Ø      tojás

 

Elkészítés:

A bacont 2 cm- s darabokra vágom és megpirítom, kiveszem egy tányérra.
A maradék zsiradékon megpirítom a karikára vágott hagymákat, hozzákeverem a nagyobb kockára vágott burgonyát is.
Időnként megkevergetem, pirosra sütöm. Az apró kockára vágott sült hússal jól összemelegítem.
Ha kell kicsit utána, sózok, borsozok.
Tányérra szedem az ételt és adagonként egy tükörtojással tálalom. 


Ha már unod a hurkát

Ø      Fogj egy tepsit,

Ø      Héjába főzz burgonyát

Ø      Süsd ki a májas és véres hurkát és bontsd ki a bőréből.

Elkészítés:

A tepsi alját vékonyan kend be zsiradékkal.

Karikázz bele egy sor burgonyát, mintha rakott krumplit csinálnál.

El ne felejtsd érzéssel megsózni a sorokat, vigyázva, mert a hurka már sózott.

Szórd rá a májas hurkát,

Utána még egy sor krumpli.

Sózás, majd a véres hurka következik.

A tetejére még egy sor krumpli.

200 fokos sütőben Kb. 1 óra alatt összesülnek az ízek.

 

Húsvéti maradék sonka.

Ø      Vágd kis kockákra a sonka maradékot,

Ø      Tedd egy teflon serpenyőbe,

Ø      Kevés zsiradékon enyhén pirítsd meg

Ø      Főzzél ki annyi tésztát, amennyit a sonkához szánsz

Ø      Keverd össze és egy kicsit melegítsd át.

 

 

Kelkáposzta főzelékből korhely leves.

Ø      Tedd a tűzhelyre a kelkáposzta főzeléket.

Ø      Tegyél bele virslit.

Ø      Engedd fel vízzel

Ø      Ízesítsd sóval, fokhagymával, borssal,

Készen is van.

 

Krumplis-lángos-t   Kimaradt főtt krumpliból lehet gyúrni
Hozzávalók

Ø      krumpli

Ø      0,5 kg liszt

Ø      3 dkg élesztő

Ø      1 tk cukor

Ø      1 tk

Ø      2 dl tej

Ø      0,5 l olaj a kisütéshez

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval.

A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A burgonyát összetörjük és összekeverjük a liszttel, hozzáöntjük az élesztős tejet és jól összedolgozzuk.

Langyos helyen kb. fél óra alatt kétszeresére kelesztjük.

Másfél cm vastagságúra kinyújtjuk és nagyobb korongokat vágunk belőle.

Még 20 percig pihentetjük.

Egy nagy, lehetőleg mély serpenyőben az olajat felforrósítjuk.

A tésztabucikat széthúzkodjuk és mindkét oldalát aranybarmára sütjük.

Érdemes papírtörlőre kiszedni, hogy a felesleges olajat felszívja.

Még melegen tálaljuk, megkenhetjük fokhagymával, tehetünk rá tejfölt, reszelt sajtot.

Tojás, Húsvéti maradék

Pucold meg a főtt tojásokat és csinálj belőle Tojáspörköltöt.

Ø      Tojások, amennyi maradt

Ø      zsír,

Ø      2 nagy fej vöröshagyma,

Ø      2 kk csemegepaprika,

Ø      4 dl tejföl,

Ø      só.

Ø      bors

   Az apróra vágott vöröshagymát zsírban megpároljuk, beletesszük a pirospaprikát, stb.  15-20 percig pároljuk, majd beletesszük a keményre főtt tojásokat. A serpenyőt jól megrázogatjuk, vigyázva, hogy a tojás össze ne törjön, majd tejföllel meglocsoljuk. Felforrósítjuk és azonnal tálaljuk.

 

Tojás, panírból megmeredt I.

A megmaradt tojáshoz zsemlemorzsát keverünk, sózzuk, fasírt formájúra gyúrjuk, majd olajban kisütjük.

Tojás, panírból megmeredt II.

Esetleg pörkölttől megmaradt nokedlihez keverve és átsülve tojásos nokedli.

 

Tojás, panírból megmeredt III.

Csurgatott tojásleves.

Ø      Hozzávalók:

Ø      2-3 evőkanál  olaj

Ø      2 púpozott evőkanál liszt

Ø      babérlevél

Ø      őrölt paprika

Ø      örölt kömény

Ø     

Ø      3 db tojás

Ø      kevés ecet

Elkészítés:

Alacsony lángon a lisztből és az olajból rántást készítek,

majd felöntöm 1 l vízzel. Ízesítem babérlevéllel, köménnyel, sóval és őrölt paprikával. A tojást felverem, majd ha felforrt a leves, a felvert tojásokat óvatosan belekeverem, és így még 1-2 percig főzöm. Ecettel lehet ízesíteni.

 

Pörköltből Hortobágyi húsos palacsinta.

Ø      Pörkölt maradék,

Ø      2 dl tejföl,

Ø      1 ek liszt,

 

  A pörköltöt apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a pörköltlé felét és egy-két kanál tejföllel még addig pároljuk, míg a vagdalék pépszerű lesz. A külön kisütött palacsintákat ezzel megtöltjük. A palacsinták széleit felhajtva feltekerjük, egy tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, és sütőben átforrósítjuk. Közben a pörköltlé felét liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, átforraljuk, és tálaláskor ezzel a forró paprikás mártással bevonjuk a palacsintákat. Tetejét egy-egy kanál tejföllel meglocsoljuk.

Pörköltből brassói aprópecsenye.

Ø       Pörkölt maradék,

Ø      Kockára vágott burgonya

Ø      3-4 gerezd fokhagyma

Ø      1 tk majoranna

Ø      1 erőleves kocka

Ø      1 tk pirospaprika (az igazi brassóin nincs pirospaprika)

Ø      olaj, só, törött bors,

 a  pörköltöt borsozom, hozzáadom az apróra zúzott fokhagymát és rászórom a majorannát.  Közben a kockára vágott burgonyát bő, forró olajban megsütöm.
A húst zsírjára sütöm és hozzáadom az alaposan lecsepegtetett sült burgonyát. Összeforgatom és néhány percig együtt párolom.
Végül meghintem egy kávéskanál pirospaprikával, alaposan összekeverem, majd finom házi jellegű savanyúsággal tálalom.

 

Pörköltből: lehet gulyásleves, vagy babgulyás 

A pörkölt szaftot hús nélkül felengeded vízzel,

beleteszed a megtisztított zöldséget és puhára főzöd. (ha babot is teszel bele, babgulyás lesz belőle.)

Visszateszed a húst, még egy kicsit forralod, amíg a csipetke megpuhul.

Kész a gulyásleves

 

Pörköltből, ha több: Húsos káposzta.

 Hozzávalók:

Ø      Pörkölt,

Ø      savanyú káposzta

Ø      babérlevél,

Ø      10-12 dkg rizs

 

Beleöntjük a cserépedénybe, akkor tesszük bele a savanyú káposztát, a babérlevelet, meghintjük a pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Amikor félig puha a hús, a megmosott rizst a tetejére hintjük és még egy pohár vizet öntünk rá. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel meglocsoljuk.

Pörköltből tarhonyás hús 

A tarhonyát ízlés szerint megpirítjuk, hozzá adjuk a pörköltöt, és annyi vizet hogy a tarhonya megpuhuljon.

Vigyázzunk, hogy a sót és borsot pótoljuk.

Pörköltből rizse hús

Ugyan az mint a tarhonyás hús, csak értelem szerűen rizsből.

 

Pörkölt mellől kimaradt Nokedli ből tojásos nokedli 

Paprikás krumpli maradék:

Ø      Főzz ki kockatésztát,

Ø      Törjük össze a paprikás krumplit,

Ø      teflonos serpenyőben párologtasd el a felesleges levet,

Ø      jól keverd össze és egy, kicsit még pirítsd a serpenyőben.

 

Törtburgonya maradék:

Hozzávalók:

Ø      Törtburgonya amennyi maradt

Ø      1-2 nyers tojás

Ø      liszt

Ø     

Ø      bors

Ø      olaj

Elkészítés:

A hozzávalókat jól keverd össze egy tálban, egy serpenyőben jól melegítsd fel az olajat, 

Formáld meg kerek, vagy hengeres formára és ropogósra süsd ki.

 

Törtburgonya maradék II.

Hozzávalók:

Ø      Törtburgonya amennyi maradt

Ø      1-2 nyers tojás

Ø      liszt

Ø     

Ø      bors

Ø      olaj

Ø      élesztő

Elkészítés:

Egy kis tejjel, csipet cukorral futtasd fel az élesztőt, a hozzávalókat jól keverd össze, pihentesd ½ órát.

Egy tálban, egy serpenyőben jól melegítsd fel az olajat, 

Újnyi vastagra nyújtsd ki egy deszkán, olyan formára szaggatod, vagy vágod amilyenre, tetszik.

Ropogósra süsd ki.