Csülkös-fokhagymás krumplileves
Rizsleves Ahogy édesanyám csinálta
Hozzávalók:
80 dkg rózsaburgonya,
1 közepes fej hagyma,
6 dkg füstölt szalonna,
1 evőkanál ételízesítő,
1 púpozott evőkanál gabonakeményítő,
4 pár virsli,
1 ág zellerzöld, só.
Elkészítés: A kockára vágott, kissé
kiolvasztott szalonna zsírjában megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát.
Beletesszük a kockára vágott burgonyát. Közepes láng felett üvegesre pirítjuk.
Meghintjük gabonakeményítővel, ételízesítővel, beletesszük a zellerzöldet és
kb.
Mielőtt a burgonya megpuhulna, tegyük bele a virslit is.
Hozzávalók:
40 dkg főtt csülök,
1 közepes fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
60 dkg krumpli,
10 dkg sárgarépa,
2 evőkanál olaj,
2 dkg liszt,
só.
Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta
az apró kockákra vágott hagymát, rátesszük a kockázott burgonyát meg répát.
Kevergetve rövid ideig pirítjuk, megszórjuk liszttel, beletesszük a zúzott
fokhagymát, jól elkeverjük, és amikor már habzik a liszt, beleöntjük a füstölt
levet, szükség esetén megsózzuk, 20 percig kíméletesen főzzük. A csülköt
falatnyi darabokra vágjuk, a levesbe tesszük, és még 10 percig főzzük.
Hozzávalók:
1 kisebb, kicsontozott csülök bőr nélkül (30 dkg),
1 nagy fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
paradicsom és zöldpaprika,
4 evőkanál olaj,
1 kávéskanál pirospaprika,
25 dkg sárgarépa,
15 dkg krumpli,
erőleveskocka,
25 dkg zöldbab (mélyhűtött),
2dl tejföl,
1 evőkanál liszt,
A húst leöblítjük, apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A paradicsomot és a zöldpaprikát leöblítjük, a paradicsomot meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, mindkettőt felaprózzuk.
Elkészítés: Az olajat felforrósítjuk,
megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön néhány percig
pirítjuk-pörköljük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk
az áttört fokhagymát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, egy kevés sót, és
mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (30-35 perc). Közben
meghámozzuk a sárgarépát és a krumplit, a répát vékony karikákra, a krumplit
apró kockákra vágjuk. A leveskockákkal felforralunk
Hozzávalók:
40 dkg kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 nagyobb burgonya
kevés liszt
20 dkg virsli
1 csokor petrezselyem
só
bors ízlés szerint
Elkészítés
A finomra vágott vöröshagymát az olaj
felében lepirítjuk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát és a burgonyát, amelyet
meghámoztunk és kis kockákra vágtunk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük
majorannával és finomra vágott petrezselyemmel (egy-két levelet tegyünk félre a
tálaláshoz). Felengedjük vízzel.
Mikor a burgonya már félig megfőtt, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott
kelkáposztát is. Ha már az is majdnem kész, az olaj másik feléből kevés
liszttel rántást készítünk, tejföllel simára keverjük, s ezzel sűrítjük be a
forrásban lévő levest. Még egyszer összeforraljuk.
1 közepes vöröshagyma,
30 dkg gomba,
2 kisebb sárgarépa,
3 evőkanál olaj,
só, őrölt bors,
1 csokor petrezselyem,
1 evőkanál liszt,
1 csapott evőkanál pirospaprika.
A hagymát meg a gombát megtisztítjuk, és az előbbit
finomra, az utóbbit vékony szeletekre vágjuk. A répát ugyancsak megtisztítjuk,
majd kis kockákra vágjuk. Az olajon a hagymát üvegesre sütjük, azután a gombát
és a répát hozzáadva tovább pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, fölaprított
petrezselyemmel fűszerezzük, majd először a liszttel, azután a piros-paprikával
megszórjuk. Jól elkeverjük,
Hozzávalók:
50 dkg marhahús,
25-30 dkg burgonya,
10 dkg zsír vagy olaj,
15 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyemgyökér,
5 dkg karalábé,
1 szelét zeller,
1 fej vöröshagyma,
ízlés szerint só, őrölt bors, pirospaprika, zöldpaprika; a levesbetéthez
1 tojás, szükség szerint liszt
A finomra vágott hagymát a zsiradékon üvegesre pároljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, hozzáadjuk a megmosott, kockára vágott húst, és visszatesszük a tűzre. Állandóan kevergetve addig hagyjuk a tűzön, amíg a színe megváltozik. Majd megsózzuk, borsozzuk, és kevés víz hozzáadása után félig megfőzzük. Ezután vízzel a szükséges mennyiségre kiegészítjük, hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és a burgonyát, és készre főzzük. Végül a lisztből és a tojásból nokedlitésztát készítünk, és a fövő levesbe beleszaggatjuk a nokedlit.
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök,
1 db tojás,
2 db babérlevél,
1 csomó petrezselyemzöld
Az előkészített csülköt néhány órán át hideg vízben áztatjuk, majd a hagymával, fokhagymával, a babérlevéllel együtt, hideg vízben feltesszük főni. lassú forralással puhára főzzük. A vízből kivéve kicsontozzuk és kis kockákra vágjuk. A hús főzőlevébe tesszük a karikára vágott zöldséget és a debreceni kolbászt, majd a zöldséget puhára főzzük. Amíg a zöldség fő, a vajból, a lisztből és a tojásból nem kemény galuskatésztát keverünk, azt levesbe mártott kanállal a forró levesbe szaggatjuk. A feldarabolt csülökhúst visszatesszük a levesbe, felforraljuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikával elkevert tejfölt. Tetejét finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva, forrón tálaljuk.
40 dkg marhafartő,
80 dkg velős csont
(marhából,
5 dkg vöröshagyma,
10-10 dkg sárgarépa,
fehérrépa,
zellergumó,
5 dkg paradicsom,
5 dkg gomba,
4 gerezd fokhagyma,
só, szemes
bors,
4 szelet pirítani való
kenyér.
A megmosott húst
Hozzávalók:
1 db nagy csülök,
Hozzávalók:
2 db babérlevél,
1 db cseresznyepaprika,
Az előkészített füstölt csülköt a kissé kimosott káposztával és a fűszerekkel együtt hideg vízben feltesszük főni. Lassú forralással addig főzzük, amíg a csülök könnyen kicsontozható lesz. Kicsontozzuk, majd apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, az olvasztott zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a karikára vágott füstölt kolbászt és a feldarabolt csülökhúst, majd együtt tovább pirítjuk. Liszttel megszórva átforgatjuk, és hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát. A tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát, majd hozzáadjuk a káposztás főzőlevet. Kiforraljuk, forrón tálaljuk. Tetejét tejföllel díszítjük.
Hozzávalók:
2 db babérlevél,
1 kis csokor kapor
A füstölt húst és a
babot külön-külön tálban, egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. Másnap
leöblítjük a füstölt húst,
60 dkg savanyú káposzta,
30 dkg kolbász
21 dkg füstölt kolbász
1 tk zsír,
1 ek liszt,
2 mk pirospaprika,
2 mk őrölt bors,
1 fej vöröshagyma,
1 ek ecet,
1 mk köménymag
A káposztát
Hozzávalók:
25 dkg lebbencstészta,
35-40 dkg burgonya,
5-10 dkg zsír vagy olaj,
1 fej hagyma,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1 csokor petrezselyemzöld,
ízlés szerint só, pirospaprika, ételízesítő
A zsír vagy olaj egy részében aranybarnára pirítjuk a tésztát. Felengedjük vízzel és belerakjuk a meghámozott, megmosott, kockára vágott burgonyát. Ízlés szerint sózzuk, ízesítjük ételízesítővel. A maradék zsiradékban a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk, a tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, kevés vízzel felengedjük, és a leveshez öntjük. Félfövésbe beletesszük a megtisztított, kicsumázott, csíkokra vágott paprikát, a félbevágott paradicsomot és a megmosott, csokorba kötött petrezselyemzöldet. Tálalás előtt eltávolítjuk a petrezselyemzöldet, a paradicsomot és lehetőség szerint a paprikát is.
500g libaaprólék,
2 db főtt tojás,
0,5 db citrom,
ízlés szerint só, bors.
Az összevagdalt libaaprólékot hagymás zsíron pároljuk, hozzáadva a kockákra vágott vegyes zöldséget, Ha az puhulnak, liszttel megszórjuk, vízzel felengedjük, Sózzuk, mustárt borsot, citromlevet adunk hozzá, tejfölözzük, majd jók kiforraljuk. Betétként főtt rizst és főtt tojást adunk bele.
40 dkg meggy,
5 dkg kristálycukor,
negyed vaníliarúd,
citromfű, fahéjdarabka,
szegfűszeg,
A meggyet kimagozzuk, néhány szemet tálalásig félreteszünk, a többit kissé lecukrozva
5 percig állni hagyjuk. Felfőzzük a fűszereket, amikor körülbelül a felére visszaforrt, leszűrjük, és a cukrozott meggyel együtt ismét felforraljuk. Azonnal lehúzzuk a tűzről, gyümölcspréssel vagy burgonyanyomóval kitoljuk, és tiszta levet behűtjük.
Tálalás előtt hozzákeverjük az ugyancsak hideg folyékony tejszínt, és csipetnyi sóval ívesítjük. Csészékben, a félretett nyers meggyszemekkel díszítve tálaljuk.
1 db csemege zöldpaprika,
1 db csemege paradicsom,
1 gerezd fokhagyma,
1/2 csomag metélőhagyma,
só, egész bors, gyömbér, sáfrány, szerecsendió.
A sertéstarját hideg vízben alaposan megmossuk, megfelelő nagyságú edényben hideg vízben feltesszük főni. Amikor a leves forrni kezd, lehabozzuk, sózzuk, fűszerzacskót készítünk (egész bors, gyömbér, sáfrány, szerecsendió, fokhagyma, metélőhagyma), melyet zsineggel a fazék füléhez erősítünk. Lassú tűzön gyöngyöző forrással főzzük. Amikor a sertéstarja puhulni kezd, beletesszük a zöldségeket (sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé, kelvirág, vöröshagyma). Ezután hozzáadjuk a csemege zöldpaprikát, paradicsomot, és az alaposan megmosott csiperkegombát. A levest sóval újra ízesítjük, és gyöngyöző forrással készre főzzük. Amikor a leves elkészült, a tarját kivesszük, hideg vízben lehűtjük, kicsontozzuk, metéltre vágjuk. A levest 15 percig pihentetjük, ezután szőrszitán leszűrjük. A levesben főtt zöldséget metéltre vágjuk. A következőképpen tálaljuk: leveses tálba tesszük a metéltre vágott tarjahúst, vegyes zöldséget, és feltöltjük forró orjalevessel. Betétnek házilag készített eperlevelet, csigatésztát vagy finommetéltet adunk.
4 ek olaj (vagy Zsír)
1 fej vörös hagyma
30 dkg hús kockára vágva
25 dkg zöldbab
25 dkg krumpli
Piros paprika,
Só
Bors
Babér levél
Őrölt kömény
2 tojásból galuska
2 gerezd fokhagyma
a habaráshoz
2 ek liszt
A zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk.
Rátesszük a piros paprikát, sót, borsot, köményt, a fokhagymát, felöntjük annyi vízzel, hogy bő lé legyen rajta, Beletesszük a zöldbabot a krumplit, a babérlevelet. Készre főzzük, szükség szerint utóízesítjük. Elkészítjük a habarást, nehogy csomós legyen, forrásig folyamatosan kevergetjük.
3-4 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 db krumpli
2 ek zsír a zöldséghez
1 ek a rántáshoz
1 el liszt
15 dkg rizs
Só, bors, pirospaprika, ételízesítő.
A sárgarépát és a krumplit megtisztítjuk és a zsíron egy kicsit megdinszteljük. Felöntjük vízzel, beletesszük a vörös és fokhagymát egészben.
Ízlés szerint fűszerezzük, amikor megfőtt a zöldség, beletesszük a rizst, majd vékony rántást készítünk, amibe teszünk még fokhagymát, és egy kevés pirospaprikát.. Amikor a rizs is puha lesz, készen is vagyunk.
Vigyázat, a rizs nagyin dagad, könnyen lehet belőle főzelék, no de sebaj, van még víz és fűszer is a hígításhoz.
Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó,
víz,
só,
füstölt csülök,
sertéslapocka,
bors,
2-3 gerezd fokhagyma,
majoranna
Néhány órára beáztatjuk a borsót, majd feltesszük főni. Hozzáadjuk a feldarabolt csülköt, a fokhagymát, sót. Kis lángon főzzük, a habot időnként leszedjük. Később hozzáadjuk a feldarabolt húst, és addig főzzük, amíg minden megpuhul. Ekkor a húsokat kivesszük, apróra vágva visszatesszük, fűszerezzük borssal, majorannával. Mustárral kínáljuk.
10 dkg füstölt szalonna,
só,
3-4 gerezd fokhagyma,
ecet,
1 evőkanál zsír,
1 közepes fej vöröshagyma,
késhegynyi pirospaprika,
1 evőkanál liszt,
4 tojás,
8 evőkanál tejföl.
A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. Bő egy liter vízzel felengedjük és megsózzuk. A megtisztított fokhagymagerezdeket beledobjuk, ecettel kellemesen pikánsra savanyítjuk, és felforraljuk. A megtisztított, felaprított vöröshagymát a zsíron megfuttatjuk és először a pirospaprikával, majd liszttel megszórjuk. A levesbe öntjük, majd ezután a tojásokat egyenként beleütjük, de nem keverjük meg, nehogy szétmenjenek. Tíz percig kis lángon forraljuk. Tálaláskor minden tányérba két evőkanál tejfölt öntünk, erre rakjuk a főtt tojásokat, majd a forró levest rámerjük.
ahogy édesanyám csinálta.
3 db sárgarépa,
2 db petrezselyemgyökér
10 dkg zeller,
1 fej karalábé,
2-db burgonya,
1, 1/2 dl olaj,
só, bors, ételízesítő
1 db kisebb vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
egy köteg petrezselyem zöldje,
.
A karikára vágott zöldséget, a kockákra vágott burgonyát, a finomra vágott petrezselyemzöldet. zsíron megpirítjuk, felengedjük vízzel, fűszerezzük, belerakjuk a hagymát, fokhagymát és puhára főzzük. Kiskocka tésztát, vagy 2 tojásból galuskát teszünk bele.
2 kg tyúk,
200 tisztított kelvirág,
1 gerezd fokhagyma,
1 db csemege zöldpaprika,
1 db csemege paradicsom,
1/2 csokor petrezselyem zöldje,
só, egész bors, gyömbér.
A megtisztított, megmosott tyúkot 8 részre vágjuk (máját, zúzáját is felhasználjuk), hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk, megsózzuk. Fűszerzacskót készítünk, melybe a következő fűszereket rakjuk: egész bors, gyömbér, fokhagyma, vöröshagyma. ( A fűszerzacskót zsineggel a fazék füléhez erősítjük.) Mikor a tyúk félig megpuhult, hozzáadjuk a vegyes zöldséget, a rózsáira szétszedett kelvirágot, a zöldborsót, a csemege zöldpaprikát, paradicsomot és a petrezselyemzöldet. Gyöngyöző forrással mérsékelt tűzön főzzük. Mikor a tyúk megfőtt; a levesből kivesszük, hideg vízben lehűtjük, kicsontozzuk, a bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony szeletekre vágjuk. A tyúkhúslevest a tűzről levéve kb. 10 percig pihentetjük, ezután finom szőrszitán leszűrjük. A levesben főtt sárgarépát, gyökeret és gombát metéltre vágjuk. A következőképpen tálaljuk: levescsészébe rakjuk a metéltre vágott tyúkhúst, a vegyes zöldséget, kelvirágrózsát, a csemege zöldborsót, a gombát és külön kifőzött házi finommetéltet, eperlevelet vagy csigatésztát. Forró húslevessel a csészét feltöltjük, tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. Az Újházy tyúkhúslevest tálalhatjuk leveses tálban (ebben az esetben nem csontozzuk ki, csak kisebb részekre vágjuk, paradicsommártást vagy ecetes tormát adunk hozzá.)
1 csokor petrezselyem zöldje,
3 dkg zsír, 5 dkg liszt,
1/2 kk pirospaprika (édes),
só.
A zöldborsót kifejtjük, esetleg 2-3 nagyon zsenge hüvely
héját félretesszük. A petrezselyem-zöldet finomra aprítjuk. A zsírt
megmelegítjük, hozzáadjuk a borsószemeket, sózzuk, rövid ideig, időnként
kavargatva, fedő alatt pároljuk, majd meghintjük a liszttel, ezt világosra
pirítjuk, lehúzzuk a lángról, belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük
Hozzávalók:
1 nagy csirke
80 dkg vegyes zöldség
2 dkg vaj
2 csokor petrezselyem
1 csokor kapor
1 csokor zellerzöld
őrölt szerecsenvirág
őrölt feketebors, só ízlés szerint
Elkészítése:
A megtisztított zöldségeket darabold fel. A csirke bőrét fejtsd le és a húsát
vágd fel kis darabokra. A tejfölt sózd meg. A kerámia sütőtálat kend ki vajjal,
terítsd az aljába a zöldség felét, erre locsold rá a tejföl felét, majd borítsd
be hússal. A húst hintsd meg sóval, borssal, szerecsendió virággal. Erre szórd
rá a maradék zöldséget. A fűszerzöldeket vágd finomra, keverd össze a maradék
tejföllel és ezzel locsold meg a sütőtál tartalmát. Fedd le alufóliával és
előmelegített sütőben közepes tűznél körülbelül 50-60 perc alatt süsd
meg.