Csülkös-fokhagymás krumplileves
Rizsleves Ahogy édesanyám csinálta
Hozzávalók:
80 dkg rózsaburgonya,
1 közepes fej hagyma,
6 dkg füstölt szalonna,
1 evőkanál ételízesítő,
1 púpozott evőkanál gabonakeményítő,
4 pár virsli,
1 ág zellerzöld, só.
Elkészítés: A kockára vágott, kissé
kiolvasztott szalonna zsírjában megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát.
Beletesszük a kockára vágott burgonyát. Közepes láng felett üvegesre pirítjuk.
Meghintjük gabonakeményítővel, ételízesítővel, beletesszük a zellerzöldet és
kb.
Mielőtt a burgonya megpuhulna, tegyük bele a
virslit is.
Hozzávalók:
40
dkg főtt csülök,
1
közepes fej vöröshagyma,
3-4
gerezd fokhagyma,
60
dkg krumpli,
10
dkg sárgarépa,
2
evőkanál olaj,
2
dkg liszt,
só.
Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta
az apró kockákra vágott hagymát, rátesszük a kockázott burgonyát meg répát.
Kevergetve rövid ideig pirítjuk, megszórjuk liszttel, beletesszük a zúzott
fokhagymát, jól elkeverjük, és amikor már habzik a liszt, beleöntjük a füstölt
levet, szükség esetén megsózzuk, 20 percig kíméletesen főzzük. A csülköt
falatnyi darabokra vágjuk, a levesbe tesszük, és még 10 percig főzzük.
Hozzávalók:
1
kisebb, kicsontozott csülök bőr nélkül (30 dkg),
1
nagy fej vöröshagyma,
1
gerezd fokhagyma,
paradicsom
és zöldpaprika,
4
evőkanál olaj,
1
kávéskanál pirospaprika,
25
dkg sárgarépa,
15
dkg krumpli,
erőleveskocka,
25
dkg zöldbab (mélyhűtött),
2dl tejföl,
1
evőkanál liszt,
A húst leöblítjük, apróra felkockázzuk. A
hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A paradicsomot
és a zöldpaprikát leöblítjük, a paradicsomot meghámozzuk, a paprikát
kicsumázzuk, mindkettőt felaprózzuk.
Elkészítés: Az olajat felforrósítjuk,
megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön néhány percig
pirítjuk-pörköljük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk
az áttört fokhagymát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, egy kevés sót, és
mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (30-35 perc). Közben
meghámozzuk a sárgarépát és a krumplit, a répát vékony karikákra, a krumplit
apró kockákra vágjuk. A leveskockákkal felforralunk
Hozzávalók:
40 dkg kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 nagyobb burgonya
kevés liszt
20 dkg virsli
1 csokor petrezselyem
só
bors ízlés szerint
Elkészítés
A finomra vágott vöröshagymát az olaj
felében lepirítjuk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát és a burgonyát, amelyet
meghámoztunk és kis kockákra vágtunk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük
majorannával és finomra vágott petrezselyemmel (egy-két levelet tegyünk félre a
tálaláshoz). Felengedjük vízzel.
Mikor a burgonya már félig megfőtt, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott
kelkáposztát is. Ha már az is majdnem kész, az olaj másik feléből kevés
liszttel rántást készítünk, tejföllel simára keverjük, s ezzel sűrítjük be a
forrásban lévő levest. Még egyszer összeforraljuk.
1 közepes vöröshagyma,
30 dkg gomba,
2 kisebb sárgarépa,
3 evőkanál olaj,
só, őrölt bors,
1 csokor petrezselyem,
1 evőkanál liszt,
1 csapott evőkanál pirospaprika.
A hagymát meg a gombát megtisztítjuk, és az előbbit
finomra, az utóbbit vékony szeletekre vágjuk. A répát ugyancsak megtisztítjuk,
majd kis kockákra vágjuk. Az olajon a hagymát üvegesre sütjük, azután a gombát
és a répát hozzáadva tovább pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, fölaprított
petrezselyemmel fűszerezzük, majd először a liszttel, azután a piros-paprikával
megszórjuk. Jól elkeverjük,
Hozzávalók:
50 dkg marhahús,
25-30 dkg burgonya,
10 dkg zsír vagy
olaj,
15 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyemgyökér,
5 dkg karalábé,
1 szelét zeller,
1 fej vöröshagyma,
ízlés szerint só,
őrölt bors, pirospaprika, zöldpaprika; a levesbetéthez
1 tojás, szükség
szerint liszt
A finomra vágott
hagymát a zsiradékon üvegesre pároljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a
pirospaprikát, hozzáadjuk a megmosott, kockára vágott húst, és visszatesszük a
tűzre. Állandóan kevergetve addig hagyjuk a tűzön, amíg a színe megváltozik.
Majd megsózzuk, borsozzuk, és kevés víz hozzáadása után félig megfőzzük.
Ezután vízzel a szükséges mennyiségre kiegészítjük, hozzáadjuk a
megtisztított, feldarabolt zöldségeket és a burgonyát, és készre főzzük. Végül
a lisztből és a tojásból nokedlitésztát készítünk, és a fövő levesbe
beleszaggatjuk a nokedlit.
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök,
1 db tojás,
2 db babérlevél,
1 csomó petrezselyemzöld
Az előkészített
csülköt néhány órán át hideg vízben áztatjuk, majd a hagymával, fokhagymával, a
babérlevéllel együtt, hideg vízben feltesszük főni. lassú forralással puhára
főzzük. A vízből kivéve kicsontozzuk és kis kockákra vágjuk. A hús főzőlevébe
tesszük a karikára vágott zöldséget és a debreceni kolbászt, majd a zöldséget
puhára főzzük. Amíg a zöldség fő, a vajból, a lisztből és a tojásból nem kemény
galuskatésztát keverünk, azt levesbe mártott kanállal a forró levesbe
szaggatjuk. A feldarabolt csülökhúst visszatesszük a levesbe, felforraljuk,
majd hozzáadjuk a fűszerpaprikával elkevert tejfölt. Tetejét finomra vágott
petrezselyemzölddel megszórva, forrón tálaljuk.
40 dkg marhafartő,
80 dkg velős csont
(marhából,
5 dkg vöröshagyma,
10-10 dkg sárgarépa,
fehérrépa,
zellergumó,
5 dkg paradicsom,
5 dkg gomba,
4 gerezd fokhagyma,
só, szemes
bors,
4 szelet pirítani való
kenyér.
A megmosott húst
Hozzávalók:
1 db nagy csülök,
Hozzávalók:
2 db babérlevél,
1 db cseresznyepaprika,
Az előkészített
füstölt csülköt a kissé kimosott káposztával és a fűszerekkel együtt hideg
vízben feltesszük főni. Lassú forralással addig főzzük, amíg a csülök könnyen
kicsontozható lesz. Kicsontozzuk, majd apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát
megtisztítjuk, finomra vágjuk, az olvasztott zsírban megfonnyasztjuk,
hozzáadjuk a karikára vágott füstölt kolbászt és a feldarabolt csülökhúst, majd
együtt tovább pirítjuk. Liszttel megszórva átforgatjuk, és hozzáadjuk a péppé
zúzott fokhagymát. A tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát, majd
hozzáadjuk a káposztás főzőlevet. Kiforraljuk, forrón tálaljuk. Tetejét
tejföllel díszítjük.
Hozzávalók:
2 db babérlevél,
1 kis csokor kapor
A füstölt húst és a
babot külön-külön tálban, egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. Másnap
leöblítjük a füstölt húst,
60 dkg savanyú
káposzta,
30 dkg kolbász
21 dkg füstölt
kolbász
1 tk zsír,
1 ek liszt,
2 mk pirospaprika,
2 mk őrölt bors,
1 fej vöröshagyma,
1 ek ecet,
1 mk köménymag
A káposztát
Hozzávalók:
25 dkg lebbencstészta,
35-40 dkg burgonya,
5-10 dkg zsír vagy olaj,
1 fej hagyma,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1 csokor petrezselyemzöld,
ízlés szerint só, pirospaprika, ételízesítő
A zsír vagy olaj egy részében aranybarnára pirítjuk a
tésztát. Felengedjük vízzel és belerakjuk a meghámozott, megmosott, kockára
vágott burgonyát. Ízlés szerint sózzuk, ízesítjük ételízesítővel. A maradék
zsiradékban a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk, a tűzről levéve kissé
hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, kevés vízzel felengedjük, és a
leveshez öntjük. Félfövésbe beletesszük a megtisztított, kicsumázott, csíkokra
vágott paprikát, a félbevágott paradicsomot és a megmosott, csokorba kötött
petrezselyemzöldet. Tálalás előtt eltávolítjuk a petrezselyemzöldet, a
paradicsomot és lehetőség szerint a paprikát is.
500g libaaprólék,
2 db főtt tojás,
0,5 db citrom,
ízlés szerint só,
bors.
Az összevagdalt
libaaprólékot hagymás zsíron pároljuk, hozzáadva a kockákra vágott vegyes
zöldséget, Ha az puhulnak, liszttel megszórjuk, vízzel felengedjük, Sózzuk,
mustárt borsot, citromlevet adunk hozzá, tejfölözzük, majd jók kiforraljuk.
Betétként főtt rizst és főtt tojást adunk bele.
40 dkg meggy,
5 dkg kristálycukor,
negyed vaníliarúd,
citromfű, fahéjdarabka,
szegfűszeg,
A meggyet kimagozzuk, néhány szemet tálalásig
félreteszünk, a többit kissé lecukrozva
5 percig állni hagyjuk. Felfőzzük a fűszereket, amikor
körülbelül a felére visszaforrt, leszűrjük, és a cukrozott meggyel együtt ismét
felforraljuk. Azonnal lehúzzuk a tűzről, gyümölcspréssel vagy burgonyanyomóval
kitoljuk, és tiszta levet behűtjük.
Tálalás előtt hozzákeverjük az ugyancsak hideg folyékony
tejszínt, és csipetnyi sóval ívesítjük. Csészékben, a félretett nyers
meggyszemekkel díszítve tálaljuk.
1 db csemege zöldpaprika,
1 db csemege paradicsom,
1 gerezd fokhagyma,
1/2 csomag metélőhagyma,
só, egész bors, gyömbér, sáfrány, szerecsendió.
A sertéstarját hideg vízben alaposan megmossuk,
megfelelő nagyságú edényben hideg vízben feltesszük főni. Amikor a leves forrni
kezd, lehabozzuk, sózzuk, fűszerzacskót készítünk (egész bors, gyömbér,
sáfrány, szerecsendió, fokhagyma, metélőhagyma), melyet zsineggel a fazék
füléhez erősítünk. Lassú tűzön gyöngyöző forrással főzzük. Amikor a sertéstarja
puhulni kezd, beletesszük a zöldségeket (sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé,
kelvirág, vöröshagyma). Ezután hozzáadjuk a csemege zöldpaprikát, paradicsomot,
és az alaposan megmosott csiperkegombát. A levest sóval újra ízesítjük, és
gyöngyöző forrással készre főzzük. Amikor a leves elkészült, a tarját
kivesszük, hideg vízben lehűtjük, kicsontozzuk, metéltre vágjuk. A levest
15 percig pihentetjük, ezután szőrszitán leszűrjük. A levesben főtt zöldséget
metéltre vágjuk. A következőképpen tálaljuk: leveses tálba tesszük a metéltre
vágott tarjahúst, vegyes zöldséget, és feltöltjük forró orjalevessel. Betétnek
házilag készített eperlevelet, csigatésztát vagy finommetéltet adunk.
80
dkg lapocka (színhús),
10
dkg zsír,
2
fel tisztított vöröshagyma,
1
kg tisztított rózsaburgonya,
50
dkg tisztított zöldbab,
1
gerezd fokhagyma,
1db
babérlevél,
1/2 cs petrezselyem
zöldje,
5
dl tejföl,
só,
piros paprika,
köménymag,
liszt.
kapor
A
lapockát apró kockákra vágjuk, majd alaposan megmossuk. Zsíron finomra vágott
hagymát aranysárgára pirítunk. Hozzáadjuk Az összezúzott fokhagymát,
kömény-magot, és egy késhegynyi pirosaranyat, és megszórjuk fűszer-
paprikával. Rátesszük a kockákra vágott húst, megsózzuk, és fedő alatt 30
percig főzzük. Időnként adunk hozzá egy nagyon pici csontlevet. A burgonyát
apró kockákra vágjuk. A zöldbabot 3 centi-méteresre vágjuk és félre
tesszük. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a kockákra vágott
rózsaburgonyát, zöldbabot, és felengedjük csont-lével. Sózzuk,
babérlevéllel ízesítjük, és lassú tűzön készre főzzük. Tejfölös habarást
készítünk (liszt és tejföl); és a forrásban lévő leveshez adjuk. Megszórjuk
finomra vágott kaporlevéllel.
3-4
db sárgarépa
1
fej vöröshagyma
2-3
gerezd fokhagyma
1-2
db krumpli
2
ek zsír a zöldséghez
1
ek a rántáshoz
1
el liszt
15
dkg rizs
Só,
bors, pirospaprika, ételízesítő.
A
sárgarépát és a krumplit megtisztítjuk és a zsíron egy kicsit megdinszteljük.
Felöntjük vízzel, beletesszük a vörös és fokhagymát egészben.
Ízlés
szerint fűszerezzük, amikor megfőtt a zöldség, beletesszük a rizst, majd vékony
rántást készítünk, amibe teszünk még fokhagymát, és egy kevés pirospaprikát..
Amikor a rizs is puha lesz, készen is vagyunk.
Vigyázat,
a rizs nagyin dagad, könnyen lehet belőle főzelék, no de sebaj, van még víz és
fűszer is a hígításhoz.
Hozzávalók:
25
dkg sárgaborsó,
víz,
só,
füstölt
csülök,
sertéslapocka,
bors,
2-3
gerezd fokhagyma,
majoranna
Néhány
órára beáztatjuk a borsót, majd feltesszük főni. Hozzáadjuk a feldarabolt
csülköt, a fokhagymát, sót. Kis lángon főzzük, a habot időnként leszedjük.
Később hozzáadjuk a feldarabolt húst, és addig főzzük, amíg minden megpuhul.
Ekkor a húsokat kivesszük, apróra vágva visszatesszük, fűszerezzük borssal,
majorannával. Mustárral kínáljuk.
10 dkg füstölt szalonna,
só,
3-4 gerezd fokhagyma,
ecet,
1 evőkanál zsír,
1 közepes fej vöröshagyma,
késhegynyi
pirospaprika,
1 evőkanál liszt,
4 tojás,
8 evőkanál tejföl.
A szalonnát apró
kockákra vágjuk és kisütjük. Bő egy liter vízzel felengedjük és megsózzuk. A
megtisztított fokhagymagerezdeket beledobjuk, ecettel kellemesen pikánsra
savanyítjuk, és felforraljuk. A megtisztított, felaprított vöröshagymát a
zsíron megfuttatjuk és először a pirospaprikával, majd liszttel megszórjuk. A
levesbe öntjük, majd ezután a tojásokat egyenként beleütjük, de nem keverjük
meg, nehogy szétmenjenek. Tíz percig kis lángon forraljuk. Tálaláskor minden
tányérba két evőkanál tejfölt öntünk, erre rakjuk a főtt tojásokat, majd a
forró levest rámerjük.
ahogy édesanyám csinálta.
3 db sárgarépa,
2 db petrezselyemgyökér
10 dkg zeller,
1 fej karalábé,
2-db burgonya,
1, 1/2 dl olaj,
só, bors, ételízesítő
1 db kisebb vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
egy köteg petrezselyem zöldje,
.
A karikára vágott zöldséget, a kockákra vágott
burgonyát, a finomra vágott petrezselyemzöldet. zsíron megpirítjuk, felengedjük
vízzel, fűszerezzük, belerakjuk a hagymát, fokhagymát és puhára főzzük.
Kiskocka tésztát, vagy 2 tojásból galuskát teszünk bele.
2 kg tyúk,
200 tisztított kelvirág,
1 gerezd fokhagyma,
1 db csemege
zöldpaprika,
1 db csemege paradicsom,
1/2 csokor petrezselyem zöldje,
só, egész bors, gyömbér.
A megtisztított, megmosott tyúkot 8 részre vágjuk
(máját, zúzáját is felhasználjuk), hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt,
lehabozzuk, megsózzuk. Fűszerzacskót készítünk, melybe a következő fűszereket
rakjuk: egész bors, gyömbér, fokhagyma, vöröshagyma. ( A fűszerzacskót
zsineggel a fazék füléhez erősítjük.) Mikor a tyúk félig megpuhult, hozzáadjuk
a vegyes zöldséget, a rózsáira szétszedett kelvirágot, a zöldborsót, a csemege
zöldpaprikát, paradicsomot és a petrezselyemzöldet. Gyöngyöző forrással
mérsékelt tűzön főzzük. Mikor a tyúk megfőtt; a levesből kivesszük, hideg
vízben lehűtjük, kicsontozzuk, a bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony
szeletekre vágjuk. A tyúkhúslevest a tűzről levéve kb. 10 percig pihentetjük,
ezután finom szőrszitán leszűrjük. A levesben főtt sárgarépát, gyökeret és
gombát metéltre vágjuk. A következőképpen tálaljuk: levescsészébe rakjuk a
metéltre vágott tyúkhúst, a vegyes zöldséget, kelvirágrózsát, a csemege
zöldborsót, a gombát és külön kifőzött házi finommetéltet, eperlevelet vagy
csigatésztát. Forró húslevessel a csészét feltöltjük, tetejét megszórjuk
finomra vágott petrezselyemzölddel. Az Újházy tyúkhúslevest tálalhatjuk leveses
tálban (ebben az esetben nem csontozzuk ki, csak kisebb részekre vágjuk,
paradicsommártást vagy ecetes tormát adunk hozzá.)
1 csokor petrezselyem zöldje,
3 dkg zsír, 5 dkg liszt,
1/2 kk pirospaprika
(édes),
só.
A zöldborsót kifejtjük, esetleg 2-3 nagyon zsenge hüvely
héját félretesszük. A petrezselyem-zöldet finomra aprítjuk. A zsírt
megmelegítjük, hozzáadjuk a borsószemeket, sózzuk, rövid ideig, időnként
kavargatva, fedő alatt pároljuk, majd meghintjük a liszttel, ezt világosra
pirítjuk, lehúzzuk a lángról, belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük
Hozzávalók:
1 nagy csirke
80 dkg vegyes zöldség
2 dkg vaj
2 csokor petrezselyem
1 csokor kapor
1 csokor zellerzöld
őrölt szerecsenvirág
őrölt feketebors, só ízlés szerint
Elkészítése:
A megtisztított zöldségeket darabold fel. A csirke bőrét fejtsd le és a húsát
vágd fel kis darabokra. A tejfölt sózd meg. A kerámia sütőtálat kend ki vajjal,
terítsd az aljába a zöldség felét, erre locsold rá a tejföl felét, majd borítsd
be hússal. A húst hintsd meg sóval, borssal, szerecsendió virággal. Erre szórd
rá a maradék zöldséget. A fűszerzöldeket vágd finomra, keverd össze a maradék
tejföllel és ezzel locsold meg a sütőtál tartalmát. Fedd le alufóliával és
előmelegített sütőben közepes tűznél körülbelül 50-60 perc alatt süsd
meg.