Levesek

Burgonyaleves virslivel

Csülkös-fokhagymás krumplileves

Csülkös zöldbableves

Frankfurti leves

Gombaleves.

GULYÁSLEVES

Gulyásleves füstölt csülökkel

Húsleves velős csonttal

Húsleves csülökből

Káposztaleves csülökkel

Káposztás babos korhelyleves

Korhelyleves

Lebbencsleves

Libaragu leves

Meggyleves.

Orjaleves.

Palóc leves

Rizsleves Ahogy édesanyám csinálta

Sárgaborsóleves csülökkel

Tojásleves.

Zöldségleves.

Újházy tyúkhúsleves.

Zöldborsóleves.

Zöldséges csirke ragu

 

Burgonyaleves virslivel

Hozzávalók:

80 dkg rózsaburgonya,

1 közepes fej hagyma,

6 dkg füstölt szalonna,

1 evőkanál ételízesítő,

1 púpozott evőkanál gabonakeményítő,

4 pár virsli,

1 ág zellerzöld, só.

Elkészítés: A kockára vágott, kissé kiolvasztott szalonna zsírjában megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát. Beletesszük a kockára vágott burgonyát. Közepes láng felett üvegesre pirítjuk. Meghintjük gabonakeményítővel, ételízesítővel, beletesszük a zellerzöldet és kb. 1,5 liter vízzel felöntjük. Jól átkeverjük, és lassan puhára főzzük. Kóstoljuk meg, és ha kell, sózzuk meg.

Mielőtt a burgonya megpuhulna, tegyük bele a virslit is.

Csülkös-fokhagymás krumplileves

Hozzávalók:

40 dkg főtt csülök,

1 közepes fej vöröshagyma,

3-4 gerezd fokhagyma,

60 dkg krumpli,

10 dkg sárgarépa,

2 evőkanál olaj,

2 dkg liszt,

1 liter füstölt lé (lehet kockából is),

só.

 

Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta az apró kockákra vágott hagymát, rátesszük a kockázott burgonyát meg répát. Kevergetve rövid ideig pirítjuk, megszórjuk liszttel, beletesszük a zúzott fokhagymát, jól elkeverjük, és amikor már habzik a liszt, beleöntjük a füstölt levet, szükség esetén megsózzuk, 20 percig kíméletesen főzzük. A csülköt falatnyi darabokra vágjuk, a levesbe tesszük, és még 10 percig főzzük.

Csülkös zöldbableves

Hozzávalók:

1 kisebb, kicsontozott csülök bőr nélkül (30 dkg),

1 nagy fej vöröshagyma,

1 gerezd fokhagyma,

paradicsom és zöldpaprika,

4 evőkanál olaj,

1 kávéskanál pirospaprika,

25 dkg sárgarépa,

15 dkg krumpli,

erőleveskocka,

25 dkg zöldbab (mélyhűtött),

 2dl tejföl,

1 evőkanál liszt,

 

A húst leöblítjük, apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A paradicsomot és a zöldpaprikát leöblítjük, a paradicsomot meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, mindkettőt felaprózzuk.

Elkészítés: Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön néhány percig pirítjuk-pörköljük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, egy kevés sót, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (30-35 perc). Közben meghámozzuk a sárgarépát és a krumplit, a répát vékony karikákra, a krumplit apró kockákra vágjuk. A leveskockákkal felforralunk 1,2 liter vizet, majd beledobjuk a zöldbabot (fagyos állapotban), a krumplit, a sárgarépát, végül a borsikafüvet, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük. Levével együtt a zöldségekhez adjuk a húst, azaz a csülökpörköltet, és felforraljuk. A tejfölben simára eldolgozzuk a lisztet, a leveshez keverjük, azaz behabarjuk. Mérsékelt tűzön 5-8 percig forraljuk, végül utána sózzuk, és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Tálaláskor a kaprot leöblítjük, finomra vágjuk, és lazán belekeverjük a levesbe.

Frankfurti leves

Hozzávalók:

40 dkg kelkáposzta

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 nagyobb burgonya

1 dl olaj

kevés liszt

20 dkg virsli

1 csokor petrezselyem

1,5 dl tejföl

majoranna

bors ízlés szerint

 

Elkészítés

A finomra vágott vöröshagymát az olaj felében lepirítjuk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát és a burgonyát, amelyet meghámoztunk és kis kockákra vágtunk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük majorannával és finomra vágott petrezselyemmel (egy-két levelet tegyünk félre a tálaláshoz). Felengedjük vízzel. 

Mikor a burgonya már félig megfőtt, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott kelkáposztát is. Ha már az is majdnem kész, az olaj másik feléből kevés liszttel rántást készítünk, tejföllel simára keverjük, s ezzel sűrítjük be a forrásban lévő levest. Még egyszer összeforraljuk. 

Gombaleves.

 1 közepes vöröshagyma,

30 dkg gomba,

2 kisebb sárgarépa,

3 evőkanál olaj,

só, őrölt bors,

1 csokor petrezselyem,

1 evőkanál liszt,

1 csapott evőkanál pirospaprika.

 

  A hagymát meg a gombát megtisztítjuk, és az előbbit finomra, az utóbbit vékony szeletekre vágjuk. A répát ugyancsak megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk. Az olajon a hagymát üvegesre sütjük, azután a gombát és a répát hozzáadva tovább pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd először a liszttel, azután a piros-paprikával megszórjuk. Jól elkeverjük, 8 deci vízzel felöntjük, és addig főzzük, amíg az összes zöldség megpuhul. Sokkal tartalmasabb, ha apró galuskát szaggatunk bele. 

 

GULYÁSLEVES

Hozzávalók: 

50 dkg marhahús,

25-30 dkg burgonya,

10 dkg zsír vagy olaj,

15 dkg sárgarépa,

10 dkg petre­zselyemgyökér,

5 dkg karalábé,

1 szelét zeller,

1 fej vöröshagyma,

ízlés szerint só, őrölt bors, pirospaprika, zöldpaprika; a levesbetéthez

1 tojás, szükség szerint liszt

A finomra vágott hagymát a zsiradékon üvegesre pároljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, hozzáadjuk a megmosott, kockára vágott húst, és visszatesszük a tűzre. Állandóan kevergetve addig hagyjuk a tűzön, amíg a színe megváltozik. Majd megsózzuk, borsozzuk, és kevés víz hozzá­adása után félig megfőzzük. Ezután vízzel a szükséges mennyiségre kiegészítjük, hozzá­adjuk a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és a burgonyát, és készre főzzük. Végül a lisztből és a tojásból nokedlitésztát készítünk, és a fövő levesbe beleszaggatjuk a nokedlit.

Gulyásleves füstölt csülökkel

Hozzávalók:

1 db füstölt csülök,

150 g debreceni kolbász,

100 g petrezselyemgyökér,

100 g sárgarépa,

50 g vöröshagyma

10 g fokhagyma,

2 dl tejföl,

20 g vaj,

1 db tojás,

20 g liszt,

10 g fűszerpaprika,

2 db babérlevél,

1 csomó petrezselyemzöld

 

Az előkészített csülköt néhány órán át hideg vízben áztatjuk, majd a hagymával, fokhagymával, a babérlevéllel együtt, hideg vízben feltesszük főni. lassú forralással puhára főzzük. A vízből kivéve kicsontozzuk és kis kockákra vágjuk. A hús főzőlevébe tesszük a karikára vágott zöldséget és a debreceni kolbászt, majd a zöldséget puhára főzzük. Amíg a zöldség fő, a vajból, a lisztből és a tojásból nem kemény galuskatésztát keverünk, azt levesbe mártott kanállal a forró levesbe szaggatjuk. A feldarabolt csülökhúst visszatesszük a levesbe, felforraljuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikával elkevert tejfölt. Tetejét finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva, forrón tálaljuk.

 

Húsleves velős csonttal

40 dkg marhafartő,

80 dkg velős csont (marhából,

5 dkg vöröshagyma,

10-10 dkg sárgarépa,

fehérrépa,

zellergumó,

5 dkg paradicsom,

5 dkg gomba,

 4 gerezd fokhagyma,

só, szemes

bors,

4 szelet pirítani való kenyér.

 

  A megmosott húst 3 liter hideg vízbe tesszük, és főzni kezdjük. Mikor a víz felforrt, beletesszük a velős csontokat. Amikor újra felforr, leszedjük a tetején megjelenő habot, majd hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát, a sárga-répát, a fehér répát, a paradicsomot, a zellert, a gombát és a fokhagymagerezdeket. Egész borssal ízesítjük, de sót még nem teszünk hozzá, mert attól a hús a főzés közben pirosra színeződik. Lassútűzön addig főzzük, míg a hús megpuhul. Óvatosan kiemeljük a velős csontokat és a húst. A levest leszűrjük. A szűrőben maradt anyagokból kiszedjük a zöldségeket, és a gombát, majd egy deszkára téve valamennyit felszeleteljük. Visszatesszük a levesbe, újra felforrósítjuk, és ízlés szerint megsózzuk. A húst tetszés szerint szeleteljük, levesestálba tesszük, és ráöntjük a forró levest. Lefedve melegen tartjuk, amíg a csontokból kiütögetett velőt a pirított kenyérszeletekre kenve elfogyasztjuk.

Húsleves csülökből

Hozzávalók:

1 db nagy csülök,

100 g sárgarépa,

100 g petrezselyemgyökér,

100 g karalábé,

50 g zeller,

100 g kelkáposzta,

50 g gomba,

100 g karfiol,

5 g fokhagyma,

2 g egész bors,

1 g sáfrány,

50 g zöldpaprika,

50 g paradicsom,

30 g

Káposztaleves csülökkel

Hozzávalók:

400 g füstölt csülök,

400 g savanyú káposzta,

200 g vöröshagyma,

10 g fokhagyma,

2 db babérlevél,

1 db cseresznyepaprika,

50 g zsír,

2 dl tejföl,

100 g füstölt kolbász,

40 g liszt,

20 g só,

1 g köménymag,

10 g fűszerpaprika

 

Az előkészített füstölt csülköt a kissé kimosott káposztával és a fűszerekkel együtt hideg vízben feltesszük főni. Lassú forralással addig főzzük, amíg a csülök könnyen kicsontozható lesz. Kicsontozzuk, majd apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, az olvasztott zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a karikára vágott füstölt kolbászt és a feldarabolt csülökhúst, majd együtt tovább pirítjuk. Liszttel megszórva átforgatjuk, és hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát. A tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát, majd hozzáadjuk a káposztás főzőlevet. Kiforraljuk, forrón tálaljuk. Tetejét tejföllel díszítjük.

Káposztás babos korhelyleves

Hozzávalók:

800 g füstölt sertéshús (oldalas, tarja és csülök),

400 g tarkabab,

500 g savanyú káposzta,

2 db babérlevél,

200 g paprikás kolbász,

100 g vöröshagyma,

20 g fokhagyma,

10 g borsikafű,

60 g liszt,

6 dl tejföl,

1 kis csokor kapor

 

A füstölt húst és a babot külön-külön tálban, egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. Másnap leöblítjük a füstölt húst, 2 liter vízben puhára főzzük, levéből kiemeljük. A füstölt léhez adjuk a leszűrt babot, a leöblített és felaprózott savanyú káposztát, a kolbászt és a hagymákat egészben, 2 db babérlevelet, a borsikafüvet, és az egészet puhára főzzük. A hagymákat és a babérlevelet eltávolítjuk, a levesből kiemelt kolbászt karikákra, a füstölt húst kisebb kockákra vágjuk. A lisztet simára keverjük 4 dl tejföllel, behabarjuk vele a levest, 5 percig szelíden forraljuk, ízlés szerint utána sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, citromlével vagy káposzta lével savanyítjuk. Visszatesszük a levesbe a kolbászt és a füstölt húst, éppen csak összeforraljuk. Néhány kaporszállal díszítjük, és a maradék tejföllel tálaljuk.

 

Korhelyleves

60 dkg savanyú káposzta,

30 dkg kolbász

21 dkg füstölt kolbász

1 tk zsír,

1 ek liszt,

2 mk pirospaprika,

2 mk őrölt bors,

1 fej vöröshagyma,

2 dl tejföl,

1 ek ecet,

1 mk köménymag

 

  A káposztát 1 liter vízben 1 órán át főzzük a köménymaggal. Hozzáadjuk a karikákra vágott debrecenit és virslit. További 15 perc forralás után besűrítjük: a zsíron világosra pirítjuk a  lisztet, a finomra vágott vöröshagymával, piros-paprikával és borssal ízesítjük. felengedjük a kevés vízzel elkevert tejföllel, a káposztához öntjük, és további 5 percig forraljuk.  A tálalás előtt ecettel, sóval ízesítjük.

Lebbencsleves

Hozzávalók:

25 dkg lebbencstészta,

35-40 dkg burgonya,

5-­10 dkg zsír vagy olaj,

1 fej hagyma,

1 zöldpap­rika,

1 paradicsom,

1 csokor petrezselyemzöld,

ízlés szerint só, pirospaprika, ételízesítő

A zsír vagy olaj egy részében aranybarnára pirítjuk a tésztát. Felengedjük vízzel és belerakjuk a meghámozott, megmosott, kockára vágott burgonyát. Ízlés szerint sózzuk, ízesítjük étel­ízesítővel. A maradék zsiradékban a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk, a tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd hozzáad­juk a pirospaprikát, kevés vízzel felengedjük, és a leveshez öntjük. Félfövésbe beletesszük a megtisztított, kicsumázott, csíkokra vágott paprikát, a félbevágott paradicsomot és a megmosott, csokorba kötött petrezselyemzöldet. Tálalás előtt eltávolítjuk a petrezselyemzöldet, a paradicso­mot és lehetőség szerint a paprikát is.

Libaragu leves

500g libaaprólék,

120 g vegyes zöldség,

40 g vöröshagyma,

120 g rizs,

2 db főtt tojás,

 0,1 dl tejföl,

10 g mustár,

40 g liszt,

0,5 db citrom,

 ízlés szerint só, bors.

 

  Az összevagdalt libaaprólékot hagymás zsíron pároljuk, hozzáadva a kockákra vágott vegyes zöldséget, Ha az puhulnak, liszttel megszórjuk, vízzel felengedjük, Sózzuk, mustárt borsot, citromlevet adunk hozzá, tejfölözzük, majd jók kiforraljuk. Betétként főtt rizst és főtt tojást adunk bele.

Meggyleves.

40 dkg meggy,

5 dkg kristálycukor,

 negyed vaníliarúd,

citromfű, fahéjdarabka,

 szegfűszeg,

 4 dl tejszín, só.

 

  A meggyet kimagozzuk, néhány szemet tálalásig félreteszünk, a többit kissé lecukrozva

5 percig állni hagyjuk. Felfőzzük a fűszereket, amikor körülbelül a felére visszaforrt, leszűrjük, és a cukrozott meggyel együtt ismét felforraljuk. Azonnal lehúzzuk a tűzről, gyümölcspréssel vagy burgonyanyomóval kitoljuk, és tiszta levet behűtjük.

Tálalás előtt hozzákeverjük az ugyancsak hideg folyékony tejszínt, és csipetnyi sóval ívesítjük. Csészékben, a félretett nyers meggyszemekkel díszítve tálaljuk.

Orjaleves.

 2 kg sertéstarja (csontos),

250 g tisztított sárgarépa,

100 g tisztított gyökér,

100 g tisztított kelvirág,

 60 g tisztított zeller,

60 g tisztított karalábé,

60 g tisztított vöröshagyma,

50 g tisztított csiperkegomba,

1 db csemege zöldpaprika,

1 db csemege paradicsom,

1 gerezd fokhagyma,

1/2 csomag metélőhagyma,

só, egész bors, gyömbér, sáfrány, szerecsendió.

 

  A sertéstarját hideg vízben alaposan megmossuk, megfelelő nagyságú edényben hideg vízben feltesszük főni. Amikor a leves forrni kezd, lehabozzuk, sózzuk, fűszerzacskót készítünk (egész bors, gyömbér, sáfrány, szerecsendió, fokhagyma, metélőhagyma), melyet zsineggel a fazék füléhez erősítünk. Lassú tűzön gyöngyöző forrással főzzük. Amikor a sertéstarja puhulni kezd, beletesszük a zöldségeket (sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé, kelvirág, vöröshagyma). Ezután hozzáadjuk a csemege zöldpaprikát, paradicsomot, és az alaposan megmosott csiperkegombát. A levest sóval újra ízesítjük, és gyöngyöző forrással készre főzzük. Amikor a leves elkészült, a tarját kivesszük, hideg vízben lehűtjük, kicsontozzuk, metéltre vágjuk. A levest 15 percig pihentetjük, ezután szőrszitán leszűrjük. A levesben főtt zöldséget metéltre vágjuk.  A következőképpen tálaljuk: leveses tálba tesszük a metéltre vágott tarjahúst, vegyes zöldséget, és feltöltjük forró orjalevessel. Betétnek házilag készített eperlevelet, csigatésztát vagy finommetéltet adunk.

 

Palóc leves

4 ek olaj  (vagy Zsír)

1 fej vörös hagyma

30 dkg hús kockára vágva

25 dkg zöldbab

25 dkg krumpli

Piros paprika,

Bors

Babér levél

Őrölt kömény

2 tojásból galuska

2 gerezd fokhagyma

 

a habaráshoz

2 ek liszt

3 dl tejföl

A zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk.

Rátesszük a piros paprikát, sót, borsot, köményt, a fokhagymát, felöntjük annyi vízzel, hogy bő lé legyen rajta, Beletesszük a zöldbabot a krumplit, a babérlevelet. Készre főzzük, szükség szerint utóízesítjük. Elkészítjük a habarást, nehogy csomós legyen, forrásig folyamatosan kevergetjük.

 

Rizsleves Ahogy édesanyám csinálta

3-4 db sárgarépa

1 fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1-2 db krumpli

2 ek zsír a zöldséghez

1 ek a rántáshoz

1 el liszt

15 dkg rizs

Só, bors, pirospaprika, ételízesítő.

 

A sárgarépát és a krumplit megtisztítjuk és a zsíron egy kicsit megdinszteljük. Felöntjük vízzel, beletesszük a vörös és fokhagymát egészben.

Ízlés szerint fűszerezzük, amikor megfőtt a zöldség, beletesszük a rizst, majd vékony rántást készítünk, amibe teszünk még fokhagymát, és egy kevés pirospaprikát.. Amikor a rizs is puha lesz, készen is vagyunk.

Vigyázat, a rizs nagyin dagad, könnyen lehet belőle főzelék, no de sebaj, van még víz és fűszer is a hígításhoz.

Sárgaborsóleves csülökkel

Hozzávalók:

25 dkg sárgaborsó,

víz,

só,

füstölt csülök,

sertéslapocka,

bors,

2-3 gerezd fokhagyma,

majoranna

 

Néhány órára beáztatjuk a borsót, majd feltesszük főni. Hozzáadjuk a feldarabolt csülköt, a fokhagymát, sót. Kis lángon főzzük, a habot időnként leszedjük. Később hozzáadjuk a feldarabolt húst, és addig főzzük, amíg minden megpuhul. Ekkor a húsokat kivesszük, apróra vágva visszatesszük, fűszerezzük borssal, majorannával. Mustárral kínáljuk.

 

Tojásleves.

 

10 dkg füstölt szalonna,

só,

3-4 gerezd fokhagyma,

ecet,

1 evőkanál zsír,

1 közepes fej vöröshagyma,

 késhegynyi pirospaprika,

1 evőkanál liszt,

4 tojás,

 8 evőkanál tejföl.

 

 A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. Bő egy liter vízzel felengedjük és megsózzuk. A megtisztított fokhagymagerezdeket beledobjuk, ecettel kellemesen pikánsra savanyítjuk, és felforraljuk. A megtisztított, felaprított vöröshagymát a zsíron megfuttatjuk és először a pirospaprikával, majd liszttel megszórjuk. A levesbe öntjük, majd ezután a tojásokat egyenként beleütjük, de nem keverjük meg, nehogy szétmenjenek. Tíz percig kis lángon forraljuk. Tálaláskor minden tányérba két evőkanál tejfölt öntünk, erre rakjuk a főtt tojásokat, majd a forró levest rámerjük.

 

Zöldségleves.

ahogy édesanyám csinálta.

3 db sárgarépa,

2 db petrezselyemgyökér

10 dkg zeller,

1 fej karalábé,

2-db burgonya,

1, 1/2 dl olaj,

só, bors, ételízesítő

1 db kisebb vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

egy köteg petrezselyem zöldje,

.

 

  A  karikára vágott zöldséget, a kockákra vágott burgonyát, a finomra vágott petrezselyemzöldet. zsíron megpirítjuk, felengedjük vízzel, fűszerezzük, belerakjuk a hagymát, fokhagymát és puhára főzzük. Kiskocka tésztát, vagy 2 tojásból galuskát teszünk bele.

Újházy tyúkhúsleves.

 2 kg tyúk,

250 g tisztított sárgarépa,

100 g tisztított gyökér,

60 g tisztított zeller,

 60 g tisztított karalábé,

100 g csiperkegomba,

 60 g tisztított vöröshagyma,

200 tisztított kelvirág,

100 g friss fejtett zöldborsó, 

1 gerezd fokhagyma,

 1 db csemege zöldpaprika,

1 db csemege paradicsom,

1/2 csokor petrezselyem zöldje,

só, egész bors, gyömbér.

 

  A megtisztított, megmosott tyúkot 8 részre vágjuk (máját, zúzáját is felhasználjuk), hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk, megsózzuk. Fűszerzacskót készítünk, melybe a következő fűszereket rakjuk: egész bors, gyömbér, fokhagyma, vöröshagyma. ( A fűszerzacskót zsineggel a fazék füléhez erősítjük.) Mikor a tyúk félig megpuhult, hozzáadjuk a vegyes zöldséget, a rózsáira szétszedett kelvirágot, a zöldborsót, a csemege zöldpaprikát, paradicsomot és a petrezselyemzöldet. Gyöngyöző forrással mérsékelt tűzön főzzük. Mikor a tyúk megfőtt; a levesből kivesszük, hideg vízben lehűtjük, kicsontozzuk, a bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony szeletekre vágjuk. A tyúkhúslevest a tűzről levéve kb. 10 percig pihentetjük, ezután finom szőrszitán leszűrjük. A levesben főtt sárgarépát, gyökeret és gombát metéltre vágjuk. A következőképpen tálaljuk: levescsészébe rakjuk a metéltre vágott tyúkhúst, a vegyes zöldséget, kelvirágrózsát, a csemege zöldborsót, a gombát és külön kifőzött házi finommetéltet, eperlevelet vagy csigatésztát. Forró húslevessel a csészét feltöltjük, tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. Az Újházy tyúkhúslevest tálalhatjuk leveses tálban (ebben az esetben nem csontozzuk ki, csak kisebb részekre vágjuk, paradicsommártást vagy ecetes tormát adunk hozzá.)

Zöldborsóleves.

1 kg zsenge zöldborsó,

1 csokor petrezselyem zöldje,

3 dkg zsír, 5 dkg liszt,

 1/2 kk pirospaprika (édes),

só.

  

A zöldborsót kifejtjük, esetleg 2-3 nagyon zsenge hüvely héját félretesszük. A petrezselyem-zöldet finomra aprítjuk. A zsírt megmelegítjük, hozzáadjuk a borsószemeket, sózzuk, rövid ideig, időnként kavargatva, fedő alatt pároljuk, majd meghintjük a liszttel, ezt világosra pirítjuk, lehúzzuk a lángról, belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük 1,4 l vízzel (beletesszük a héjakat), ha kell, utána sózzuk, és addig főzzük, míg a borsó megpuhul, ekkor belekeverjük a finomra aprított zöldpetrezselymet. Egyszerű galuskát vagy májgaluskát főzünk bele.                             

 

Zöldséges csirke ragu

Hozzávalók:

1 nagy csirke

80 dkg vegyes zöldség

3 deciliter tejföl

2 dkg vaj

2 csokor petrezselyem

1 csokor kapor

1 csokor zellerzöld

 őrölt szerecsenvirág

őrölt feketebors, só ízlés szerint

Elkészítése:

A megtisztított zöldségeket darabold fel. A csirke bőrét fejtsd le és a húsát vágd fel kis darabokra. A tejfölt sózd meg. A kerámia sütőtálat kend ki vajjal, terítsd az aljába a zöldség felét, erre locsold rá a tejföl felét, majd borítsd be hússal. A húst hintsd meg sóval, borssal, szerecsendió virággal. Erre szórd rá a maradék zöldséget. A fűszerzöldeket vágd finomra, keverd össze a maradék tejföllel és ezzel locsold meg a sütőtál tartalmát. Fedd le alufóliával és előmelegített sütőben közepes tűznél körülbelül 50-60 perc alatt süsd meg.