Köretek, levesbetétek

Galuska

Nokedli

Rizs

TARHONYA

Zsemlegombóc

 

Galuska

Nem téveszthető össze a nokedlivel.

Általában 1 közepes fazék gulyás, bab vagy amibe akarod.

2 tojás

1 csipet só

5-6 ek liszt

 

Nokedli

2 tojás

1 csipet só

½ kg liszt

víz  a nokedlihez víz is kell.(be lehet tej, tejsavó is még finomabb)

 

Rizs

Amennyit csinálni akarsz, de vedd figyelembe hogy jócskán megdagad.

Vegeta

Bors

De tehetsz bele zöldborsót, vegyes zöldséget is.

Lábosban kevés zsiradékon enyhén megpirítod a rizst, ha teszel bele mást is, lehet mélyhűtött is.

Felengeded kétszer annyi vízzel, mint a rizs. Sózod, borsozod, esetleg 1 kk vegetával még ízletesebbé teszed.

Kis lángon, lefedve addig párolod, amíg a víz elfő. Elzárod a lángot és még legalább 20 percig lefedve hagyod.

 

TARHONYA

Vegeta

Bors

 

Lábosban kevés zsiradékon színesre pirítod a tarhonyát, .

Felengeded kétszer annyi vízzel, mint a tarhonya. Sózod, borsozod, esetleg 1 kk vegetával még ízletesebbé teszed.

Kis lángon, lefedve addig párolod, amíg a víz elfő. Elzárod a lángot és még legalább 20 percig lefedve hagyod

 

Zsemlegombóc

3 zsemle, de lehet kenyérkocka is.

1, 5 dl tej,

1 csokor petrezselyem,

1 mokkáskanál őrölt bors

2 kiskanál só,

6 evőkanál liszt,

4 tojás           

 

a zsemlét nagyobb kockákra vágjuk,


tepsibe szórjuk, és for­ró sütőben megpirítjuk, majd a tejjel le­forrázzuk. A szalonnát kis kockákra ap­rítjuk, serpenyőben kiolvasztjuk, és a föl­aprított petrezselymet megfuttatjuk ben­ne. A tejes zsemléhez adjuk, megborsoz­zuk, megsózzuk, végül a lisztet meg a tojásokat is beledolgozzuk. Tizenkét pingponglabda nagyságú golyót formá­lunk belőle, enyhén sós vízben 8-10 per­cig főzzük nem sokkal azután jó, hogy a víz felszínére jön , végül leszűrjük.