Ételek kerámia edényben

 


Babgulyás füstölt csülökkel

Babos káposzta csülökkel

Csülkös bableves

Csülkös babgulyás

Húsoskáposzta

Káposztás csülök

Kemencében főtt töltött káposzta füstölt csülökkel

Kemencés sertéscsülök

Sertéscsülök tarkababos káposztával

Sólet füstölt csülökkel

Székelykáposzta csülkös.

Töltött káposzta csülökkel

 


 

 

 

Babgulyás füstölt csülökkel

Hozzávalók:

v      1 db füstölt csülök (kb. 80-100 dkg),

v      50 dkg tarka bab,

v      3 szál sárgarépa,

v      2 szál petrezselyemgyökér,

v      1 zeller,

v      1 csomó zöldség zöldje,

v      25 dkg burgonya.

v      1 fej közepes hagyma

 

A rántáshoz:, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt. Só, bors, majoránna, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, borsikafű.

 

A csipetkéhez:

1 tojás, csipet só, olaj, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, ha kemény tésztát gyúrunk.

 

A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük főni.

Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstölt csülköt kivesszük és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék és a csülök, ekkor kezdem fűszerezni. Először megsózom, teszek bele egy csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát, borsika füvet, borsot és zöldséglevelet. Ezután csinálok egy magyaros rántást (hagyma, fokhagyma, pirospaprika) és berántom. Csipetke tésztával gazdagíthatjuk és készre főzzük

 

Babos káposzta csülökkel

Hozzávalók:

v      1 kg savanyú káposzta,

v      20 dkg nagy szemű bab,

v      1 füstölt csülök,

v      1 doboz paradicsompüré,

v      bors,  pirospaprika, só.

A beáztatott babot puhára főzzük. Ugyancsak puhára főzzük - de külön! - a csülköt is. A káposztát eközben fedő alatt szintén puhára főzzük, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, s az előzőleg leszűrt babot. Kevés rántást készítünk a pirospaprikával, amivel besűrítjük az ételt. Tetszés szerint fűszerezzük, s még főni hagyjuk. Tálaláskor a csülköt a babos káposzta mellé tesszük.

 

Balatoni öreg halász cseréptálja

Hozzávalók:

10 dkg házi füstölt sonka,

40 dkg harcsaszelet,

40 dkg ponytszelet,

40 dkg süllőszelet,

1.2 kg krumpli,

0.5 l tejföl,

4 db paradicsom,

4 db zöldpaprika,

1 csomag újhagyma,

1 csomag petrezselyemzöld,

só , borsikafű, zsályalevél, fűszerpaprika


A karikára vágott krumplit rakjuk a cseréptálba, sózzuk meg enyhén, helyezzük rá az előzőleg legalább 1 órát állt megfűszerezett sózott halszeleteket. Majd a karikára vágott paradicsomot, zöldpaprikát, újhagymát és a sonkaszeleteket. Borítsuk be tejföllel. Pirospaprikával és petrezselyemmel szórjuk meg, középmeleg

Csülkös bableves

Hozzávalók:

v      25 dkg tarkabab,

v      80 dkg füstölt sertéscsülök,

v      2 gerezd fokhagyma,

v      8-10 szem egész bors,

v      15 dkg fehérrépa,

v      15 dkg sárgarépa,

v      2 babérlevél,

v      liszt,

v      1 tojás,

v      1 közepes fej hagyma,

v      1 evőkanál olaj,

v      1 kávéskanál pirospaprika,

v      2 dl tejföl,

v      ecet vagy citromlé,

v      fél hegyes zöldpaprika

 

Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt, és külön-külön tálban, mindkettőt beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leszűrjük, leöblítjük a csülköt és a babot. A fokhagymát meghámozzuk, a borssal együtt teatojásba zárjuk. A répaféléket megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vagy kisebb kockákra vágjuk. Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a babot, a babérlevelet és a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult, beletesszük a répaféléket, és az egészet puhára főzzük. Közben elkészítjük a csipetkét: 10 dkg lisztet elkeverünk egy csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, majd kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett deszkán meggömbölygetjük őket, és szikkadni hagyjuk. A rántáshoz a hagymát meghámozzuk, és finomra vágjuk. Megpirítjuk az olajon a maradék 3 dkg lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük. A megfőtt csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, és visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, majd fedő nélkül, mérsékelt tűzön felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, és 10-12 percig, fedő nélkül, szelíden forralva puhára főzzük. Végül ecettel vagy citromlével ízlés szerint savanyítjuk, sózzuk. A teatojást és a babérlevelet eltávolítjuk. A levest mély tálba szedjük, tetejét zöldpaprika-karikákkal díszítjük. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Csülkös babgulyás

Hozzávalók:

v      10 dkg hagyma,

v      1 db zöld paprika,

v      1 kanálnyi disznózsír,

v      1 dkg szalonna,

v      1 darab füstölt csülök,

v      1 kg nagy szemű tarkabab,

v      30 dkg krumpli,

v      1 kanál liszt,

v      só,

v      piros paprika,

v      chili-paprika,

v      fokhagyma,

v      paradicsom.

 

A babot és a füstölt csülköt előzetesen beáztatjuk. A zsírban megolvasztunk egy-két szelet kockára vágott szalonnát, majd az apróra vágott hagymát és paprikát megdinszteljük a zsiradékban. Megszórjuk édes paprikával, majd hozzáadjuk a babot és a csülköt, addig főzzük, míg a csülökről leválik a hús. A csülökről a húst leszedjük és apró kockára vágjuk, visszatesszük a gulyásba, majd egy főtt krumplit elsodorunk pici liszttel és ezzel besűrítjük. Végül ízlés szerint fűszerezzük a fent felsorolt fűszerekkel

Húsoskáposzta

Hozzávalók:

v      10-15 dkg zsír,

v      3 fej hagyma,

v      30 dkg füstölt tarja vagy csülök,

v      1 kg lapocka,

v      1kg savanyú káposzta

v      6-8 babérlevél,

v      2 evőkanál őrölt paprika,

v      10-12 dkg rizs

 

A hagymát kockára vágjuk és megfonnyasztjuk a zsírban, majd beletesszük a felkockázott füstölt tarját vagy csülköt és a lapockát. Amikor elfőtte a levét levesszük a tűzről és beleöntjük a cserépedénybe, akkor tesszük bele a savanyú káposztát, a babérlevelet, meghintjük a pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Amikor félig puha a hús, a megmosott rizst a tetejére hintjük és még egy pohár vizet öntünk rá. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel meglocsoljuk.

 

 

 Hajdúsági töltött káposzta

Hozzávalók:

- 1 kg darált sertéshús
- 20-25 dkg füstölt Kolozsvári szalonna
- 2.5 dl ( egy csupor ) Rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- kb. 1.5 kg édes vagy savanyú káposzta
- só, bors, pirospaprika
- víz, hogy a töltelékeket ellepje
- 2 dl tejföl

Apró kockára vágjuk a Kolozsvári szalonnát, majd a darált húshoz hozzákeverjük.
Fűszerezzük ízlés szerint, gazdagon. Ha édes a káposzta forró sós vízben megpuhítjuk, majd levelekre szedjük. A torzsáját kivágjuk. A darált húshoz hozzá adjuk a rizst és ezt a tölteléket a levelekre szedett káposztába töltjük. Az edény aljára apró káposztát helyezünk, majd rárakjuk a megtöltött káposztákat. Közzé rakhatunk füstölt kolbász karikákat, vagy füstölt tarját, ettől még ízesebb lesz. Majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a töltelékeket. Ha édes a káposzta a főzőlébe sót és 2 evőkanál ecetet teszünk, kaporral ízesíthetjük. Kb. 1-1óra 20 percig főzzük 250 C-os a sütőbe.

Káposztás csülök

Hozzávalók:

v      1 húsos hátsó csülök (kb. 1,8 kg),

v      só,

v      1 kiskanál egész fekete bors,

v      2 babérlevél,

v      1 fej fokhagyma,

v      2 közepes vöröshagyma,

v      80 dkg savanyú káposzta,

v      10 dkg húsos füstölt szalonna,

v      1 kiskanál szárított majoránna,

v      6-7 szem borókabogyó,

v      1 kiskanál paradicsompüré,

v      1 evőkanál finomliszt

 

A csülköt megmossuk, az esetleg rajta- maradt szőrszálakat és a pecsétet levágjuk róla. Fazékba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. 2 kiskanál sóval, az egész borssal és a babérlevéllel fűszerezzük. A megtisztított fokhagymagerezdeket az egyik megmosott, héjastól négybe vágott vöröshagymát szintén beledobjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2,5 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kissé kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A másik hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. Utóbbit lábasban kiolvasztjuk, majd a hagymát megpirítjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megsózzuk (vigyázva, mert eleve sós), a majoránnával és a borókabogyóval fűszerezzük. A csülök főzőlevéből 2-3 decinyit rámerünk. Kis lángon, lefödve, többször megkeverve kb. 40 perc alatt puhára pároljuk, ha leve időközben elfőne, egy kevés főzőlével mindig pótoljuk. Ha már puha, fedő nélkül kissé lepirítjuk. Amikor a csülök kész, levéből kiemeljük, tepsire tesszük és közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt szép pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Ezután zsírját kis lábasba töltjük, a paradicsompürét megfuttatjuk rajta, majd a liszttel megszórva még fél percig kevergetve pirítjuk. A csülök főzőlevéből kb. 2,5 decit rámerünk, és továbbra is kevergetve 3-4 percig főzzük, ez alatt kissé besűrűsödik. Ha szükséges, ezt a pecsenyelevet utánasózzuk. Tálaláskor a csülköt kicsontozzuk úgy a legegyszerűbb, ha a csontot egy csavarással csak kihúzzuk belőle, majd a húst fölszeleteljük. Pecsenyelevével meglocsolva, a párolt savanyú káposztával körítve kínáljuk.

Kemencében főtt töltött káposzta füstölt csülökkel

Hozzávalók:

v      1 kg sertéslapocka,

v      30 dkg hasaalja szalonna,

v      40 dkg fényezett rizs,

v      40 dkg vöröshagyma,

v      5 dkg fokhagyma,

v      5 dkg só,

v      8 dkg fűszerpaprika,

v      0,8 dkg őrölt bors,

v      5 dl tejföl,

v      3 kg savanyú káposzta,

v      1 db füstölt csülök.

 

A sertéslapockát és a hasaalja-szalonnát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket. Egy nagy edényben összekeverjük és ledaráljuk, majd hozzáadjuk az előfőzött rizst. Ezzel is összedolgozzuk. A savanyú hordós fejes káposztát levelekre szedjük, az előkészített töltelékanyagból egy maroknyit a levelekbe helyezünk, és henger alakúra tekerjük. A lábas aljára füstölt szalonnabőrt helyezünk, az edény közepébe egy füstölt csülköt teszünk, majd köré rakjuk a töltelékeket. Tetejébe aprókáposztát és egy félkilónyi házikenyeret rakunk. Az előfűtött kemencében fedő alatt készre főzzük. Tálaláskor a füstölt csülköt felszeleteljük, és a káposztára helyezzük, ízlés szerint tejfölt is adhatunk hozzá.

Kemencés sertéscsülök

Hozzávalók:

v      2 db sertéscsülök,

v      80g zsír,

v      1000g burgonya,

v      100g zöldpaprika,

v      150g sárgarépa,

v      100g fehérrépa,

v      200g vöröshagyma,

v      2g törött bors,

v      40g só.

 

A csülökhús bőrét 1 - 2 cm távolságra bevagdossuk, majd megsózzuk. Sütőtepsibe rakjuk, kevés forró zsírral leöntjük és a kemencébe vetjük. Amikor a hús felülete színt kapott, kevés vizet öntünk alá és letakarva sütjük, hogy egyenletesen párolódhasson. Közben cikkekre vágjuk a megtisztított burgonyát, szeletekre a húsos zöldpaprikát, majd egyforma nagyságú hasábokra a sárgarépát és a fehérrépát. Amikor a csülök már majdnem puhára párolódott, mindezeket mellétesszük a negyedekbe vágott vöröshagymával együtt, és meghintjük törött borssal. Most már fedő nélkül sütjük tovább, amíg az összes anyag együtt összepuhul.

 

Sertéscsülök tarkababos káposztával

Hozzávalók:

v      2 db sertéscsülök,

v      5 dkg füstölt szalonna,

v      60 dkg savanyú káposzta apró,

v      20 dkg tarkabab,

v      2 db vöröshagyma,

v      3 gerezd fokhagyma,

v      1 csomó kapor,

v      2 dl tejföl,

v      2 evőkanál liszt,

v      pirospaprika,

v      babérlevél, só.

 

A csülköket kevés sóval bedörzsöljük, és kevés vízzel meglocsolva sütőben félig megsütjük. Közben a kockára vágott szalonnát kisütjük, rátesszük a szeletekre vágott hagymát és megfuttatjuk. Meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük, beletesszük az előző este beáztatott babot, babérlevéllel és kevés sóval ízesítve félig megpároljuk. Hozzáadjuk a csülköket és a kimosott savanyú káposztát. Fedő alatt lassú forralással készre pároljuk. Tejfeles habarással sűrítve és finomra vágott kaporral meghintve pár percig még forraljuk. Tálaláskor a kicsontozott, felszeletelt csülökhúst a babos káposztára tesszük, tejföllel, paprikával, paradicsommal, kaporral díszítjük.

Sólet füstölt csülökkel

Hozzávalók:

v      1db füstölt csülök,

v      500g marhalábszár,

v      1db füstölt libacomb,

v      500g tarkabab,

v      0,5dl olaj,

v      40g vöröshagyma,

v      10g fűszerpaprika,

v      20g liszt,

v      4db tojás.

 

A babot egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, az olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd a tűzről levéve meghintjük a fűszerpaprikával, aztán hozzáadjuk a babot, a darabokra vágott libacombot, a füstölt csülköt és a marhalábszárt. Vízzel felöntjük, tetejére evőkanálnyi lisztet szórunk, ezt simára elkeverjük, majd a fazekat lefedve a sütőbe tesszük és 3-4 órán át sütjük. Közben a levét kevés vízzel pótoljuk.

Amikor majdnem kész, beletesszük a 4db jól megmosott tojást héjastól, és 10 percig főzzük. Tálalás előtt kivesszük a tojásokat, megtisztítjuk, félbevágjuk és a sólet tetejére rakjuk.

Székelykáposzta csülkös.

Hozzávalók:

v      1 kg kicsontozott csülök,

v      30 dkg sertés lapocka,

v      2 kg savanyú káposzta,

v      1 nagyobb hagyma,

v      1 zöldpaprika,

v      1 paradicsom,

v      1 doboz pritamin,

v      2 dl tejföl,

v      10 dkg császárhús

v      15 dkg rizs,

v      só, őrölt pirospaprika,

v      3 babérlevél,

v      bors,

v      majoránna, kömény, 1 marhahúsleves kocka

A csíkokra vágott császárhúst megpirítjuk, a zsírján megfuttatjuk a felszeletelt hagymát és zöldpaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott, kicsontozott csülköt és a lapockát a paradicsommal. Víz hozzáadásával 25 percig pároljuk. Beletesszük a káposztát a forró vízben megmosott rizst a pritamint, a leveskockát. Fűszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1-1 evőkanál édes és erős paprikával, 3 babérlevéllel, 1-1 késhegynyivel a többi fűszerekből. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje az ételt. Felforraljuk. Letakarva 15 percig takarékon főzzük. Levesszük a tűzről, és 30 percig állni hagyjuk. Fogyasztás előtt a sütőben, egy vajjal kikent tűzálló tálban átforrósítjuk. Tálalás: a tűzálló tálban rakjuk az asztalra. Kis tálkában tejfölt és friss, fehérkenyeret kínálunk hozzá.

 

Töltött káposzta csülökkel

Hozzávalók

v      Húsok:

v      70 dkg. darált sertés comb,

v      1 fél füstölt csülök.

v      Zöldségek:

v      1 kg savanyú káposzta,

v      10 db savanyított káposztalevél

v      3 evőkanál zsír,

v      1 evőkanál liszt,

v      1 pohár rizs,

v      1 paradicsomkonzerv,

v      só, őrölt pirospaprika.

 

A füstölt csülköt feldaraboljuk. A húst sóval, borssal, pirospaprikával és két gerezd összezúzott fokhagymával ízesítjük. Egy pohár rizst adunk hozzá. Jól összekeverjük. A lapukat egyenként megtöltjük a töltelékkel. Egy nagy lábosba alulra szálas savanyú káposztát rétegzünk, majd ráhelyezzük a töltelékek felét, közé a füstölt csülök darabjait tesszük. Megint szálas káposzta következik, majd ismét egy réteg töltelék a füstölt hússal. A tetejére ismét szálas káposztát teszünk. Annyi vizet teszünk bele, hogy ellepje, majd feltesszük főni. Kb. két óra hosszat főzzük, majd berántjuk a következő rántással. A három evőkanál zsírt megmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, az őrölt pirospaprikát, és felengedjük vízzel. Elkeverjük, majd a paradicsomkonzervet beletesszük. Az egészet ráöntjük a káposztára, és rövid ideig összeforraljuk. A káposztákat mozgatni nem szabad, mert könnyen széteshetnek. Tálaláskor tejfölt és csípős erős paprikát teszünk az asztalra, hogy ki-ki kedve szerint fogyaszthassa.

 

Sólet füstölt tarjával

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg szárazbab,

15 dkg árpagyöngy,

50 dkg füstölt tarja,

4 keményre főtt tojás,

1 nagy fej vöröshagyma,

2 gerezd fokhagyma,

2 evőkanál olaj,só,

1 evőkanál pirospaprika.

A babot egy éjszakán át áztatjuk. Másnap leszűrjük, az árpagyönggyel, a finomra aprított hagymával meg az olajjal összekeverjük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, sóval, pirospaprikával és összezúzott fokhagymával ízesítve felforraljuk. Kerámia főzőedénybe beletesszük a felszeletelt tarját, a főtt tojásokat, ha szükséges, annyi meleg(különben elrepedhet a kerámiaedény) vizet öntünk még hozzá hogy az egészet jól ellepje. Lefedve előmelegített sütőbe tesszük és 200 C-on 60-80 perc alatt készre pároljuk.
Azon forrón kínáljuk, aki szereti, tejföllel is meglocsolhatja!