Hozzávalók:
v 1 db füstölt csülök (kb. 80-100
dkg),
v 50 dkg tarka bab,
v 3 szál sárgarépa,
v 2 szál petrezselyemgyökér,
v 1 zeller,
v 1 csomó zöldség zöldje,
v 25 dkg burgonya.
v 1 fej közepes hagyma
A rántáshoz:, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál
liszt. Só, bors, majoránna, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, borsikafű.
A csipetkéhez:
1 tojás, csipet só, olaj, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, ha
kemény tésztát gyúrunk.
A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az
áztatóvízzel mindkettőt odatesszük főni.
Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket
és a kockára vágott burgonyát, a füstölt csülköt kivesszük és apró kockákra
vágjuk, majd visszatesszük a levesbe és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult
a bab meg a zöldségfélék és a csülök, ekkor kezdem fűszerezni. Először
megsózom, teszek bele egy csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet,
bazsalikomot, majoránnát, borsika füvet, borsot és zöldséglevelet. Ezután
csinálok egy magyaros rántást (hagyma, fokhagyma, pirospaprika) és berántom.
Csipetke tésztával gazdagíthatjuk és készre főzzük
Hozzávalók:
v
v 20 dkg nagy szemű bab,
v 1 füstölt csülök,
v 1 doboz paradicsompüré,
v bors, pirospaprika, só.
A beáztatott babot puhára főzzük. Ugyancsak puhára főzzük - de külön! -
a csülköt is. A káposztát eközben fedő alatt szintén puhára főzzük, majd
hozzáadjuk a paradicsompürét, s az előzőleg leszűrt babot. Kevés rántást
készítünk a pirospaprikával, amivel besűrítjük az ételt. Tetszés szerint
fűszerezzük, s még főni hagyjuk. Tálaláskor a csülköt a babos káposzta mellé
tesszük.
Balatoni öreg halász
cseréptálja
Hozzávalók:
10 dkg házi füstölt sonka,
40 dkg harcsaszelet,
40 dkg ponytszelet,
40 dkg süllőszelet,
4 db paradicsom,
4 db zöldpaprika,
1 csomag újhagyma,
1 csomag petrezselyemzöld,
só , borsikafű, zsályalevél, fűszerpaprika
A karikára vágott krumplit rakjuk a cseréptálba, sózzuk meg enyhén, helyezzük
rá az előzőleg legalább 1 órát állt megfűszerezett sózott halszeleteket. Majd a
karikára vágott paradicsomot, zöldpaprikát, újhagymát és a sonkaszeleteket.
Borítsuk be tejföllel. Pirospaprikával és petrezselyemmel szórjuk meg,
középmeleg
Hozzávalók:
v 25 dkg tarkabab,
v 80 dkg füstölt sertéscsülök,
v 2 gerezd fokhagyma,
v 8-10 szem egész bors,
v 15 dkg fehérrépa,
v 15 dkg sárgarépa,
v 2 babérlevél,
v liszt,
v 1 tojás,
v 1 közepes fej hagyma,
v 1 evőkanál olaj,
v 1 kávéskanál pirospaprika,
v
v ecet vagy citromlé,
v fél hegyes zöldpaprika
Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt, és külön-külön
tálban, mindkettőt beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leszűrjük, leöblítjük a
csülköt és a babot. A fokhagymát meghámozzuk, a borssal együtt teatojásba
zárjuk. A répaféléket megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vagy kisebb kockákra
vágjuk. Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és fedő
alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a babot, a babérlevelet és
a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult, beletesszük a répaféléket, és az
egészet puhára főzzük. Közben elkészítjük a csipetkét: 10 dkg lisztet
elkeverünk egy csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát
gyúrunk, majd kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra
csipkedjük, lisztezett deszkán meggömbölygetjük őket, és szikkadni hagyjuk. A
rántáshoz a hagymát meghámozzuk, és finomra vágjuk. Megpirítjuk az olajon a
maradék 3 dkg lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk
a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük
Hozzávalók:
v 10 dkg hagyma,
v 1 db zöld paprika,
v 1 kanálnyi disznózsír,
v 1 dkg szalonna,
v 1 darab füstölt csülök,
v
v 30 dkg krumpli,
v 1 kanál liszt,
v só,
v piros paprika,
v chili-paprika,
v fokhagyma,
v paradicsom.
A babot és a füstölt csülköt előzetesen beáztatjuk. A zsírban
megolvasztunk egy-két szelet kockára vágott szalonnát, majd az apróra vágott
hagymát és paprikát megdinszteljük a zsiradékban. Megszórjuk édes paprikával,
majd hozzáadjuk a babot és a csülköt, addig főzzük, míg a csülökről leválik a
hús. A csülökről a húst leszedjük és apró kockára vágjuk, visszatesszük a
gulyásba, majd egy főtt krumplit elsodorunk pici liszttel és ezzel besűrítjük.
Végül ízlés szerint fűszerezzük a fent felsorolt fűszerekkel
Hozzávalók:
v 10-15 dkg zsír,
v 3 fej hagyma,
v 30 dkg füstölt tarja vagy csülök,
v
v 1kg savanyú káposzta
v 6-8 babérlevél,
v 2 evőkanál őrölt paprika,
v 10-12 dkg rizs
A hagymát kockára vágjuk és megfonnyasztjuk a zsírban, majd beletesszük
a felkockázott füstölt tarját vagy csülköt és a lapockát. Amikor elfőtte a
levét levesszük a tűzről és beleöntjük a cserépedénybe, akkor tesszük bele a
savanyú káposztát, a babérlevelet, meghintjük a pirospaprikával. Felengedjük
annyi vízzel, hogy jól ellepje. Amikor félig puha a hús, a megmosott rizst a
tetejére hintjük és még egy pohár vizet öntünk rá. Tálaláskor ízlés szerint
tejföllel meglocsoljuk.
Hajdúsági
töltött káposzta
Hozzávalók:
-
- 20-25 dkg füstölt Kolozsvári szalonna
-
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- kb.
- só, bors, pirospaprika
- víz, hogy a töltelékeket ellepje
-
Apró kockára vágjuk a Kolozsvári szalonnát, majd a darált
húshoz hozzákeverjük.
Fűszerezzük ízlés szerint, gazdagon. Ha édes a káposzta
forró sós vízben megpuhítjuk, majd levelekre szedjük. A torzsáját kivágjuk. A
darált húshoz hozzá adjuk a rizst és ezt a tölteléket a levelekre szedett
káposztába töltjük. Az edény aljára apró káposztát helyezünk, majd rárakjuk a
megtöltött káposztákat. Közzé rakhatunk füstölt kolbász karikákat, vagy füstölt
tarját, ettől még ízesebb lesz. Majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a
töltelékeket. Ha édes a káposzta a főzőlébe sót és 2 evőkanál ecetet teszünk,
kaporral ízesíthetjük. Kb. 1-1óra 20 percig főzzük 250 C-os a sütőbe.
Hozzávalók:
v 1 húsos hátsó csülök (kb.
v só,
v 1 kiskanál egész fekete bors,
v 2 babérlevél,
v 1 fej fokhagyma,
v 2 közepes vöröshagyma,
v 80 dkg savanyú káposzta,
v 10 dkg húsos füstölt szalonna,
v 1 kiskanál szárított majoránna,
v 6-7 szem borókabogyó,
v 1 kiskanál paradicsompüré,
v 1 evőkanál finomliszt
A csülköt megmossuk, az esetleg
rajta- maradt szőrszálakat és a pecsétet levágjuk róla. Fazékba tesszük, és
annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. 2 kiskanál sóval, az egész borssal
és a babérlevéllel fűszerezzük. A megtisztított fokhagymagerezdeket az egyik
megmosott, héjastól négybe vágott vöröshagymát szintén beledobjuk. Nagy lángon
fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2,5 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük.
Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kissé kimossuk, majd néhány
vágással rövidebbre aprítjuk. A másik hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra
vágjuk. Utóbbit lábasban kiolvasztjuk, majd a hagymát megpirítjuk rajta. A
káposztát hozzáadjuk, megsózzuk (vigyázva, mert eleve sós), a majoránnával és a
borókabogyóval fűszerezzük. A csülök főzőlevéből 2-3 decinyit rámerünk. Kis
lángon, lefödve, többször megkeverve kb. 40 perc alatt puhára pároljuk, ha leve
időközben elfőne, egy kevés főzőlével mindig pótoljuk. Ha már puha, fedő nélkül
kissé lepirítjuk. Amikor a csülök kész, levéből kiemeljük, tepsire tesszük és
közepesen forró sütőben (
Hozzávalók:
v
v 30 dkg hasaalja szalonna,
v 40 dkg fényezett rizs,
v 40 dkg vöröshagyma,
v 5 dkg fokhagyma,
v 5 dkg só,
v 8 dkg fűszerpaprika,
v 0,8 dkg őrölt bors,
v
v
v 1 db füstölt csülök.
A sertéslapockát és a
hasaalja-szalonnát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott
vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket. Egy nagy edényben összekeverjük és
ledaráljuk, majd hozzáadjuk az előfőzött rizst. Ezzel is összedolgozzuk. A
savanyú hordós fejes káposztát levelekre szedjük, az előkészített
töltelékanyagból egy maroknyit a levelekbe helyezünk, és henger alakúra
tekerjük. A lábas aljára füstölt szalonnabőrt helyezünk, az edény közepébe egy
füstölt csülköt teszünk, majd köré rakjuk a töltelékeket. Tetejébe
aprókáposztát és egy félkilónyi házikenyeret rakunk. Az előfűtött kemencében
fedő alatt készre főzzük. Tálaláskor a füstölt csülköt felszeleteljük, és a
káposztára helyezzük, ízlés szerint tejfölt is adhatunk hozzá.
Hozzávalók:
v 2 db sertéscsülök,
v 80g zsír,
v 1000g burgonya,
v 100g zöldpaprika,
v 150g sárgarépa,
v 100g fehérrépa,
v 200g vöröshagyma,
v 2g törött bors,
v 40g só.
A csülökhús bőrét 1 -
Hozzávalók:
v 2 db sertéscsülök,
v 5 dkg füstölt szalonna,
v 60 dkg savanyú káposzta apró,
v 20 dkg tarkabab,
v 2 db vöröshagyma,
v 3 gerezd fokhagyma,
v 1 csomó kapor,
v
v 2 evőkanál liszt,
v pirospaprika,
v babérlevél, só.
A csülköket kevés sóval
bedörzsöljük, és kevés vízzel meglocsolva sütőben félig megsütjük. Közben a
kockára vágott szalonnát kisütjük, rátesszük a szeletekre vágott hagymát és
megfuttatjuk. Meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük, beletesszük
az előző este beáztatott babot, babérlevéllel és kevés sóval ízesítve félig
megpároljuk. Hozzáadjuk a csülköket és a kimosott savanyú káposztát. Fedő alatt
lassú forralással készre pároljuk. Tejfeles habarással sűrítve és finomra
vágott kaporral meghintve pár percig még forraljuk. Tálaláskor a kicsontozott,
felszeletelt csülökhúst a babos káposztára tesszük, tejföllel, paprikával,
paradicsommal, kaporral díszítjük.
Hozzávalók:
v 1db füstölt csülök,
v 500g marhalábszár,
v 1db füstölt libacomb,
v 500g tarkabab,
v 0,5dl olaj,
v 40g vöröshagyma,
v 10g fűszerpaprika,
v 20g liszt,
v 4db tojás.
A babot egy éjszakán át hideg vízben
áztatjuk, az olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd a tűzről levéve
meghintjük a fűszerpaprikával, aztán hozzáadjuk a babot, a darabokra vágott
libacombot, a füstölt csülköt és a marhalábszárt. Vízzel felöntjük, tetejére
evőkanálnyi lisztet szórunk, ezt simára elkeverjük, majd a fazekat lefedve a
sütőbe tesszük és 3-4 órán át sütjük. Közben a levét kevés vízzel pótoljuk.
Amikor majdnem kész, beletesszük a
4db jól megmosott tojást héjastól, és 10 percig főzzük. Tálalás előtt kivesszük
a tojásokat, megtisztítjuk, félbevágjuk és a sólet tetejére rakjuk.
Hozzávalók:
v
v 30 dkg sertés lapocka,
v
v 1 nagyobb hagyma,
v 1 zöldpaprika,
v 1 paradicsom,
v 1 doboz pritamin,
v
v 10 dkg császárhús
v 15 dkg rizs,
v só, őrölt pirospaprika,
v 3 babérlevél,
v bors,
v majoránna, kömény, 1 marhahúsleves
kocka
A csíkokra vágott császárhúst
megpirítjuk, a zsírján megfuttatjuk a felszeletelt hagymát és zöldpaprikát.
Hozzáadjuk a felkockázott, kicsontozott csülköt és a lapockát a paradicsommal.
Víz hozzáadásával 25 percig pároljuk. Beletesszük a káposztát a forró vízben
megmosott rizst a pritamint, a leveskockát. Fűszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1-1
evőkanál édes és erős paprikával, 3 babérlevéllel, 1-1 késhegynyivel a többi
fűszerekből. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje az ételt. Felforraljuk.
Letakarva 15 percig takarékon főzzük. Levesszük a tűzről, és 30 percig állni
hagyjuk. Fogyasztás előtt a sütőben, egy vajjal kikent tűzálló tálban
átforrósítjuk. Tálalás: a tűzálló tálban rakjuk az asztalra. Kis tálkában
tejfölt és friss, fehérkenyeret kínálunk hozzá.
Hozzávalók
v Húsok:
v 70 dkg. darált sertés comb,
v 1 fél füstölt csülök.
v
Zöldségek:
v
v
10
db savanyított káposztalevél
v
3
evőkanál zsír,
v
1
evőkanál liszt,
v
1
pohár rizs,
v
1
paradicsomkonzerv,
v
só,
őrölt pirospaprika.
A füstölt csülköt feldaraboljuk. A húst sóval, borssal,
pirospaprikával és két gerezd összezúzott fokhagymával ízesítjük. Egy pohár
rizst adunk hozzá. Jól összekeverjük. A lapukat egyenként megtöltjük a
töltelékkel. Egy nagy lábosba alulra szálas savanyú káposztát rétegzünk, majd
ráhelyezzük a töltelékek felét, közé a füstölt csülök darabjait tesszük. Megint
szálas káposzta következik, majd ismét egy réteg töltelék a füstölt hússal. A
tetejére ismét szálas káposztát teszünk. Annyi vizet teszünk bele, hogy
ellepje, majd feltesszük főni. Kb. két óra hosszat főzzük, majd berántjuk a
következő rántással. A három evőkanál zsírt megmelegítjük, hozzáadjuk a
lisztet, az őrölt pirospaprikát, és felengedjük vízzel. Elkeverjük, majd a
paradicsomkonzervet beletesszük. Az egészet ráöntjük a káposztára, és rövid
ideig összeforraljuk. A káposztákat mozgatni nem szabad, mert könnyen
széteshetnek. Tálaláskor tejfölt és csípős erős paprikát teszünk az asztalra,
hogy ki-ki kedve szerint fogyaszthassa.
Sólet füstölt tarjával
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg szárazbab,
15 dkg árpagyöngy,
50 dkg füstölt tarja,
4 keményre főtt tojás,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál olaj,só,
1 evőkanál pirospaprika.
A babot egy éjszakán át áztatjuk. Másnap leszűrjük, az
árpagyönggyel, a finomra aprított hagymával meg az olajjal összekeverjük.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, sóval, pirospaprikával és összezúzott
fokhagymával ízesítve felforraljuk. Kerámia főzőedénybe beletesszük a felszeletelt
tarját, a főtt tojásokat, ha szükséges, annyi meleg(különben elrepedhet a
kerámiaedény) vizet öntünk még hozzá hogy az egészet jól ellepje. Lefedve
előmelegített sütőbe tesszük és 200 C-on 60-80 perc alatt készre pároljuk.
Azon forrón kínáljuk, aki szereti, tejföllel is meglocsolhatja!