Édességek

Almás pite. 1

Almás-fahéjas süti 2

Almás-túrós rétes. 2

Almás lepény. 4

Aranygaluska. 4

Császármorzsa. 5

Csörögefánk. 5

Diós és mákos bejgli. 6

Estike. 7

Foszlós kalács. 7

Hájas kifli. 8

Hókifli: 8

Kakaós süti 9

Madártej. 9

Mákos guba. 10

Méteres Kalács. 10

Mézes krémes. 11

Rácsos linzer 11

Somlói galuska. 12

Túróval Töltött Zsemle recept 13

Zserbó szelet recept 13

 

Almás pite

 

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg Ráma margarin

40 dkg finomliszt

12 dkg kristálycukor

1 tojás sárgája

1/2 citrom reszelt héja

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:

2 kg alma

fahéj

2 csomag vaníliás cukor

Kenyérsütő gépben a hozzávalókat ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom az egyik cipót nagyobbra hagyom (ez lesz a süti alja), míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje , míg pihen, az almákat meghámozom, lereszelem. Egy közepes méretű (frissítés: kb. 20x30 cm-es), magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok. A sütőt előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem. Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik a második tésztabuci,

 

Almás-fahéjas süti

 

Hozzávalók:

4 tojás,

1, 5-2 bögre cukor,

1 csomag vaníliás cukor,

reszelt citromhéj,

1 pohár tejföl,

2 bögre liszt,

1 csomag sütőpor,

1 kk őrölt fahéj,

 

Először a tojásokat kell a cukorral, van. cukorral, citromhéjjal habosra keverni, majd bele a tejföl. A lisztbe belekeverni a fűszereket és a sütőport, majd belekeverni a habosra kevert tojásmasszába. Így natúran is finom, de lehet bele reszelni 2 fej almát, vagy ribizlit, málnát dobálni bele, vagy kockára vagdosott őszibarack befőttet.
Zsírozott, lisztezett tepsiben közepes hőfokon (gázsütő 3-4 fokozat)
tűpróbáig sütni. Ha a teteje megbarnul jó

 

Almás-túrós rétes

 

Hozzávalók: a tésztához (2 rúd réteshez).' 

50 dkg liszt,

5 dkg zsír,

1 tojás,

kevés langyos víz,

a tészta megkenéséhez zsír vagy olaj; 

 

az almatöltelékhez (2 rúd réteshez): 

1-1,2 kg alma,

10-15 dkg porcukor,

szükség szerint édes morzsa vagy zsemlemorzsa,

ízlés szerint fahéj;

 

túrótöltelékhez (2 rúd réteshez: 

50 dkg túró,

15 dkg porcukor,

2 tojássárgája,

10 dkg mazsola,

1 ek. búzadara,

1 csomag vaníliás cukor,

1 citrom reszelt héja; 

a díszítéshez: vaníliás cukorral elkevert porcukor

 

Az átszitált liszt közepébe kis mélyedést készítünk, és bele­ütjük a tojást. Hozzáadjuk a zsírt és a sót. Langyos vízzel jól gyúrható tésztát készítünk. 1520 percig dagasztjuk, és az elkészült tésztából két cipót formálunk. A cipók tetejét meg­kenjük langyos zsírral vagy olajjal, majd lefedve 2030 percig pihentetjük. Egy nagyméretű asztalt abrosszal leterítünk úgy, hogy a te­rítő túlérjen az asztal szélein (körben lelógjon}, majd az ab­roszt belisztezzük. A pihentetett tészta tetejét langyos zsírral vagy olajjal meg­kenjük, a kezünkbe fogva a cipó aljába ujjainkkal bemélyedést alakítunk ki, majd az így elkészített mélyedéssel két kézfejünkre téve, állandóan forgatva elkezdjük a tésztát nyújtani. Ha így már eléggé nagy kör alakúra nyújtottuk a tésztát, akkor a belisztezett abrosz közepére helyezzük, és az asztal körbejárásával, kézfejjel a tészta alá nyúlva igyek­szünk azt vékony hártyává húzni. Arra vigyázzunk, hogy ne az ujjunk hegyével húzzuk, mert a tészta könnyen kiszakad­hat. Ezt a nyújtási műveletet mindaddig folytatjuk, amíg a tészta már olyannyira kinyúlott, hogy a széle körben lelóg az asztalról. Ekkor a szélén maradt vastagabb tésztarészt egy helyen átszakítjuk, és körben lefejtjük a vékonyabb részről. Az így kapott vékony tésztaréteget rövid ideig száradni hagy­juk, de ne szárítsuk túl, mert felgöngyölítésnél könnyen tö­rik. Végül a tészta felületét zsírral vagy olajjal jól bekenjük. Az almát megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük. Lassú tűzön rövid ideig pároljuk, majd hozzákeverjük a porcukrot és a fahéjat. A villával áttört túrót összekeverjük a tojássárgájával, a por­cukorral, a búzadarával és a mazsolával, majd a vaníliás cu­korral és a citrom reszelt héjával ízesítjük. Az előkészített tésztára egyenletesen ráterítjük a töltelék fe­lét (almás rétes készítése esetén a tésztát először szórjuk meg édes morzsával vagy zsemlemorzsával, és arra terítsük a kihűlt almatölteléket), és az abrosz segítségével a tészta két hosszabbik szemközti oldalát az asztal középvonaláig fel­hajtjuk. Ismét megzsírozzuk vagy olajozzuk, és a terítő segít­ségével a másik két szemben lévő oldalt is felhajtjuk. A tész­tát újra megkenjük, majd a hosszabbik oldal felei felemeljük az abrosz szélét úgy, hogy a tészta előrebukjon, és az abrosz ismételt emelgetésével a tésztát felgöngyölítjük, azaz elké­szítjük a tekercset. Az így kapott tekercset a tepsi méretének megfelelő hosszúságúra vágjuk, és a kikent tepsibe helyez­zük. A másik tésztacipóval is elvégezzük a fent leírt műveleteket. A tepsibe helyezett tekercsek tetejét zsírral vagy olajjal meg­kenjük, majd előmelegített sütőbe téve pirosra sütjük. A készre sütött rétest tetszés szerint feldaraboljuk, és a tete­jét vaníliás cukorral elkevert porcukorral meghintve, mele­gen tálaljuk. Megjegyzés: A rétest készíthetjük úgy is, hogy a kinyújtott tésztát tepsi nagyságúra összehajtogatjuk, a rétegek között ismételten zsírozzuk vagy olajozzuk, majd a tepsibe fektet­jük, a tölteléket egyenletesen elterítjük rajta, és egy másik előkészített lappal befedjük. Ha kisült, tetszőleges nagyságú kockákra vágyuk. Rétest készíthetünk készen vásárolt réteslapból is, amikor is a mélyhűtött tésztát a felhasználás előtti napon a hűtőszek­rényben hagyjuk kiolvadni. A rétes készítésekor a csomagból kiveszünk egy lapot, melyet megnedvesített konyharuhára terítünk, jól megzsírozzuk vagy olajozzuk, erre ráteszünk egy másik lapot, és tetszés szerinti töltelékkel megtöltve a konyharuha segítségével fel­tekerjük. A továbbiakban a sütés tekintetében a fentiek sze­rint járunk el. Ha almás és túrós rétest is akarunk készíteni a fenti tészta­mennyiségből, akkor a töltelékek hozzávalóinak csak a felét vegyük figyelembe.

 

 

Almás lepény.

50 dkg liszt,

25 dkg margarin,

8 dkg porcukor,

2 tojás,

1,5 dl tejföl,

csipetnyi só.

A töltelékhez:

1,5 kg alma,

10 dkg kristálycukor,

8 dkg mazsola,

10 dkg dióbél,

őrölt fahéj,

citromhéj.

 

   A diót ledaráljuk, a mazsolát vízbe áztatjuk. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a puha margarinnal. Hozzákeverjük a porcukrot, a tojássárgáját és tejfölt. Sima tésztává gyúrjuk, és szobahőmérsékleten letakarva fél órán át pihentetjük. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, megcukrozzuk, 15 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét, végül hozzákeverjük a lecsepegtetett mazsolát, a reszelt citromhéjat, a diót és kevés fahéjat. A tésztát kétfelé osztva 2 akkora téglalappá nyújtjuk, mint a tepsi.

   Az egyiket kiterítjük a margarinnal kikent tepsi alján, szétterítjük rajta az almát, majd befedjük a másik tésztadarabbal. A tetejét megkenjük a felvert tojásfehérjével megszurkáljuk villával, és közepesen forró sütőbe tesszük, ha lehet a sütés első 20 percében csak az alsó láng égjen.

   A sütési idő kb. 40 perc. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.

 

Aranygaluska.

2,5 dl tej,

2 kockacukor,

2 dkg élesztő,

2 tojás +

1 tojássárgája,

12 dkg kristálycukor,

10-15 dkg vaj,

só,

30 dkg finomliszt,

4 dkg finom zsemlemorzsa,

5 dkg mazsola,

12 dkg darált dióbél,

kávéskanálnyi reszelt citromhéj.

 

   A tejet meglangyosítjuk, és szűken a felében feloldjuk a kockacukrokat, felfuttatjuk az élesztőt. A többi langyos tejben elkeverjük az egész tojásokat, hozzáadunk 3 dkg cukrot, ugyanennyi vajat és csipet sót. A lisztet egy mély tálban összevegyítjük a felfuttatott élesztővel, majd a többi hozzávalóból elkészített keverékkel, és alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt kétszeresére kelesztjük.

   Egy 2.5 literes kuglófformát vagy peremes tűzálló tálat, zománc tepsit kikenünk vajjal és megszórunk zsemlemorzsával. A diót összekeverjük a maradék cukorral, a citromhéjjal.

   A maradék vajat megolvasztjuk (langyos legyen, ne meleg!), és ebbe mártogatott evőkanállal a tésztából egyforma nagy galuskákat szaggatunk. Ezeket soronként lerakjuk a sütőedényben, és megszórjuk mazsolával, dióval. A legfelső sor tésztára nem teszünk semmit, csak meglocsoljuk az összes maradék vajjal. A kb. háromnegyedig telt sütőedényt konyharuhával letakarjuk, és a tésztát langyos helyen addig kelesztjük, míg szinte megtölti. Ekkor megkenjük tojás sárgával, és előmelegített, a közepesnél kicsit magasabb hőfokú

(200 °C) sütőben 35-40 perc alatt aranyos barnára sütjük. A sütőedényben hagyjuk langyosra hűlni, majd tálra csúsztatjuk, és vaníliás porcukorral meghintjük, vagy a tűzálló tálban adjuk az asztalra. Borsodót vagy vaníliaöntetet kínálunk hozzá, esetleg langyosított lekvárt.

   A tányéron villával szedjük szét a „galuskákat”, ha jól sikerült a tészta, könnyen szétválnak egymástól.

 

Császármorzsa.

6 személyre:

4 tojás,

8 dkg kristálycukor,

5 dl tej,

16 dkg finomliszt,

16 dkg búzadara,

1 citrom és

1 narancs héja,

5 dkg mazsola,

0,2 dl rum,

7-8 dkg vaj vagy margarin.

A tálaláshoz:

30 dkg sárgabarackíz,

0,3 dl barackpálinka.

 

   A tojás sárgákat a cukorral 4-5 perc alatt habosra keverjük. A tejet, a lisztet és a búzadarát hozzáadjuk. Simára keverjük, a reszelt citrom- és narancshéjat, végül a keményre felvert tojáshabot is beleforgatjuk. Hűtőbe téve kb. 50 percig pihentetjük, hogy a dara kissé megdagadjon. A mazsolát vízbe áztatjuk. Ha kellően megduzzadt, a vizet leöntjük róla, és rumot rálocsoljuk. A vajat – a morzsa úgy pirul majd jól – minél szélesebb, lehetőleg teflonserpenyőben vagy –lábasban felolvasztjuk, majd a masszát beleöntjük. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve 35-40 percig sütjük. Az eredetileg ragacsos massza a végére szép aranysárga, morzsalékos lesz. Tálalás előtt a mazsolát belekeverjük – esetleg más friss vagy párolt gyümölcsöt is -, és pálinkával hígított barackízt kínálunk hozzá.

  (Gyerekeknek a rumot és a pálinkát mellőzzük a hozzávalókból, ha ők is fogyasztják!)

Csörögefánk.

*                  35 dkg liszt, 5 tojás sárgája,

*                  1 tk porcukor,

*                  csipetnyi só, kb.

*                  1 dl tejföl,

*                  2 dl olaj a sütéshez,

*                  baracklekvár,

*                  rum,

*                  a tálaláshoz.

 

   A lisztet összekeverjük a tojás sárgájával, kevés sóval, a porcukorral és tejföllel, majd sima tésztává gyúrjuk. Kb. 20 kis gombócot formálunk belőle, és hideg helyen 1 órán át állni hagyjuk. lisztezett felületen mindegyik gombócot félujjnyi vastagra nyújtjuk. Közepén derelyevágóval két egymással párhuzamos csíkot vágunk.

   A tészta két végét ezeken a nyílásokon átbujtatva formázzuk, és forró olajban aranybarnára sütjük. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és ízlés szerint porcukorral hintjük.

   Kevés rummal ízesített baracklekvárt, vagy dzsemet kínálunk hozzá.

 

Diós és mákos bejgli.     

2-2 rúdhoz:

3 dkg élesztő,

0,5 dl tej,

3 kiskanál kristálycukor,

50 dkg finomliszt,

50 dkg rétesliszt,

50 dkg margarin.

50 dkg porcukor,

6 tojás sárgája,

0,5 dl rum,

2 ek tejföl,

1 citrom reszelt héja,

1 csapott ek só,

a nyújtáshoz kb.

15 dkg finomliszt,

2-3 dkg vaj a tepsi kikenéséhez,

4 tojás sárgája a tészta megkenéséhez.

 

A diótöltelékhez:

40 dkg darált dió,

20 dkg porcukor,

12 dkg mazsola,

1-2 citrom reszelt héja,

1 cs vaníliás cukor, 1 dl rum.

 

A máktöltelékhez:

40 dkg darált mák,

20 dkg porcukor,

12dkg mazsola,

1 cs vaníliás cukor,

1-2 citrom reszelt héja,

1-1,5 dl forralt, kihűtött tej,

 

   A tésztához az élesztőt a langyos tejhez morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk, 10 perc alatt felfuttatjuk. A kétféle lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Utána az élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal, és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

A töltelékekhez a hozzávalókat összekeverjük, letakarjuk, ugyancsak behűtjük.

Másnap a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és meglisztezett gyúródeszkán egyenként kb. 3 mm vékony, a tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk. Kettőt mák-, kettőt pedig diótöltelékkel megkenünk, majd feltekerjük, és kivajazott tepsibe rakjuk. A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben. 2 tojás sárgájával bekenjük, bő fél órán át pihentetjük.

Utána újból bekenjük 2 tojás sárgájával, és villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 órán át sütjük.

Ha teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.

 

Estike

 

40 dkg liszt

25 dkg margarin

1 ek ecet 10 %-ból

6 ek víz

A lisztet a margarinnal összemorzsolni. Beletenni az ecetet, a vizet, jól kidolgozni.

1 éjszakát letakarva állni hagyjuk. Reggel ½ cm vékonyra kinyújtjuk. Kiszaggatjuk, kettéhajtjuk és megtöltjük amivel akarjuk. (mák, dió lekvár, káposzta, darált húst, stb.) körbe alaposan lenyomkodjuk, sütőben 200 fokon zsemleszínűre sütjük. Az édessel töltöttet vaníliacukorban megforgatjuk. A sósra sütés előtt sajtot is tehetünk..

 

  Foszlós kalács

 

10 dg lisztet

0,8 dl langyos tejjel,

1,5 dg elmorzsolt élesztõvel,

25 dg lisztet,

1,3 dl langyos tejet,

2 tojássárgáját,

4 dg barna cukrot,

1 mokkáskanál vanillincukrot, egy

csipet sót,

 

és dagasszuk a lágy tésztát kb. 15 percig, amíg hólyagos lesz. Ha mixert használunk, akkor kevesebb idõ is elegendõ. A végén tegyünk bele 2 dg megmosott mazsolát, és vékony sugárban hozzáadva dolgozzunk bele 4 dg olvasztott vajat. Ezután lisztezzük ki a tál oldalát, és konyharuhával letakarva meleg helyen kelesszük a tésztát 1 órán át. Ha a tej már nem friss, akkor elõzõleg forraljuk fel, és langyosra hûlve használjuk, nehogy megsavanyodjon. Közben vastagon vajazzunk ki egy kisebb méretû, téglalap alakú tortasütõ formát. Amikor a tészta kb. háromszorosára kelt, gyúrjuk át a tálban, és borítsuk ki alaposan belisztezett deszkára. Az átgyúrt tésztából sodorjunk kétszer olyan hosszú rudat, mint a tortaforma, hajlítsuk ketté, majd az egyenletes vastagságú fél rudakat egymással keresztezve háromszor fonjuk egymásba. Utána az összecsavart tésztát helyezzük a kivajazott, lehetõleg szilikon– vagy teflonbevonatú tortasütõ formába, és letakarva kelesszük még háromnegyed órán keresztül. Végül kenjük meg a tetejét 1 felvert tojással, és erõsebb tûzön süssük 10 percig, hogy felhúzódjon, majd enyhe tûzön még kb. 25 percig, hogy teljesen átsüljön. A barnára pirult kalácsot azonnal vegyük ki a sütõformából és állítsuk rácsra, különben befülled. Legalább 10 percig ne nyissuk ki a sütõ ajtaját. Ha a kalács teteje túl gyorsan barnulna, takarjuk le alufóliával

 

Hájas kifli.

25 dkg liba- vagy sertésháj,

45 dkg finomliszt,

1 csomag sütőpor,

1 mokkáskanál só,

1 tojás, kb.

1 dl tej, liszt a nyújtáshoz, kb.

40dkg szilvalekvár a töltelékhez,

1 tojás a kiflik megkenéséhez,

1 csomag vaníliás cukor a tetejére.

 

   A hájat hideg vízzel átmossuk, majd jól lehűtjük, hogy könnyebben ledarálhassuk.

A fele liszttel összedolgozzuk, téglalap alakúra formázzuk, és a hűtőbe tesszük. A többi lisztet a sütőporral meg a sóval elkeverjük, majd a tojással és tejjel könnyű rétestésztához hasonló tésztává gyúrjuk. Enyhén lisztezett gyúródeszkán tányér nagyságúra nyúltjuk. A hájas tésztát a közepére tesszük, a tészta széleit ráhajtjuk. Akkora téglalappá nyújtjuk, amekkorára csak tudjuk. Hosszabbik oldalán gondolatban négy részre osztjuk; balról is, jobbról is egynegyedet a közepe felé behajtunk, majd a tészták találkozásánál egymásra hajtjuk. ez az úgynevezett dupla hajtás. Tiszta konyharuhával letakarva 20 percre a hűtőbe tesszük. Ezt a hajtogatást – 90°-al elfordítva a tésztát – pihentetéssel együtt még 3x megismételjük. Végül 1 centi vastagságúra kinyújtjuk, 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk. 28 db. lesz belőle, melynek mindegyikére, egyik csücskéhez közel, 1 kiskanálnyi sűrű szilvalekvárt halmozunk. A tészta csücskét ráhajtva feltekerjük, kifli formájúra hajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a fölvert tojással bekenjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) kb. 20 percig sütjük.

 Még melegen meghintjük a vaníliás cukorral.

 

Hókifli:

 

Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg margarin
1 dl tejföl
1 ek cukor
2 dkg éleszto
pici só
kevés tej
ízlés szerint baracklekvár, darált dió vagy mák a töltelékhez
kb. 10 dkg vaníliás porcukor

 

Elkészítés:
Az élesztot a cukros tejben megfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az élesztot, a tejfölt és annyi tejet, hogy összeálljon. Hagyjuk egy órát pihenni. 3 mm vastagra kinyújtjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Megtöltjük a lekvárral, dióval, mákkal és kifliket formálunk belőle. 200 fokra elomelegített sütoben megsütjük, és még forrón megforgatjuk a vaníliás porcukorban. Vissza

 

 

Kakaós süti   

 

Hozzávalók:

2 tojás

40 dkg cukor

10 dkg margarin

0,5 l tej

5 dkg-ot kakaópor

50 dkg liszt

2 sütőpor


A tojást a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tej felét, a cukrot és a  kakaóport. 10 percig keverjük a robottal.

Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a maradék tejjel hígítjuk. Jól kidolgozzuk(a  robottal kb 3-4 perc).Kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük  a
masszát, előmelegített közép-meleg sütőbe  25-30 percig sütjük.(az első 10 percben a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik)
Deszkára borítjuk, kettévágjuk és vegyes-gyümölcs lekvárral megkenjük.

 

Madártej.

4 tojás,

12 dkg cukor,

7 dl tej, fél vaníliarúd vagy

1 cs vaníliás cukor,

 

   A tojások fehérjét 2 ek cukorral kőkemény habbá verjük. A tejből fél decinyit félreteszünk, a többit a maradék cukorral meg a félbehasított vaníliarúddal ízesítve egy lábasban felforraljuk. A tojáshabból evőkanállal galuskákat szaggatunk, és a gyöngyözve forró tej tetejére fektetjük. Egyszerre csak keveset, hogy legyen helyük a növekedésre. Fél percig főzzük, majd megfordítjuk és még fél percig a tejben hagyjuk. Egyet próbaképpen félbevágunk, hogy meggyőződjünk róla, megfőtt-e. Ezután szűrőlapáttal – jól lecsepegtetve – tálra szedjük. A tojások sárgáját a félretett hideg tejjel habverővel simára keverjük. ezt a tojásos keveréket a habverővel erősen verve a forró tejbe öntjük, és addig hagyjuk a tűzön, amíg besűrűsödik. Hidegen, üvegtálba öntve, a habgaluskákkal megrakva kínáljuk.

 

Mákos guba.

6 személyre:

2 dkg élesztő,

40 dkg finomliszt,

csipetnyi só,

1 mk kristálycukor,

1,5 dl langyos tej,

2 tojás,

5 dkg olvasztott vaj,

5-6 dkg liszt a forgatáshoz,

6-7 dl tej a forrázáshoz,

2 dkg vaj a tepsi kikenéséhez,

10-10 dkg őrölt mák és porcukor a rétegezéshez.

 

   Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk. A sót meg a cukrot langyos tejben kevergetve föloldjuk, az előzőekhez adjuk, és a tojásokkal együtt 6-8 percig dagasztjuk. Közben az olvasztott is beledolgozzuk. Letakarva, langyos helyen 45 percig kelesztjük, majd két részre osztjuk. egyenként kétujjnyi nyújtjuk-sodorjuk, és a rudakat fölszeleteljük. Kb. 30 kis tésztakorong lesz belőle. Ezeket lisztbe forgatjuk, tepsibe rakjuk (nem kell kikenni), és 20 percig kelesztjük. Utána előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (160 °C; légkeveréses sütőben 145 °C) kb. 30 percig sütjük, inkább csak szárítjuk. Megvárjuk, amíg kihűl, majd kis adagonként, forró tejbe áztatjuk. Amint megszívta magát tejjel, szűrőlapáttal óvatosan kiemeljük, nehogy összetörjön. Lecsöpögtetjük, és kivajazott tepsibe sorakoztatjuk. Porcukorral kevert mákkal megszórjuk, majd egy újabb réteggel befedjük, a maradék cukros mákot a tetejére szórjuk. Végű forró sütőben, nagy lánggal (200 °C légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 15 percig sütjük. Készülhet szikkadt kalácsból, briósból, vagy kifliből is.

 

Méteres Kalács

Hozzávalók:

4 tojás sárgája

25 dkg porcukor,

1 dl étolaj,

1 dl forró víz,

25 dkg liszt,

1 sütőpor,

1 vaníliás cukor,

4 tojás felvert habja,

2 evőkanál kakaó,

 

Elkészítése: 4 tojás sárgáját 25 dkg porcukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk az 1 dl étolajat és az 1 dl forró vizet. Ezzel jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a 25 dkg lisztet, a sütőport, és  a vaníliás cukrot., majd elkeverjük a 4 tojásból felvert habot.

A tészta felét kizsírozott, kilisztezett keskeny tepsibe öntjük. A másik feléhez hozzákeverjük a kakaóport, ezt egy másik formába öntjük. Egyszerre sütjük előmelegített sütőben.

Krém elkészítése: 25 dkg vajat 15 dkg porcukrot jól kikeverjük, három féle pudingot készítünk, vaníliás, kakaós, puncsost.

Ha kihűlt, felszeleteljük, közétesszük a pudingot az alábbi sorrendben:
1 szelet sötét tészta, alá vaníliás puding,
1 szelet fehér tészta, alá csokoládés puding
1 szelet sötét tészta, alá puncsos puding,  alá fehér tészta. 

 

Mézes krémes

 

Hozzávalók:

25 dkg margarin,

10 dkg cukor,

2 db tojás,

1 evőkanál méz,

40 dkg liszt,

1/2 teáskanál szódabikarbóna,

kevés tej.

 

Gyúrjuk egybe alaposan az összes hozzávalót, majd süssünk belőle 3 lapot. A lapokat a következő krémmel kenjük meg:
1 liter tejben főzzünk meg 8 evőkanál gríz. Ha kihűlt, vegyítsük össze 20 dkg margarin és 35 dkg cukor habosra vert keverékével. Az így elkészített krémet osszuk kétfelé. Az egyik felébe tegyünk kakaót, a másikba pedig keverjük 1/2 citrom levét és lereszelt héját. Ezekkel kenjük meg az előbb elkészített lapokat.

A tetejére csokimáz kerül:
Forraljunk össze 30 dkg cukrot, 3 evőkanál vizet, 3 evőkanál kakaót és egy kis vajat. Ezzel díszítsük a süti tetejét.

 

Rácsos linzer

 

Hozzávalók:

0,5 kg liszt

25 dkg margarin 20 dkg cukor

1 tojás

1 dl tej vagy 1 kanál tejföl 1 sütőpor

fahéj

 

Töltelék: vegyes-gyümölcs lekvár

A lisztet elvegyítjük a sütőporral, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzávegyítjük a cukrot és a többi anyagot. Gyorsan összegyúrjuk és ha van idő félóráig pihentetjük. A tészta kétharmadát tepsi nagyságúra kinyújtjuk, tepsibe helyezzük, és a lekvárral megkenjük. A megmaradt anyagot vékonyra kisodorjuk. rácsot készítünk belőle, és egymásra keresztbe rakva, a tésztára helyezzük. Közép-meleg sütőbe 20-30 percig sütjük. Sütés után deszkára borítjuk, és porcukorral meghintjük. Ha kihűlt ferde téglalapokra szeleteljük. Jó étvágyat!

Bocs, a tepsim 30x 40 cm!                    

 

Somlói galuska

 


A piskótához:
6 evőkanál liszt
6 evőkanál porcukor
6 tojás
10 dekagramm darált dió
 2 evőkanál cukrozatlan kakaó
 1 mokkáskanál sütőpor

A vaníliakrémhez:
3 deciliter tej
3 darab tojássárgája
8 dekagramm porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
1 teáskanál étkezési keményítő

       A csokiöntethez:
20 dekagramm jó minőségű étcsokoládé
1,5 deciliter tejszín
3 dekagramm vaj
2 evőkanál rum

A rumos öntethez:
2 evőkanál rum
1,5 deciliter víz
1 teáskanál reszelt narancshéj
10 dekagramm cukor

Ezen kívül:
1 jó nagy marék mazsola
2 deciliter rum
10 dekagramm darált dió
3 deciliter tejszínből vert hab
1-2 teáskanál kakaópor a díszítéshez


 

Elkészítés:
Először készítsd el a piskótát. A tojássárgájákat keverd habosra a porcukorral, majd add hozzá apránként a sütőporral elvegyített lisztet is. Végül a külön tálban kemény habbá vert tojásfehérjét fakanállal, laza mozdulatokkal keverd hozzá. A masszát oszd három részre. Az egyikbe a kakaóport keverd, a másikba a darált diót, a harmadik maradjon natúr. A háromféle tésztát külön-külön süsd meg. Gyorsan, körülbelül 10-12 perc alatt megsülnek.

Állítsd össze a krémeket is. A vaníliakrémhez a tojássárgáját a cukorral és a vaníliával jól keverd ki, majd apránként öntsd hozzá a tejet, vízgőz felett főzd krémsűrűségűre, és tedd bele az étkezési keményítőt. A csokiöntethez törd darabokra az étcsokoládét, öntsd hozzá a tejszínt és a rumot, majd vízgőz felett olvaszd fel. A rumos öntethez a vízben körülbelül 10 percig főzd a cukrot, ha már sűrűsödik, vedd le a tűzről, és add hozzá a reszelt narancshéjat és a rumot. A mazsolát áztasd be a rumba.

A megsült piskótalapokat törd kisebb darabokra, és keverd össze. Egy tálba először egy réteg piskótát tegyél, locsolj rá rumos öntetet, szórd rá a rumos mazsolát, a darált diót, majd tegyél rá a vaníliakrémből. Ezután újabb sor következik, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A teteje piskóta legyen. Erre szórj kakaóport, tegyél rá tejszínhabot, és alaposan locsold meg a csokiöntettel. 
 

 

Túróval Töltött Zsemle recept

 

Hozzávalók:

4 db zsemle 

1 cs túró

1 db tojás 

2 cs vaníliás cukor 

2 ek cukor 

1,5 pohár tejföl 

0,5 l. tej 

ízlés szerint mazsola

Elkészítés:
A zsömlék tetejét vágd le és a közepéből az anyagot szedd ki. 
A mazsolát az áttört túrót, a cukrot ,a tojás sárgáját,1 cs. Vaníliás cukrot és 1 pohár tejfölt a zsemlék apróra csipegetett belsejével keverjük jól össze. A zsemléket a tejben óvatosan áztassuk meg. Rakjuk egy kis méretű kiolajazott tepsibe egymás mellé és a túróval töltsük meg. A maradék tejfölbe keverjük a vaníliás cukrot és a zsölék tetejét kenjük be vele. 
Előmelegített sütőbe 2-3 fokozaton(220 C) 20-25 percig sütjük. Hidegen melegen is finom!

 

 Zserbó szelet recept

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

25 dkg vaj,

6 dkg cukor,

1 1/2 dkg élesztő,

3 kanál tejföl,

2 tojás sárgája,

csipet só.

töltelék:

25 dkg darált dió,

15 dkg cukor,

1 csomag vaníliás cukor,

barackíz.

tetejére: 1 tábla tortabevonó

 

Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a 6 dkg cukrot, a tejföllel eldörzsölt élesztőt, csipet sót és 2 tojássárgáját. Könnyen gyúrható tésztává dolgozzuk ki és fél órán át pihentetjük. Négy cipót formázunk a tésztából ,majd mindegyiket kinyújtjuk kisebb tepsi nagyságúra és megtöltjük a következő töltelékkel:
a darált diót a cukrot és vaníliás cukrot összekeverjük és három részre osztjuk. A kikent ,lisztezett tepsibe helyezzük az első kinyújtott tésztalapot ,megkenjük lekvárral, majd meghintjük a cukros dióval, és befedjük a következő lappal így rétegezzük ,végül a 4. tésztalappal befedjük. Villával megszurkálhatjuk a tetejét, és kis lángon sütjük (kb.40 perc).Ha kihűlt, tetejét bevonjuk a tortabevonóval.