Hozzávalók a tésztához:
25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
fahéj
2 csomag vaníliás cukor
Kenyérsütő gépben a hozzávalókat ruganyos tésztává
gyúrom. 2 cipóra osztom az egyik cipót nagyobbra hagyom (ez lesz a süti alja),
míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje , míg pihen, az almákat
meghámozom, lereszelem. Egy közepes méretű (frissítés: kb. 20x30 cm-es),
magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok. A sütőt előmelegítem. A
nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a
tepsibe egyengetem. Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele
az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján megszórom a
vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik a második tésztabuci,
Hozzávalók:
4 tojás,
1, 5-2 bögre cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
reszelt citromhéj,
1 pohár tejföl,
2 bögre liszt,
1 csomag sütőpor,
1 kk őrölt fahéj,
Először a tojásokat kell a cukorral, van. cukorral,
citromhéjjal habosra keverni, majd bele a tejföl. A lisztbe belekeverni a
fűszereket és a sütőport, majd belekeverni a habosra kevert tojásmasszába. Így
natúran is finom, de lehet bele reszelni 2 fej almát, vagy ribizlit, málnát dobálni
bele, vagy kockára vagdosott őszibarack befőttet.
Zsírozott, lisztezett tepsiben közepes hőfokon (gázsütő 3-4 fokozat)
tűpróbáig sütni. Ha a teteje megbarnul jó
Hozzávalók: a tésztához (2 rúd réteshez).'
50 dkg liszt,
5 dkg zsír,
1 tojás,
kevés langyos víz,
só;
a tészta megkenéséhez zsír vagy olaj;
az almatöltelékhez (2 rúd réteshez):
1-1,2 kg alma,
10-15 dkg porcukor,
szükség szerint édes morzsa vagy zsemlemorzsa,
ízlés szerint fahéj;
túrótöltelékhez (2 rúd réteshez:
50 dkg túró,
15 dkg porcukor,
2 tojássárgája,
10 dkg mazsola,
1 ek. búzadara,
1 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja;
a díszítéshez: vaníliás cukorral elkevert
porcukor
Az átszitált liszt közepébe kis mélyedést készítünk, és beleütjük a tojást. Hozzáadjuk a zsírt és a sót. Langyos vízzel jól gyúrható tésztát készítünk. 1520 percig dagasztjuk, és az elkészült tésztából két cipót formálunk. A cipók tetejét megkenjük langyos zsírral vagy olajjal, majd lefedve 2030 percig pihentetjük. Egy nagyméretű asztalt abrosszal leterítünk úgy, hogy a terítő túlérjen az asztal szélein (körben lelógjon}, majd az abroszt belisztezzük. A pihentetett tészta tetejét langyos zsírral vagy olajjal megkenjük, a kezünkbe fogva a cipó aljába ujjainkkal bemélyedést alakítunk ki, majd az így elkészített mélyedéssel két kézfejünkre téve, állandóan forgatva elkezdjük a tésztát nyújtani. Ha így már eléggé nagy kör alakúra nyújtottuk a tésztát, akkor a belisztezett abrosz közepére helyezzük, és az asztal körbejárásával, kézfejjel a tészta alá nyúlva igyekszünk azt vékony hártyává húzni. Arra vigyázzunk, hogy ne az ujjunk hegyével húzzuk, mert a tészta könnyen kiszakadhat. Ezt a nyújtási műveletet mindaddig folytatjuk, amíg a tészta már olyannyira kinyúlott, hogy a széle körben lelóg az asztalról. Ekkor a szélén maradt vastagabb tésztarészt egy helyen átszakítjuk, és körben lefejtjük a vékonyabb részről. Az így kapott vékony tésztaréteget rövid ideig száradni hagyjuk, de ne szárítsuk túl, mert felgöngyölítésnél könnyen törik. Végül a tészta felületét zsírral vagy olajjal jól bekenjük. Az almát megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük. Lassú tűzön rövid ideig pároljuk, majd hozzákeverjük a porcukrot és a fahéjat. A villával áttört túrót összekeverjük a tojássárgájával, a porcukorral, a búzadarával és a mazsolával, majd a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával ízesítjük. Az előkészített tésztára egyenletesen ráterítjük a töltelék felét (almás rétes készítése esetén a tésztát először szórjuk meg édes morzsával vagy zsemlemorzsával, és arra terítsük a kihűlt almatölteléket), és az abrosz segítségével a tészta két hosszabbik szemközti oldalát az asztal középvonaláig felhajtjuk. Ismét megzsírozzuk vagy olajozzuk, és a terítő segítségével a másik két szemben lévő oldalt is felhajtjuk. A tésztát újra megkenjük, majd a hosszabbik oldal felei felemeljük az abrosz szélét úgy, hogy a tészta előrebukjon, és az abrosz ismételt emelgetésével a tésztát felgöngyölítjük, azaz elkészítjük a tekercset. Az így kapott tekercset a tepsi méretének megfelelő hosszúságúra vágjuk, és a kikent tepsibe helyezzük. A másik tésztacipóval is elvégezzük a fent leírt műveleteket. A tepsibe helyezett tekercsek tetejét zsírral vagy olajjal megkenjük, majd előmelegített sütőbe téve pirosra sütjük. A készre sütött rétest tetszés szerint feldaraboljuk, és a tetejét vaníliás cukorral elkevert porcukorral meghintve, melegen tálaljuk. Megjegyzés: A rétest készíthetjük úgy is, hogy a kinyújtott tésztát tepsi nagyságúra összehajtogatjuk, a rétegek között ismételten zsírozzuk vagy olajozzuk, majd a tepsibe fektetjük, a tölteléket egyenletesen elterítjük rajta, és egy másik előkészített lappal befedjük. Ha kisült, tetszőleges nagyságú kockákra vágyuk. Rétest készíthetünk készen vásárolt réteslapból is, amikor is a mélyhűtött tésztát a felhasználás előtti napon a hűtőszekrényben hagyjuk kiolvadni. A rétes készítésekor a csomagból kiveszünk egy lapot, melyet megnedvesített konyharuhára terítünk, jól megzsírozzuk vagy olajozzuk, erre ráteszünk egy másik lapot, és tetszés szerinti töltelékkel megtöltve a konyharuha segítségével feltekerjük. A továbbiakban a sütés tekintetében a fentiek szerint járunk el. Ha almás és túrós rétest is akarunk készíteni a fenti tésztamennyiségből, akkor a töltelékek hozzávalóinak csak a felét vegyük figyelembe.
50
dkg liszt,
25
dkg margarin,
8
dkg porcukor,
2
tojás,
csipetnyi
só.
A töltelékhez:
10
dkg kristálycukor,
8
dkg mazsola,
10
dkg dióbél,
őrölt
fahéj,
citromhéj.
A diót ledaráljuk, a mazsolát vízbe
áztatjuk. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a puha margarinnal. Hozzákeverjük
a porcukrot, a tojássárgáját és tejfölt. Sima tésztává gyúrjuk, és
szobahőmérsékleten letakarva fél órán át pihentetjük. Az almát meghámozzuk,
lereszeljük, megcukrozzuk, 15 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét,
végül hozzákeverjük a lecsepegtetett mazsolát, a reszelt citromhéjat, a diót és
kevés fahéjat. A tésztát kétfelé osztva 2 akkora téglalappá nyújtjuk, mint a
tepsi.
Az egyiket kiterítjük a margarinnal kikent
tepsi alján, szétterítjük rajta az almát, majd befedjük a másik tésztadarabbal.
A tetejét megkenjük a felvert tojásfehérjével megszurkáljuk villával, és
közepesen forró sütőbe tesszük, ha lehet a sütés első 20 percében csak az alsó
láng égjen.
A sütési idő kb. 40 perc. A tepsiben hagyjuk
kihűlni, majd szeleteljük.
2
kockacukor,
2
dkg élesztő,
2
tojás +
1
tojássárgája,
12
dkg kristálycukor,
10-15
dkg vaj,
só,
30
dkg finomliszt,
4
dkg finom zsemlemorzsa,
5
dkg mazsola,
12
dkg darált dióbél,
kávéskanálnyi
reszelt citromhéj.
A tejet meglangyosítjuk, és szűken a felében
feloldjuk a kockacukrokat, felfuttatjuk az élesztőt. A többi langyos tejben
elkeverjük az egész tojásokat, hozzáadunk 3 dkg cukrot, ugyanennyi vajat és
csipet sót. A lisztet egy mély tálban összevegyítjük a felfuttatott élesztővel,
majd a többi hozzávalóból elkészített keverékkel, és alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt kétszeresére kelesztjük.
Egy 2.5 literes kuglófformát vagy peremes
tűzálló tálat, zománc tepsit kikenünk vajjal és megszórunk zsemlemorzsával. A
diót összekeverjük a maradék cukorral, a citromhéjjal.
A maradék vajat megolvasztjuk (langyos
legyen, ne meleg!), és ebbe mártogatott evőkanállal a tésztából egyforma nagy
galuskákat szaggatunk. Ezeket soronként lerakjuk a sütőedényben, és megszórjuk
mazsolával, dióval. A legfelső sor tésztára nem teszünk semmit, csak
meglocsoljuk az összes maradék vajjal. A kb. háromnegyedig telt sütőedényt
konyharuhával letakarjuk, és a tésztát langyos helyen addig kelesztjük, míg
szinte megtölti. Ekkor megkenjük tojás sárgával, és előmelegített, a közepesnél
kicsit magasabb hőfokú
(
A tányéron villával szedjük szét a
„galuskákat”, ha jól sikerült a tészta, könnyen szétválnak egymástól.
6 személyre:
4
tojás,
8
dkg kristálycukor,
16
dkg finomliszt,
16
dkg búzadara,
1
citrom és
1
narancs héja,
5
dkg mazsola,
7-8
dkg vaj vagy margarin.
A tálaláshoz:
30
dkg sárgabarackíz,
A tojás sárgákat a cukorral 4-5 perc alatt
habosra keverjük. A tejet, a lisztet és a búzadarát hozzáadjuk. Simára
keverjük, a reszelt citrom- és narancshéjat, végül a keményre felvert
tojáshabot is beleforgatjuk. Hűtőbe téve kb. 50 percig pihentetjük, hogy a dara
kissé megdagadjon. A mazsolát vízbe áztatjuk. Ha kellően megduzzadt, a vizet
leöntjük róla, és rumot rálocsoljuk. A vajat – a morzsa úgy pirul majd jól –
minél szélesebb, lehetőleg teflonserpenyőben vagy –lábasban felolvasztjuk, majd
a masszát beleöntjük. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve 35-40 percig
sütjük. Az eredetileg ragacsos massza a végére szép aranysárga, morzsalékos
lesz. Tálalás előtt a mazsolát belekeverjük – esetleg más friss vagy párolt
gyümölcsöt is -, és pálinkával hígított barackízt kínálunk hozzá.
(Gyerekeknek a rumot és a pálinkát mellőzzük
a hozzávalókból, ha ők is fogyasztják!)
35 dkg liszt, 5 tojás
sárgája,
1 tk porcukor,
csipetnyi só, kb.
baracklekvár,
rum,
a tálaláshoz.
A lisztet összekeverjük a tojás sárgájával,
kevés sóval, a porcukorral és tejföllel, majd sima tésztává gyúrjuk. Kb. 20 kis
gombócot formálunk belőle, és hideg helyen 1 órán át állni hagyjuk. lisztezett
felületen mindegyik gombócot félujjnyi vastagra nyújtjuk. Közepén
derelyevágóval két egymással párhuzamos csíkot vágunk.
A tészta két végét ezeken a nyílásokon
átbujtatva formázzuk, és forró olajban aranybarnára sütjük. Szűrőkanállal
kiszedjük, lecsepegtetjük, és ízlés szerint porcukorral hintjük.
Kevés rummal ízesített baracklekvárt, vagy
dzsemet kínálunk hozzá.
2-2 rúdhoz:
3 dkg élesztő,
3 kiskanál
kristálycukor,
50 dkg finomliszt,
50 dkg rétesliszt,
50 dkg margarin.
50 dkg porcukor,
6 tojás sárgája,
2 ek tejföl,
1 citrom reszelt héja,
1 csapott ek só,
a nyújtáshoz kb.
15 dkg finomliszt,
2-3 dkg vaj a tepsi
kikenéséhez,
4 tojás sárgája a tészta
megkenéséhez.
A diótöltelékhez:
40 dkg darált dió,
20 dkg porcukor,
12 dkg mazsola,
1-2 citrom reszelt héja,
1 cs vaníliás cukor,
A máktöltelékhez:
40 dkg darált mák,
20 dkg porcukor,
12dkg mazsola,
1 cs vaníliás cukor,
1-2 citrom reszelt héja,
1-
A tésztához az élesztőt a langyos tejhez
morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk, 10 perc alatt felfuttatjuk. A kétféle
lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Utána az
élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal, és a
sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
A töltelékekhez a
hozzávalókat összekeverjük, letakarjuk, ugyancsak behűtjük.
Másnap a tésztát 4
egyenlő részre osztjuk és meglisztezett gyúródeszkán egyenként kb.
Utána újból bekenjük 2
tojás sárgájával, és villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes
lánggal (
Ha teteje túlzottan
pirulna, alufóliával letakarjuk.
40
dkg liszt
25
dkg margarin
1 ek
ecet 10 %-ból
6 ek
víz
A
lisztet a margarinnal összemorzsolni. Beletenni az ecetet, a vizet, jól
kidolgozni.
1
éjszakát letakarva állni hagyjuk. Reggel ½ cm vékonyra kinyújtjuk.
Kiszaggatjuk, kettéhajtjuk és megtöltjük amivel akarjuk. (mák, dió lekvár,
káposzta, darált húst, stb.) körbe alaposan lenyomkodjuk, sütőben 200 fokon
zsemleszínűre sütjük. Az édessel töltöttet vaníliacukorban megforgatjuk. A
sósra sütés előtt sajtot is tehetünk..
10
dg lisztet
1,5
dg elmorzsolt élesztõvel,
25
dg lisztet,
2
tojássárgáját,
4
dg barna cukrot,
1
mokkáskanál vanillincukrot, egy
csipet
sót,
és
dagasszuk a lágy tésztát kb. 15 percig, amíg hólyagos lesz. Ha mixert
használunk, akkor kevesebb idõ is elegendõ. A végén tegyünk bele
2 dg megmosott mazsolát, és vékony sugárban hozzáadva dolgozzunk bele 4 dg
olvasztott vajat. Ezután lisztezzük ki a tál oldalát, és konyharuhával
letakarva meleg helyen kelesszük a tésztát 1 órán át. Ha a tej már nem friss,
akkor elõzõleg forraljuk fel, és langyosra hûlve
használjuk, nehogy megsavanyodjon. Közben vastagon vajazzunk ki egy kisebb
méretû, téglalap alakú tortasütõ formát. Amikor a tészta kb.
háromszorosára kelt, gyúrjuk át a tálban, és borítsuk ki alaposan belisztezett
deszkára. Az átgyúrt tésztából sodorjunk kétszer olyan hosszú rudat, mint a
tortaforma, hajlítsuk ketté, majd az egyenletes vastagságú fél rudakat egymással
keresztezve háromszor fonjuk egymásba. Utána az összecsavart tésztát helyezzük
a kivajazott, lehetõleg szilikon– vagy teflonbevonatú tortasütõ
formába, és letakarva kelesszük még háromnegyed órán keresztül. Végül kenjük
meg a tetejét 1 felvert tojással, és erõsebb tûzön süssük 10
percig, hogy felhúzódjon, majd enyhe tûzön még kb. 25 percig, hogy
teljesen átsüljön. A barnára pirult kalácsot azonnal vegyük ki a
sütõformából és állítsuk rácsra, különben befülled. Legalább 10 percig
ne nyissuk ki a sütõ ajtaját. Ha a kalács teteje túl gyorsan barnulna,
takarjuk le alufóliával
25
dkg liba- vagy sertésháj,
45
dkg finomliszt,
1
csomag sütőpor,
1
mokkáskanál só,
1
tojás, kb.
40dkg
szilvalekvár a töltelékhez,
1
tojás a kiflik megkenéséhez,
1
csomag vaníliás cukor a tetejére.
A hájat hideg vízzel átmossuk, majd jól
lehűtjük, hogy könnyebben ledarálhassuk.
A fele liszttel
összedolgozzuk, téglalap alakúra formázzuk, és a hűtőbe tesszük. A többi
lisztet a sütőporral meg a sóval elkeverjük, majd a tojással és tejjel könnyű
rétestésztához hasonló tésztává gyúrjuk. Enyhén lisztezett gyúródeszkán tányér
nagyságúra nyúltjuk. A hájas tésztát a közepére tesszük, a tészta széleit
ráhajtjuk. Akkora téglalappá nyújtjuk, amekkorára csak tudjuk. Hosszabbik
oldalán gondolatban négy részre osztjuk; balról is, jobbról is egynegyedet a
közepe felé behajtunk, majd a tészták találkozásánál egymásra hajtjuk. ez az
úgynevezett dupla hajtás. Tiszta konyharuhával letakarva 20 percre a hűtőbe
tesszük. Ezt a hajtogatást – 90°-al elfordítva a tésztát – pihentetéssel együtt
még 3x megismételjük. Végül 1 centi vastagságúra kinyújtjuk, 6x6 cm-es
négyzetekre vágjuk. 28 db. lesz belőle, melynek mindegyikére, egyik csücskéhez
közel, 1 kiskanálnyi sűrű szilvalekvárt halmozunk. A tészta csücskét ráhajtva
feltekerjük, kifli formájúra hajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a
fölvert tojással bekenjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb
lánggal (
Még melegen meghintjük a vaníliás cukorral.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg margarin
1 dl tejföl
1 ek cukor
2 dkg éleszto
pici só
kevés tej
ízlés szerint baracklekvár, darált dió vagy mák a töltelékhez
kb. 10 dkg vaníliás porcukor
Elkészítés:
Az élesztot a cukros tejben megfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.
Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az élesztot, a tejfölt és annyi tejet, hogy
összeálljon. Hagyjuk egy órát pihenni.
Hozzávalók:
2
tojás
40
dkg cukor
10
dkg margarin
5
dkg-ot kakaópor
50
dkg liszt
2
sütőpor
A tojást a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tej felét, a cukrot és a
kakaóport. 10 percig keverjük a robottal.
Hozzáadjuk
a sütőporral elkevert lisztet, és a maradék tejjel hígítjuk. Jól
kidolgozzuk(a robottal kb 3-4
perc).Kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük a
masszát, előmelegített közép-meleg sütőbe 25-30 percig sütjük.(az első 10
percben a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik)
Deszkára borítjuk, kettévágjuk és vegyes-gyümölcs lekvárral megkenjük.
4 tojás,
12 dkg cukor,
1 cs vaníliás cukor,
A tojások fehérjét 2 ek cukorral kőkemény
habbá verjük. A tejből fél decinyit félreteszünk, a többit a maradék cukorral
meg a félbehasított vaníliarúddal ízesítve egy lábasban felforraljuk. A
tojáshabból evőkanállal galuskákat szaggatunk, és a gyöngyözve forró tej
tetejére fektetjük. Egyszerre csak keveset, hogy legyen helyük a növekedésre.
Fél percig főzzük, majd megfordítjuk és még fél percig a tejben hagyjuk. Egyet
próbaképpen félbevágunk, hogy meggyőződjünk róla, megfőtt-e. Ezután
szűrőlapáttal – jól lecsepegtetve – tálra szedjük. A tojások sárgáját a
félretett hideg tejjel habverővel simára keverjük. ezt a tojásos keveréket a
habverővel erősen verve a forró tejbe öntjük, és addig hagyjuk a tűzön, amíg besűrűsödik.
Hidegen, üvegtálba öntve, a habgaluskákkal megrakva kínáljuk.
6 személyre:
2 dkg élesztő,
40 dkg finomliszt,
csipetnyi só,
1 mk kristálycukor,
2 tojás,
5 dkg olvasztott vaj,
5-6 dkg liszt a
forgatáshoz,
6-
2 dkg vaj a tepsi
kikenéséhez,
10-10 dkg őrölt mák és
porcukor a rétegezéshez.
Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk. A sót meg
a cukrot langyos tejben kevergetve föloldjuk, az előzőekhez adjuk, és a tojásokkal
együtt 6-8 percig dagasztjuk. Közben az olvasztott is beledolgozzuk. Letakarva,
langyos helyen 45 percig kelesztjük, majd két részre osztjuk. egyenként
kétujjnyi nyújtjuk-sodorjuk, és a rudakat fölszeleteljük. Kb. 30 kis
tésztakorong lesz belőle. Ezeket lisztbe forgatjuk, tepsibe rakjuk (nem kell
kikenni), és 20 percig kelesztjük. Utána előmelegített sütőben, a közepesnél
kisebb lánggal (
Hozzávalók:
4
tojás sárgája
25
dkg porcukor,
25
dkg liszt,
1
sütőpor,
1
vaníliás cukor,
4
tojás felvert habja,
2
evőkanál kakaó,
Elkészítése:
4 tojás sárgáját 25 dkg porcukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk az
A
tészta felét kizsírozott, kilisztezett keskeny tepsibe öntjük. A másik feléhez
hozzákeverjük a kakaóport, ezt egy másik formába öntjük. Egyszerre sütjük
előmelegített sütőben.
Krém
elkészítése: 25 dkg vajat 15 dkg porcukrot jól kikeverjük, három féle pudingot
készítünk, vaníliás, kakaós, puncsost.
Ha
kihűlt, felszeleteljük, közétesszük a pudingot az alábbi sorrendben:
1 szelet sötét tészta, alá vaníliás puding,
1 szelet fehér tészta, alá csokoládés puding
1 szelet sötét tészta, alá puncsos puding,
alá fehér tészta.
Hozzávalók:
25
dkg margarin,
10
dkg cukor,
2
db tojás,
1
evőkanál méz,
40
dkg liszt,
1/2
teáskanál szódabikarbóna,
kevés
tej.
Gyúrjuk
egybe alaposan az összes hozzávalót, majd süssünk belőle 3 lapot. A lapokat a
következő krémmel kenjük meg:
1 liter tejben főzzünk meg 8 evőkanál gríz. Ha kihűlt, vegyítsük össze 20 dkg
margarin és 35 dkg cukor habosra vert keverékével. Az így elkészített krémet
osszuk kétfelé. Az egyik felébe tegyünk kakaót, a másikba pedig keverjük 1/2
citrom levét és lereszelt héját. Ezekkel kenjük meg az előbb elkészített
lapokat.
A
tetejére csokimáz kerül:
Forraljunk össze 30 dkg cukrot, 3 evőkanál vizet, 3 evőkanál kakaót és egy kis
vajat. Ezzel díszítsük a süti tetejét.
Hozzávalók:
25
dkg margarin 20 dkg cukor
1
tojás
fahéj
Töltelék:
vegyes-gyümölcs lekvár
A
lisztet elvegyítjük a sütőporral, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzávegyítjük a
cukrot és a többi anyagot. Gyorsan összegyúrjuk és ha van idő félóráig
pihentetjük. A tészta kétharmadát tepsi nagyságúra kinyújtjuk, tepsibe
helyezzük, és a lekvárral megkenjük. A megmaradt anyagot vékonyra kisodorjuk.
rácsot készítünk belőle, és egymásra keresztbe rakva, a tésztára helyezzük.
Közép-meleg sütőbe 20-30 percig sütjük. Sütés után deszkára borítjuk, és
porcukorral meghintjük. Ha kihűlt ferde téglalapokra szeleteljük. Jó étvágyat!
Bocs,
a tepsim 30x
A
piskótához:
6 evőkanál liszt
6 evőkanál porcukor
6 tojás
10 dekagramm darált dió
2 evőkanál cukrozatlan kakaó
1 mokkáskanál sütőpor
A
vaníliakrémhez:
3 deciliter tej
3 darab tojássárgája
8 dekagramm porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
1 teáskanál étkezési keményítő
A csokiöntethez:
20 dekagramm jó minőségű étcsokoládé
1,5 deciliter tejszín
3 dekagramm vaj
2 evőkanál rum
A rumos öntethez:
2 evőkanál rum
1,5 deciliter víz
1 teáskanál reszelt narancshéj
10 dekagramm cukor
Ezen kívül:
1 jó nagy marék mazsola
2 deciliter rum
10 dekagramm darált dió
3 deciliter tejszínből vert hab
1-2 teáskanál kakaópor a díszítéshez
Elkészítés:
Először
készítsd el a piskótát. A tojássárgájákat keverd habosra a porcukorral, majd
add hozzá apránként a sütőporral elvegyített lisztet is. Végül a külön tálban
kemény habbá vert tojásfehérjét fakanállal, laza mozdulatokkal keverd hozzá. A
masszát oszd három részre. Az egyikbe a kakaóport keverd, a másikba a darált
diót, a harmadik maradjon natúr. A háromféle tésztát külön-külön süsd meg.
Gyorsan, körülbelül 10-12 perc alatt megsülnek.
Állítsd össze a krémeket is. A vaníliakrémhez
a tojássárgáját a cukorral és a vaníliával jól keverd ki, majd apránként öntsd
hozzá a tejet, vízgőz felett főzd krémsűrűségűre, és tedd bele az étkezési
keményítőt. A csokiöntethez törd darabokra az étcsokoládét, öntsd hozzá a tejszínt
és a rumot, majd vízgőz felett olvaszd fel. A rumos öntethez a vízben
körülbelül 10 percig főzd a cukrot, ha már sűrűsödik, vedd le a tűzről, és add
hozzá a reszelt narancshéjat és a rumot. A mazsolát áztasd be a rumba.
A megsült piskótalapokat törd kisebb
darabokra, és keverd össze. Egy tálba először egy réteg piskótát tegyél,
locsolj rá rumos öntetet, szórd rá a rumos mazsolát, a darált diót, majd tegyél
rá a vaníliakrémből. Ezután újabb sor következik, amíg az alapanyagok el nem
fogynak. A teteje piskóta legyen. Erre szórj kakaóport, tegyél rá tejszínhabot,
és alaposan locsold meg a csokiöntettel.
Hozzávalók:
4
db zsemle
1 cs túró
1
db tojás
2
cs vaníliás cukor
2
ek cukor
1,5
pohár tejföl
ízlés
szerint mazsola
Elkészítés:
A zsömlék tetejét vágd le és a közepéből az anyagot szedd ki.
A mazsolát az áttört túrót, a cukrot ,a tojás sárgáját,1 cs. Vaníliás cukrot és
1 pohár tejfölt a zsemlék apróra csipegetett belsejével keverjük jól össze. A
zsemléket a tejben óvatosan áztassuk meg. Rakjuk egy kis méretű kiolajazott
tepsibe egymás mellé és a túróval töltsük meg. A maradék tejfölbe keverjük a
vaníliás cukrot és a zsölék tetejét kenjük be vele.
Előmelegített sütőbe 2-3 fokozaton(
50
dkg liszt,
25
dkg vaj,
6
dkg cukor,
1
1/2 dkg élesztő,
3
kanál tejföl,
2
tojás sárgája,
csipet
só.
töltelék:
25
dkg darált dió,
15
dkg cukor,
1
csomag vaníliás cukor,
barackíz.
tetejére:
1 tábla tortabevonó
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a 6 dkg cukrot, a tejföllel
eldörzsölt élesztőt, csipet sót és 2 tojássárgáját. Könnyen gyúrható tésztává
dolgozzuk ki és fél órán át pihentetjük. Négy cipót formázunk a tésztából ,majd
mindegyiket kinyújtjuk kisebb tepsi nagyságúra és megtöltjük a következő
töltelékkel:
a darált diót a cukrot és vaníliás cukrot összekeverjük és három részre
osztjuk. A kikent ,lisztezett tepsibe helyezzük az első kinyújtott tésztalapot
,megkenjük lekvárral, majd meghintjük a cukros dióval, és befedjük a következő
lappal így rétegezzük ,végül a 4. tésztalappal befedjük. Villával
megszurkálhatjuk a tetejét, és kis lángon sütjük (kb.40 perc).Ha kihűlt,
tetejét bevonjuk a tortabevonóval.