Sertéscsülök vele sült burgonyával.
Hozzávalók:
40 dkg
nagy szemű bab,
1
füstölt csülök,
bors,
pirospaprika, só.
A
beáztatott babot puhára főzzük. Ugyancsak puhára főzzük - de külön! - a csülköt
is. A káposztát eközben fedő alatt szintén puhára főzzük, az előzőleg leszűrt
babot. Kevés rántást készítünk a pirospaprikával, amivel besűrítjük az ételt.
Tetszés szerint fűszerezzük, s még főni hagyjuk. Tálaláskor a csülköt a babos
káposzta mellé tesszük.
Hozzávalók:
1 db
főtt, füstölt csülök,
2 pohár
tejföl,
2 fej
vöröshagyma,
20 dkg
trappista sajt,
6 db
főtt tojás,
Zsiradék
Úgy
készül, mint a sima rakott krumpli, csak kolbász helyett füstölt csülök
szeleteket használj.
Hozzávalók:
1 db
csülök,
10 dkg
burgonya,
2 db
tojás,
2 dkg
élesztő,
60 dkg
liszt
A burgonyát
héjában megfőzzük, megtisztítjuk, áttörjük. Az élesztőt langyos tejben
elmorzsoljuk, kevés lisztet adunk hozzá, és meleg helyen felfuttatjuk. Az
áttört burgonyából, a lisztből, a tojások sárgájából- a felfuttatott élesztő
hozzáadásával- keményebb tésztát dagasztunk. A tésztát meleg helyen 2 órán át
kelesztjük, amíg tömege mintegy másfélszerese lesz. A megtisztított, megmosott
csülköt hideg, sós vízben feltesszük főni, és puhára főzzük. Amikor megfőtt,
kicsontozzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. Amikor a tészta megkelt,
Hozzávalók:
300g
főtt füstölt csülökhús,
2db
tojás,
2dl
tej,
400g
liszt,
2dl tejföl,
20g só,
5g
cukor,
3g
törött bors,
0,5dl
olaj
A
füstölt csülökhúst ledaráljuk. A lisztből, a tojásból és a tejből közepesen
kemény galuskatésztát készítünk. Belekeverjük a ledarált csülökhúst, borssal
fűszerezzük. Forró, sós vízbe beleszaggatjuk a galuskát, majd addig főzzük,
amíg a galuskák a víz tetejére fel nem jönnek. Leszűrjük, leöblítjük, s
felforrósított olajban átforgatjuk, ha szükséges, utána ízesítjük. A tejfölt
megsózzuk, a cukorral ízesítjük, majd felmelegítjük, vigyázva arra, hogy a tejföl
ki ne csapódjon. A felforrósított galuskát tálra öntjük, tetejét meglocsoljok
Hozzávalók:
v
1 db csülök
(nyers),
v
3 fej
vöröshagyma,
v
ízlés sz. só,
ízlés sz. bors (szemes),
v
sütéshez olaj,
fokhagyma
A
csülköt megtisztítom, megmosom, leszárítom, és jól besózom. Egy alufólia
darabba úgy csomagolom be, hogy a sülés közben képződő leve ne folyhasson ki. A
becsomagolt csülköt tepsire teszem és az előmelegített forró sütőben, jó egy
órán keresztül erős lángon párolom.
Közben
a vöröshagymát nagyon vékony karikákra vágom, és a forró olajban ropogós
pirosra megsütöm. Meleg helyre teszem. (Nem szabad befedni, sem megsózni, mert
megereszkedik!)
A
fokhagymát szétzúzom és ráöntök két teáskanálnyi vizet.
A
megpuhult csülköt kiszedem a fóliából, bőrét úgy vágom fel, hogy a hús
belsejéhez hozzáférjek. A fokhagymás lével bekenem kívül-belül, majd egy lapos
tűzálló tálra teszem bőrével felfelé.
A sült
hagymát rátéve, pár percig még a sütőben pirítom.
Az
előkészített-megmosott és megtisztított- csülköt hideg vízben feltesszük főni.
Amíg a csülök fő, előkészítjük a zöldségféléket. Amikor a lé felforrt,
lehabozzuk, majd az előkészített zöldségeket a levesbe tesszük a fűszerekkel
együtt. lassú forralással 4-5 órán keresztül főzzük. Amikor a csülök megpuhult,
levesszük a tűzről, a levest ülepítjük és leszűrjük. A zöldséget a levessel
együtt forrón tálaljuk. A hús mellé adhatunk ecetes tormát, vagy ízlés szerint
gyümölcsmártást.
Hozzávalók:
2 db
közepes nagyságú vöröshagyma,
Fehér
paprika
Paradicsom
ízlés
szerint só, bors, vegeta,
A
zsíron megpirítjuk a finomra kockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az apró
darabokra vágott sertéscsülköt, és lassú tűz fölött megpároljuk.
Beletesszük
a sót, a borsot, a vegetát, a babérlevelet, a paprikát, paradicsomot, majd
összekeverjük. Ezután annyi vízzel, hogy a hozzávalókat ellepje.
Ízesítjük
az őrölt paprikával, s ha már majdnem kész, belefőzzük a hasábra vágott
burgonyát. A hajósi pincepörköltet tűzforrón tálaljuk.
Asztali
örömeinket savanyúsággal és frissen szeletelt kenyérrel tehetjük teljesebbé!
Hozzávalók:
10-15
dkg zsír,
3 fej
hagyma,
30 dkg
füstölt tarja vagy csülök,
1kg
savanyú káposzta
6-8
babérlevél,
2
evőkanál őrölt paprika,
10-12
dkg rizs
A
hagymát kockára vágjuk és megfonnyasztjuk a zsírban, majd beletesszük a felkockázott
füstölt tarját vagy csülköt és a lapockát. Amikor elfőtte a levét levesszük a
tűzről és beleöntjük a cserépedénybe, akkor tesszük bele a savanyú káposztát, a
babérlevelet, meghintjük a pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, hogy jól
ellepje. Amikor félig puha a hús, a megmosott rizst a tetejére hintjük és még
egy pohár vizet öntünk rá. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel meglocsoljuk.
Hozzávalók:
2 nagy
vöröshagyma,
4-5
evőkanál olaj,
2-3
gerezd fokhagyma,
1
púpozott evőkanál pirospaprika,
1
kiskanál só,
zöldpaprika
és paradicsom,
1
mokkáskanál cseresznyepaprika krém,
30 dkg
csiperke,
15 dkg
főtt füstölt tarja,
20 dkg
kolbász
A
csülökhúst bőröstől közepes kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk,
felaprítjuk, és az olajon a hússal együtt kevergetve megpirítjuk. Zúzott
fokhagymával fészerezzük, majd beleszórjuk a pirospaprikát és a sót. A paprikát
és a paradicsomot apróra vágjuk és szintén hozzáadjuk. Egy kevés vizet öntünk
rá, majd lefödve, kislángon kb. 1 óra alatt majdnem puhára pároljuk. Ekkor
kerül bele a cikkekre vágott gomba, a kockákra vágott tarja és a felkarikázott
kolbász. Együtt pároljuk készre. Juhtúrós, kapros csusza illik köretnek hozzá.
Hozzávalók:
2 db
sertéscsülök,
80g
zsír,
1000g
burgonya,
100g
zöldpaprika,
150g
sárgarépa,
100g
fehérrépa,
200g
vöröshagyma,
2g
törött bors,
40g só.
A
csülökhús bőrét 1 -
Hozzávalók:
1,5-
18-20
dkg zsír,
25 dkg
vöröshagyma,
csapott
evőkanál csípős és erős paprika,
1
mokkáskanál őrölt bors, só
A
nagyon finomra összevágott vöröshagymát lassú tűzön, forró zsírban süssük
üvegesre. A bográcsot a tűzről levéve szórjuk bele a kétféle pirospaprikát,
keverjük el, tegyük bele a gondosan megtisztított; összevágott körmöket és a
nagy kockákra vágott bőrös csülökhúst.
Állandó
keverés mellett pörköljük át a húst, majd annyi vizet öntsünk rá, hogy az
ellepje a húst. Sózzuk meg, s tegyük bele a borsot is. Ezután kevergetve, majd
rázogatva, lassú tűzön pároljuk puhára a húst. Közben, ha a leve elpárologna,
pótoljuk egy kevés vízzel vagy a kéznél levő borral. Ez csak fokozza az étel
pikánsságát. Ecetes savanyúsággal, friss fehér kenyérrel a tejföl sűrűségű
pörköltlé emlékezetes ízeket nyújt.
Hozzávalók:
2 db
közepes sertéscsülök,
1 fej
hagyma,
1 cs
vegyes zöldség,
2
babérlevél,
egész
bors, só,
1 ek
mustár,
citromlé,
v
petrezselyem,
liszt, tojás, morzsa
A
csülköket
Hozzávalók:
1db
kicsontozott csülök,
250g
rizs,
20g
vaj,
150g
paradicsom,
5g
curry,
30g só,
10g
törött bors,
3g
sáfrány
A
kicsontozott csülköt kockára vágjuk, és sós vízben félpuhára főzzük. Amíg a hús
puhul, a rizst kiválogatjuk, megmossuk, a vajon üvegesre pirítjuk, majd kb.
ugyanannyi, forrásban lévő, sós vízzel felengedjük, hozzáadjuk a sáfrányt, és
fedővel letakarva, félig puhára pároljuk. A rizst és a húst összekeverjük a
curryvel, a sóval és a törött borssal, tetejére rárakjuk a karikákra vágott
paradicsomot. A főzőlevet átszűrjük, felforraljuk, a rizses húsra öntjük, majd
lefedve, forró sütőben puhára pároljuk. A fedőt levéve, tetejét megpirítjuk.
Forrón tálaljuk. Friss zöldsalátát adunk hozzá.
Hozzávalók:
2 szál
sárga-, és fehérrépa,
1 fej
vöröshagyma,
1 ek
olaj,
1 ek
liszt,
5 szem
bors,
2
babérlevél,
cukor,
ecet,
só.
A
csülköt kuktában puhára főzöm. Kihűlés után vékonyan felszeletelem. A sárga-,
és fehérrépát a felkarikázott hagymával együtt az olajon megpárolom, az összes
hozzávalót beleteszem annyi vízbe, amennyi ellepi és felforralom, beleteszem a
húst és egy napra hűtőszekrénybe teszem. Másnap felforralom, puhára főzöm, majd
a zöldségeket áttöröm. Behabarom és a húsra öntöm. Spagettivel, vagy
makarónival tálalom.
Hozzávalók.
2 db
sertés hátsócsülök,
80 dkg
burgonya,
20 dkg
vöröshagyma,
1
csomag petrezselyem,
Ételízesítő
A
megtisztított csülköket bedörzsöljük vegetával vagy bármilyen hasonló
ételízesítővel, tepsibe tesszük és kevés vízzel sütőben aranybarnára sütjük,
időnként meglocsoljuk a saját levével. A mikor a hús már majdnem puha, vékony
cikkekre vágott burgonyát és karikázott vöröshagymát teszünk mellé, azt is
megszórjuk ételízesítővel. Ügyeljünk arra, hogy a hús és a burgonya egyszerre
készüljön el. Tálaláskor meghinthetjük finomra vágott petrezselyemzölddel.
Hozzávalók:
v
40 dkg csont
nélküli, füstölt sertéscsülök,
v
10 dkg tarhonya,
v
40 dkg burgonya,
v
2 nagyobb
zöldpaprika,
v
10 dkg
vöröshagyma,
v
8 dkg paradicsom,
v
4 evőkanál olaj,
v
1 dkg
pirospaprika,
v
só
A
vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd felhevített olajon
megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, felengedjük kevés vízzel, és
zsírjára pirítjuk. Beletesszük a kockára vágott csülökhúsokat, majd a
kicsumázott, feldarabolt paprikát és paradicsomot. Lefedve puhára főzzük,
közben vízzel pótoljuk az elpárolgott levet. A tarhonyát kevés olajon
megpirítjuk, majd a felkockázott burgonyával együtt a húshoz adjuk. Felengedjük
annyi forró vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje, majd fedő alatt, takaréklángon
készre pároljuk. Savanyúsággal és vörösborral kínáljuk. A tarhonyás csülköt
bográcsban is elkészíthetjük.
Hozzávalók:
v
60-70 dkg főtt
füstölt csülök (vagy sonka) felszeletelve,
v
1,5-
v
v
1 fej fokhagyma,
v
2 db tojás,
v
só,
v
bors
v
pár szelet bacon
vagy kolozsvári szalonna, a
v
tálaláshoz lila
hagyma
Egy
tepsit kikenünk, majd egy réteg főtt burgonyát lerakunk, s rárakunk egy réteg
szeletelt csülköt. A tejfölbe belenyomjuk a fej fokhagymát, beleütjük a 2
tojást, pici sót és ízlés szerinti borsot szórunk bele, és jól összekeverjük.
Ezzel az öntettel leöntjük a csülköt, majd ismét egy réteg burgonya következik.
A hozzávalók mennyiségétől függ, hogy hány réteg lesz, de szerintem a túl sok
nem annyira tud átsülni. A rakosgatást burgonyával fejezzük be, melyet leöntünk
ismét a tejföllel, de kicsit vékonyan, hogy a krumpli szépen megpirulhasson. A
tetejére vékonyra szeletelt szalonnát teszünk, jól átsütjük (kb. 1 óra) hogy
ropogós legyen, majd a tetejére szeletelt lila hagymával tálaljuk. Vörös borral
kiváló.