Csülkös ételek

 

Babos káposzta csülökkel

Csülkös rakott krumpli

Cipóban sült csülök.

Csülkös galuska

Erdélyi hagymás csülök

Hajósi pincepörkölt csülökkel

Húsoskáposzta

Kedvenc pörkölt

Kemencés sertéscsülök

Körmös csülökpörkölt

Rántott csülök

Rizses csülök

Sertéscsülök vadas mártásban

Sertéscsülök vele sült burgonyával.

Tarhonyás csülök

Tepsis csülök

 

 

Babos káposzta csülökkel

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta,

40 dkg nagy szemű bab,

1 füstölt csülök,

bors,  pirospaprika, só.

A beáztatott babot puhára főzzük. Ugyancsak puhára főzzük - de külön! - a csülköt is. A káposztát eközben fedő alatt szintén puhára főzzük, az előzőleg leszűrt babot. Kevés rántást készítünk a pirospaprikával, amivel besűrítjük az ételt. Tetszés szerint fűszerezzük, s még főni hagyjuk. Tálaláskor a csülköt a babos káposzta mellé tesszük.

 

Csülkös rakott krumpli

Hozzávalók:

1 db főtt, füstölt csülök,

2 kg burgonya,

2 pohár tejföl,

2 fej vöröshagyma,

20 dkg trappista sajt,

6 db főtt tojás,

Zsiradék

 

Úgy készül, mint a sima rakott krumpli, csak kolbász helyett füstölt csülök szeleteket használj.

Cipóban sült csülök.

Hozzávalók:

1 db csülök,

10 dkg burgonya,

2 db tojás,

2 dkg élesztő,

2 dl tej,

30 g só,

60 dkg liszt

 

A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, áttörjük. Az élesztőt langyos tejben elmorzsoljuk, kevés lisztet adunk hozzá, és meleg helyen felfuttatjuk. Az áttört burgonyából, a lisztből, a tojások sárgájából- a felfuttatott élesztő hozzáadásával- keményebb tésztát dagasztunk. A tésztát meleg helyen 2 órán át kelesztjük, amíg tömege mintegy másfélszerese lesz. A megtisztított, megmosott csülköt hideg, sós vízben feltesszük főni, és puhára főzzük. Amikor megfőtt, kicsontozzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. Amikor a tészta megkelt, 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, egyik oldalára rakjuk a megfőtt csülökhúst, felcsavarjuk mint a rétest, majd kizsírozott tepsibe tesszük, tetejét megkenjük felvert tojással, aztán előmelegített, forró sütőben megsütjük. Amikor megsült, rövid ideig pihentetjük, majd éles késsel ferdén felszeleteljük, és tálra rendezzük. Tálaláskor adjunk mellé házi savanyúságot.

Csülkös galuska

Hozzávalók:

300g főtt füstölt csülökhús,

2db tojás,

2dl tej,

400g liszt,

2dl tejföl,

20g só,

5g cukor,

3g törött bors,

0,5dl olaj

 

A füstölt csülökhúst ledaráljuk. A lisztből, a tojásból és a tejből közepesen kemény galuskatésztát készítünk. Belekeverjük a ledarált csülökhúst, borssal fűszerezzük. Forró, sós vízbe beleszaggatjuk a galuskát, majd addig főzzük, amíg a galuskák a víz tetejére fel nem jönnek. Leszűrjük, leöblítjük, s felforrósított olajban átforgatjuk, ha szükséges, utána ízesítjük. A tejfölt megsózzuk, a cukorral ízesítjük, majd felmelegítjük, vigyázva arra, hogy a tejföl ki ne csapódjon. A felforrósított galuskát tálra öntjük, tetejét meglocsoljok

 

Erdélyi hagymás csülök

Hozzávalók:

v      1 db csülök (nyers),

v      3 fej vöröshagyma,

v      ízlés sz. só, ízlés sz. bors (szemes),

v      sütéshez olaj, fokhagyma

A csülköt megtisztítom, megmosom, leszárítom, és jól besózom. Egy alufólia darabba úgy csomagolom be, hogy a sülés közben képződő leve ne folyhasson ki. A becsomagolt csülköt tepsire teszem és az előmelegített forró sütőben, jó egy órán keresztül erős lángon párolom.

Közben a vöröshagymát nagyon vékony karikákra vágom, és a forró olajban ropogós pirosra megsütöm. Meleg helyre teszem. (Nem szabad befedni, sem megsózni, mert megereszkedik!)

A fokhagymát szétzúzom és ráöntök két teáskanálnyi vizet.

A megpuhult csülköt kiszedem a fóliából, bőrét úgy vágom fel, hogy a hús belsejéhez hozzáférjek. A fokhagymás lével bekenem kívül-belül, majd egy lapos tűzálló tálra teszem bőrével felfelé.

A sült hagymát rátéve, pár percig még a sütőben pirítom.

 

 

Az előkészített-megmosott és megtisztított- csülköt hideg vízben feltesszük főni. Amíg a csülök fő, előkészítjük a zöldségféléket. Amikor a lé felforrt, lehabozzuk, majd az előkészített zöldségeket a levesbe tesszük a fűszerekkel együtt. lassú forralással 4-5 órán keresztül főzzük. Amikor a csülök megpuhult, levesszük a tűzről, a levest ülepítjük és leszűrjük. A zöldséget a levessel együtt forrón tálaljuk. A hús mellé adhatunk ecetes tormát, vagy ízlés szerint gyümölcsmártást.

 

Hajósi pincepörkölt csülökkel

Hozzávalók:

1,5 kg sertéscsülök,

2 db közepes nagyságú vöröshagyma,

200 g sertészsír,

Fehér paprika

Paradicsom

20 g őrölt édesnemes paprika,

2 kg burgonya,

ízlés szerint só, bors, vegeta,

 

A zsíron megpirítjuk a finomra kockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az apró darabokra vágott sertéscsülköt, és lassú tűz fölött megpároljuk.

Beletesszük a sót, a borsot, a vegetát, a babérlevelet, a paprikát, paradicsomot, majd összekeverjük. Ezután annyi vízzel, hogy a hozzávalókat ellepje.

Ízesítjük az őrölt paprikával, s ha már majdnem kész, belefőzzük a hasábra vágott burgonyát. A hajósi pincepörköltet tűzforrón tálaljuk.

Asztali örömeinket savanyúsággal és frissen szeletelt kenyérrel tehetjük teljesebbé!

Húsoskáposzta

Hozzávalók:

10-15 dkg zsír,

3 fej hagyma,

30 dkg füstölt tarja vagy csülök,

1 kg lapocka,

1kg savanyú káposzta

6-8 babérlevél,

2 evőkanál őrölt paprika,

10-12 dkg rizs

 

A hagymát kockára vágjuk és megfonnyasztjuk a zsírban, majd beletesszük a felkockázott füstölt tarját vagy csülköt és a lapockát. Amikor elfőtte a levét levesszük a tűzről és beleöntjük a cserépedénybe, akkor tesszük bele a savanyú káposztát, a babérlevelet, meghintjük a pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Amikor félig puha a hús, a megmosott rizst a tetejére hintjük és még egy pohár vizet öntünk rá. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel meglocsoljuk.

 

Kedvenc pörkölt

Hozzávalók:

1,5 kg kicsontozott csülökhús,

2 nagy vöröshagyma,

4-5 evőkanál olaj,

2-3 gerezd fokhagyma,

1 púpozott evőkanál pirospaprika,

1 kiskanál só,

zöldpaprika és paradicsom,

1 mokkáskanál cseresznyepaprika krém,

30 dkg csiperke,

15 dkg főtt füstölt tarja,

20 dkg kolbász

 

A csülökhúst bőröstől közepes kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és az olajon a hússal együtt kevergetve megpirítjuk. Zúzott fokhagymával fészerezzük, majd beleszórjuk a pirospaprikát és a sót. A paprikát és a paradicsomot apróra vágjuk és szintén hozzáadjuk. Egy kevés vizet öntünk rá, majd lefödve, kislángon kb. 1 óra alatt majdnem puhára pároljuk. Ekkor kerül bele a cikkekre vágott gomba, a kockákra vágott tarja és a felkarikázott kolbász. Együtt pároljuk készre. Juhtúrós, kapros csusza illik köretnek hozzá.

Kemencés sertéscsülök

Hozzávalók:

2 db sertéscsülök,

80g zsír,

1000g burgonya,

100g zöldpaprika,

150g sárgarépa,

100g fehérrépa,

200g vöröshagyma,

2g törött bors,

40g só.

 

A csülökhús bőrét 1 - 2 cm távolságra bevagdossuk, majd megsózzuk. Sütőtepsibe rakjuk, kevés forró zsírral leöntjük és a kemencébe vetjük. Amikor a hús felülete színt kapott, kevés vizet öntünk alá és letakarva sütjük, hogy egyenletesen párolódhasson. Közben cikkekre vágjuk a megtisztított burgonyát, szeletekre a húsos zöldpaprikát, majd egyforma nagyságú hasábokra a sárgarépát és a fehérrépát. Amikor a csülök már majdnem puhára párolódott, mindezeket mellétesszük a negyedekbe vágott vöröshagymával együtt, és meghintjük törött borssal. Most már fedő nélkül sütjük tovább, amíg az összes anyag együtt összepuhul.

Körmös csülökpörkölt

Hozzávalók:

1,5-2 kg körmös csülök,

18-20 dkg zsír,

25 dkg vöröshagyma,

csapott evőkanál csípős és erős paprika,

1 mokkáskanál őrölt bors, só

 

A nagyon finomra összevágott vöröshagymát lassú tűzön, forró zsírban süssük üvegesre. A bográcsot a tűzről levéve szórjuk bele a kétféle pirospaprikát, keverjük el, tegyük bele a gondosan megtisztított; összevágott körmöket és a nagy kockákra vágott bőrös csülökhúst.

Állandó keverés mellett pörköljük át a húst, majd annyi vizet öntsünk rá, hogy az ellepje a húst. Sózzuk meg, s tegyük bele a borsot is. Ezután kevergetve, majd rázogatva, lassú tűzön pároljuk puhára a húst. Közben, ha a leve elpárologna, pótoljuk egy kevés vízzel vagy a kéznél levő borral. Ez csak fokozza az étel pikánsságát. Ecetes savanyúsággal, friss fehér kenyérrel a tejföl sűrűségű pörköltlé emlékezetes ízeket nyújt.

 

Rántott csülök

Hozzávalók:

2 db közepes sertéscsülök,

1 fej hagyma,

1 cs vegyes zöldség,

2 babérlevél,

egész bors, só,

1 ek mustár,

citromlé,

v      petrezselyem, liszt, tojás, morzsa

A csülköket 1 l vízben feltesszük főni a hagymával és a zöldségekkel együtt. Babérlevéllel, sóval, borssal fűszerezzük. Mikor a csülök megfőtt, a léből kivesszük és még melegen megkenjük mustárból, citromléből és petrezselyemből készített páccal. 30 perc pihentetés után bundázzuk, bő zsírban megsütjük. Felszeletelve tálaljuk.

 

Rizses csülök

Hozzávalók:

1db kicsontozott csülök,

250g rizs,

20g vaj,

150g paradicsom,

5g curry,

30g só,

10g törött bors,

3g sáfrány

 

A kicsontozott csülköt kockára vágjuk, és sós vízben félpuhára főzzük. Amíg a hús puhul, a rizst kiválogatjuk, megmossuk, a vajon üvegesre pirítjuk, majd kb. ugyanannyi, forrásban lévő, sós vízzel felengedjük, hozzáadjuk a sáfrányt, és fedővel letakarva, félig puhára pároljuk. A rizst és a húst összekeverjük a curryvel, a sóval és a törött borssal, tetejére rárakjuk a karikákra vágott paradicsomot. A főzőlevet átszűrjük, felforraljuk, a rizses húsra öntjük, majd lefedve, forró sütőben puhára pároljuk. A fedőt levéve, tetejét megpirítjuk. Forrón tálaljuk. Friss zöldsalátát adunk hozzá.

Sertéscsülök vadas mártásban

Hozzávalók:

1 kg füstölt csülök,

2 szál sárga-, és fehérrépa,

1 fej vöröshagyma,

1 ek olaj,

1 ek liszt,

2 dl tejföl,

5 szem bors,

2 babérlevél,

cukor,

ecet,

só.

 

A csülköt kuktában puhára főzöm. Kihűlés után vékonyan felszeletelem. A sárga-, és fehérrépát a felkarikázott hagymával együtt az olajon megpárolom, az összes hozzávalót beleteszem annyi vízbe, amennyi ellepi és felforralom, beleteszem a húst és egy napra hűtőszekrénybe teszem. Másnap felforralom, puhára főzöm, majd a zöldségeket áttöröm. Behabarom és a húsra öntöm. Spagettivel, vagy makarónival tálalom.

 

Sertéscsülök vele sült burgonyával.

Hozzávalók.

2 db sertés hátsócsülök,

80 dkg burgonya,

20 dkg vöröshagyma,

1 csomag petrezselyem,

Ételízesítő

 

A megtisztított csülköket bedörzsöljük vegetával vagy bármilyen hasonló ételízesítővel, tepsibe tesszük és kevés vízzel sütőben aranybarnára sütjük, időnként meglocsoljuk a saját levével. A mikor a hús már majdnem puha, vékony cikkekre vágott burgonyát és karikázott vöröshagymát teszünk mellé, azt is megszórjuk ételízesítővel. Ügyeljünk arra, hogy a hús és a burgonya egyszerre készüljön el. Tálaláskor meghinthetjük finomra vágott petrezselyemzölddel.

 

Tarhonyás csülök

Hozzávalók:

v      40 dkg csont nélküli, füstölt sertéscsülök,

v      10 dkg tarhonya,

v      40 dkg burgonya,

v      2 nagyobb zöldpaprika,

v      10 dkg vöröshagyma,

v      8 dkg paradicsom,

v      4 evőkanál olaj,

v      1 dkg pirospaprika,

v     

 

A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd felhevített olajon megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, felengedjük kevés vízzel, és zsírjára pirítjuk. Beletesszük a kockára vágott csülökhúsokat, majd a kicsumázott, feldarabolt paprikát és paradicsomot. Lefedve puhára főzzük, közben vízzel pótoljuk az elpárolgott levet. A tarhonyát kevés olajon megpirítjuk, majd a felkockázott burgonyával együtt a húshoz adjuk. Felengedjük annyi forró vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje, majd fedő alatt, takaréklángon készre pároljuk. Savanyúsággal és vörösborral kínáljuk. A tarhonyás csülköt bográcsban is elkészíthetjük.

Tepsis csülök

Hozzávalók:

v      60-70 dkg főtt füstölt csülök (vagy sonka) felszeletelve,

v      1,5-2 kg héjában főtt krumpli szintén felszeletelve,

v      4 dl tejföl,

v      1 fej fokhagyma,

v      2 db tojás,

v      só,

v      bors

v      pár szelet bacon vagy kolozsvári szalonna, a

v      tálaláshoz lila hagyma

 

Egy tepsit kikenünk, majd egy réteg főtt burgonyát lerakunk, s rárakunk egy réteg szeletelt csülköt. A tejfölbe belenyomjuk a fej fokhagymát, beleütjük a 2 tojást, pici sót és ízlés szerinti borsot szórunk bele, és jól összekeverjük. Ezzel az öntettel leöntjük a csülköt, majd ismét egy réteg burgonya következik. A hozzávalók mennyiségétől függ, hogy hány réteg lesz, de szerintem a túl sok nem annyira tud átsülni. A rakosgatást burgonyával fejezzük be, melyet leöntünk ismét a tejföllel, de kicsit vékonyan, hogy a krumpli szépen megpirulhasson. A tetejére vékonyra szeletelt szalonnát teszünk, jól átsütjük (kb. 1 óra) hogy ropogós legyen, majd a tetejére szeletelt lila hagymával tálaljuk. Vörös borral kiváló.