Bográcsos ételek

 

Bográcsgulyás. 1

Bográcsos paprikás. 2

Halpaprikás bográcsban.. 3

Öregtarhonya tanyai módra.. 3

Paprikás krumpli 3

Pincepörkölt. 4

Rizses lecsó debrecenivel. 4

Slambuc.. 5

Tarkabab-gulyás. 5

Tutajos. 6

Vörösboros pusztapörkölt. 6

 

Bográcsgulyás

 Hozzávalók:

80 dkg marhahús,

15 dkg zsír,

2 nagyobb fej hagyma,

2-3 gerezd fokhagyma,

2 ek. pirospaprika,

só, köménymag, majoránna,

20 dkg fehér paprika és paradicsom,

30 dkg burgonya,

3 szál sárgarépa

2 szál fehér répa

csipetkebetét.

 

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk. A lángról levéve hozzáadjuk a pirospaprikát, fehér paprikát, paradicsomot, elkeverjük, egy kevés vízzel felengedjük, és visszatéve zsírjára sütjük. Az egyforma kockákra vágott húst beletesszük, fehéredésig pároljuk, kevergetjük, megsózzuk. Mérsékelt tűzön, pároljuk. Közben hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát és az apróra vágott köményt és a zöldséget. Annyi forró vizet öntsünk rá, hogy ellepje az ételt. Amikor majdnem puha, hozzátesszük a szép apró kockákra vágott burgonyát, és annyi vizet, amennyit akarunk. Vigyázat, a gulyás nem leves, csak mi így szoktuk meg.

Bográcsos paprikás

Hozzávalók (6-8 személyre):

1,1/2 kg burgonya,

1 közepes méretű csirke,

1 nagy szál lángolt kolbász (vagy nem nagyon száraz füstölt kolbász). 

3-4 pár virsli,

50 dkg zöldpaprika,

4 dl tejföl,

20 dkg paradicsom,

1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér,

15 dkg füstölt szalonna,

2 dl száraz vörösbor.

2 nagy fej vöröshagyma,

5 gerezd fokhagyma,

2 evőkanál piros fűszerpaprika,

2 evőkanál vegeta,

1 púpozott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

Elkészítés: Jó nagy bográcsot készítek elő. Az apróra vágott füstölt szalonnát a bogrács aljába rakom. A csirkét megtisztítom, és kis darabjaira vágom, mint amikor paprikás csirkét készítek. A húsdarabok mindkét oldalát megsózom. A kolbászt megmosom, bőrét lehúzom, majd annyi darabra vágom, amennyi a vendégek száma. A virslik bőrét is lehúzom. A megmosott, és kicsumázott zöldpaprikát, valamint a megmosott paradicsomot karikákra vágom, a burgonyát meghámozom és felkockázom. A megtisztított vöröshagymát nagyon vékony karikákra metélem, a zöldséget tisztítás után vékony hasábokra aprítom. A bográcsot parázsra rakom, és a szalonna zsírját kiolvasztom. Kevergetés közben beleszórom a pirospaprikát, és azonnal meglocsolom 3 evőkanál vízzel. Összekeverem, és a következő sorrendben teszem be a bográcsba a hozzávalókat: először a hagymakarikákat, a csirkehús darabokat, a füstölt kolbászt, majd a zöldpaprikát, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret. Hagyom, hogy a parázson néhány percig erősen süljön a belerakott nyersanyag, majd annyi vízzel öntöm fel, amennyi 2 ujjnyival lepi el a zöldséges húst. A vegetával, a törött borssal és a zúzott fokhagymával megfűszerezem és 45-50 percig főzöm. Ezután hozzáadom a burgonyát, és együtt puhára főzöm. Meggyőződök arról, hogy a burgonya is egészen megpuhult-e már, csak akkor öntöm bele a bort és teszem hozzá a paradicsomot, meg a virsliket. Ízlés szerint meg is sózom. Jól összeforralom, végül a tejfölt belekeverem, és már csak forráspontig melegítem.

Halpaprikás bográcsban

Hozzávalók:

80 dkg pontyfilé, (vagy harcsa, kecsege, törpeharcsa vegyesen),

15 dkg vöröshagyma,

1 dl olaj,

1 evőkanál pirospaprika,

15 dkg húsos paprika,

10 dkg paradicsom,

1 evőkanál liszt,

2 dl tejföl,

só,

2 dl száraz fehérbor,

60 dkg tisztított burgonya.

Elkészítése: A finomra vágott hagymát kevés olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a szeletelt zöldpaprikát, néhány percig együtt pirítjuk.

A tűzről félrehúzva pirospaprikát hintünk rá, felöntjük fehérborral és hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot. További, ötpercnyi forralás után adjuk hozzá a tejfölt, melyet előzőleg liszttel, fél dl langyos vízzel csomómentesen kikevertünk. Mártás sűrűségűvé forraljuk. Forrás közben apránként tesszük bele a haldarabkákat, és 7-8 percnyi forralás után sóval kellően beízesítve tálaljuk. Amikor a halat bele tettük, kevergetni nem szabad, csupán a bográcsot rázogassuk óvatosan. Külön edényben főtt sós burgonyával körítjük.

Öregtarhonya tanyai módra

Hozzávalók:

20 dkg szalonna,

25 dkg nagyobb szemű tarhonya, (Sörét)

egy kis fej vöröshagyma,

egy késhegynyi pirospaprika,

3 burgonya,

1 csövespaprika,

só. 

A szalonnát apró kockákra vágjuk, jól kisütjük (ha van, bográcsban), ráöntjük a tarhonyát, és aranysárgára pirítjuk. Rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, s annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi a tarhonyát. Ha elfőtte a vizet, pótoljuk, amíg a tarhonya meg nem puhul. Apróra vágott burgonyát, s egy nem túl erős paprikát teszünk bele. Ha megpuhult a tarhonya, zsírjára pirítjuk. Salátával igen finom étel.

 

Paprikás krumpli

A szalonnát apró kockákra vágjuk, jól kisütjük (ha van, bográcsban), ráöntjük a tarhonyát, és aranysárgára pirítjuk. Rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, s annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi a tarhonyát. Ha elfőtte a vizet, pótoljuk, amíg a tarhonya meg nem puhul. Apróra vágott burgonyát, s egy nem túl erős paprikát teszünk bele. Ha megpuhult a tarhonya, zsírjára pirítjuk. Salátával igen finom étel.

Hozzávalók:

15 dkg kolozsvári (húsos) szalonna,

2 nagy fej vöröshagyma,

2-3 gerezd fokhagyma

1 csapott evőkanál pirospaprika,

2 zöldpaprika,

1 paradicsom,

2 kg tisztított rózsakrumpli,

só. bors

Elkészítés: A csíkokra vágott, kiolvasztott szalonna zsírjában aranysárgára pirítjuk a finomra összevágott hagymát. Beletesszük a fokhagymát, pirospaprikát, a zöldpaprikát, a paradicsomot. Összekeverjük, és kevés vizet öntünk hozzá. Beletesszük a hosszú cikkekre vágott krumplit, és annyi vízzel töltjük fel, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk és alacsony láng fölött, lehetőleg lefedve, készre főzzük.

Többször, óvatosan keverjük meg. Laktatóbbá tehetjük, ha kolbászt, virslit vagy debrecenit főzünk bele.

Pincepörkölt

Hozzávalók:

1,5 kg sertés vagy marha oldalas (csontos)

3 db nagy vöröshagyma,

200 g sertészsír,

2 db Fehér paprika

2 db Paradicsom

20 g őrölt fűszerpaprika,

2 kg burgonya,

20 dkg csipetke

ízlés szerint só, bors, 

 

A zsíron megpirítjuk a finomra kockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a csont mentén feldarabolt oldalast és erős tűzön fehéredésig pároljuk.

Beletesszük a fűszerpaprikát, sót, a borsot, a fehérpaprikát, paradicsomot, majd összekeverjük. Ezután annyi vízzel, hogy a hozzávalókat ellepje.

Hozzáadjuk a száraz tarhonyát. Ha már majdnem kész, belefőzzük a hasábra vágott burgonyát. Friss szeletelt kenyérrel tovább terheljük a gyomrunkat!

Rizses lecsó debrecenivel

Hozzávalók:

10 dkg zsiradék,

50 dkg zöldpaprika,

30 dkg paradicsom,

1 nagy fej vöröshagyma,

1 evőkanál pirospaprika,

2 pár debreceni,

12 dkg rizs,

só.

Elkészítés:

A zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát. Meghintjük paprikával és hozzáadjuk a cikkekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot. Megsózzuk, és közepes lángon félpuhára pároljuk. Beletesszük a megmosott rizst, a karikára vágott debrecenit, és a rizsnek megfelelő vizet is öntünk hozzá. Kis lángon, a bográcsot többször megrázogatva közben, lehetőleg letakarva, pároljuk puhára a rizst.

Slambuc

Hozzávalók:

10 dkg kolozsvári (húsos) szalonna,

20 dkg szárított csuszatészta,

1 fej vöröshagyma,

1 púpos evőkanál pirospaprika,

12 dkg füstölt kolbász,

60 dkg burgonya,

1 zöldpaprika,

1 paradicsom,

só. bors

Elkészítés: A kockára vágott, félig kiolvasztott szalonna zsírjában gyakori keverés közben megpirítjuk a csuszatésztát, majd beletesszük a finomra vágott hagymát, s két-három keverés után megszórjuk paprikával. Beletesszük a karikára vágott kolbászt és a kis kockára vágott burgonyát. Annyi vizet öntsünk rá, hogy 2-3 ujjnyi magasan ellepje a tésztát. Sózzuk meg és tegyük bele a zöldpaprikát és a paradicsomot. Alacsony láng felett - lehetőleg lefedve - lassan főzzük meg. A főzés befejező szakaszában többször keverjük meg, nehogy leégjen.

Tarkabab-gulyás

Hozzávalók:

25 dkg nagyszemű szárazbab,

40 dkg burgonya,

1 füstölt köröm,

1 ág zellerlevél,

1 babérlevél,

1 zöldpaprika,

1 paradicsom,

1 nagy sárgarépa,

1 petrezselyemgyökér,

1 közepes fej vöröshagyma,

8 dkg kolozsvári (húsos) szalonna,

1 púpozott kávéskanál pirospaprika,

2 evőkanál száraz csipetke,

1 késhegynyi fokhagyma, só.

Elkészítés: A füstölt körmöt és a babot előző este áztassuk be. A kockára vágott szalonnát kissé kiolvasztjuk, zsírján megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, megpaprikázzuk és beletesszük a beáztatott babot és összevágott körmöt. Kb. 1,5 l vízzel felöntjük. Beletesszük a babérlevelet, a zellerzöldet, az apróra összevágott hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot.

Megsózzuk és fokhagyma sóval ízesítjük. Kb. 1 órányi főzés után tegyük bele az összevágott zöldséget, majd újabb 20 perc után a kockára vágott burgonyát. A főzés utolsó szakaszában főzzük bele a csipetkét.

Tutajos

Hozzávalók:

10 dkg kolozsvári (húsos) szalonna,

40 dkg sörét tarhonya,

1 fej vöröshagyma,

1 púpos evőkanál pirospaprika,

1 zöldpaprika,

1 paradicsom,

50 dkg tisztított burgonya,

só. bors

Elkészítés: A kis kockára vágott, kiolvasztott szalonna zsírjában kb. 10-15 perc alatt aranysárgára pirítjuk a tarhonyát. Ezután beletesszük a finomra vágott hagymát, kétszer-háromszor átkeverjük, majd meghintjük pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, mint a tarhonyamennyiség kétszerese és beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, a kis kockára vágott burgonyát. Megsózzuk és - lehetőleg lefedve - alacsony láng felett lassan megpároljuk.

Vörösboros pusztapörkölt

Hozzávalók:

60 dkg marhalábszár,

50 dkg burgonya,

15 dkg vöröshagyma,

3 dkg édes-nemes fűszerpaprika,

2 gerezd fokhagyma,

2 db paradicsom,

2 db paprika,

2 dl száraz vörösbor,

10 dkg sertészsír,

őrölt kömény, só, bors

Az előhevített zsíron lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Meghintjük a fűszerpaprikával, majd felöntjük kevés vízzel. Beletesszük a nagyobb kockákra vágott marhahúst, a karikára vágott paradicsomot és paprikát, és megsózzuk. Nem túl erős tűzön pörköljük. Amikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, alaposan megmosott és cikkekre vágott burgonyát. Ízesítjük kevés őrölt köménnyel, áttört fokhagymával és vörösborral. Együtt készre főzzük.

Elkészítési idő: 65 perc