Hozzávalók:
80 dkg marhahús,
15 dkg zsír,
2 nagyobb fej hagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
2 ek. pirospaprika,
só, köménymag,
majoránna,
20 dkg fehér paprika és
paradicsom,
30 dkg burgonya,
3 szál sárgarépa
2 szál fehér répa
csipetkebetét.
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk. A lángról levéve hozzáadjuk a
pirospaprikát, fehér paprikát, paradicsomot, elkeverjük, egy kevés vízzel
felengedjük, és visszatéve zsírjára sütjük. Az egyforma kockákra vágott húst
beletesszük, fehéredésig pároljuk, kevergetjük, megsózzuk. Mérsékelt tűzön,
pároljuk. Közben hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát és az apróra vágott köményt
és a zöldséget. Annyi forró vizet öntsünk rá, hogy ellepje az ételt. Amikor
majdnem puha, hozzátesszük a szép apró kockákra vágott burgonyát, és annyi
vizet, amennyit akarunk. Vigyázat, a gulyás nem leves, csak mi így szoktuk meg.
Hozzávalók (6-8
személyre):
1,1/2 kg burgonya,
1 közepes méretű csirke,
1 nagy szál lángolt
kolbász (vagy nem nagyon száraz füstölt kolbász).
3-4 pár virsli,
50 dkg zöldpaprika,
20 dkg paradicsom,
1-1 szál sárgarépa és
petrezselyemgyökér,
15 dkg füstölt szalonna,
2 nagy fej vöröshagyma,
5 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál piros
fűszerpaprika,
2 evőkanál vegeta,
1 púpozott mokkáskanál
törött fekete bors, ízlés szerint só.
Elkészítés: Jó nagy
bográcsot készítek elő. Az apróra vágott füstölt szalonnát a bogrács aljába
rakom. A csirkét megtisztítom, és kis darabjaira vágom, mint amikor paprikás
csirkét készítek. A húsdarabok mindkét oldalát megsózom. A kolbászt megmosom,
bőrét lehúzom, majd annyi darabra vágom, amennyi a vendégek száma. A virslik
bőrét is lehúzom. A megmosott, és kicsumázott zöldpaprikát, valamint a
megmosott paradicsomot karikákra vágom, a burgonyát meghámozom és felkockázom.
A megtisztított vöröshagymát nagyon vékony karikákra metélem, a zöldséget
tisztítás után vékony hasábokra aprítom. A bográcsot parázsra rakom, és a
szalonna zsírját kiolvasztom. Kevergetés közben beleszórom a pirospaprikát, és
azonnal meglocsolom 3 evőkanál vízzel. Összekeverem, és a következő sorrendben
teszem be a bográcsba a hozzávalókat: először a hagymakarikákat, a csirkehús
darabokat, a füstölt kolbászt, majd a zöldpaprikát, a sárgarépát és a
petrezselyemgyökeret. Hagyom, hogy a parázson néhány percig erősen süljön a
belerakott nyersanyag, majd annyi vízzel öntöm fel, amennyi 2 ujjnyival lepi el
a zöldséges húst. A vegetával, a törött borssal és a zúzott fokhagymával
megfűszerezem és 45-50 percig főzöm. Ezután hozzáadom a burgonyát, és együtt
puhára főzöm. Meggyőződök arról, hogy a burgonya is egészen megpuhult-e már,
csak akkor öntöm bele a bort és teszem hozzá a paradicsomot, meg a virsliket.
Ízlés szerint meg is sózom. Jól összeforralom, végül a tejfölt belekeverem, és
már csak forráspontig melegítem.
Hozzávalók:
80 dkg pontyfilé, (vagy harcsa, kecsege, törpeharcsa vegyesen),
15 dkg vöröshagyma,
1 evőkanál pirospaprika,
15 dkg húsos paprika,
10 dkg paradicsom,
1 evőkanál liszt,
só,
60 dkg tisztított burgonya.
Elkészítése: A finomra vágott hagymát kevés olajon
megfuttatjuk. Hozzáadjuk a szeletelt zöldpaprikát, néhány percig együtt
pirítjuk.
A tűzről félrehúzva pirospaprikát hintünk rá, felöntjük
fehérborral és hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot. További, ötpercnyi
forralás után adjuk hozzá a tejfölt, melyet előzőleg liszttel, fél dl langyos
vízzel csomómentesen kikevertünk. Mártás sűrűségűvé forraljuk. Forrás közben apránként
tesszük bele a haldarabkákat, és 7-8 percnyi forralás után sóval kellően
beízesítve tálaljuk. Amikor a halat bele tettük, kevergetni nem szabad, csupán
a bográcsot rázogassuk óvatosan. Külön edényben főtt sós burgonyával körítjük.
Hozzávalók:
20 dkg szalonna,
25 dkg nagyobb szemű
tarhonya, (Sörét)
egy kis fej vöröshagyma,
egy késhegynyi
pirospaprika,
3 burgonya,
1 csövespaprika,
só.
A szalonnát apró kockákra vágjuk,
jól kisütjük (ha van, bográcsban), ráöntjük a tarhonyát, és aranysárgára
pirítjuk. Rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával,
s annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi a tarhonyát. Ha elfőtte a vizet,
pótoljuk, amíg a tarhonya meg nem puhul. Apróra vágott burgonyát, s egy nem túl
erős paprikát teszünk bele. Ha megpuhult a tarhonya, zsírjára pirítjuk. Salátával
igen finom étel.
A szalonnát apró kockákra
vágjuk, jól kisütjük (ha van, bográcsban), ráöntjük a tarhonyát, és
aranysárgára pirítjuk. Rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk
pirospaprikával, s annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi a tarhonyát. Ha
elfőtte a vizet, pótoljuk, amíg a tarhonya meg nem puhul. Apróra vágott
burgonyát, s egy nem túl erős paprikát teszünk bele. Ha megpuhult a tarhonya,
zsírjára pirítjuk. Salátával igen finom étel.
Hozzávalók:
15 dkg kolozsvári
(húsos) szalonna,
2 nagy fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál
pirospaprika,
2 zöldpaprika,
1 paradicsom,
só. bors
Elkészítés: A csíkokra
vágott, kiolvasztott szalonna zsírjában aranysárgára pirítjuk a finomra
összevágott hagymát. Beletesszük a fokhagymát, pirospaprikát, a zöldpaprikát, a
paradicsomot. Összekeverjük, és kevés vizet öntünk hozzá. Beletesszük a hosszú
cikkekre vágott krumplit, és annyi vízzel töltjük fel, amennyi éppen ellepi.
Megsózzuk és alacsony láng fölött, lehetőleg lefedve, készre főzzük.
Többször, óvatosan
keverjük meg. Laktatóbbá tehetjük, ha kolbászt, virslit vagy debrecenit főzünk
bele.
Hozzávalók:
1,5 kg sertés
vagy marha oldalas (csontos)
3 db nagy
vöröshagyma,
200 g sertészsír,
2 db Fehér paprika
2 db Paradicsom
20 g őrölt fűszerpaprika,
2 kg burgonya,
20 dkg csipetke
ízlés szerint só, bors,
A zsíron
megpirítjuk a finomra kockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a csont mentén
feldarabolt oldalast és erős tűzön fehéredésig pároljuk.
Beletesszük a
fűszerpaprikát, sót, a borsot, a fehérpaprikát,
paradicsomot, majd összekeverjük. Ezután annyi vízzel, hogy a hozzávalókat
ellepje.
Hozzáadjuk a
száraz tarhonyát. Ha már majdnem kész, belefőzzük a hasábra vágott burgonyát.
Friss szeletelt kenyérrel tovább terheljük a gyomrunkat!
Hozzávalók:
10 dkg zsiradék,
50 dkg zöldpaprika,
30 dkg paradicsom,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 evőkanál pirospaprika,
2 pár debreceni,
12 dkg rizs,
só.
Elkészítés:
A zsiradékban
megfonnyasztjuk a hagymát. Meghintjük paprikával és hozzáadjuk a cikkekre
vágott zöldpaprikát és paradicsomot. Megsózzuk, és közepes lángon félpuhára
pároljuk. Beletesszük a megmosott rizst, a karikára vágott debrecenit, és a
rizsnek megfelelő vizet is öntünk hozzá. Kis lángon, a bográcsot többször
megrázogatva közben, lehetőleg letakarva, pároljuk puhára a rizst.
Hozzávalók:
10 dkg kolozsvári
(húsos) szalonna,
20 dkg szárított
csuszatészta,
1 fej vöröshagyma,
1 púpos evőkanál
pirospaprika,
12 dkg füstölt kolbász,
60 dkg burgonya,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
só. bors
Elkészítés: A kockára
vágott, félig kiolvasztott szalonna zsírjában gyakori keverés közben
megpirítjuk a csuszatésztát, majd beletesszük a finomra vágott hagymát, s
két-három keverés után megszórjuk paprikával. Beletesszük a karikára vágott
kolbászt és a kis kockára vágott burgonyát. Annyi vizet öntsünk rá, hogy 2-3
ujjnyi magasan ellepje a tésztát. Sózzuk meg és tegyük bele a zöldpaprikát és a
paradicsomot. Alacsony láng felett - lehetőleg lefedve - lassan főzzük meg. A
főzés befejező szakaszában többször keverjük meg, nehogy leégjen.
Hozzávalók:
25 dkg nagyszemű
szárazbab,
40 dkg burgonya,
1 füstölt köröm,
1 ág zellerlevél,
1 babérlevél,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1 nagy sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 közepes fej
vöröshagyma,
8 dkg kolozsvári (húsos)
szalonna,
1 púpozott kávéskanál
pirospaprika,
2 evőkanál száraz
csipetke,
1 késhegynyi fokhagyma,
só.
Elkészítés: A füstölt
körmöt és a babot előző este áztassuk be. A kockára vágott szalonnát kissé
kiolvasztjuk, zsírján megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, megpaprikázzuk és
beletesszük a beáztatott babot és összevágott körmöt. Kb.
Megsózzuk és fokhagyma
sóval ízesítjük. Kb. 1 órányi főzés után tegyük bele az összevágott zöldséget,
majd újabb 20 perc után a kockára vágott burgonyát. A főzés utolsó szakaszában
főzzük bele a csipetkét.
Hozzávalók:
10 dkg kolozsvári
(húsos) szalonna,
40 dkg sörét tarhonya,
1 fej vöröshagyma,
1 púpos evőkanál
pirospaprika,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
50 dkg tisztított
burgonya,
só. bors
Elkészítés: A kis
kockára vágott, kiolvasztott szalonna zsírjában kb. 10-15 perc alatt
aranysárgára pirítjuk a tarhonyát. Ezután beletesszük a finomra vágott hagymát,
kétszer-háromszor átkeverjük, majd meghintjük pirospaprikával. Felengedjük
annyi vízzel, mint a tarhonyamennyiség kétszerese és beletesszük a
zöldpaprikát, a paradicsomot, a kis kockára vágott burgonyát. Megsózzuk és -
lehetőleg lefedve - alacsony láng felett lassan megpároljuk.
Hozzávalók:
60 dkg marhalábszár,
50 dkg burgonya,
15 dkg vöröshagyma,
3 dkg édes-nemes
fűszerpaprika,
2 gerezd fokhagyma,
2 db paradicsom,
2 db paprika,
10 dkg sertészsír,
őrölt kömény, só, bors
Az előhevített zsíron
lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Meghintjük a fűszerpaprikával, majd
felöntjük kevés vízzel. Beletesszük a nagyobb kockákra vágott marhahúst, a
karikára vágott paradicsomot és paprikát, és megsózzuk. Nem túl erős tűzön
pörköljük. Amikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, alaposan
megmosott és cikkekre vágott burgonyát. Ízesítjük kevés őrölt köménnyel, áttört
fokhagymával és vörösborral. Együtt készre főzzük.
Elkészítési idő: 65 perc