Hozzávalók:
1db hátsó csülök,
1000g sertésfej,
500g sertésbőr,
500g
tokaszalonna,
200g nyers
sertésnyelv,
50g só,
5g törött bors,
50g fokhagyma,
1db sertésgyomor
vagy vastag műbél
A
megtisztított és megmosott húsféléket sózott hideg vízben feltesszük főni, és
fedő alatt puhára főzzük. Amikor megpuhult, 2cm-es darabokra vágjuk. A megfőtt
bőrkét ledaráljuk. Az összevágott húsokat és a ledarált bőrkét tálba tesszük,
fűszerezzük, ízlés szerint zúzott fokhagymával ízesítjük, aztán összekeverjük.
Az összekevert anyagokat a megmosott sertésgyomorba töltjük, majd a nyílást
bevarrjuk. A betöltött gyomrot forrásban lévő vízbe tesszük – ez lehet a húsok
főzőleve -, és lassú tűzön megabáljuk. A vízből kivéve, vékony tűvel
megszurkáljuk, és két falap közé téve, préseljük, aztán hagyjuk kihűlni.
Amennyiben füstölni akarjuk, a főtt és kockára vágott anyagokhoz 2dl nyers
sertésvért is keverünk, és kevés pirospaprikával fűszerezzük.
Hozzávalók:
1 egész disznómáj,
8 dkg zsír,
20 dkg vöröshagyma,
2 dkg törött bors,
só.
Elkészítése: A nyers disznómájat szitán áttörjük. A tokaszalonnát sós vízben puhára főzzük, és apró kockákra vágjuk. Az igen apróra vágott vöröshagymát zsíron világossárgára fonnyasztjuk, hozzáadjuk a májhoz és a tokaszalonnához. Megfűszerezzük, megsózzuk, hozzáadjuk a tejszínt, és lazán a disznó vastagbelébe töltjük. Végeit szorosan bekötjük, és 90 fokos vízben fél óráig főzzük. Hidegen felszeletelve fogyasztjuk.
Véres hurkák
Hozzávalók:
1-2 dkg köménymagőrlemény
5 dkg fehér bors,
8-10 dkg pirospaprika,
10 dkg fokhagyma,
25 dkg só.
A húsokat megtisztítjuk a hártyáktól, inaktól, majd a szalonnával együtt nagyobb lyukú tárcsán átdaráljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, és kevés vízzel felfőzzük. A fűszerőrleményeket, a sót hozzáadjuk, és alaposan összegyúrjuk, majd vékonybélbe töltjük. Leszikkadás után hideg füstre tesszük. A világosbarna szín elnyerése után hűvös, száraz helyen tároljuk.
Hozzávalók:
6 zsemle,
30 dkg rizs,
2 dkg majoránna,
1 kávéskanálnyi szárított borsikafű,
1 dkg törött feketebors,
só.
Elkészítése: A tokaszalonnát puhára főzzük. Az apró kockára vágott zsemlét tejben áztatjuk. A rizst megmossuk, és puhára főzzük. A tejben áztatott zsemlékhez, a főtt rizshez és a megdarált főtt húshoz hozzáadjuk a fűszerféleségeket, kellően megsózzuk. Annyi vért adunk hozzá, hogy képlékeny massza legyen. Betöltjük a hurkabélbe, és ropogós pirosra sütve frissen tálaljuk. Jégszekrényben 12 napig, mélyhűtőben30 napig tárolható.
Hozzávalók:
1 kg pacal,
só,
2-3
babérlevél,
2 fej vöröshagyma
2 húsos zöldpaprika
2 közepes paradicsom
4 evőkanál olaj,
1 púpozott evőkanál pirospaprika
3 gerezd fokhagyma,
fél mokkáskanál őrölt köménymag
Elkészítése:
A pacalt gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és többször váltott hideg vízben kiáztatjuk. Bő vízben feltesszük főni, majd amikor felforrt, leszűrjük és leöblítjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Megsózzuk, babérlevelet dobunk bele, és kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Elfövő levét pótoljuk. Közben a megtisztított hagymát finomra, a kicsumázott paprikát meg a paradicsomot kis kockákra vágjuk. A hagymát az olajon kevergetve megpirítjuk. Pirospaprikával megszórjuk, gyorsan elkeverjük, és egy kevés vízzel felengedjük. A zúzott fokhagymát, az őrölt köményt, a paprika meg a paradicsomkockákat is hozzáadjuk. A megpuhult pacalt lehűtjük vékony csíkokra vágjuk, majd az elkészített pörköltalapba keverjük, és 20-25 percig pároljuk, közbe elfövő levét folyamatosan pótoljuk. Aki szereti, erős paprikával is fűszerezheti,
Hozzávalók: (KB
80 dkg húsos tokaszalonna,
40 dkg rizs,
15 dkg zsír,
25 dkg vöröshagyma,
2 dkg őrölt fekete bors,
1 dkg őrölt szegfűbors, csapott evőkanál majoránna,
3 dkg pirospaprika,
só.
Elkészítése: A tokaszalonnát és a tüdőt enyhén sós vízben puhára főzzük, majd a levétől leszűrve hűlni hagyjuk. A nyers májat hártyáitól megtisztítjuk, majd apró lyukú húsdarálón a főtt szalonnával és tüdővel együtt ledaráljuk. A megtisztított rizst puhára főzzük a szalonna és a tüdő főzőlevében. A megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát a zsíron világossárgára fonnyasztjuk, és a hideg vízzel leöblített rizzsel együtt hozzáadjuk a darált szalonnához, tüdőhöz. Megfűszerezzük, megsózzuk, és annyi abálólevet öntünk hozzá, hogy a massza a töltéshez szükségesen képlékeny legyen, majd lazán bélbe töltjük, végeit elkötjük, és 90 fokos vízben 35 percig főzzük. A főzővízből kiemelve hagyjuk kihűlni, és néhány napig hidegen tárolva fogyasztás előtt megsütve fogyasztható
Hozzávalók:
50 dkg sovány hús,
25 dkg rizs,
3 dkg pirospaprika,
0,5 dkg törött bors,
10dkg zsír,
25 dkg vöröshagyma,
só.
Elkészítése: A tokaszalonnát és a húst sós vízben puhára főzzük, levétől leszűrjük, majd ledaráljuk. Az apró kockákra vágott vöröshagymát zsíron sárgára pirítjuk. A kellően megmosott rizst megfőzzük, majd leöblítjük, hozzáadjuk a ledarált húsmasszát, a fűszereket, összekeverjük a vérrel, a pirított hagymával. Az így nyert masszát lazán betöltjük a hurkabélbe és a továbbiakban a már ismertetett módon járunk el. Hideg helyen egy hétig áll el.
Hozzávalók:
1 kg sertéstüdő és szív vegyesen,
2 vöröshagyma,
4-5 szem fekete bors
2 babérlevél,
só,
4 evőkanál olaj,
1 evőkanál cukor,
1 púpozott evőkanál liszt
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál pirospaprika
1 ecetes uborka,
1 evőkanál kapribogyó (el is maradhat),
1 gerezd citrom,
1 evőkanál mustár
1/2 mokkáskanál őrölt bors
1 kiskanál ecet,
1 dl tejföl
Elkészítése:
A tüdőt meg a szívet megtisztítjuk a hártyákat, a zsírt, a hörgőket lefejtjük róla, és a lábas Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Az egyik hagymát megmossuk, héjastól félbevágj egész borssal meg 1 babé tüdőhöz, adjuk, megsózzuk majd lefödve, kis lángon jó 1, 5 ó kára főzzük (kuktában kész). A levéből kiemelj hasábokra, vágjuk. Az olajon a cukrot világosbarnára pirítjuk, majd a liszttel tovább sütjük. Ekkor kerül bele a másik hagyma is, amit lereszeltünk, valamint a zúzott fokhagyma meg a babérlevél. A tűzről levéve pirospaprikával megszórjuk. A tüdő főzőlevéből kb. 4 decit rámerünk, kevergetve simára, mártás sűrűségűre forraljuk. Ha túl sűrű lenne, egy kevés főzővízzel hígíthatjuk. A vékony csíkokra metélt uborkát, a kapribogyót meg a citrom lereszelt héját és levét hozzáadjuk. A mustárral, a borssal, az ecettel ízesítjük, a tejföllel dúsítjuk végül az összevágott belsőségeket is, beleforgatjuk. 45 percig forraljuk. Zsemlegombóc illik köretnek hozzá.
Bő
2 vöröshagyma,
4-5 szem fekete bors,
2 babérlevél, só,
4 ek olaj,
1 ek cukor,
1 púpozott ek liszt,
1 nagyobb gerezd fokhagyma,
1 mk pirospaprika,
1 ecetes uborka,
1 ek kapribogyó (el is maradhat),
1 gerezd citrom,
1 ek mustár,
fél mk őrölt bors,
1 kk ecet,
A tüdőt meg a szívet megtisztítjuk - a hártyákat, a zsírt, a
hörgőket lefejtjük róla -, lábasba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven
ellepje. Az egyik hagymát megmossuk, héjastól félbevágjuk és az egész borssal
meg egy babérlevéllel a belsőséghez adjuk, megsózzuk majd lefödve, kis lángon
jó 1,5 óra alatt puhára főzzük (kuktában 1 óra alatt kész). A levéből
kiemeljük, kisebb hasábokra vágjuk. Az olajon a cukrot világosbarnára pirítjuk,
majd liszttel tovább sütjük. Ekkor kerül bele a a másik hagyma is, amit
lereszelünk, a zúzott fokhagyma és a babérlevél is. A tűzről
levéve pirospaprikával megszórjuk. A tüdő főzőlevéből kb. 4 decit rámerünk,
kevergetve simára, mártássűrűségűre forraljuk. Ha túl sűrű lenne, egy kevés
főzővízzel hígíthatjuk. A vékony csíkokra metélt uborkát, a kapribogyót mega
citrom reszelt héját és levét hozzáadjuk. A mustárral, a borssal, az ecettel
ízesítjük. A tejföllel dúsítjuk, végül az összevágott belsőségeket is
beleforgatjuk. 4-5 percig forraljuk.
Zsemlegombóc illik köretnek hozzá.
Hozzávalók:
a vadashoz:
80 dkg valamilyen hús
5 dkg szalonna
5 dkg zsír
2 evőkanál liszt
1 dl tejföl
1 dkg cukor
só
mustár
Páclé:
20 dkg sárgarépa
petrezselyemgyökér vegyesen
egy fej vöröshagyma
babérlevél só
néhány szem bors
Vadas elkészítése:
A húst megtisztítjuk, és a páclével
leöntjük. A pácléhez a zöldségeket és a hagymát karikákra vágjuk, egy liter
vízben a fűszerekkel és a sóval félpuhára főzzük. Végül ráöntünk 1-2 evőkanál
ecetet, és ezt a levet - nyáron hidegen, télen melegen - a húsra öntjük. A húst
a páclében hideg helyen 1 napig letakarva tartjuk, néha megforgatjuk.
A húst 5 dkg vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük, megkenjük
zsiradékkal, és sütőben félig megsütjük. Hozzáadjuk a pácléből a zöldségeket is
kevés páclével, lefedve puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük.
A húst kivesszük, letakarva meleg helyre tesszük, és elkészítjük a vadas
mártást. A lepirult zöldségekhez adunk 2 evőkanál lisztet, azt jól átsütjük,
felengedjük a páclével és a mártást pár percig főzzük. Egy deka cukrot barnára
pirítunk, vízzel felhígítjuk, és a mártásba öntjük. Ízesítőnek adhatunk még
hozzá mustárt, pár csepp ecetet és végül a tejfölt.
A húst
40
dkg sertésvese,
30
dkg sertésvelő,
1
vöröshagyma,
6
ek olaj,
1
csapott kk só,
fél
mkbors,
1
csapott mk majoránna,
csipetnyi
pirospaprika.
A
vesét lapjában félbevágjuk, megtisztítjuk majd leforrázzuk. Jól lecsepegtetjük,
és csinos kis hasábokra vágjuk. A megtisztított velőt apróra vágjuk. A héjától
megfosztott vöröshagymát lereszeljük, az olajon kevergetve megfuttatjuk. A
vesét hozzáadjuk, kis lángon addig pirítjuk míg körös-körül kifehéredik, és meg
is puhul. Ez úgy 5-6-perc. Ekkor hozzáadjuk a velőt, megfűszerezzük, nagy
lángon még 2 percig pirítjuk. Hagymás tört burgonya illik hozzá. A vesevelőt
úgy is szokás készíteni, hogy a pirítás végén felvert tojást öntünk rá, és
kevergetve kocsonyásodásig sütjük. Ehhez a mennyiséghez 5-6 kell belőle.
3 zsemle,
1, 5 dl tej,
1 csokor petrezselyem,
1 mokkáskanál őrölt bors
2 kiskanál só,
6 evőkanál liszt,
4 tojás
a zsemlét nagyobb kockákra vágjuk, tepsibe szórjuk, és forró sütőben megpirítjuk, majd a tejjel leforrázzuk. A szalonnát kis kockákra aprítjuk, serpenyőben kiolvasztjuk, és a fölaprított petrezselymet megfuttatjuk benne. A tejes zsemléhez adjuk, megborsozzuk, megsózzuk, végül a lisztet meg a tojásokat is beledolgozzuk. Tizenkét pingponglabda nagyságú golyót formálunk belőle, enyhén sós vízben 8-10 percig főzzük nem sokkal azután jó, hogy a víz felszínére jön , végül leszűrjük.