Sólet füstölt
tarjával cserépedényben.
Tárkonyos
bableves füstölt csülökkel.
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök (kb. 80-100 dkg),
50 dkg tarka bab,
3 szál sárgarépa,
2 szál petrezselyemgyökér,
1 zeller,
1 csomó zöldség zöldje,
25 dkg burgonya.
1 fej közepes hagyma
A rántáshoz:, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt. Só, bors, majoránna, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, borsikafű.
A csipetkéhez:
1 tojás, csipet só, olaj, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, ha kemény tésztát gyúrunk.
A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük főni.
Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstölt csülköt kivesszük és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék és a csülök, ekkor kezdem fűszerezni. Először megsózom, teszek bele egy csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát, borsika füvet, borsot és zöldséglevelet. Ezután csinálok egy magyaros rántást (hagyma, fokhagyma, pirospaprika) és berántom. Csipetke tésztával gazdagíthatjuk és készre főzzük
Hozzávalók
40 dkg bab,
3 dkg só,
20 dkg gyökér,
30 dkg sárgarépa,
10 dkg zeller,
2 db nagy hagyma,
3 gerezd fokhagyma,
csipetke,
50 dkg füstölt oldalas.
Elkészítés: A babot előző este beáztatjuk. Enyhén sós vízben feltesszük főni, az összevágott oldalassal bezöldségeljük. és csipetkével készre főzzük. Tejföllel, sóval, ízesítjük.
50 dkg szárazbab
(tarka),
30 dkg
paradicsompüré,
2 dkg
kristálycukor,
2 dkg liszt,
8 dkg zsír,
3 dkg só,
1 fej vöröshagyma,
egész bors,
1 babérlevél,
2 db füstölt
sertésláb.
A
szárazbabot előző este beáztatjuk, a savanyú káposztát ízlés szerint átmossuk,
esetleg apróbbra vágjuk, a vöröshagymát finomra vágjuk. A füstölt lábat bő
vízben megfőzzük, kiszedjük, a leszűrt levében a káposztát feltesszük főni. A
babot külön megfőzzük. A zsíron megpirított hagymával, sóval, borssal,
babérlevéllel fűszerezzük a fővő káposztát. Ha megfőtt, a babbal összekeverjük.
Liszttel, zsírral készített zsemleszínű rántásba paradicsompürét keverünk, és
hideg vízzel felengedve a babos káposztába öntjük, cukorral elkeverjük és
felforraljuk. Finomabbá tehetjük a babos káposztát, ha a lábról leszedett
bőrdarabkákat is belerakjuk.
Hozzávalók:
25 dkg tarkabab,
80 dkg füstölt sertéscsülök,
2 gerezd fokhagyma,
8-10 szem egész bors,
15 dkg fehérrépa,
15 dkg sárgarépa,
2 babérlevél,
liszt,
1 tojás,
1 közepes fej hagyma,
1 evőkanál olaj,
1 kávéskanál pirospaprika,
ecet vagy citromlé,
fél hegyes zöldpaprika
Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt, és
külön-külön tálban, mindkettőt beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leszűrjük,
leöblítjük a csülköt és a babot. A fokhagymát meghámozzuk, a borssal együtt
teatojásba zárjuk. A répaféléket megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vagy
kisebb kockákra vágjuk. Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a
csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a babot, a
babérlevelet és a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult, beletesszük a
répaféléket, és az egészet puhára főzzük. Közben elkészítjük a csipetkét: 10
dkg lisztet elkeverünk egy csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül
kemény tésztát gyúrunk, majd kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú
darabkákra csipkedjük, lisztezett deszkán meggömbölygetjük őket, és szikkadni
hagyjuk. A rántáshoz a hagymát meghámozzuk, és finomra vágjuk. Megpirítjuk az
olajon a maradék 3 dkg lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk.
Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük
8 szelet 6 dkg-os
sertéscomb,
10 dkg császárhús,
25 dkg zöldpaprika,
20 dkg fejtett bab,
só,
őrölt bors,
kakukkfű,
fűszerpaprika,
majoránna,
2 ek
paradicsompüré,
1 gerezd fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
1 köteg
petrezselyem zöldje, kevés liszt.
A
hússzeleteket kissé kiverjük, sóval, borssal fűszerezzük. A császárhúst apró
kockákra, a hagymát, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk,
a zöldpaprikát csumázzuk, szeleteljük.
A
hússzeleteket olajban hirtelen pirosra sütjük, kiemeljük és félretesszük. A
maradék olajon a vöröshagymát megfonnyasztjuk, beletesszük a fokhagymát,
paradicsompürét, kevés lisztet, bort, felforraljuk, sóval, borssal,
kakukkfűvel, majoránnával fűszerezzük,
belerakjuk a
hússzeleteket, fűszerpaprikával megszórjuk és puhára pároljuk.
Közben a
fejtett babot kevés sós vízben majdnem puhára főzzük. A császárhúst kevés
olajban megsütjük, hozzátesszük a leszűrt babot, zöldpaprikát, az ízesített
hagymás, fokhagymás, paradicsomos keveréket, zsírjára pirítjuk, végül
petrezselyemzölddel megszórjuk.
A hússzeleteket ezzel fűszeres keverékkel
megrakva, ízlés szerinti körettel tálaljuk.
Hozzávalók:
30 dkg füstölt
csülökhús,
10 dkg sárgarépa,
10 dkg
petrezselyemgyökér,
5 dkg zöldpaprika,
5 dkg paradicsom,
12 dkg szárazbab,
12 dkg savanyú káposzta,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 babérlevél,
2 evőkanál olaj,
3 dkg liszt, só,
köménymag, fűszer-paprika.
A babot
előző este beáztatjuk, a zöldséget megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A savanyú
káposztát ízlés szerint átmossuk, a vöröshagymát finomra, a csülköt kockákra, a
zöldpaprikát, paradicsomot kisebb darabokra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk. A babot, csülökhúst fűszerezett vízben
feltesszük főni, később belerakjuk a zöldségeket, savanyú káposztát, fél fövésben
a paradicsomot, zöldpaprikát. Amikor megfőtt, hagymás, fokhagymás,
fűszerpaprikával színezett, világos rántást készítünk, tejföllel elkeverjük,
beleöntjük a levesbe, amelyet jól kiforralunk.
Hozzávalók:
75 dkg füstölt hús,
25 dkg szárazbab,
15 dkg füstölt kolbász,
15 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyemgyökér,
5 dkg liszt,
5 dkg olaj vagy margarin,
2 babérlevél,
1 fej vöröshagyma,
ízlés szerint só, pirospaprika, citromlé vagy ecet, esetleg fokhagyma;
levesbetétként csipetke vagy nokedli
A főzés előtti este a babot átválogatjuk, megmossuk és beáztatjuk. Másnap a füstölt húst annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Ha félig megpuhult; hozzáadjuk a beáztatott babot és a babérlevelet. Időközben megtisztítjuk, megmossuk, és karikákra vágjuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, felkarikázzuk a kolbászt. Ha a bab is félig megpuhult, hozzátesszük a zöldségeket és a kolbászt, a levest a kívánt vízmennyiséggel, kiegészítjük, és készre főzzük. A megfőtt húst kiemeljük, lehetőség szerint kicsontozzuk, feldaraboljuk, majd visszatesszük a levesbe. Az olajon vagy margarinon a lisztbot világos rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, esetleg fokhagymát, és néhány percig még tovább pirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, kevés hideg vízzel felengedjük, simára keverjük, és a leveshez öntjük. Hozzáadjuk a tejfölt, és felforraljuk. Amikor forr, hozzátesszük a csipetkét, vagy apró nokedlit szaggatunk bele. Ha a tészta megfőtt, a levest ízlés szerint savanyítjuk és utána sózzuk. Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá.
25 dkg száraz
paszuly,
só,
50 dkg savanyú
káposzta,
1 közepes fej
vöröshagyma,
1 púpozott evőkanál
zsír,
2 evőkanál liszt,
pirospaprika,
A száraz
paszulyt egy éjszakán át vízbe áztatjuk, majd másnap annyi enyhén sós vízben,
amennyi éppen ellepi, puhára főzzük.
A savanyú
káposztát, ha kell, kiöblítjük, kifacsarjuk és külön vízben ugyancsak
megfőzzük. Ha mindkettő megpuhult, összekeverjük. A kis kockákra vágott
vöröshagymát a zsíron megfuttatjuk, egy evőkanál lisztet megpirítunk rajta,
pirospaprikával megszórjuk. Egy kevés hideg vízzel simára keverjük, és
káposztás paszulyt berántjuk vele. A maradék lisztet a tejfölben simára
keverjük, az ételbe habarjuk. Még egyszer felforraljuk, majd tálaljuk.
A káposztás
paszulyt, aki csak teheti, füstölt hússal vagy kolbásszal készíti. Először a
füstölt húst főzzük meg, majd a főzővizében puhítjuk meg a babot.
Hozzávalók:
1db füstölt csülök,
500g marhalábszár,
1db füstölt libacomb,
500g tarkabab,
0,5dl olaj,
40g vöröshagyma,
10g fűszerpaprika,
20g liszt,
4db tojás.
A babot egy
éjszakán át hideg vízben áztatjuk, az olajon megpirítjuk a finomra vágott
hagymát, majd a tűzről levéve meghintjük a fűszerpaprikával, aztán hozzáadjuk a
babot, a darabokra vágott libacombot, a füstölt csülköt és a marhalábszárt.
Vízzel felöntjük, tetejére evőkanálnyi lisztet szórunk, ezt simára elkeverjük,
majd a fazekat lefedve a sütőbe tesszük és 3-4 órán át sütjük. Közben a levét
kevés vízzel pótoljuk.
Amikor majdnem
kész, beletesszük a 4db jól megmosott tojást héjastól, és 10 percig főzzük.
Tálalás előtt kivesszük a tojásokat, megtisztítjuk, félbevágjuk és a sólet
tetejére rakjuk.
Hozzávalók:
35 dkg
sertéshús
25 dkg
füstölt tarja
30 dkg bab
35-40 dkg
savanyú káposzta
olaj,
vöröshagyma,
vegyes
zöldségek,
pirospaprika,
bors, kevés
erős paprika
kb.3-
A húsokból pörköltet készítünk ( sertés hús, tarja, vöröshagyma, olaj fűszerek)
Ha félig megfőtt a beáztatott ( vagy félig külön megfőtt) babot és a
zöldségeket
hozzáadjuk és felöntjük melegvízzel. Majd ha majdnem megfőtt hozzáadjuk a
savanyú káposztát is. Ha megfőtt híg rántással sűrítjük és tejfölt adunk hozzá.
Hozzávalók:
60-70 dkg nyers füstölt tarja (vagy sonka),
40 dkg nagy szemű bab,
1nagy fej vöröshagyma,
10 dkg árpagyöngy,
4 tojás,
2 evőkanál zsír,
2gerezd fokhagyma,
1 teáskanál pirospaprika,
törött fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
sóletet legjobb cseréptálban (római tálban) elkészíteni. Az
előző nap beáztatott babot és árpagyöngyöt levétől leszűrjük, belekeverjük a
megtisztított és finomra vagdalt vöröshagymát, a szétzúzott fokhagymát, és az
egészet beleöntjük az előzőleg fél órára beáztatott cserépedénybe. A babban kis
fészket mélyítünk, és belefektetjük az előző nap beáztatott nyers füstölt húst,
köré rakjuk a megmosott, letörölgetett nyers tojásokat. Megszórjuk a
pirospaprikával, a törött
borssal, ráöntjük a felolvasztott zsírt és annyi vizet, hogy az egészet
ellepje. A cseréptálat lefedjük, és hideg sütőbe tesszük. 15 percig
takaréklángon, további 20 percig a takaréklángnál valamivel erősebb lángon,
majd 3 órán keresztül közepes lángon sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, és a
fedelét levéve, villával óvatosan felkeverjük. A tojásokat a sóletból kivéve
meghámozzuk és félbevágjuk. A füstölt húst felszeleteljük. (Nagyon éles késsel,
a hús rostjaira merőlegesen.)
Tálaláskor a bab tetejére fektetjük a sonkaszeleteket és a félbevágott tojásokat.
(Ha nem cserépedényben készítjük, akkor vastag falú vaslábas
vagy fazék alkalmas a sólet sütésére. Ilyenkor a sütőt elő kell melegíteni. A
babon lévő víz legalább kétujjnyival több legyen, mint a bab. A fazék tetejét
ne saját fedőjével, hanem alufóliával fedjük le!)
Hozzávalók:
1 kisebb füstölt
csülök,
babérlevél, őrölt
bors, só,
1 db paradicsom,
1 db zöldpaprika,
fél csomag zeller
levél,
lila hagyma,
tejföl és pogácsa.
A szárazbabot előző
este annyi hideg vízbe beáztatjuk, hogy jól ellepje. Másnap feltesszük főni egy
nagy fazékba a füstölt csülökkel, és a fűszerekkel. Mikor félig megfőtt,
beletesszük apróra szelve a zöldségeket, a vöröshagymát, a fokhagymát és készre
főzzük. A legvégén tesszük bele a tárkonyt, amivel jól összeforraljuk. Mikor
minden puhára főtt, rántást készítünk, sok-sok fokhagymával és ezzel a levest
berántjuk, és készre forraljuk. Tálaláskor tejföllel ízesítjük, mellé
lilahagymát, tárkonyecetet és burgonyás pogácsát kínálunk.
1 nagyobb füstölt
csülök,
20 dkg száraz bab,
1 szál sárgarépa,
1 szál petrezselyemgyökér,
1 csokor
petrezselyem zöldje,
1 csokor tárkony
(vagy 1 evőkanál szárított tárkony),
1 teáskanál liszt,
1 evőkanál
tárkonyecet,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál reszelt
vöröshagyma,
kevés cukor.
A csülköt alaposan megmossuk, az
átválogatott száraz babbal együtt hideg vízbe áztatjuk. Másnap a csülköt friss
vízben olyan puhára főzzük, hogy a csontja kicsússzon belőle. Levéből kivéve
kicsontozzuk és feldaraboljuk. A csülök főzőlevét finom szűrőn átszűrjük, majd
a babot beletéve, kuktában puhára főzzük. A levet annyi vízzel egészítjük ki,
hogy legalább másfél liter legyen.(Aki nagyon szereti a csülkös bablevest, de
gyomor- vagy epebetegsége nem ehet belőle, szánjon rá 15 perccel többet, és a
beáztatott babszemekről szedje le az emészthetetlen héjat. Ha a bab felázik,
egy mozdulattal le lehet szedni a héját, és anélkül már könnyen emészthető.)
amikor a bab majdnem puha, hozzáadjuk a hasábokra vágott zöldséget, a reszelt
vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és még 10 percig főzzük. A lisztet simára
keverjük a tejföllel, az apróra metélt petrezselyemmel és tárkonnyal,
belekeverjük a tárkonyecetet, és behabarjuk vele a forrásban lévő levest.
Beletesszük a darabokra vágott csülökhúst, felforraljuk, kevés cukorral
ízesítjük és tálaljuk. Tehetünk bele csipetkét is.