Babos ételek

 

Babgulyás füstölt csülökkel 1

Babgulyás füstölt oldalassal 1

Babos káposzta. 2

Csülkös bableves. 2

Csülkös-káposztás bableves. 3

Jókai bableves. 3

Káposztás paszuly. 4

Sólet füstölt csülökkel 4

Tárkonyos, csülkös bableves. 4

 

Babgulyás füstölt csülökkel

Hozzávalók:

 

1 db füstölt csülök (kb. 80-100 dkg),

50 dkg tarka bab,

3 szál sárgarépa,

2 szál petrezselyemgyökér,

1 nem sok zeller,

1 csomó zöldség zöldje,

25 dkg burgonya.

1 fej nagy hagyma

 

A rántáshoz:, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt. Só, bors, majoránna, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, borsikafű.

 

A csipetkéhez:

1 tojás, csipet só, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, ha kemény tésztát gyúrunk.

 

A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük főni.

Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstölt csülköt kivesszük és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék és a csülök, ekkor kezdem fűszerezni. Először megsózom, teszek bele egy csipet majoránnát, borsot és zöldséglevelet. Én galuskával szeretem. (nem nokedli, mert víz nincs benne. 2 tojás, csipet só, liszt.)

Babgulyás füstölt oldalassal

Hozzávalók

40 dkg bab,

3 dkg só,

20 dkg gyökér,

30 dkg sárgarépa,

10 dkg zeller,

2 db nagy hagyma,

3 gerezd fokhagyma,

csipetke, vagy galuska(nem nokedli, mert víz nincs benne. 2 tojás, csipet só, liszt.)

1 dl tejföl,

50 dkg füstölt oldalas.

Elkészítés: A babot előző este beáztatjuk. Enyhén sós vízben feltesszük főni, az összevágott oldalassal bezöldségeljük. és csipetkével készre főzzük. Tejföllel, sóval, ízesítjük.

 

Babos káposzta.

           

50 dkg szárazbab (tarka),

30 dkg paradicsompüré,

1,50 kg savanyú káposzta,

2 dkg liszt,

8 dkg zsír,

3 dkg só,

1 fej vöröshagyma,

egész bors,

1 babérlevél,

2 db füstölt sertésláb.

 

  A szárazbabot előző este beáztatjuk, a savanyú káposztát ízlés szerint átmossuk, esetleg apróbbra vágjuk, a vöröshagymát finomra vágjuk. A füstölt lábat bő vízben megfőzzük, kiszedjük, a leszűrt levében a káposztát feltesszük főni. A babot külön megfőzzük. A zsíron megpirított hagymával, sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezzük a fővő káposztát. Ha megfőtt, a babbal összekeverjük. hideg vízzel felengedve a babos káposztába öntjük,

Csülkös bableves

 

Hozzávalók:

25 dkg tarkabab,

80 dkg füstölt sertéscsülök,

2 gerezd fokhagyma,

8-10 szem egész bors,

15 dkg fehérrépa,

15 dkg sárgarépa,

2 babérlevél,

liszt,

1 tojás,

1 közepes fej hagyma,

1 evőkanál olaj,

1 kávéskanál pirospaprika,

2 dl tejföl,

ecet vagy citromlé,

fél hegyes zöldpaprika

 

Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt, és külön-külön tálban, mindkettőt beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leszűrjük, leöblítjük a csülköt és a babot. A fokhagymát meghámozzuk, a borssal együtt teatojásba zárjuk. A répaféléket megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vagy kisebb kockákra vágjuk. Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a babot, a babérlevelet és a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult, beletesszük a répaféléket, és az egészet puhára főzzük. Közben elkészítjük a csipetkét: 10 dkg lisztet elkeverünk egy csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, majd kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett deszkán meggömbölygetjük őket, és szikkadni hagyjuk. A rántáshoz a hagymát meghámozzuk, és finomra vágjuk. Megpirítjuk az olajon a maradék 3 dkg lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük. A megfőtt csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, és visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, majd fedő nélkül, mérsékelt tűzön felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, és 10-12 percig, fedő nélkül, szelíden forralva puhára főzzük. Végül ecettel vagy citromlével ízlés szerint savanyítjuk, sózzuk. A teatojást és a babérlevelet eltávolítjuk. A levest mély tálba szedjük, tetejét zöldpaprika-karikákkal díszítjük. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.

 

Csülkös-káposztás bableves

 

Hozzávalók:

 

*      30 dkg füstölt csülökhús,

*      10 dkg sárgarépa,

*      10 dkg petrezselyemgyökér,

*      5 dkg zöldpaprika,

*      5 dkg paradicsom,

*      12 dkg szárazbab,

*      12 dkg savanyú káposzta,

*      1 fej vöröshagyma,

*      1 gerezd fokhagyma,

*      1 babérlevél,

*      2 evőkanál olaj,

*      2 dl tejföl,

*      3 dkg liszt, só, köménymag, fűszer-paprika.

 

  A babot előző este beáztatjuk, a zöldséget megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A savanyú káposztát ízlés szerint átmossuk, a vöröshagymát finomra, a csülköt kockákra, a zöldpaprikát, paradicsomot kisebb darabokra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk.  A babot, csülökhúst fűszerezett vízben feltesszük főni, később belerakjuk a zöldségeket, savanyú káposztát, fél fövésben a paradicsomot, zöldpaprikát. Amikor megfőtt, hagymás, fokhagymás, fűszerpaprikával színezett, világos rántást készítünk, tejföllel elkeverjük, beleöntjük a levesbe, amelyet jól kiforralunk.

Jókai bableves

 

Hozzávalók:

75 dkg füstölt hús,

25 dkg szárazbab,

15 dkg füstölt kolbász,

15 dkg sárgarépa,

10 dkg pet­rezselyemgyökér,

2 dl tejföl,

5 dkg liszt,

5 dkg olaj vagy margarin,

2 babérlevél,

1 fej vöröshagyma,

ízlés szerint só, pirospaprika, citrom­lé vagy ecet, esetleg fokhagyma;

levesbetét­ként csipetke vagy nokedli

 

A főzés előtti este a babot átválogatjuk, megmossuk és beáz­tatjuk. Másnap a füstölt húst annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Ha félig megpuhult; hozzáadjuk a beáztatott babot és a babérlevelet. Időközben megtisztítjuk, megmossuk, és karikákra vágjuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, felkarikázzuk a kol­bászt. Ha a bab is félig megpuhult, hozzátesszük a zöldsége­ket és a kolbászt, a levest a kívánt vízmennyiséggel, kiegészítjük, és készre főzzük. A megfőtt húst kiemeljük, lehetőség szerint kicsontozzuk, feldaraboljuk, majd visszatesszük a levesbe. Az olajon vagy margarinon a lisztbot világos rántást készí­tünk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, esetleg fokhagy­mát, és néhány percig még tovább pirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, kevés hideg vízzel felengedjük, simára keverjük, és a leveshez öntjük. Hozzáadjuk a tejfölt, és felforraljuk. Amikor forr, hozzátesszük a csipetkét, vagy apró nokedlit szaggatunk bele. Ha a tészta megfőtt, a levest ízlés szerint savanyítjuk és utána sózzuk. Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá.

Káposztás paszuly.

25 dkg száraz paszuly,

,

50 dkg savanyú káposzta,

1 közepes fej vöröshagyma,

1 púpozott evőkanál zsír,

2 evőkanál liszt,

pirospaprika,

2 dl tejföl.

 

  A száraz paszulyt egy éjszakán át vízbe áztatjuk, majd másnap annyi enyhén sós vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük.

  A savanyú káposztát, ha kell, kiöblítjük, kifacsarjuk és külön vízben ugyancsak megfőzzük. Ha mindkettő megpuhult, összekeverjük. A kis kockákra vágott vöröshagymát a zsíron megfuttatjuk, egy evőkanál lisztet megpirítunk rajta, pirospaprikával megszórjuk. Egy kevés hideg vízzel simára keverjük, és káposztás paszulyt berántjuk vele. A maradék lisztet a tejfölben simára keverjük, az ételbe habarjuk. Még egyszer felforraljuk, majd tálaljuk.

  A káposztás paszulyt, aki csak teheti, füstölt hússal vagy kolbásszal készíti. Először a füstölt húst főzzük meg, majd a főzővizében puhítjuk meg a babot.

Sólet füstölt csülökkel

Hozzávalók:

1db füstölt csülök,

500g marhalábszár,

1db füstölt libacomb,

500g tarkabab,

0,5dl olaj,

40g vöröshagyma,

10g fűszerpaprika,

20g liszt,

4db tojás.

 

A babot egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, az olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd a tűzről levéve meghintjük a fűszerpaprikával, aztán hozzáadjuk a babot, a darabokra vágott libacombot, a füstölt csülköt és a marhalábszárt. Vízzel felöntjük, tetejére evőkanálnyi lisztet szórunk, ezt simára elkeverjük, majd a fazekat lefedve a sütőbe tesszük és 3-4 órán át sütjük. Közben a levét kevés vízzel pótoljuk.

Amikor majdnem kész, beletesszük a 4db jól megmosott tojást héjastól, és 10 percig főzzük. Tálalás előtt kivesszük a tojásokat, megtisztítjuk, félbevágjuk és a sólet tetejére rakjuk.

 

Tárkonyos, csülkös bableves

Hozzávalók:

250 g szárazbab,

1 kisebb füstölt csülök,

80 g sárgarépa és fehérrépa,

200 g vöröshagyma,

80 g fokhagyma,

babérlevél, őrölt bors, só,

1 db paradicsom,

1 db zöldpaprika,

fél csomag zeller levél,

8 g tárkonylevél,

lila hagyma,

tejföl és pogácsa.

A szárazbabot előző este annyi hideg vízbe beáztatjuk, hogy jól ellepje. Másnap feltesszük főni egy nagy fazékba a füstölt csülökkel, és a fűszerekkel. Mikor félig megfőtt, beletesszük apróra szelve a zöldségeket, a vöröshagymát, a fokhagymát és készre főzzük. A legvégén tesszük bele a tárkonyt, amivel jól összeforraljuk. Mikor minden puhára főtt, rántást készítünk, sok-sok fokhagymával és ezzel a levest berántjuk, és készre forraljuk. Tálaláskor tejföllel ízesítjük, mellé lilahagymát, tárkonyecetet és burgonyás pogácsát kínálunk.