Hozzávalók:
1 db füstölt csülök (kb. 80-100 dkg),
50 dkg tarka bab,
3 szál sárgarépa,
2 szál petrezselyemgyökér,
1 nem sok zeller,
1 csomó zöldség zöldje,
25 dkg burgonya.
1 fej nagy hagyma
A rántáshoz:, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt. Só, bors, majoránna, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, borsikafű.
A csipetkéhez:
1 tojás, csipet só, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, ha kemény tésztát gyúrunk.
A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük főni.
Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstölt csülköt kivesszük és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék és a csülök, ekkor kezdem fűszerezni. Először megsózom, teszek bele egy csipet majoránnát, borsot és zöldséglevelet. Én galuskával szeretem. (nem nokedli, mert víz nincs benne. 2 tojás, csipet só, liszt.)
Hozzávalók
40 dkg bab,
3 dkg só,
20 dkg gyökér,
30 dkg sárgarépa,
10 dkg zeller,
2 db nagy hagyma,
3 gerezd fokhagyma,
csipetke, vagy galuska(nem nokedli, mert víz nincs benne. 2 tojás, csipet só, liszt.)
50 dkg füstölt oldalas.
Elkészítés: A babot előző este beáztatjuk. Enyhén sós vízben feltesszük főni, az összevágott oldalassal bezöldségeljük. és csipetkével készre főzzük. Tejföllel, sóval, ízesítjük.
50 dkg szárazbab
(tarka),
30 dkg
paradicsompüré,
2 dkg liszt,
8 dkg zsír,
3 dkg só,
1 fej vöröshagyma,
egész bors,
1 babérlevél,
2 db füstölt
sertésláb.
A szárazbabot előző este beáztatjuk, a savanyú káposztát ízlés szerint átmossuk, esetleg apróbbra vágjuk, a vöröshagymát finomra vágjuk. A füstölt lábat bő vízben megfőzzük, kiszedjük, a leszűrt levében a káposztát feltesszük főni. A babot külön megfőzzük. A zsíron megpirított hagymával, sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezzük a fővő káposztát. Ha megfőtt, a babbal összekeverjük. hideg vízzel felengedve a babos káposztába öntjük,
Hozzávalók:
25 dkg tarkabab,
80 dkg füstölt sertéscsülök,
2 gerezd fokhagyma,
8-10 szem egész bors,
15 dkg fehérrépa,
15 dkg sárgarépa,
2 babérlevél,
liszt,
1 tojás,
1 közepes fej hagyma,
1 evőkanál olaj,
1 kávéskanál pirospaprika,
ecet vagy citromlé,
fél hegyes zöldpaprika
Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt, és
külön-külön tálban, mindkettőt beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leszűrjük,
leöblítjük a csülköt és a babot. A fokhagymát meghámozzuk, a borssal együtt
teatojásba zárjuk. A répaféléket megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vagy
kisebb kockákra vágjuk. Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a
csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a babot, a
babérlevelet és a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult, beletesszük a
répaféléket, és az egészet puhára főzzük. Közben elkészítjük a csipetkét: 10
dkg lisztet elkeverünk egy csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény
tésztát gyúrunk, majd kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú
darabkákra csipkedjük, lisztezett deszkán meggömbölygetjük őket, és szikkadni
hagyjuk. A rántáshoz a hagymát meghámozzuk, és finomra vágjuk. Megpirítjuk az
olajon a maradék 3 dkg lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk.
Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük
Hozzávalók:
30 dkg füstölt
csülökhús,
10 dkg sárgarépa,
10 dkg
petrezselyemgyökér,
5 dkg zöldpaprika,
5 dkg paradicsom,
12 dkg szárazbab,
12 dkg savanyú káposzta,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 babérlevél,
2 evőkanál olaj,
3 dkg liszt, só,
köménymag, fűszer-paprika.
A babot
előző este beáztatjuk, a zöldséget megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A savanyú
káposztát ízlés szerint átmossuk, a vöröshagymát finomra, a csülköt kockákra, a
zöldpaprikát, paradicsomot kisebb darabokra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk. A babot, csülökhúst fűszerezett vízben
feltesszük főni, később belerakjuk a zöldségeket, savanyú káposztát, fél
fövésben a paradicsomot, zöldpaprikát. Amikor megfőtt, hagymás, fokhagymás,
fűszerpaprikával színezett, világos rántást készítünk, tejföllel elkeverjük,
beleöntjük a levesbe, amelyet jól kiforralunk.
Hozzávalók:
75 dkg füstölt hús,
25 dkg szárazbab,
15 dkg füstölt kolbász,
15 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyemgyökér,
5 dkg liszt,
5 dkg olaj vagy margarin,
2 babérlevél,
1 fej vöröshagyma,
ízlés szerint só, pirospaprika, citromlé vagy ecet, esetleg fokhagyma;
levesbetétként csipetke vagy nokedli
A főzés előtti este a babot átválogatjuk, megmossuk és beáztatjuk. Másnap a füstölt húst annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Ha félig megpuhult; hozzáadjuk a beáztatott babot és a babérlevelet. Időközben megtisztítjuk, megmossuk, és karikákra vágjuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, felkarikázzuk a kolbászt. Ha a bab is félig megpuhult, hozzátesszük a zöldségeket és a kolbászt, a levest a kívánt vízmennyiséggel, kiegészítjük, és készre főzzük. A megfőtt húst kiemeljük, lehetőség szerint kicsontozzuk, feldaraboljuk, majd visszatesszük a levesbe. Az olajon vagy margarinon a lisztbot világos rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, esetleg fokhagymát, és néhány percig még tovább pirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, kevés hideg vízzel felengedjük, simára keverjük, és a leveshez öntjük. Hozzáadjuk a tejfölt, és felforraljuk. Amikor forr, hozzátesszük a csipetkét, vagy apró nokedlit szaggatunk bele. Ha a tészta megfőtt, a levest ízlés szerint savanyítjuk és utána sózzuk. Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá.
25 dkg száraz
paszuly,
só,
50 dkg savanyú
káposzta,
1 közepes fej
vöröshagyma,
1 púpozott evőkanál
zsír,
2 evőkanál liszt,
pirospaprika,
A száraz
paszulyt egy éjszakán át vízbe áztatjuk, majd másnap annyi enyhén sós vízben,
amennyi éppen ellepi, puhára főzzük.
A savanyú
káposztát, ha kell, kiöblítjük, kifacsarjuk és külön vízben
ugyancsak megfőzzük. Ha mindkettő megpuhult, összekeverjük. A kis kockákra
vágott vöröshagymát a zsíron megfuttatjuk, egy evőkanál lisztet megpirítunk
rajta, pirospaprikával megszórjuk. Egy kevés hideg vízzel simára keverjük, és
káposztás paszulyt berántjuk vele. A maradék lisztet a tejfölben simára
keverjük, az ételbe habarjuk. Még egyszer felforraljuk, majd tálaljuk.
A káposztás
paszulyt, aki csak teheti, füstölt hússal vagy kolbásszal készíti. Először a
füstölt húst főzzük meg, majd a főzővizében puhítjuk meg a babot.
Hozzávalók:
1db füstölt csülök,
500g marhalábszár,
1db füstölt libacomb,
500g tarkabab,
0,5dl olaj,
40g vöröshagyma,
10g fűszerpaprika,
20g liszt,
4db tojás.
A babot egy
éjszakán át hideg vízben áztatjuk, az olajon megpirítjuk a finomra vágott
hagymát, majd a tűzről levéve meghintjük a fűszerpaprikával, aztán hozzáadjuk a
babot, a darabokra vágott libacombot, a füstölt csülköt és a marhalábszárt. Vízzel felöntjük, tetejére evőkanálnyi
lisztet szórunk, ezt simára elkeverjük, majd a fazekat lefedve a sütőbe tesszük
és 3-4 órán át sütjük. Közben a levét kevés vízzel
pótoljuk.
Amikor majdnem
kész, beletesszük a 4db jól megmosott tojást héjastól, és 10 percig főzzük.
Tálalás előtt kivesszük a tojásokat, megtisztítjuk, félbevágjuk és a sólet tetejére rakjuk.
Hozzávalók:
1 kisebb füstölt
csülök,
babérlevél, őrölt bors, só,
1 db paradicsom,
1 db zöldpaprika,
fél csomag zeller levél,
lila hagyma,
tejföl és pogácsa.
A szárazbabot előző
este annyi hideg vízbe beáztatjuk, hogy jól ellepje. Másnap feltesszük főni egy
nagy fazékba a füstölt csülökkel, és a fűszerekkel. Mikor félig megfőtt,
beletesszük apróra szelve a zöldségeket, a vöröshagymát, a fokhagymát és készre
főzzük. A legvégén tesszük bele a tárkonyt, amivel jól összeforraljuk. Mikor
minden puhára főtt, rántást készítünk, sok-sok fokhagymával és ezzel a levest
berántjuk, és készre forraljuk. Tálaláskor tejföllel ízesítjük, mellé
lilahagymát, tárkonyecetet és burgonyás pogácsát kínálunk.